5.12.12

Cele mai frumoase târguri de Crăciun (IV) - Lyon


Nașterea lui Iisus Cristos - nu mă îndoiesc că ați aflat cu toții până acum că aceasta este semnificația Crăciunului - se sărbătorește în mod tradițional pe data de 25 decembrie. Lucrurile nu au stat însă așa de la bun început, data inițială a acestei sărbători, strâns legată de momentul Epifaniei când Iisus s-a arătat lumii ca fiu al lui Dumnezeu, era (și încă este în anumite regiuni, de pildă Armenia și Etiopia) 6 ianuarie. Data exactă a nașterii lui Iisus nu este însă cunoscută, aceasta situându-se, potrivit istoricilor, cândva între secolele 7 și 2 îHr. Data de 25 decembrie a fost stabilită ca dată a sărbătorii Crăciunului la începutul secolului IV, una dintre teoriile vehiculate cu privire la acest moment fiind aceea că pe 25 decembrie se împlinesc exact 9 luni de la data la care creștinii sărbătoresc concepția lui Iisus (25 martie). Alte variante includ suprapunerea intenționată a acestei date cu cea a festivalului roman al solstițiului de iarnă (Brumalia) ori cu alte festivaluri de iarnă străvechi.

Așteptat cu nerăbdare în mai toate regiunile globului în funcție de care îmbracă forme și manifestări diverse subsumate însă, în mare, acelorași semnificații religioase și culturale, Crăciunul (dar și personajele asociate acestuia, îndeosebi Moșul cel aducător de cadouri care s-a împământenit în conștiința populară cu chipul de bonom și straiele rubinii împrumutate lui pe termen nelimitat de o binecunoscută companie producătoare de licori cafenii și efervescente cu efecte năucitoare asupra papilelor gustative dar nocive asupra sănătății, motiv pentru care nu am de gând să îi fac reclamă explicită aici) s-a bucurat de-a lungul istoriei de o varietate de denumiri: sărbătoarea era cunoscută la anglo-saxoni drept "midwinter", făcându-se referire, după cum bănuiți, probabil, la data solstițiului de iarnă, sau - mai rar - Nātiuiteð, cuvânt ce provine din latinescul nātīvitās având semnificația de "nativitate", "naștere". În engleza veche, perioada corespunzătoare lunilor decembrie și ianuarie se numea Gēola sau Yule, termenul înrudit Jól din limba vorbită în epoca vikingilor desemnând inițial, înainte de a fi asimilat Crăciunului în jurul anului 1000, o sărbătoare scandinavă păgână. Ceva mai târziu, alăturarea cuvintelor "Crīst" (gr.) și "maesse" (din lat. missa) a dat naștere cuvântului compus "Cristenmasse" cu înțelesul de "mesa/liturghia lui Cristos" sau "mesa/liturghia creștină", precursorul larg răspânditului "Christmas" din zilele noastre. Nu în ultimul rând, "Noel" (sau Nowell) provine din expresia latină nātālis (diēs) (= ziua nașterii), care a fost preluat, pe filieră franceză (noël sau naël)  și în limba engleză, singura deosebire fiind forma grafică, lipsită de tremă.

Și pentru că zilele astea se vorbește prea mult de acele - ce-i drept minunate - Christkindlmärkte, Weihnachtsmärkte sau Adventmärkte din Germania și Austria, dar prea puțin despre târguri de Crăciun din alte zone care merită în mod egal a fi amintite și luate la picior în ultima și cea mai festivă lună din an, vă propun să ne îndreptăm astăzi pașii către... Marché de Noël, Lyon.

4. Lyon


Dacă m-ați pune să aleg între a mă întoarce la Paris și a revedea Lyon-ul, v-aș răspunde fără ezitare: Lyon. Pentru că locuri frumoase și impregnate de artă și istorie sunt puzderie pe lumea asta, însă puține dintre ele au darul de a ți se strecura în suflet și de a rămâne acolo pentru totdeauna la adăpost de acțiunea insidioasă a prea grăbitului timp și prea crudei uitări. Renumit mai ales pentru bucătăria locală care i-a adus titulatura de "capitală gastronomică" a Franței, orașul fraților Auguste și Louis Lumière a fost înzestrat cu o multitudine de alte calități care se vor întrece în a vă atrage privirea, fără a avea însă nimic din înfumurarea și ostentația fratelui său mai faimos.




Deși umbrit întrucâtva de Festivalul Luminilor, grandiosul spectacol anual de la început de decembrie ce transformă orașul peste noapte într-un omagiu adus imaginației, culorilor și muzicii, Târgul de Crăciun de la Lyon își așteaptă, an de an, vizitatorii cu răbdarea înțeleptului care știe că, după ce în inima și privirea entuziaștilor luminii se vor fi stins și ultimele ecouri ale festivalului, tot el va fi acela care va ieși triumfător. Și pe bună dreptate, pentru că în spatele falnicului brad costumat de sărbătoare care veghează neobosit asupra împrejurimilor ninse, căsuțele de lemn vopsite în verde viu și roșu aprins te atrag cu decorațiuni și bunătăți numeroase și variate, multe nemaiîntâlnite la alte târguri de Crăciun, alungând întunericul nopții cu săgeți albăstrii ale căror intensitate și strălucire te fac să bănuiești că, după ce s-au achitat cu brio de rolul lor pe scena stradală a festivalului sus-pomenit, luminile au poposit chiar aici, la Târgul de Crăciun lyonez, refugiindu-se - într-o ultimă explozie de vanitate - în globurile și lampioanele colorate ce înveselesc atmosfera înghețată de început de decembrie, în ghirlandele de beculețe jucăușe din copaci și de pe acoperișuri, în privirea și pe obrajii rumeniți de ger ai trecătorilor, unde vor rămâne cel puțin până după Crăciun, când își vor relua, cu mare fast, periplul nocturn pentru a pune pe goană anul vechi și a-l întâmpina, ca expresie a speranței unanime de mai bine, pe cel nou.














Citește și:





7 comentarii:

  1. Asa este, oamenii nici nu stiu ce sarbatoresc, ce conteaza, burta sa fie plina:)
    Ar putea sa caute pe net: Tamuz sau Saturnaliile, dar e prea greu.
    Fara prosti, comerciantii ar fi saraci.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Coco: Atunci stai pe aproape, urmeaza primele trei pozitii ale topului! :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. @Robert Nicolaescu: Intotdeauna am fost de parere ca omul cat traieste invata, acesta fiind si unul dintre scopurile articolelor mele cu tematica de Craciun :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Aviz celor care pot si doresc sa faca una sau mai multe fapte bune...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos in Lyon, dar sa stii ca si cel din Londra e superb !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Phototrinus: Nu ma indoiesc, este de altfel unul dintre targurile de Craciun pe care imi doresc cel mai mult sa le vad! :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe