15.8.11

Bird's Eye View over ...Stockholm

Când vine vorba de obiectivele turistice care nu au voie să lipsească din lista voastră odată ce ați ajuns la Stockholm, se va găsi negreșit cineva care să vă îndrume către Ericsson Globe, colosul alb cu diametrul de 110 m și înălțimea interioară de 85 m care servește drept arenă sportivă și scenă de desfășurare pentru majoritatea evenimentelor culturale și artistice organizate în oraș. Poreclit de localnici "Globen" și inaugurat în anul 1989, Ericsson Globe - a cărui construcție a necesitat 2 ani și jumătate de trudă - este și în prezent cea mai mare clădire semisferică din lume, având o capacitate de 16.000 spectatori. Ceea ce nu știați, poate, este că Globen face parte din proiectul mai vast cunoscut drept "Sistemul solar suedez", în cadrul căruia reprezintă chiar soarele, proiect care deține la rândul său recordul de a fi cea mai mare machetă permanentă a sistemului solar din lume. 



V-aș fi recomandat eu însămi să urcați la bordul uneia dintre cele două gondole cu pereți de sticlă pentru o priveliște minunată asupra orașului de la înălțimea de 130 m deasupra nivelului mării, dacă nu am fi avut ghinionul ca ascensiunea noastră pe Globen să stea sub semnul...ceții. Așa încât ne-am mulțumit cu adrenalina de care - slavă Domnului - n-a dus lipsă plimbarea noastră până în vârf și am ales o altă zi, perfect senină, pentru o nouă încercare de a admira orașul de sus, de data aceasta din Kaknästornet, turnul de televiziune înalt de 170 m (155 m fără antenă), deschis publicului din 1967. Perseverența ne-a fost răsplătită cu imagini uluitoare ale orașului peste care înserarea s-a lăsat încetișor, nu înainte de a îmbrăca zările în hăinuța veselă și colorată a asfințitului...













20 comentarii:

  1. Suedia nu tare ma atrage dar trebuie sa recunosc ca m-as catara si eu sus pentru o priveliste ca aceasta! In plus mi se pare interesant si sistemul, in afara sferei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alicee, din ce am vazut de pe Globen nu este asa faina privelistea cum este cea din turnul de televiziune, asa ca a meritat cu prisosinta a doua incercare :-)

    Cat despre Suedia, o sa revin cu povestiri si poze, te vei convinge ca este unul dintre locurile pe care trebuie neaparat sa il vezi la un moment dat. Preturile sunt cam mari, asta este un impediment important, dar cum ziceam, la un moment dat merita categoric!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Ce m-am distrat, nu am auzit pe nimeni aici sa ii spuna Ericsson Globe, e GLOBEN :). Dar e bine de stiut. Nu am urcat in el, desi ne-am gandit...noi am fost sus pe Skansen, privelistea e la fel de minunata...gasesti la mine pe blog.

    Trebuie sa mai ajungem in Stockholm, mai avem multe de vazut...ma mai inspir de la tine, mai scrie :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Salmi, daca va hotarati totusi sa urcati vreodata, nu o faceti sub nicio forma pe ceata deasa si vant puternic :-))))) Am avut ceva palpitatii pana am ajuns sus, si apoi inca ceva palpitatii pana s-au urnit sa ne coboare de acolo, in mod normal te lasa vreo 10 minute sa admiri privelistea :-D

    Da, am fost si noi la Skansen, tare mi-a placut! Asta e culmea, sa te inspiri tu de la mine, hai ca ma amuzi :-)))) Dar fie, ma simt flatata ca inca mai descoperi chestii pe care nu le stii despre Suedia la mine pe blog :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam frig in Suedia, dar o tara care merita vizitata! Salutari din Iasi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minoki, in mod normal da, dar stii cum e, tine si de noroc :-P. Noi am fost la Stockholm anul acesta la inceput de aprilie, te-ai fi asteptat sa ne inghete toate oscioarele, cand colo, ce sa vezi?! Am avut o vreme asa frumoasa incat am aruncat cat colo hainele si am stat numai in pulovar cea mai mare parte a timpului. Nu inventez, sa stii, am poze drept dovada :-)))

    Salutari si tie din insoritul (si prafuitul) Bucuresti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ah, daaa...clar nu pe ceata si nu pe vant.

    Pai ma inspir, ca stii cum e...cand esti "acasa" desi Stockholmul tot ca turisti il descoperim, nu citesti atata despre locuri si nu afli atatea. ;)

    De asta astept sa vina cineva pe Gotland si sa citesc pe un blog despre turismul de aici :). Sa descopar insula cu alti ochi. Poate esti tu prima...;).

    RăspundețiȘtergere
  8. Salmi, nu-mi da idei ca acus' ma infiintez :-)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. daca tot lucrez la Ericsson, macar sa-mi dea si mie ocazia sa ajung gratis pana acolo...:P

    RăspundețiȘtergere
  10. Roxanica, sa stii ca ai putea face o incercare :-))))

    Bine ai venit pe aici si astept sa dai drumul la blog/uri, vad ca e/sunt in faza incipienta inca :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cuuuum? No more Tenerife??? De abia ma incalzisem :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Moni, stai blanda, mai am vreo 2 episoade de Tenerife pe teava :-) Dar postarilor din seria BEV le vine randul cam o data la 2 saptamani, si tocmai se implinise sorocul :-P

    RăspundețiȘtergere
  13. @Moni: Da, dar ce nu ti-am spus este ca habar nu am cand o sa am timp de continuare, am la treburi de nu-mi vad capul :-(

    RăspundețiȘtergere
  14. Excelent reportajul tau! mi-ar place sa fac si eu o asemenea excursie...
    PS: despre ping, am raspuns la Vacanta de vara 2 ;) O zi faina!
    PS2:de ce nu te înscrii la MFC? ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Mersi frumos, Carmen. Ai putea sa te inspiri pentru urmatoarea vacanta :-P

    Am citit si ce e cu ping-ul, ma bucur ca nu ai ras de mine si mersi de explicatiuni :-))))

    Nu m-am inscris pentru ca inca sunt prea aglomerata ca sa ma inham la ceva ce presupune regularitate si disciplina (ca sa iti dau un exemplu, imi propusesem sa scriu pe blog zilnic sau macar o data la 2 zile si uite ca tot nu reusesc), si e pacat sa ma apuc si sa nu ma pot tine :-( Poate se vor mai rezolva lucrurile curand, asa sper...pup si o zi excelenta si tie!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu e cumva structura descrisă pe unul din panourile de la IKEA...?

    RăspundețiȘtergere
  17. Catalin, n-am mai fost demult pe la Ikea (de fapt cred ca nu am fost decat o data sau de doua ori de cand s-a deschis) deci nu as sti sa iti spun da sau ba. Insa nu m-ar surprinde deloc daca ar fi :-)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mda, priveslistea din Kaknas merita toti banii, ca sa zic asa :) Data viitoare urc si eu pe Globen, cand am fost langa el nic n-am stiut ce e cu el, am ajuns din intamplare ;)

    ps- eu "ma bucur" ca nu mai ai timp deocamdata, ca nici eu nu mai am sa citesc :)) Da' na, vine toamna, mai intram prin case, ne revenim noi... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Irina, macar vara sa ne mai lenevim si noi, nu? :-P De pe la jumatatea lui septembrie incolo revin in forta, insa...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe