30.11.13

10 motive să vizitezi degrabă o țară arabă


Dacă ar fi să ne luăm după publicitatea exagerată care se face Emiratelor Arabe Unite, în special Dubaiului, de către agențiile de turism autohtone și de aiurea, mai că am putea crede că acesta este unicul loc din Orientul Mijlociu în care merită să-ți organizezi o vacanță. Nimic mai greșit, le-aș spune cetelor de turiști bezmetici care pică în plasa acestora și care, odată ajunși în destinația „exotică” Dubai, primul lucru dau iama în malluri, după care gravitează, făcând exces de zâmbete și fotografii, în jurul unui anume hotel de lux cu interior kitschos și a faimosului zgărie-nori Burj Khalifa, gândind de bună seamă că un shopping consistent și un preț exorbitant plătit pentru o priveliște de altfel nu cine știe cât de spectaculoasă și care nu se apropie câtuși de puțin de cea pe care ar avea oricum șanse mari să o zărească din avion plus niscaiva soare în plină iarnă cu care să se laude mai apoi prietenilor la fel de naivi, constituie o suficientă justificare pentru o “vacanță de vis” în Dubai și în „lumea arabă”. Lăsând la o parte orice considerente de ordin financiar (se știe că Orientul Mijlociu este scump prin definiție iar orice serviciu de orice fel îți va ușura vădit buzunarul), dacă ar fi să recomand cuiva să călătorească într-un singur loc din Orientul Mijlociu, în mod sigur acesta nu ar fi Dubai. Unde mai pui că, în ciuda opiniei larg răspândite printre cei care nu stau prea bine la capitolul informare, E.A.U. nu înseamnă doar Dubai și Burj al Arab, l-aș da cu dragă inimă oricând (măcar) pe-un Abu Dhabi! Ce să vezi – în afară de malluri - și unde să călătorești în Orientul Mijlociu – în afară de veșnicul și deja agasantul Dubai – poftim de citește mai jos.

1. Moschei

Edificii monumentale construite cu tehnici moderne și materiale prețioase aduse din Europa dar și de la vecini (candelabre din Germania, marmură din Italia, vitralii din Franța, covoare persane), se doresc a fi replica musulmană a catedralelor ridicate pe continentul european în Evul Mediu. Majoritatea pot fi vizitate, dacă desigur ești dispus să respecți numeroasele reguli impuse vizitatorilor, să renunți la pantofi și, pentru femei, să îmbraci o abaya pusă la dispoziție gratuit la intrarea în moschee, asigurându-te că ți-ai acoperit cu grijă părul și orice bucățică de piele expusă vederii.




2. Forturi

Chiar dacă de cele mai multe ori nu pot fi vizitate, aflându-se ori în renovare pe termen nedefinit, ori servind scopului pur decorativ în care au fost construite, forturile ar merita să fie atracțiile de căpătâi ale regiunii, mai ales că unele dintre ele (cum ar fi de pildă cele din Oman și Bahrain) au o istorie suficient de îndelungată și amintesc de populațiile străine care s-au perindat prin zonă de-a lungul timpului: portughezi, persani, otomani. Dacă mai adăugăm la asta și localizarea lor nu doar strategică ci și din cale afară de fotogenică - pe câte o culme de deal, la marginea mării, în mijlocul unei plantații de palmieri sau în plin deșert, zău că ar fi păcat să nu le învrednicești cu prezența.



 
3. Plaje

N-or fi ele comparabile cu cele mai frumoase plaje din lume, însă nici de lepădat nu sunt, mai ales dacă nu te oprești pe prima plajă amenajată a unui hotel cu multe stele. Descoperirea plajelor sălbatice necesită ceva mai multă răbdare și neapărat un jeep cu care să îți poți croi drum peste dune. Față de plajele sălbatice, cele amenajate au avantajul că sunt păzite, îți permit accesul în costum de baie și sunt exclusiviste, taxele extrem de ridicate de acces ținând departe vizitatorii de la munca de jos cu apucături mai puțin civilizate. Pe de altă parte, pe cele sălbatice și puțin sau deloc populate, oricât de ademenitoare ar fi ele, nu prea îți vine să renunți la haine cu una cu două, mai ales dacă te afli într-una dintre țările mai tradiționaliste din Golf ori dacă, femeie fiind, nu ești însoțită și de un bărbat. Grijă mare la meduze, sunt frecvente în apele poluate ale Golfului și înțepătura lor e extrem de neplăcută.




4. Safari în deșert

Nu toate safariurile în deșert sunt comerciale până la refuz cum sunt, de pildă, cele din Dubai. Cu grupuri foarte mari de turiști înghesuite în mașini prea puține, cu mâncare încropită în pripă și nu cine știe ce de gustoasă, cu dansatoare rusoaice care se unduiesc lasciv în atmosfera slab luminată a taberei de corturi în timp ce tu îți faci siesta pe perne moi iar o filipineză zâmbitoare se plimbă printre rânduri pentru a-ți vinde poze și filmulețe cu isprăvile zilei. După cum nu toate deșerturile sunt la fel, ba chiar unele cu nisip alb și fin care mai că îți dau impresia că se revarsă în mare (Qatar) sunt de-a dreptul memorabile.  Și dacă ai puțin noroc de un grup cu care să te împrietenești la cataramă, prilejul va fi numai bun pentru a depăna povești de călătorie în timp ce te gândești cât de incredibil de aproape e cerul spuzit de stele.



 
5. Evenimente sportive

Fie că asiști la un concurs de gimnastică, un campionat de tenis, o demonstrație live a Scuderiei Ferrari ori chiar o competiție de Formula 1 cu acte în regulă, cu siguranță nu vei fi dezamăgit. Deși arabii înșiși nu sunt prea sportivi din fire și preferă adesea să se retragă în zona de food court în timpul competițiilor (ceea ce nici măcar nu e atât de rău, dacă ai un dram de noroc te vei trezi propulsat de pe rândurile din urmă direct în tribunele VIP, că doar nu se cade să nu fie salvate aparențele), evenimentele sportive beneficiază de facilități ultimul răcnet și o organizare pentru care aceștia nu se dau în lături de la a plăti sume uriașe. Iar invitații sunt și ei pe măsură.



6. Hoteluri

Nu iți poți imagina cu adevărat ce înseamnă un hotel de 4 sau 5 stele până ce nu ai ajuns în Golf. Hotelurile sunt mult peste media din Europa și par a avea drept scop suprem satisfacerea celor mai năstrușnice capricii ale oaspeților. Mândrindu-se, cu ostentația specifică zonei, cu parcuri acvatice în plin deșert, exterioare grandioase înconjurate de vegetație luxuriantă, migălos întreținută, fântâni susurătoare, interioare elegante cu tavane bogat ornamentate, lifturi transparente și pardoseli strălucitoare,hotelurile adăpostesc printre altele restaurante și magazine de lux, baruri și cluburi, piscine cu apă turcoaz care se strecoară pe alocuri pe sub bolovani și cascade artificiale, săli de dimensiuni uluitoare cu plafoane de culoarea seninului pictate cu nori alburii sub care se înalță palmieri uriași în a căror umbră nevăzută, pe mese bogat așternute, se lăfăie cine alcătuite din homari, stridii și o varietate fabuloasă de alte feluri - atât de multe încât nu-i chip să le încerci pe toate. Un șir întreg de tentații diurne la capătul căruia te scufunzi, biruit, în așternuturile moi și diafane, dintre care te desprinzi ca nou a doua zi doar pentru a o lua de la capăt.




7. Souq-uri

Să fim înțeleși de la bun început, dacă ai văzut Marele Bazar din Istanbul nu înseamnă că ai văzut mare lucru. Te vei convinge de spusele mele îndată ce vei poposi într-un souk adevărat din lumea arabă. Puține mai au astăzi forma de odinioară, însă cele mai multe au fost refăcute în stil tradițional, păstrând între ziduri, pe străduțele întortocheate și printre terasele împovărate de mirosul dulceag și ispititor al narghilelelor, atmosfera și parfumurile încărcate de mister și exotism ale Orientului. Locuri care nu te atrag cu mărfuri ieftine, fleacuri chinezești și copii de prost gust ale unor branduri mai mult sau mai puțin faimoase, ci  cu eșarfe și rochii unduioase, casete și figurine cioplite în lemn de santal, piei de tigru și veșminte tradiționale, iatagane și hangere, pietre și covoare prețioase, bijuterii greoaie din aur și argint, oglinzi infinite și lămpi delicate cu incrustații în mii de culori, scoici și perle sidefate, chimire scumpe cu fireturi aurii și ulcele în nuanțele deșertului, ba chiar și elegante dhow-uri, fără a mai pomeni abundența de fructe și semințe exotice, ceaiuri și mirodenii, dulciuri și cafele, lipii aburinde și foițe de aluat prăjite cu umpluturi care mai de care mai ademenitoare.




8. Extravaganțe

De tipul canalelor venețiene pe care te plimbă gondole electrice de culoarea abanosului, expozițiilor de mașini de-a dreptul S.F., create în exclusivitate pentru vreun șeic local, fântânilor fabuloase și acvariilor gigantice a căror apă - adunată de-ar fi într-un singur loc - ar putea să inunde întreg deșertul, ATM-urilor pentru aur, mallurilor cărora, o zi întreagă de le-ai dedica, tot n-ar fi chip să le dai de capăt, hotelurilor cu multe stele care îți iau ochii prin luxul etalat cu ostentație până și în cele mai ferite de priviri unghere, prăjiturilor gustoase ornate cu foiță de aur.




9. Skyline-uri spectaculoase

Coloși prăfuiți pe perioada zilei, purtând pe umeri povara cerului mereu senin, clădiri futuriste de sticlă și oțel reprezentând hoteluri cu multe stele ori sedii ale unor companii prestigioase, mulți dintre ei părăsiți sau nicicând ocupați - semn și totodată răzbunare timpurie  a risipei caracteristice regiunii - se transformă nopțile în veritabile provocări pentru amatorii de fotografii nocturne. Dacă-i iscodești puțin s-ar putea să-ți dezvăluie baruri și restaurante pe platformă rotativă pe care ai face bine să nu le ocolești, cel puțin nu dacă ești măcar la fel de pasionat de poze tip "bird's eye view" ca mine.




10.  Puncte de plecare pentru destinații exotice

Cum altfel să ajungi matale în Maldive, Seychelles, Kenya, Tanzania, India, Singapore și alte  asemenea destinații îndelung visate dacă nu trecând mai întâi prin Dubai, Doha, Abu Dhabi?! Un lucru te rog, dacă ești amabil: Dacă tot te deranjezi până aici, ia-ți ceva mai mult răgaz decât durează să iei un taxi până în orașul adormit ca să te poți împăuna apoi că-l ai în palmares. O zi, două, trei s-ar putea să-ți deschidă apetitul pentru mai mult. S-ar putea. Hai, ia-ți inima în dinți, tălpile la spinare, sparge pușculița și treci de vizitează degrabă o țară arabă!






4 comentarii:

  1. As mai adauga pe lista si Food! Cel putin la mine ar fi primul pe lista :)/

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sorin: Ai si n-ai dreptate in ceea ce ma priveste. Imi place mult mancarea arabeasca, insa cea care se gaseste in tarile astea nu e dintre cele mai sanatoase. Dupa aproape 2 ani traiti in Qatar, ma bucur sa redescopar mancarea europeana, zau! :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, poate iti dau dreptate. Daca stai mult intr-o tara iti e dor de gustul de acasa. Eu dupa o luna de orez in Asia vroiam sunca :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Loteria: Eu in Qatar pofteam cel mai des la salam de Sibiu si branza de burduf... :-P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe