3.4.10

Fête des Lumières

In decembrie 2009 am ajuns, mai mult sau mai putin intamplator, la Festivalul lyonez al Luminilor. Lyonul este oricum un oras extrem de prietenos, insa in timpul sarbatorilor de iarna chiar se intrece pe sine. In aceasta perioada, pe langa frumoasele decoratiuni de sezon care impanzesc orasul, in pietele principale isi fac aparitia traditionalele targuri de Craciun unde poti sorbi cu nesat un vin fiert cu scortisoara sau te poti infrupta din dulciurile (a se citi "martipaaaan" :-P) care mai de care mai imbietoare. Si, ca o veritabila abonata a targurilor de Craciun ce ma aflu (mai ales a celor din Nürnberg, Viena si München), va spun cu mana pe inima ca targurile de Craciun de la Lyon nu sunt cu nimic mai prejos decat renumitele "Weihnachtsmärkte" sau "Christkindlmärkte" nemtesti sau austriece. Ceea ce a constituit o surpriza si pentru mine, daca stau sa ma gandesc :-)








In luna decembrie a fiecarui an, mai exact in perioada 5-8 decembrie, la Lyon are loc Festivalul Luminilor ("Fête des lumières"). Povestea festivalului si semnificatia datei de 8 decembrie pentru lyonezi le-am aflat abia la fata locului. Am fost placut surprinsa de frecventa cu care, in diferite locuri din oras (cel mai adesea insa in preajma bisericilor), tineri francezi ne opreau din drum pentru a ne inmana cate o brosura in timp ce ne puneau Intrebarea, cea care imi mai rasuna si astazi in urechi: "Est-ce que vous connaissez l'histoire du 8 décembre?". Si era atata bunavointa in tonul lor, incat in mod sigur ai fi fost tentat sa te opresti si daca ai fi cunoscut deja povestea :-).

Pe scurt, atat festivalul cat si bazilica Notre-Dame de Fourvière sunt inchinate Fecioarei Maria. In 1643, pe fundalul ciumei care face ravagii in Europa, orasul Lyon este pus sub protectia Mariei. In fiecare an, pe 8 septembrie - sarbatoarea nasterii Maicii Domnului - responsabilii orasului urca pe colina Fourviere pentru a o omagia pe Maria. Mai tarziu, in 1832, orasul este incercat din nou, de data aceasta de holera. Pentru a multumi Fecioarei Maria ca a crutat Lyonul si de aceasta data, se hotaraste edificarea unei statui de bronz aurite pe colina Fourvière. Inaugurarea ar fi trebuit sa aiba loc pe data de 8 septembrie 1852, insa din cauza unor inundatii ceremonia este amanata pentru 8 decembrie, o alta sarbatoare dedicata Mariei, si anume Imaculata Conceptiune. Insa nici acum evenimentul nu are loc, de aceasta data din cauza unei furtuni care loveste Lyonul. Cand intemperiile iau sfarsit, lyonezii aprind spontan lumanari la ferestre si apoi coboara in strada, strigand "Vive Marie" si sarbatorind. Aprinsul lumanarilor la ferestre devine traditie, fiind repetat an de an pe data de 8 decembrie, alaturi de acel "Merci Marie" pe care l-am intalnit la tot pasul, inclusiv sub forma de inscriptie luminoasa gigantica tocmai sus pe colina Fourvière. Si uite-asa a luat nastere treptat Festivalul Luminilor, care se bucura in prezent de ultimele tehnologii in materie. Las pozele sa va convinga ca merita sa ajungeti la Lyon macar o data in perioada in care luminile pun stapanire pe oras. Va mai spun doar, ca o curiozitate, ca pe langa povestea de mai sus, Lyonul este renumit pentru fratii Auguste si Louis Lumière :-P iar orasul a fost numit initial Lugdunum, care insemna nici mai mult nici mai putin decat "hill of lights" :-)














Pentru cine este interesat, iata site-ul oficial al festivalului aici.

Si...inca ceva. Nu degeaba am ales acest subiect acum. Fie ca "lumina" sa va calauzeasca pasii mereu! Paste fericit! :-)


4 comentarii:

  1. Îţi trimit gândurile mele de bine, să ai parte de multă sănătate şi bucurii alături de familie. Un Paşte fericit cu multă linişte în suflet! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult, la fel si tie, Paste fericit! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa cred ca exista asa ceva. Pozele sunt superbe. Vreau si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @vulpitza:

    nu numai ca exista, dar se tine in fiecare an, deci go ahead :-P am uitat sa mentionez ca am pus aici extrem de putine poze si acestea nu redau nici pe departe atmosfera si spectacolul de lumina si culoare din fiecare decembrie de la lyon...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe