10.8.11

Tenerife - tentația exotică a Spaniei (III)

Pasiunea mea pentru lumea de sub ape și-a făcut simțită prezența încă din copilărie. Am citit "20.000 de leghe sub mări" pe nerăsuflate și am îndrăgit-o atât de mult încât a rămas până astăzi una dintre cărțile mele de căpătâi. Ceva mai târziu, m-aș fi îndeletnicit bucuroasă cu studierea oceanografiei și a biologiei marine, însă cum în România această opțiune era ca și inexistentă, tot ce îmi rămânea de făcut era să scrutez în continuare adâncimile albastre cu ochii minții, dintre filele îngălbenite de vreme ale tomurilor ce alcătuiau vasta bibliotecă a părinților mei. Nu de puține ori visele cu ochii deschiși din timpul zilei se transformau în imagini însuflețite noaptea, când hoinăream ore în șir - într-un soi de zbor acvatic eliberat de orice reguli și limite corporale - prin oceanul populat cu pești frumos colorați și plante cu forme bizare ce se mlădiau grațios odată cu unduirea apei. În aceste condiții e lesne de înțeles că mi-a fost de-a dreptul imposibil să refuz oferta din cale afară de ispititoare de a coborî pentru prima dată în adâncuri cu un...submarin.

Plimbarea cu submarinul era programată a avea loc în cea de-a treia zi a sejurului nostru în Tenerife. Cu o seară înainte stabilisem ora la care urma să ne preia autocarul agenției, așa că după un mic dejun tihnit ne-am înființat conștiincioși în fața hotelului, puțin înainte de ora fixată, și ne-am pus pe așteptat. N-a durat mult și autocarul, o arătare hazlie vopsită în galben și albastru, cu geamuri fumurii, și-a făcut apariția. Din el a sărit sprinten un omuleț care s-a îndreptat grăbit în direcția noastră pentru a ne verifica voucher-ul și a ne ura bun venit. Ne-am alăturat celorlalți amatori de excursii subacvatice pe care autocarul îi adunase pe rând de unde erau cazați și am pornit către Marina San Miguel. Trebuie să vă spun că dacă, dintr-un motiv sau altul, nu vă surâde varianta cu autocarul, nu se opune nimeni să veniți la Marina San Miguel pe cont propriu, cu mașina închiriată, însă e musai să fiți acolo cu cel puțin jumătate de oră înainte de scufundare.

Din Costa Adeje nu cred că a durat mai mult de cincisprezece minute până în port, cu tot cu opriri. Am zărit submarinul tras la mal îndată ce am coborât din autocar și ne-am uitat unul la altul, zâmbind. Desigur, submarinul era galben, exact ca în cântecul Beatles-ilor. Micile inserții de roșu pe ici, pe colo, îi accentuau aspectul vesel care ne făcea și mai nerăbdători să pășim la bord. Lucru care s-a și întâmplat în scurt timp, după ce numărătoarea a arătat că eram în efectiv complet. În timp ce coboram scara abruptă, am putut arunca o primă privire asupra interiorului atractiv al submarinului, dotat cu scăunele confortabile și hublouri generoase prin care poți urmări în condiții optime activitatea subacvatică. Ne-am ocupat locurile și am ascultat cu atenție instrucțiunile de siguranță, în timp ce submarinul se punea încet în mișcare. Din fericire, monitoarele din dreptul fiecărui scaun îți permit să urmărești coborârea în adâncuri pe tot parcursul ei, ceea ce nu e tocmai de lepădat dacă, la fel ca noi, sunteți novici într-ale excursiilor cu submarine. Îndepărtarea de mal și scufundarea propriu-zisă nu au durat mai mult de zece minute, astfel că în curând ne găseam la o adâncime de 30 metri, printre bancuri de pești de toate soiurile care se apropiau tot mai îndrăzneți de geamurile ce ne despărțeau...dorade, baracude, pisici de mare cenușii ori tigrate, toate au defilat rând pe rând prin fața ochilor noștri care sorbeau cu lăcomie fiecare detaliu, fiecare nuanță a apei ce bătea în turcoaz, fiecare element dintre cele ce alcătuiau peisajul subacvatic.

Dacă sunteți dornici să încercați un "submarine safari" în Tenerife cu unul dintre cele doar 15 submarine comerciale din lume, trebuie să știți că prețul unei astfel de excursii este de 48 € pentru adulți și 28 € pentru copiii între 2 și 14 ani. Din motive legate de echipamentul de siguranță, copiii sub 2 ani nu sunt primiți la bord. Condițiile de la bord sunt prielnice și femeilor gravide ori persoanelor cu afecțiuni ale inimii, așa încât nu aveți a vă teme de niciun fel de probleme dacă vă aflați într-una din aceste două situații. Excursia durează în jur de o oră, timp în care sunt incluse și îmbarcarea și debarcarea, iar ghizii aflați la bord (doi, în cazul nostru) vă vor furniza explicații interesante legate de submarin și vă vor ține la curent cu ce vedeți dincolo de hublou pe tot parcursul incursiunii subacvatice. Safariurile au loc de 4 ori pe zi, 7 zile din 7, iar orarul exact îl găsiți aici. Dacă faceți rezervarea online, veți beneficia de un discount de 15%.

Să vă spun însă și câte ceva despre submarin. A fost proiectat și construit în Finlanda în schimbul sumei de 3,5 milioane $, iar spaniolii l-au botezat Sub Fun Cinco. Are o lungime de 18,5 metri, 4 metri lățime și o înălțime de 6,5 metri. Capacitatea maximă este de 48 persoane, incluzând membrii echipajului, iar de scufundat se scufundă până la o adâncime maximă de 60 metri. În cazul în care vă faceți griji privind siguranța la bord, aflați că toate sistemele sunt dublate, astfel încât dacă unul dintre ele cedează, celălalt devine imediat operațional. Interiorul submarinului poate fi explorat virtual aici

Vă las să ghiciți pe acordurile cărei melodii ne-am întors ușor către suprafață la finalul excursiei...















28 comentarii:

  1. Superb! Am ramas fara cuvinte.. nici nu imi pot inchipui senzatiile care te incearca!
    Ma bucur ca ti-am descoperit blogul, astfel am si eu ocazia sa vad lumea prin ochii tai :)
    Simona aka GreenEyes

    RăspundețiȘtergere
  2. Uitasem ca "te-ai dat" cu submarinul :)) Cred ca a fost o experienta foarte interesanta. Ma faci sa ma tot gandesc la Tenerife, hmmmm....

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, Simona, ce surpriza!!! Ma bucur mult ca ai trecut pe aici si te mai astept. Te pup si mersi mult :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Moni, m-am dat si m-as mai da, zau! :-) De vizitat vizitasem multe submarine pana atunci si am mai vizitat si dupa, insa chiar sa ma plimb cu unul a fost o super experienta...pacat ca nu aveai cum sa faci poze mai bune pentru ca apa era usor tulbure acolo pe fund, dar puteti vedea in filmulet ce si cum :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ti-am rasfoit blogul cu mare placere de cand l-am descoperit, m-ai imbiat la visare, mi-ai facut din nou 'pofta' sa citesc.. so I'm a big fan:)
    Spor la scris!
    Simona

    RăspundețiȘtergere
  6. @Simona: Pfuai de mine, daca m-ai vedea ce ma mai umflu in pene :-P. Noroc ca nu exista pericolul sa mi se urce la cap :-))) Mersi mult inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte faina poveste din adancuri.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Badger: Da, daca imi aduc bine aminte am citit pe site-ul lor ca mai intai a fost cel din Lanzarote, apoi acesta din Tenerife :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Faina calatoria cu "scufundacul galben " . Imi imaginez ce emotii trebuie sa ai sa faci trebusoara asta pentru prima data-n viata . Este o experienta !!! Frumoase si pozele si filmarea ...Multumim , Ioana !

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cred ca-s multi care se pot lauda cu asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Radu, sa stii ca am avut emotii, ca de fiecare data cand reusesc in sfarsit sa imi mai indeplinesc cate un vis din lista interminabila :-) Eu iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Apollo, dupa mine e o chestie destul de accesibila, asa ca nu stiu ce sa zic. Poate ai dreptate, poate pentru unii nu prezinta interes, altii nu stiu ca exista posibilitatea asta (de-asta si scriu aici, de altfel, ca lumea sa afle), altii poate ca nu isi permit, desi ai vazut ca pretul nu e neaparat prohibitiv. Adica nu e ca si cum as fi zburat cu elicopterul peste Marele Canion (ceea ce imi doresc sa fac odata si odata, daca oi putea) :-) Mersi ca ai trecut pe aici si ma bucur ca am mai descoperit un blog interesant de calatorii, va adaug in blogroll ca sa stiu de voi :-).

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce tare!!! Mi-a placut mult cum ai povestit! ai trait o experienta unica, categoric ai ce sa le povestesti la nepoti! mi-ar placea si mie sa ma `dau`cu submarinul, si pretul mi se pare chiar bun! Acum sa vedem cand ajung in Tenerife ....

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi inchpui ca ai trait senzatii unice in Tenerife! Abia astept sa mai citesc si alte postari! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu, de exemplu, habar n-aveam ca exista submarine comerciale.
    PS: multumim

    RăspundețiȘtergere
  16. Alicee, eu sper sa ajungi degraba! :-P

    RăspundețiȘtergere
  17. Apollo, ma bucur ca se pare ca reusesc sa imi ating scopul si fii sigur ca nu e singurul lucru nou pe care il veti afla de pe blogul meu, I promise! :-)

    RăspundețiȘtergere
  18. Minoki, a fost un concediu plin, intr-adevar. N-am ajuns inca nici la jumatate cu povestile, mi-am facut de lucru tare cu serialul asta :-))) Dar nu imi pare rau, desigur, si ma bucur ca iti place!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce tare! Ia uite ca m-am "plimbat" si cu submarinul ! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Claudia: Ai vazut? Si-am facut si un pic pe ghidul :-P

    RăspundețiȘtergere
  21. Fascinant! Citesc cu atata placere vacanta asta a voastra. Abia astept continuarea :).

    RăspundețiȘtergere
  22. :) da..te-ai descurcat foarte bine, o sa prinesti un bacsis gras :))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Claudia: "Bacsisul" meu sunt comentariile voastre si bucuria ca va place ce va istorisesc pe aici, asa ca...sa fie primit! :-)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Salmi, imi place ce "aud" (a se citi "vad scris") :-P Vine ea si continuarea, mai greut saptamana asta pentru ca alerg de zor sa rezolv diverse chestii, dar vine! Pup

    RăspundețiȘtergere
  25. Wow! Nu ma gandisem ca exista submarine "turistice". Vreau si eu!

    RăspundețiȘtergere
  26. VertAnge, daca te incalzeste cu ceva, sa stii ca nici eu nu aveam habar de existenta lor pana sa ajung in Tenerife :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe