25.10.12

Gold souq, Oman - Aur şi giuvaeruri demne de-un sultan

În trecerea voastră prin capitala Sultanatului Oman asigurați-vă că nu ratați una dintre cele mai vechi și pitorești piețe din lumea arabă: Souq Mutrah. Omanezii se numără printre cei mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit vreodată, dacă vă temeți că ați putea să vă rătăciți sau doar doriți să le testați amabilitatea, rugați un localnic să vă indice drumul către souq. Altminteri, tot ce trebuie să faceți este să purcedeți către Cornișă, este imposibil ca privirea să nu vă fie atrasă îndată de poarta tradițională cu cupolă transparentă și arcade dantelate care se va dovedi curând a fi chiar intrarea în souq.


O secțiune specială a souq-ului este dedicată bijuteriilor de aur cu care omanezii se mândresc nevoie mare. Și au și de ce, pentru că aurul din care sunt realizate - aur onest, cel mai adesea de 24 carate - este de cea mai bună calitate, lucrătura pe cât de complicată pe atât de precisă și fără de cusur, iar modelele sunt mai puțin încărcate decât în alte regiuni din Golf. De altfel aurul este excepțional mai peste tot în lumea arabă, așa că singurele rețineri pe care ar trebui să le aveți sunt cele legate de larghețea buzunarului propriu. Așteptându-se la negocieri, stăpânii de peste zi ai prăvăliilor vă vor oferi din start prețuri ceva mai mari decât valoarea bijuteriilor, așa că lăsați sfiala deoparte și târguiți-vă, cu fermitate dar și bun simț.

 








Din spatele vitrinelor impecabile străjuite de-a dreapta și de-a stânga de porți solide prevăzute cu mai multe rânduri de lacăte, exponatele din Gold Souq își trimit scânteierile ademenitoare înspre trecători, transformându-i în mușterii, fără voia lor, chiar și pe cei mai inocenți dintre privitori. Fie că sunteți sau nu pasionați ai bijuteriilor, souq-ul nu vă va lăsa să plecați cu mâna goală. Iar când într-un final, după aprige negocieri și frecvente răzgândiri, veți părăsi micuța prăvălie, însoțiți de zâmbetul cu sclipiri de diamant al vânzătorului, vă veți simți fericiți că purtați cu voi, pe deget, la gât sau la încheietura mâinii, un crâmpei din farmecul etern al Orientului.



Sultan Qaboos (actualul conducător al Omanului) în tinerețe








7 comentarii:

  1. numai la Istanbul am mai vazut atata aur :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ohoo, stai sa vezi ce e prin Emirate si Qatar :-)))

    La Istanbul mi s-au parut foarte de prost gust toate marfurile (mai putin mirodeniile si cafeaua), nu e genul meu de oras din punctul asta de vedere. Deh, "turcisme" :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai cat aur :))!!!! Unele sunt dragute si finute, cele prea mari nu-mi plac! N-am fost niciodata intr-o tara araba, dar am auzit ca iubesc foarte mult aurul...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Larisa: Asa si mie, tot cele micute, insa sunt foarte frumos lucrate toate, pentru prima data chiar am zabovit in gold souq :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu m-as da la o parte de la o vizita in bijuteriile alea. Imi place mult aurul si posed cateva bijuterii chiar daca bunul simt ma obliga sa port foarte putine, iar lenea nu ma lasa sa le schimb prea des :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Monica: Daca mie mi-a placut care nu ma prea dau in vant după briz-brizuri, imi imaginez ca tu ai fi cu ochii in toate partile :-)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Tocmai intoarsa din Dubai am vazut mult mai mult aur decat aici.Insa vitrinele sunt doar o mica particica din ce ti ofera aceea parte a lumii. Fascinanta zona...urmatoarea destinatie e Omanul clar. O sa te caut sa mi dai amanunte... zi perfecta

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe