1.12.12

Dulce Românie, ce îmi faci tu mie! sau Top 10 autohton

Dear (accidental) reader, this is my personal Top 10 Romanian destinations. Except for the quotations from other articles of mine, all the names I mentioned here link to Wikipedia articles in English. If you are thinking about visiting Romania, you can check out the said links which will give you an idea of the best Romanian travel destinations. Do come visit, chances are that you will be surprised!


Am, față de România, sentimente amestecate. Nu degeaba am ales să o părăsesc la maturitate, după îndelungi chibzuințe și frecvente răzgândiri, și aș da dovadă de ipocrizie dacă m-aș apuca să îi cânt în strună de la distanță conștientă fiind că mai are cale lungă până să își iubească și respecte cetățenii, până să știe să-și pună în valoare și să-și educe populația, până să își poată primi, cu fruntea sus, vizitatorii. Dacă ar trebui să aleg o singură frază care să sintetizeze sentimentele mele față de România, probabil că aș opta pentru un vers al celor de la Pasărea Colibri: "Eu ți-am dăruit anii mei cei mai frumoși / Dar nu-i nimic, asta e!". 

În ciuda amărăciunii care mă însoțește ca o umbră de când am plecat, reactivându-se cu fiecare discuție nerealistă despre România, am locuri dragi cărora le duc dorul și care îmi amintesc, cel mai adesea, de o copilărie pe care ai mei părinți au păstrat-o, în ciuda dificultăților și cu mari sacrificii, la adăpost de orice griji. Cum majoritatea călătoriilor prin România alături de ai mei au avut loc în copilărie și sunt anterioare erei fotografiei digitale, topul de față nu reflectă întocmai preferințele mele, nedreptățind anumite destinații pe care nu le am fixate pe suport fotografic și acordând prioritate altora pe care le-am descoperit ori revăzut recent. Iată deci una dintre multele variante de topuri pe care le-aș putea alcătui dacă ar fi să recomand cuiva cele mai frumoase zece locuri din România...

10. Brașov

Nu este doar un oraș foarte ispititor din punct de vedere turistic - Piața Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei și Tâmpa fiind doar câteva dintre atracțiile deja faimoase ale Brașovului - ci și un bun punct de plecare pentru excursiile de explorare a împrejurimilor, fiind situat la distanță convenabilă față de Bran, Râșnov și Prejmer. Pont: Dați o raită pe la Bella Muzica și încercați ciorba de fasole în pâine în timp ce vă alegeți melodiile preferate din meniul extrem de bine ales și variat!

 



9. Moeciu

Locul unde am petrecut unul dintre cele mai relaxante sejururi din România, o oază de verdeață, aer curat și relaxare numai bună pentru un weekend care să te repună pe picioare după o săptămână solicitantă. Pont: Recomand hotelul Nobillis din satul Peștera, pun pariu că o să vă placă la nebunie! Cândva meniul de la restaurant era leit celui de la Mica Elveție din București, înțeleg că au renunțat la colaborare, mare păcat...



 
8. Bran  

Faimos și recomandat în special pentru "Castelul lui Dracula". Care nu prea are, bietul, nicio legătură cu Dracula, dar merită vizitat oricum. Neapărat stați la Pensiunea Ana Bran, locația, serviciile și mâncarea sunt senzaționale (în special brânza de burduf și zacusca homemade), iar proprietarii vorbesc română, engleză și germană.

 



O construcție colosală care a necesitat truda a 5 ani de zile și a ocupat, la momentul realizării, locul 5 în Europa respectiv locul 9 în lume. De vi s-a urât cu binele n-aveți decât să plonjați în gol de pe baraj, mie mi s-a aplecat doar uitându-mă la instalația de bungee jumping. Iar dacă ați supraviețuit dați o fugă până la mânăstirea Curtea de Argeș pentru a asculta - a câta oară? - legenda meșterului Manole. E drept că nu e unică în lume, însă pe mine una m-a fermecat dintotdeauna.



 

Situat la o altitudine de 946 m, lacul Sf. Ana este singurul lac de origine vulcanică păstrat intact din Europa. E ceva de mers de la Băile Tușnad, însă drumul prin pădure e o plăcere. Mai puțin faptul că traseul în sine durează vreo două ore, nicidecum una singură cum anunță indicatoarele. N-am idee în ce stadiu se mai află, am fost acolo acum vreo șapte-opt ani de zile.




5. Sibiu

O destinație deopotrivă pentru vară și sezonul hibernal de care mă leagă foarte multe amintiri plăcute, începând cu olimpiada de germană la care am participat acum o veșnicie și până la târgul de Crăciun care se organizează anual începând cu 2007, anul în care Sibiul a fost desemnat drept capitală culturală europeană. Vă puteți caza cu încredere la hotelul Golden Tulip Ana Tower (situat central și cu priveliște de zile mari asupra orașului) sau la Casa Moraru (pentru intimitate, servicii și un mic dejun gustos din cale afară).

 



Am descoperit-o recent și m-am îndrăgostit de ea cu suficientă pasiune cât să compenseze și anii în care am omis să o vizitez. Se spune că ar fi cea mai frumoasă și bine păstrată citadelă încă locuită din Europa. Mie una nu mi-e rușine nici cu Carcassonne, dar asta e cu totul altă poveste. Pentru un răsfăț complet și dacă bugetul vă permite vă sfătuiesc să alegeți hotelul Binderbubi, singurul hotel de 5 stele din Sighișoara.

 



După cum spunea un ilustru personaj în viață (:-P) al cărui nume nu mi-l amintesc acum de ilustru ce era:

Nu mă apuc să vă povestesc despre Deltă pentru că Delta trebuie văzută pur și simplu. Nu vă spun nici povești pescărești pentru că s-ar putea să nu mă mai opresc din scris o bună bucată de vreme. Vă spun în schimb că în Deltă puteți avea parte de propriile povești, chiar mai palpitante decât ale mele, așa încât dacă n-ați ajuns încă acolo, zău că ar cam fi momentul!



 

Cu un lac glaciar situat la înălțimea de 2.034 m, primul hotel de gheață din Estul Europei - construit în anul 2006 -, o cascadă spectaculoasă la care se ajunge pe un traseu la fel de spectaculos și, nu în ultimul rând, o minunăție de drum care a atras atenția celor de la Top Gear, nici nu e de mirare că prima poziție a topului meu este chiar aceasta. Vă recomand cu dragă inimă să vă cazați chiar la Cabana Bâlea Lac, am fost plăcut impresionați din mai toate punctele de vedere și ne-am promis să revenim ori de câte ori vom avea ocazia.



 


Dragă Românie, știm cu toții că ești frumoasă însă la fel de frumoase sunt multe alte locuri din lume așa încât mă tem că doar frumusețea nu e de ajuns pentru a fi o destinație turistică de top. Încă țin la tine și mi-aș dori să-ți schimbi metehnele păguboase, altminteri s-ar putea să-ți cânt așa:

Si deci, deci adio,
Unde plec, hm, păi nu prea știu
Dar "Pe curând" nu-i bun iubito, Nu...
Un "Adio" e mai viu.
Nu, nu-i timp acum
De vreun "imi fac reproș"
Puteai tu multe dar ce folos
Tu mi-ai cheltuit anii mei cei mai frumoși
Dar nu-i nimic, asta e! 

(Pasărea Colibri - Dar nu-i nimic, asta e!) 

De 1 decembrie, blogosfera călătoare s-a unit pentru a promova cele mai frumoase destinații ale României. Articole similare veți găsi la Travelbadgers, Lumea Mare, Bucketlist, Plăcerea de a călători, Imperator travels, Viajoa, Hai la Bord, Enciclopedia călătorului independent, Catherine's Crossroad, Funtur, Ciprian Caraba, Bialog, I's Blog, Mirel Matyas, Blogul de călătorii, Totul despre hostel, Drum liber și alții.      



6 comentarii:

  1. Draga Ioana, eu, o "simpla romanca" dintr-o "simpla Romanie", iti multumesc pentru gandurile de aniversare. La multi ani ! Corina Bodea/Cluj Napoca

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca puteai sa scrii pana maine...si tot nu se terminau minunatiile !

    RăspundețiȘtergere
  3. @Corina: Mi-as fi dorit sa fie numai pozitive gandurile de aniversare, dar, poate cine stie, intr-o buna zi... multumesc si eu ca ai trecut sa le citesti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Coco: De-asta am si zis ca e una dintre variantele posibile de topuri :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Acestea sunt doar cateva dintre frumusetile Romaniei, care, dupa cum ai precizat si tu, ar trebui mult mai intens promovate! Avem cu ce ne mandri, problema e ca nu prea stim cum sa o facem..

    RăspundețiȘtergere
  6. @Madalina: Da, asa e, din pacate asta este unul dintre ultimele atuuri ale Romaniei...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe