4.10.12

Doha de la A la Z (IV)

Ţepuşe. Dacă aţi trecut prin Doha şi n-ați primit "botezul țepușelor", ați trecut degeaba. Un loc tainic, ascuns în inima souq-ului, rezervat exclusiv cunoscătorilor. De astă dată descoperirea nu-mi aparține, însă de când prietenii de la Travelbadgers au dat întâmplător peste magnificul locșor unde m-au convocat și pe mine în vreo două rânduri, la ceas de seară, nu pot să uit minunatele țepușe pe care se lăfăie, purtând încă atingerea focului, bucăți de carne fragedă și suculentă de "chicken and meat". Pui și miel, mai exact :). Li se alătură lipii delicioase, proaspăt ieșite din cuptorul ce dogorește în apropiere, și frunze verde-întunecat stropite cu suc de lime. Dați un semn când sosiți în Doha, un asemenea secret se cere împărtășit!


Umiditate. În ciuda impresiei general răspândite cum că în Doha (și în Qatar în general) aerul ar fi extrem de uscat iar cădura mai ușor suportabilă decât în alte regiuni, umiditatea este la ordinea zilei, în special în lunile toride de vară. Și cum vara durează vreo 9-10 luni în Qatar, vă imaginați că nu e de glumă cu umiditatea. Care ajunge și chiar depășește, în lunile în care n-ai noroc, 90%. Temperaturile în sine nu sunt chiar atât de rele cum s-ar putea crede, rar depășind 50 grade. După ce am trăit pe pielea mea câteva pusee de umiditate, vă pot spune cu mâna pe inimă că 50 grade în condiții normale sunt mult mai ușor de suportat decât 30 sau 35 în condiții de umiditate mare. Din fericire anul acesta a fost de-a dreptul blând din toate punctele de vedere.


Veneția. Nu, n-am ațipit în timp ce scriam astfel încât să uit complet despre ce vă povesteam, însă dacă ați urmărit articolele anterioare poate că vă amintiți că am menționat în treacăt una dintre principalele obsesii ale micuțului stat din Golf: Veneția. V-am povestit deja despre faimosul mall Villaggio pe ale cărui canale te conduc domol, fără verva și limbuția colegilor lor italieni, gondolieri asiatici purtând familiarele pălării de paie venețiene. Ce nu știți, poate, este că The Pearl, insula artificială încă nefinalizată a Qatarului, adăpostește un întreg cartier de căsuțe colorate nou-nouțe, construite după chipul și asemănarea celor venețiene, pe care suratele lor cu ziduri scorojite ar fi de-a dreptul invidioase dacă și-ar lua fundația la spinare și ar veni în vizită într-o bună zi.



Sursa

Waqif este numele celui mai frumos souq din lume. O încântare pentru ochi, un răsfăț vizual, coloristic și olfactiv de care nu te mai saturi odată ce te-a prins în mreje. Clădirile în sine nu sunt vechi, însă souq-ul de pe timpuri a fost demolat și reconstruit în stil tradițional, iar rezultatul se poate lăsa văzut! Dacă vrei să iei pulsul orașului ori doar să îți îmbeți privirea și nările cu o multitudine de nuanțe, texturi și arome, acesta este locul cel mai potrivit. Unde mai pui că prețurile sunt pentru toate buzunarele, iar limonadă cu mentă și shisha ca aici nu vei găsi nicăieri! Când noaptea aduce bolta nesfârșită mai aproape de pământ și întunericul se înfruptă din clădirile palide, sunetele străzii se topesc încet iar liniștea coboară în souq și picură balsam divin în sufletele întârziaților, sortindu-le să se întoarcă iar și iar aici în căutarea-i.









X-clusivity. Un cuvânt destul de des întâlnit în Qatar unde brand-uri renumite se întrec în a-și atrage clienții pretențioși cu dare de mână. De la Christian Dior și Victoria's Secret până la mașini de ultimul răcnet prezentate cu ocazia târgurilor de profil, totul este oferit în exclusivitate pentru Qatar. Nici nu e de mirare dat fiind potența financiară a localnicilor, etalată cu mândrie la fiecare colț de ...mall.



Yang Tse. Un restaurant senzațional care se închisese până să apuc eu să vă scriu despre el. De curând înțeleg că și-a redeschis porțile și își așteaptă mușteriii dornici să încerce cele mai reușite rețete în materie de bucătărie chinezească. Neapărat încercați creveții crocanți tăvăliți prin sare și piper, deliciu ca aista mai rar v-au pomenit papilele gustative! Și dacă nu e cu bănat, luați-mă și pe mine când mergeți, nu mă dau în lături de la așa experiențe culinare de excepție...


Zigzag. N-am reușit să aflu dacă au și alt nume și chiar de ar avea nu sunt sigură că ar putea fi unul mai nimerit decât acesta, cert este că toată lumea vorbește despre ele ca despre turnurile zigzag (Zig Zag Towers). Nu trebuie să fii un geniu ca să îți treacă prin cap că își datorează denumirea înfățișării, iar în peisajul zgârie-norilor nu foarte numeroși care abia de câțiva ani își tot fac apariția în Qatar ocupă un loc de cinste. Găzduiesc apartamente, spații de birouri și, desigur, un mall. Sunt situate în zona insulei artificiale The Pearl și servesc, ca mai toate clădirile emblematice din Doha, și ca punct de reper.




Unde ne vedem, deci, când veniți în Doha? La țepușe, la Zig Zag Towers sau în souq? :-)


Citește și:





16 comentarii:

  1. Mmm...ce sa spun ca imi place mai repede? mica Venezie (desi stiu sigur ca nu are acelasi farmec:D)...cladirile super inalte, printi pe cal, mall-uri gigante...greu de spus...:)sincer parca parca as pune-o acolo pe o lista :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci de plimbare:)
    Cred ca nu as rezista sa stau in zona cu zig-zaguri:)

    RăspundețiȘtergere
  3. In souq binenteles! :) Dar daca nu poti acolo, e bine si la marginea mall-ului :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ana-Maria: Asa e, Venetia e una singura. Iti spun eu, souq-ul ti-ar placea cel mai mult :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Robert Nicolaescu: Cu placere! :-) Sa inteleg ca nici tu nu te dai in vant dupa zgarie-nori?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alicee: Ei, asa da. Cand si la ce ora? :-D

    RăspundețiȘtergere
  7. sigur venim...tepuse din acelea am mancat la Istanbul , dar ale tare par mai bune :)

    RăspundețiȘtergere
  8. inca nu stiu, sper cat mai curand, te anunt :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @coco: E un singur mod de a afla exact cat de bune sunt... :-P

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alicee: Inseamna ca ai planuri mari, banuiesc ca vei fi in trecere spre vreo alta destinatie :-) Ok, da un semn!

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow, foarte frumoasa incursiunea. Al meu om imi spunea ca iar placea sa facem Revelionul intr-un loc cu soare :D Eu i-am zis ca o sa ma gandesc la propunerea lui :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @Cris-Mary: Pai daca va hotarati stiti unde ma gasiti. Daca ma gasiti si nu-s pe undeva pe coclauri, adica :-P

    RăspundețiȘtergere
  13. Uuuuuuuhh ...! Ce bune erau chestiile alea din ţepuşe, cu ayran rece!

    RăspundețiȘtergere
  14. @TravelBadgers: Incerc sa ma tin departe de ele cat pot, dauneaza grav siluetei...

    RăspundețiȘtergere
  15. Very informative post. Thanks for taking the time to share your view with us.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim: Thank you for stopping by :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe