1.8.11

Bird's Eye View over ...Istanbul


Dacă ați ajuns în Istanbul și nu știți încotro să o apucați pentru cea mai reușită panoramă a orașului și a Bosforului, dați-mi voie să vă îndrum pașii către Turnul Galata (Galata kulesi) din cartierul cu același nume, aflat în partea de nord a Cornului de Aur. Turnul datează din anul 1348, răstimp în care a fost distrus parțial de război, cutremure și incendii, însă a fost reconstruit și fortificat de fiecare dată, astfel încât veghează și în zilele noastre asupra orașului de la înălțimea celor 63 m ai săi. Platforma de observație se află un pic mai jos, la 52 m, suficient însă pentru a vă permite să cuprindeți cu privirea renumitele atracții ale orașului-punte dintre continente. 

Vestea bună este că turnul Galata este prevăzut cu lifturi, astfel încât de priveliște se vor putea bucura și aceia dintre voi cărora scările le dau de furcă de obicei. Vestea mai puțin bună este că de urcuș tot nu scăpați, pentru a ajunge în cartierul Galata trebuie să străbateți niște pante destul de înclinate. Nu vă oprește însă nimeni să faceți pauze dese pentru a vă trage sufletul, așa că nu lăsați câteva biete pante să stea în calea bucuriei de a contempla de la înălțime orașul cu nenumăratele sale moschei, de preferință la ora la care acestea sunt scăldate în lumina aurie a asfințitului.












21 comentarii:

  1. E spectaculoasă panorama din vârful turnului. Străzile din jurul său sunt pline de negustori ambulanţi care vând, printre altele, sucuri din portocale sau rodii proapăt stoarse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Of, numai eu nu i-am vazut :-(. Mi-ar fi placut sa incerc un suc de rodii, cred ca e super bun. L-ati incercat, banuiesc, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. De rodii, nu-mi amintesc, dar de portocale, da.
    Uite o poză

    RăspundețiȘtergere
  4. Mama, imi ploua in gura. Vad ca aveau si portocale rosii, regret amarnic ca nu am stiut de negustorii astia, ca ii cautam eu, clar! :-)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Renu (travelbadgers.com)01 august, 2011 13:00

    cu sucul de rodii trebuie sa te obisnuiesti, este destul de consistent si nu are vreun parfum anume, dar am inteles ca este foarte sanatos! eu il prefer pe cel de portocale!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi mult de lamuriri, Renule! Chiar eram curioasa, eu nu il stiu decat pe cel din comert plin de E-uri, nu imi pot imagina cum e cel de rodii proaspete. De sanatos stiam si eu ca ar fi sanatos, si de-asta imi pare rau ca l-am ratat. Ma rog, poate il gasesc prin alte parti, o sa fiu mai vigilenta de acum inainte :-P

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-e drag Istanbulul, pentru mine a fost o surpriza mai mult decat placuta, am ajuns acolo un weekend "on business" in urma cu ceva ani si tare m-as intoarce sa-l vad mai pe indelete... Imi amintesc ca m-am dus oarecum plina de prejudecati, in mintea mea Istanbulul insemna lucruri de proasta calitate si barbati libidinosi cand am plecat, dar m-a cucerit fara sa ma astept. In turn n-am urcat, dar poate mai ajung vreodata pe acolo... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Maria: Si eu aveam cam aceleasi asteptari legate de Istanbul, insa mi-a placut. Nu pot sa spun ca se numara printre orasele mele preferate, dupa cum nu pot spune ca m-am dat in vant dupa toate obiectivele turistice mult trambitate, dar per total m-am simtit bine. Are ce oferi si, daca ai urechi sa auzi si ochi sa vezi, ai foarte multe de invatat :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ooof...numai eu nu am ajuns inca la Istanbul?! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Claudia: Ei, lasa, ca o veni ea si vremea Istanbulului :-) Nu mi-e rusine deloc nici cu destinatiile in care ai ajuns mataluta :-P

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase pozele, mai ales cele cu canalul Bosfor! sper ca nu gresesc :)
    Inca nu am ajuns in Istanbul dar tare imi doresc! Voi tine minte acest turn si ma voi catara si in acest cartier :)
    Sa ai o saptamana frumoasa in continuare

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari pentru blog. Mi-a placut foarte mult din cat am reusit sa citesc. De asemeni felicitari pentruy poze! Voi trece blogul in blogrol-ul meu. O zi frumoasa!
    http://armoniasimturilor.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici pentru mine nu pot spune ca e in top 3, nici macar in top 10 destinatii nu cred ca ar intra, dar tot mi s-a parut ca are un "ceva" al lui care m-a facut sa ma simt bine acolo. Eu nici n-am apucat sa "bifez" decat foarte putine oiective- doar Sf. Sofia, Moscheea Albastra (despre care nu pot spune ca m-au "dat pe spate") si... cam atat, in rest m-am plimbat prin cateva cartiere prin care am avut treaba, am mancat in restaurante mici, m-am indesat cu dulciuri si porumb copt si m-am intors cu o oarece indigestie si o camasa pe care o mai port inca, dupa multi ani. Dar mi-a placut si, daca mai am ocazia, o sa ma intorc :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Alicee, tocmai bine pana ajungi tu apuc sa scriu si ce e de vazut pe acolo, astfel incat sa ai toate informatiile pe tava :-P Da, Bosforul e, nu gresesti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Minoki, multumesc frumos :-). Te-am adaugat si eu, bine ai venit pe la mine si te mai astept...

    RăspundețiȘtergere
  16. Maria, tin minte prea bine porumbii aia copti, mmm :-P De baclavale nici nu mai vorbesc ca imi lasa gura apa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pana ajung pe acolo mai este, sigur ai timp sa scrii :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Alicee: Biiineee, te tin minte :-P

    RăspundețiȘtergere
  19. Turcia sau Grecia, asta este dilema, pentru septembrie. Am 3 zile la dispozitie si trebuie sa aleg intre cele doua tari.
    Te salut

    RăspundețiȘtergere
  20. Costin, eu iti recomand Grecia...de exemplu mult iubita mea insula Thassos :-) Daca mai ai intrebari, te astept aici...

    RăspundețiȘtergere
  21. @Calatorul XXL: :-)))) Mersi de ponturi, daca mai trec pe acolo sigur o sa tin cont! Tocmai vroiam sa iti scriu ca am pe blog si o recomandare de hotel pt. Istanbul, chiar la Marmara, dar bag seama ca l-ai descoperit singur intre timp :-P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe