3.8.11

Tenerife - tentația exotică a Spaniei (I)

Am considerat multă vreme că Tenerife nu-i de noi. Nu pentru că ar fi inaccesibilă ca preț, nici vorbă, dacă îți faci rezervările din timp și cu chibzuință vei constata că este una dintre cele mai ieftine insule exotice pe care le-ai putea alege drept destinație de vacanță, și încă una care nu e cu nimic mai prejos decât suratele ei întru exotism. Ne însoțea însă ideea preconcepută cum că ar fi o insulă extrem de comercială pe care n-ai avea, domnule, ce să faci mai multe zile în afară de a zăcea cu burta în sus la plajă, pradă nemiloaselor raze de soare și nisipului încins pe care numai valurile reci ale oceanului le-ar mai fi putut îmblânzi și asta doar pentru scurtă durată. Ceea ce le-ar surâde cu siguranță unora și altora, însă pentru noi, care nu prea stăm locului în călătorii, în mod categoric nu era o opțiune. S-a întâmplat însă ca într-o toamnă să rămânem în pană de inspirație ...și uite-așa nici nu mi-am dat bine seama cum și când s-a înfiripat ideea de a ne călca, totuși, pe inimă, și nici când a început exact să prindă contur vacanța noastră de opt zile în Tenerife.

Vulcanul Teide văzut din avion
Pe cei care nu se simt tocmai în largul lor plutind îndelung peste marea de norișori cu forme și dispoziții diferite îi pot liniști spunându-le că zborul până în Tenerife a durat... cât două cărți. O carte ceva mai groasă până la Madrid (cam cât patru ore de groasă) și una mai subțirică până în Tenerife. Am ales să călătorim cu Tarom până la Madrid, iar de acolo am continuat cu Iberia, care, la sfârșitul celor două ore de zbor, ne-a depus ferm pe aeroportul Tenerife Nord. Oricât ai fi de insensibil nu ai cum să nu te scufunzi într-o smerită tăcere la aterizarea pe acest aeroport, al cărui trist renume se datorează celui mai grav accident aviatic din istorie, petrecut în anul 1977. Nici noi nu am făcut excepție, vederea locului tragediei ne-a mișcat până în adâncurile sufletului și am căzut pe gânduri o vreme, în timp ce avionul rula lin pe pistă, aproape amuțind si el.

Îndreptându-ne către sud
După ce ne-am revenit, am pornit să ne preluăm mașina închiriată contra sumei de nici 140 eur / 8 zile. Înainte de a ne ocupa locurile în mașină și a ne îndrepta către sud, unde eram cazați, nu am putut să nu observăm că afară era destul de răcoare, în jur de 23-24 grade la soare, nicidecum peste 30 grade cum ne așteptam în urma cercetărilor amănunțite pe care le întreprinsesem acasă. Nu-i nimic, ne-am spus, tot mai bine decât în București unde vremea rea se instalase definitiv de o lună și mai bine. Aveam să aflăm, odată ajunși în Costa Adeje, că între sud și nord sunt diferențe semnificative de temperatură. Ba chiar în locuri diferite de pe insulă temperatura variază cu câteva grade bune, astfel încât întotdeauna e bine să ai la tine ceva mai gros de îmbrăcat rapid peste tricou. Drumul cu mașina până în sud este neînchipuit de frumos. Pe anumite porțiuni, șoseaua care străbate insula este încadrată de palmieri cu coroana bogată, de un verde intens, și trunchiul gros cât doi oameni voinici stând spate în spate, pe altele șerpuiește printre întinderi nemărginite de vegetație sărăcăcioasă, cactuși și roci vulcanice de culoare galbenă. Din loc în loc, mori de vânt străpung cerul, iar povârnișuri abrupte se prăvălesc în ocean în muget de valuri. Pe tot parcursul călătoriei înspre sud, oceanul te însoțește, îți este deopotrivă tovarăș și călăuză, atrăgându-ți neîncetat privirea cu sclipirile-i jucăușe, ademenindu-te precum milioane de spinări de pești cu miriade de solzi lucind în bătaia razelor de soare...

Priveliștea din cameră
Am ajuns la hotel și am dat buzna cu nerăbdare în cameră. Emoțiile ni s-au risipit îndată, camera era primitoare și luminoasă, terasa măricică, iar de unde ne aflam puteam cuprinde cu privirea toată coasta de sud și oceanul. Nici că ne puteam dori mai mult. Cât vedeai cu ochii nu era nici urmă de nor, iar temperatura sărea binișor de 30 de grade, întocmai cum citisem. Nici în următoarele zile ale vacanței noastre lucrurile nu s-au schimbat, ceea ce ne-a confirmat că fusesem cât se poate de inspirați să ne cazăm în partea de sud a insulei - în ciuda prețurilor o idee mai ridicate - unde ni se promisese că soarele strălucește mai tot timpul anului iar ploile sunt ca și inexistente. 

Plajă cu nisip vulcanic
Fascinația exercitată asupra noastră de ocean și curiozitatea de a studia împrejurimile nu ne-au lăsat să zăbovim prea mult în cameră. În timp ce coboram costișa pe care o minte luminată urcase hotelul, examinam pe rând, minunându-ne, hățișurile de cactuși și cactușii lunguieți de statura unui om, florile delicate, albe, mov, roz aprins sau corai, cu petale aproape străvezii, care decorau gardurile alcătuite din bolovani mari dispuși asimetric și terminate cu plase de sârmă susținute din loc în loc de stâlpi metalici, arbuștii pitici, palmierii de toate mărimile, bogați ori piperniciți, plini de sevă sau veștejiți de soare, unii străjuind solitari câte o promenadă asfaltată, alții împresurați de covoare de iarbă măruntă, așternute cu băncuțe de lemn invitându-te să poposești câteva clipe pentru a contempla oceanul. Dacă urmezi promenada, plaja nu întârzie să îți apară în fața ochilor, însă nu este deloc așa cum te-ai aștepta, aurie și alcătuită dintr-un infinit de grăunțe de nisip. Este o plajă cenușie, de origine vulcanică, iar dacă lași nisipul să ți se scurgă încetișor printre degete nu poți să nu îi remarci consistența fină, ca de praf. Te obișnuiești însă repede cu noile date și te trântești pe nisip cu un oftat de ușurare după drumul lung parcurs într-o singură zi. În acest moment al zilei, tot ce îți mai rămâne de făcut este să îți ațintești privirile către orizont, pândind momentul în care soarele alunecă istovit de pe cer, făcându-se una cu oceanul, în timp ce împrăștie cu ultimele puteri o lumină portocalie peste zări înainte de a fi înghițit de atotputernica noapte.




20 comentarii:

  1. Cum e cu plajele cu nisip vulcanic? Nu-s prea fierbinti? In Islanda am vazut plajele negre, dar in mod sigur acolo nu faceai plaja :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mi s-a parut ca ar fi mai fierbinti decat orice alt nisip incalzit de soare :-) E drept ca n-am stat la plaja decat in prima si in ultima zi, dar nu m-a deranjat absolut deloc aspectul asta, dimpotriva. In plus, pentru turistii care jinduiesc dupa nisip auriu, sunt si plaje cu astfel de nisip adus din Sahara :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ar fi sa aleg intre destinatiile exotice din Europa cred ca as ramane la insulele grecesti sau Mallorca! hai fie si Coasta de azur :)))
    Tenerife mai sta la coada!
    pozele oricum sunt frumoase, si sunt sigura ca nici acolo nu e mai prejos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si inca ceva - e nisip vulcanic sau pietricele vulcanice? Din poza, pare nisip ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Alicee, stii cum e cu "de gustibus" :-) Oricum, din punctul meu de vedere nu iti poti face cu adevarat o parere despre un loc decat dupa ce ai ajuns acolo...Si mie imi plac insulele grecesti, dar Tenerife mi-a oferit mai multe, vei vedea zilele urmatoare la ce ma refer :-)

    In Mallorca nu am fost inca, pe Coasta de Azur nu tin mortis sa ajung...cum ziceam, de gustibus :-P O zi super!

    RăspundețiȘtergere
  6. Liliana, e nisip vulcanic. Adica, ma rog, un soi de praf vulcanic, cum ziceam :-))) Foarte fin si placut, iar seara era chiar recisor...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce amintiri placute imi trezesti cu postarea ta...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Vividartblog: Ma bucur mult, sa vezi cate amintiri placute o sa iti mai trezesc si zilele urmatoare, abia am inceput sa povestesc despre Tenerife :-P

    RăspundețiȘtergere
  9. Am auzit numai lucruri frumoase despre Tenerife! E drept ca poze nu prea am vazut, noroc cu posturile tale.:) Ah si imi mai place ca e considerata insula primaverii vesnice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Claudia, asa e, sunt mai mereu temperaturi "prietenoase" pe acolo :-) Am de gand sa pun multe poze si in continuare, sa stii :-D

    RăspundețiȘtergere
  11. Astept continuarea, sa ma conving ca merita Tenerifele, ceea ce sunt sigura. Gusturile noastre la concedii se aseamana...:).

    RăspundețiȘtergere
  12. Salmi, maine vine si episodul 2, este inca "in the making". Da, am vazut si eu ca ne alegem destinatii similare, foarte tare :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Dap, am auzit multe lucruri frumoase despre Tenerife. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Lillee, si o sa mai tot auzi, mai ales zilele urmatoare :-)))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Adrina: am fost, am vazut, m-a marcat pe viata acest loc in care as m-as intoarxe oricand cu mult drag.Astept episoadele urmatoare!

    RăspundețiȘtergere
  16. Adriana, si eu m-as reintoarce oricand acolo ca tare mi-a placut! :-)

    RăspundețiȘtergere
  17. O sa-ti calcam si noi pe urme in curand :-) Acum suntem la capitolul logistica, asa ca am o intrebare: de unde ati inchiriat masina?

    RăspundețiȘtergere
  18. In curand iti vom calca si noi pe urme. Poti sa ne spui de unde ati inchiriat masina?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Apollo: Ti-am mai raspuns si cu alta ocazie, nu mai tin minte exact cum se chema firma, insa am dat search pe google si am rezervat masina online :-) Poti inchiria de la oricine, sunt foarte multe companii care ofera masini de inchiriat, dintre cele super cunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc :-) Nu-mi aminteam ca am mai intrebat :-D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe