27.8.11

Tenerife - tentația exotică a Spaniei (V)

Îndată ce ai pus piciorul în Tenerife îți spui în sinea ta că-ți ești dator să valorifici la maxim timpul alocat insulei, că doar nu degeaba ai numărat atâta timp sârguincios fiecare bănuț, nu degeaba ai socotit fiecare minut până la apropierea mult așteptatei vacanțe și nu degeaba ai suportat cu dârzenie zborul lung și hârtoapele văzduhului. Și cum ai putea să faci asta mai bine decât alegându-ți cât mai multe dintre excursiile și activitățile adunate laolaltă în catalogul disponibil contra unui zâmbet la recepția hotelului în care ești cazat? Departe de a fi una ușoară, alegerea însăși îți va înflăcăra imaginația și îți va prilejui clipe minunate de visare. Poate că nu te vei decide pentru activitățile alese de noi, despre care am tot povestit zilele trecute, sau poate vei opta doar pentru unele dintre acestea și îți vei petrece restul sejurului lenevind la plajă sub soarele dogoritor. Orice ai alege, ia aminte să-ți faci drum și pe Teide, înfocatul străjer al insulei adâncit în somnu-i secular din care însă s-ar putea trezi oricând, înecând împrejurimile în fum și cenușă.

 Ca să ajungi din Costa Adeje în apropierea vulcanului Teide ai de străbătut o distanță de ca. 20-30 km. Drumul - pe care îl poți parcurge fie cu mașina închiriată, fie cu un autocar pus la dispoziție de organizatorii numeroaselor excursii de pe insulă - pornește alene, urcând șerpuit până la un punct de unde poți cuprinde cu privirea o bună parte din oceanul cu licăriri argintii pe care îl lași tot mai mult în urmă cu fiecare cotitură. Pe măsură ce înaintezi, drumul gonește nerăbdător de la o porțiune umbroasă la alta, încetinindu-și parcă ritmul la fiecare nouă explozie necruțătoare de raze ori la fiecare urcuș mai anevoios. Din loc în loc, își adună înnoit puterile înșurubându-se într-o încleștare afectuoasă în jurul versanților golași, cu fațada alcătuită din roci gălbui de proveniență vulcanică, de care însă e silit a se desprinde în cele din urmă odată cu transformarea miraculoasă a peisajului. Căci iată, sub ochii tăi alungiți a uimire, vegetația alpină care înlocuise gradual, cu fiecare kilometru câștigat în înălțime, peisajul familiar de la poale alcătuit mai cu seamă din palmieri, bananieri și cactuși, dispare, lăsând loc unui cadru natural pe bună dreptate descris în toate ghidurile turistice drept...selenar. În mijlocul acestuia zărești în fine vârful impozant, pe al cărui trup robust se intersectează râuri de lavă întărită precum niște vechi cicatrici afișate cu mândrie ca pentru a-l face să pară și mai înspăimântător.

Vârful Teide - sau mai bine zis Pico del Teide după cum îl numesc localnicii - și împrejurimile acestuia alcătuiesc Parque Nacional del Teide, o regiune de aproape 20.000 hectare înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO în iunie 2007. De la înălțimea sa de 3.718 m, Teide nu domină doar insula Tenerife și chiar întreaga Spanie, ci și toate insulele din Oceanul Atlantic, fiind al treilea cel mai înalt vulcan din lume după Mauna Kea și Mauna Loa din Hawaii. Numele vulcanului își are originea în denumirea dată acestuia de străvechii locuitori ai Insulelor Canare, guanșii, pentru care Echeyde (Teide) reprezenta un munte sacru, susținător al boltei cerești, dar și un loc de temut, dat fiind că adăpostea înseși forțele răului. Potrivit legendelor guanșe, Magec - zeul soarelui și al luminii - fusese întemnițat de un demon, Guayota, în craterul vulcanului, în lipsa acestuia lumea întreagă fiind aruncată în întuneric. La rugămințile fierbinți ale guanșilor, zeul suprem - Achaman - l-a înfrânt pe demon, eliberându-l pe Magec și astupând gura craterului cu Guayota. Zice-se că de atunci Guayota, a cărui eliberare ar dezlănțui iadul pe pământ, sălăsluiește în măruntaiele vulcanului, ceea ce explică nenumăratele dovezi ale unor practici rituale descoperite în trecut în vecinătatea acestuia, practici care slujeau tocmai la îndepărtarea spiritelor rele. Tot vulcanului Teide se pare că i se datorează și numele insulei, Tenerife, despre care se spune că ar proveni din cuvintele "tene" (munte) și "ife" (alb), nu rareori vârful fiind acoperit de un strat considerabil de zăpadă. După colonizarea insulei de către spanioli în anul 1495, cele două cuvinte au fost reunite potrivit regulilor limbii prin adăugarea literei "r". Și uite-așa ar fi luat naștere denumirea insulei. 

Dacă nu cumva ai plecat de acasă chitit să urci pe propriile picioare până în vârful vulcanului, te vei bucura cu siguranță aflând de stația de telecabină care te așteaptă la 2.356 m. Bucuria îți va fi însă de scurtă durată, pentru că prețul călătoriei dus-întors este usturător: 25 € pentru adulți și 12,50 € pentru copii cu vârsta de până la 14 ani. Pentru a face economie ești liber să plătești pentru un singur tronson (de preferință dus, dacă nu ai cine știe ce condiție fizică ieșită din comun), caz în care vei avea de achitat "doar" 12,50 € pentru adulți și 8 € pentru copiii sub 14 ani. Poți urca cu telecabina oricând între orele 9:00 și 16:00, dar nu zăbovi în vârf peste ora 17:00 când are loc ultima coborâre. Dacă mă întrebați pe mine, călătoria cu telecabina este adrenalină pură si trebuie încercată orice ar fi. Veți urca pieptiș cei 1.199 m până la punctul terminus al traseului suspendat în 8 (!) minute, iar priveliștea din telecabină îi va impresiona și pe cei mai puțin impresionabili dintre voi. Ei, dar partea cea mai interesantă abia acum urmează. Telecabina te va lăsa la altitudinea de 3.555 m astfel încât va trebui să parcurgi pe jos restul de 200 m. Pentru a avea acces la craterul vulcanului ai nevoie de un permis special pe care ar fi indicat să îl ai deja la tine când pășești în telecabină. Nu de alta, dar fără permis nu va fi chip să ajungi în vârf oricât de mult te-ai strădui. Am văzut cu ochii mei turiști întorși din drum pentru că, neștiind cum stau lucrurile, nu își procuraseră din timp acest permis. Unii s-au mulțumit cu platforma de observație de la 3.555 m, alții regretă cu siguranță și în zilele noastre că nu s-au informat cum se cuvine. Permisul se obține fie direct de la National Park Office din Santa Cruz (adresa exactă: ICONA, Office P.N. de Teide, Calle Emillio Calzadilla 5, 38002 Santa Cruz de Tenerife; telefon: 922290129 sau 922290183), fie online. În cazul în care, la fel ca noi, vei solicita online acest permis, te sfătuiesc să o faci cu cel puțin o săptămână înaintea datei la care ți-ai planificat excursia pe Teide, indicând ziua, numărul de persoane și intervalul orar în care va avea loc ascensiunea. Odată ce ai ales ziua, nu îți rămâne decât să te rogi să fie una însorită, știut fiind că pe Teide condițiile atmosferice pot fi extrem de vitrege iar temperaturile pot scădea binișor sub zero grade.

Fiind vorba doar de 200 m, vei fi tentat să crezi că urcușul e o nimica toată. Te asigur că te înșeli, chiar dacă la o primă privire vei avea impresia că poți atinge vârful cu mâna. Aerul rarefiat și nivelul scăzut de oxigen îți pot da de furcă oricât de sportiv ai fi și vei constata că obosești incredibil de ușor. Atât de ușor, încât vei deveni conștient de fiecare pas și fiecare răsuflare. Suind în ritm lent, dar susținut, vei avea însă ocazia să observi împrejurimile și nu rareori câte o mișcare bruscă îți va capta privirea, ajutându-te să descoperi mica vietate subțiratică de culoarea rocii vulcanice, aflată în căutare de hrană, probabil una dintre cele câteva specii endemice de reptile cu care se mândrește Parcul Național Teide. Urmând cărarea de bolovani care te poartă către vârf, te vei întreba adesea ce este cu depunerile galbene pe care le vei tot întâlni în cale. Îți vei răspunde tot tu la întrebare îndată ce le vei asocia cu emanațiile călduțe care estompează ca o perdea de abur porțiuni întregi de peisaj, dar mai ales cu mirosul persistent de sulf care te va însoți până în vârf. Priveliștea de sus îți va tăia respirația, de data aceasta la figurat, și după un scurt răgaz dedicat fotografiilor și mai ales contemplării norilor pufoși care îți vor dezvălui rând pe rând imagini de o frumusețe ireală, vei începe coborârea, simțindu-te pur și simplu...fericit.


Pe drum (zona cu vegetație alpină)
Tajinaste roșie, specie endemică de plantă (aici uscată)
Teleferico del Teide
La 3.555 m sau Cu telecabina pe...lună :-)
Greu la deal...


Specie endemică de șopârlă
Surata șopârlei de mai sus
Depuneri galbene de sulf
Dincolo de nori

It is alive! :-)

Sus, tot mai sus
În sfârșit în vârf!
Priveliștea de la 3.718 m

Coborârea cu telecabina, abruptă tare



28 comentarii:

  1. De Tenerife am auzit numai de bine. Inclusiv de pe blogul tau. Inseamna ca asa e. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Lillee, adevarul e ca nu am prea auzit de "pareri impartite" vizavi de Tenerife. Si daca as auzi, probabil le-as incadra la capitolul "fronda", chiar se gasesc distractii pentru toate gusturile si buzunarele pe insula asta :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-e frica de vulcani, asa ca nu cred ca as putea sa ma duc vreodata acolo :((((
    Felicitari pentru curaj!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Alicee, o fi fost curaj, o fi fost inconstienta?? :-)) Dupa cum am scris si pe Facebook, cand am fost noi in Tenerife se implineau fix 100 de ani de cand vulcanul erupsese ultima data, si are reputatia ca erupe cam o data la secol :-D Am avut putine emotii, dar... ce nu face omul pentru o clipa de fericire :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Unele imagini imi amintesc de Islanda :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ooo, pai in cazul asta inseamna ca esti amatoare de senzatii tari. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Liliana: Eram sigura ca vei zice asta si nici nu e de mirare, unde-s vulcani cam asta-i peisajul :-P

    RăspundețiȘtergere
  8. Lillee, un pic asa, dar sa nu fie nici prea tari, ca mai am inca multe de vazut pe lumea asta :-))))

    RăspundețiȘtergere
  9. WOW! ce imagini! absolut speciala excursia ta! Concediul tau a fost plin de surprize, îmi place ca ai stiut sa folosesti fiecare zi! Minunat!
    Toate cele bune, Ioana draga!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Carmen: Da, intr-adevar am folosit fiecare zi. Si inca mai am 1-2 surprize in tolba pentru urmatoarele 2 articole :-P

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos. Abia astept postarea urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mersi mult, Minoki, si sper ca te simti mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. Totusi arata mai misto cand ploua sau ma rog cand vremea e suparata, simti infernul mai aproape :D. Parca rade soarele de vulcan in pozele tale :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Lili, radea el, dar radea...cu dinti, erau zero grade acolo sus, daca iti vine a crede. In conditiile in care, dupa cum am scris, in sud erau 30 grade iar in nordul insulei vreo 24-25 :-)))

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună seara,Ioana!
    Azi am ieșit la o pescuială cu un prieten care abia s-a întors din Filipine. De-acolo, de la botu' calului, mi-a trimis câteva poze. Și vreo două rânduri despre atmosfera locului. Azi, pe baltă, mi-a explicat de ce am nevoie de două săptămâni de leneveală totală și de o nouă perspectivă asupra vieții.
    Întors acasă m-am delectat cu episodul tău cel nou din Tenerife. Și iar nu mai știu ce-mi doresc: leneveală sau neastâmpărată căutare?!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Bubumaia: E buna si leneveala din cand in cand, iti mai pui ordine in ganduri si mai iesi un pic din ritmul asta nebun care te sleieste de puteri pe zi ce trece. Nu mai zic ca in timp ce lenevesti poti ticlu planuri de...neastamparata cautare :-)))) Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce tare! Asta n-aveam idee. De la 20+ la 0 e ceva diferenta ... aveati haine? :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, aveam, ne-am dus pregatiti! :-) Oricum, soarele si urcusul faceau sa para ceva mai ridicata temperatura, nu mult, dar orisicat :-)

    RăspundețiȘtergere
  19. Frumoasa calatorie !
    Ce bine informati ati fost ! Nu mi-ar fi trecut prin cap ca ar fi fost nevoie de vreun ausvais pentru ultimii 200 de metri , pana la crater .
    Foarte sugestive si reusite , pozele !

    RăspundețiȘtergere
  20. @Radu: De-asta am si vrut sa scriu in mod special despre asta, ar fi pacat ca lumea sa ajunga acolo si sa nu poata urca din cauza unei amarate de hartoage :-) Mersi frumos!

    RăspundețiȘtergere
  21. Simt nevoia sa ma repet. De cand iti citesc articolele ma faci sa ma gandesc tot mai mult la Tenerife. Cu fiecare articol mai mult, ziceai ca mai urmeaza 2?? Hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  22. @Moni: Da, mai sunt 2 episoade, si asta pentru ca nu vreau sa ma lungesc prea mult cu Tenerife, mai am atatea locuri super despre care inca nu am apucat sa scriu...

    Stii ca inca mai ai timp suficient sa faci rezervari pentru noiembrie, da? :-P Fac ce fac si iar imi bag codita :-)))

    RăspundețiȘtergere
  23. Noiembrie zici tu? Merge si de balaceala?

    RăspundețiȘtergere
  24. @Moni: Merge, clar! Apa oceanului e oricum mai recisoara, asta se stie, dar noi am facut bine-mersi baie la jumatatea lui noiembrie. Numai sa stati in sud, sa fie soare mereu, da?

    RăspundețiȘtergere
  25. Hai ca m-ai facut sa-mi arunc deja un ochi pe booking si nu sunt preturi deloc mari! Nu ma mai joc, acum vreau in Tenerife!

    RăspundețiȘtergere
  26. Mwahaha :-P

    Nu, nu sunt mari preturile, insa e important sa faci rezervare in sud (Costa Adeje), de regula toata lumea e tentata sa rezerve in nord pentru ca acolo e si mai ieftin. Atentie, si daca va hotarati si faceti rezervare, urmariti booking-ul pana in ziua cand plecati, noi facusem initial la alt hotel si apoi am gasit o oferta mult mai ieftina la hotelul unde am stat (o sa scriu curand si despre el)...in rest nu pot decat sa va doresc sa va hotarati, traseul il aveti mura in gura acum :-P

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna, ma bucur ca am gasit blogul tau, pentru in decembrie o sa plec si eu in Tenerife si mi-a prins bine informarea :)
    As avea 2 lucruri sa te intreb: prima chestie, ca sa fiu sigura, pt Tenerife nu e nevoie de pasaport asa e? Stiu ca apartine de Spania, dar intreb si eu sa fiu sigura, pt ca al meu ar trebui reiinoit.
    In rest as fi interesata de firma de la care ati inchiriat masina, daca ati facut rezervarea inaintea...pentru perioada pe care o prindem noi, adica incluzand si Revelionul, am vazut ca-s preturi ceva mai maricele.

    RăspundețiȘtergere
  28. Raluca, uite genul asta de feedback ma bucura foarte tare, pentru ca de-asta scriu, ca sa va ajut sa va descurcati mai usor.

    Nu, de pasaport nu e nevoie, asta stiu sigur. Iar masina am inchiriat-o in avans pe internet (cu preluare de la aeroport), ce-i drept noi nu am prins Revelionul acolo deci e posibil ca in cazul vostru preturile sa fie ceva mai ridicate. Nu mai tin minte exact de la ce firma am inchiriat-o, dar cred ca orice firma e ok, dati o cautare pe google. Daca imi amintesc totusi iti scriu.

    p.s. Mai am "in maneca" un episod despre Tenerife, asa ca stai prin zona :-) Si daca mai ai intrebari le astept.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe