14.12.12

Alo, mami, când te-a sunat ultima dată cineva din Laponia?


 - Alo, mami, când te-a sunat ultima dată cineva din Laponia? Cu aste vorbe dădeam nas în nas cu Laponia acum mai bine de patru ani de zile, în călătoria care avea să mă marcheze pentru totdeauna și să ridice serios ștacheta pentru toate cele ce i-au urmat. Era iarnă - iarnă adevărată cum numai în Laponia știe să fie - și ne așteptau zece zile pe care intuiam că aveam să mi le amintesc câte zile mi-o fi dat să trăiesc. Zâmbesc pe când scriu aceste rânduri, zâmbeam și atunci, zâmbet mai larg ca al meu nici Moșul nu cred să fi avut când și-a luat în primire renii și nobila misiune...

Ci iată-ne în Saariselkä, Laponia. Eu și soțul meu de-un an sau - pe hartă - două puncte mititele sus de tot în nordul cel îndepărtat, la vreo 250 kilometri deasupra Cercului Polar. Două puncte abia vizibile de n-ar fi înconjurate de un ditamai haloul de entuziasm. Este abia trecut de prânz însă împrejurimile sunt scăldate într-un albastru blând cu accente de crepuscul. O luăm cătinel la pas prin zăpada afânată în timp ce privirea, veșnic trădătoare, ne-o ia înainte zburdând nestingherit printre brazi troieniți și căsuțe joase care opun anevoie rezistență omătului ce amenință să le cotropească. Îți dai seama, suntem în Laponia! Îmi interzic să-mi tot repet în gând una ca asta de teamă să nu mă las pradă unei noi reprize de emoții. Ca în autobuzul ce tocmai ne-a lăsat în micuța așezare de la capăt de lume, condus de un bărbos blajin și cărunt despre care ai putea jura că e rudă cu Moșul atât de des invocat în Laponia.

Pășim încet, în liniște deplină perfect armonizată cu tăcerea adâncă dimprejur, însă înaintarea lentă nu poate fi pusă nicicum pe seama bagajelor care, privite din exterior de un ochi neavizat, ar putea părea suspect de mititele pentru o vacanță de aproape două săptămâni în Laponia. Zicala noastră, cum că "un bagaj mititel este un bagaj care ajunge întotdeauna la destinație", mai ales când e nevoie să schimbi două avioane într-un timp relativ scurt, s-a adeverit și de astă dată și îi descoperim un nou avantaj în timp ce ne croim drum prin zăpada care ni se împotrivește la fiecare pas, scrâșnind înciudată sub tălpile solide ale bocancilor de munte. Contrar aparențelor, nu bagajele ori stratul dens de zăpadă ne îngreunează mersul, ci regretul de a lăsa în urmă, fără un răgaz suficient pentru a-l contempla, peisajul a cărui noutate, prospețime și ireală frumusețe ne fascinează încă de când am coborât din autobuz.

Doar câțiva pași ne mai despart de hotelul al cărui nume se întrezărește deja printre zidurile crenelate ale cetățuii de gheață de la intrare. Este scund și la prima vedere pare primitor, impresie care ni se confirmă îndată ce ne cufundăm în căldura binefăcătoare din interior, răspândită de un șemineu rustic pe care ard o duzină de lumânări albe cu rol decorativ. Abia acum, puși față în față cu flăcările ce se învălătucesc ademenitor în jurul buturugilor trosninde, resimțim cu adevărat efectele frigului care s-a ținut după noi ca o umbră până la intrarea în hotel, unde a zăbovit preț de o clipă înainte de a se retrage șovăitor, biruit fiind, chiar și pentru scurtă durată, de limbile de foc șuierătoare puse de strajă dincolo de prag.

Încă sfredelim focul cu privirea când Matti, gazda noastră și administratorul hotelului, ne ia prin surprindere urându-ne "bun venit" cu glas răsunător și poftindu-ne să luăm loc în fața micuței recepții a hotelului. Îi urmăm îndemnul și, după o scurtă discuție însuflețită, hotărâm să schimbăm camera rezervată cu una superioară ce include și o saună doar a noastră. Diferența de preț este nesemnificativă și n-avem de gând să ratăm oportunitatea de a testa sauna finlandeză la ea acasă!

Frigul, gazdă răbdătoare, ne așteaptă conștiincios pe trepteleternute cu o pojghiță fină de gheață iar zăpada ne înăbușă pașii în timp ce străbatem cei câțiva metri până la corpul de clădire la fel de scund în care se găsește camera noastră. Respirăm ușurați când dăm cu ochii de interiorul luminos și aerisit, căptușit cu un strat gros de lemn pentru a nu lăsa să evadeze căldura degajată de caloriferele ce ocupă o bună parte din latura prevăzută cu ferestre a camerelor. Căci da, "camera" se dovedește a fi un apartament în toată regula, cu sufragerie, dormitor, baie și mult râvnita saună finlandeză din care răzbate un miros plăcut mentolat, căreia până una-alta putem doar să-i ghicim multiplele binefaceri.

Deși tentația de a ne abandona temperaturii plăcute din cameră este mare, ne amintim că suntem, totuși, în Laponia și nu se face să risipim niciun minut din prețiosul timp petrecut aici. Îmbrăcăm straturi peste straturi de haine groase dintre cele procurate din timp și cu serioasă alergătură special pentru vacanța laponă și plonjăm cu încredere în frigul care se ascute cu fiece oră. În frig și în... noapte, pentru că după ora trei după-amiaza întunericul s-a coborât de tot asupra sătucului și împrejurimilor, de unde nu-și va mai lua tălpășița decât a doua zi dimineață în jurul orei zece, și nici atunci pe de-a-ntregul.

De-a lungul străzii troienite, felinare zvelte desenează pete luminoase pe cerul întunecat cu limpezimi de ger, întrecându-se fără sorți de izbândă cu strălucirea argintie a zăpezii proaspăt căzute și proiectând fascicule scânteietoare pe ramurile încremenite ale copacilor, bucuroase să-și etaleze public albeața hibernală în astfel improvizata lumină a reflectoarelor. Plimbarea ne poartă printre căsuțe pitice cu berete de nea și ferestre mari dincolo de care flăcări vesele dănțuiesc în vetre cărămizii, pe lângă prăvălii și hoteluri împodobite cu figurine ca de turtă dulce, ghirlande de beculețe colorate și coronițe din ramuri de brad dintre care răsar tradiționalele globuri lucioase și funde roșii festive, prin magazine și galerii comerciale - prilej numai bun pentru a face cunoștință cu portul populației Sami și oferta variată de suveniruri locale, cuprinzând de la reni, câini husky, bibani de pluș și cănuțe din lemn inscripționate pe loc cu numele propriu până la deschizătoare de sticle din coarne de ren, iepuri și găinușe arctice împăiate și gulere neprețuite din blană de vulpe polară -, pe lângă buturugi pictate cu chipuri de Moș Crăciun și cuburi de gheață frumos sculptate, folosite pe post de lămpi. Într-un final - deși termenul de final nu-i prea face dreptate poveștii de față, aflate abia la început - foamea ne atrage înapoi la hotel și, după o cină consistentă compusă din salată de ren afumat, supă-cremă de ren afumat și somon arctic la grătar cu garnitură de cartofi și un sos-minune, ne refugiem în sauna care ne răspândește o amorțeală plăcută în trupuri și cugetele chinuite de remușcări rudolphiene și de aici direct în lumea viselor dintre care nici că aveam habar cât de multe aveau să devină realitate în Laponia... 

- Alo, mami, îți vine să crezi?! Sunt în Laponia!!! Când te-a sunat ultima dată cineva din Laponia???






























































(Va urma)


4 comentarii:

  1. Frumos,dar... iartă carcoteala: ma asteptam sa povestesti despre o Laponie mai putin "orasaneasca"(adica fara calorifere, atat de multa electricitate- pe toate potecile, saune cu pietre naturale dar vaduvide de focul cu esente tari, mirosind a rasina si de maturicile din ramuri de mesteceni de taiga. Inteleg ca daca vrei sa ai turism de calitate si aducator de profit in conturi bancare, trebuie sa ai si standarde de confort. Dar experienta mea de atatia ani nu in Laponia ci la modesta Muntele Baisorii, imi spune ca poti avea confort si atunci cand faci foc cu lemne si ai grija ca dimineata, primul lucru pe care sa il faci este sa tai "atataturi", pentru a porni din nou caldura in soba. Confort este si mersul prin zapada virgina, pe curba de nivel sau nu pentru a aduce de la izvor apa(si sa reusesti sa nu aluneci la 1 hop si sa rastorni galeata). Confort mi se pare si mersul pe jos, o buna bucata de drum pana la coliba, cu rucsacul incarcat de bunatati inclusiv sarmale, atunci cand viscolul face imposibila inaintarea pe 4 roti(viscol, viscol dar copiii si sotul sositi cu cateva zile mai devreme la munte, te asteapta sa vii cu colinzi si mirosuri de Craciun). Confort mi se pare si mersul in noaptea dintre ani pe 1 varf nu prea inalt(Buscat-1676m), cu "piticii", dupa noi, toti in urma tatalui care taie partie in zapada (uneori pana la brau): "mama, mama nine lupu"- nu vine puiule e numai vantul printre brazi....Confort mi se pare spalatul la lighean, dupa ore de schiat sau "tropaieli" de-a lungul si de-a latul pe culmile domoale ale statiunii. Confort mi se pare si perioada in care "becul lui Ilici" venea (cateva ore) la coliba prin intermediul generatorului care functiona cu combustibil lichid(alta distractie pentru procurare si depozitare, plus tabietul curatului de filtre de...)
    Confort mi se pare si hazul de-a necazul, cand in drumul nu foarte lung de la masina la coliba, prin viscol, se mai intampla ca "micutii" sa fie vaduviti tocmai de cutia cu caltabosi si carnati, vanata si dobandita de cainii bastinasi, mai priceputi in ale supravieturii pe timp de iarna.Confort mi se pare si atmosfera de sarbatoare, cand eram cu totii impreuna de Craciun, in jurul unei mese(facuta din barda, cu cateva zile inainte de eveniment si care nu va putea fi scoasa din coliba decat demontata-daca va fi scoasa vreodata sau va fi lasata sa moara odata cu ea...). Da, cred ca acesta este adevarul, "confort" este atunci cand te simti "acasa si in familie" in orice loc de pe lumea asta oleaca mai mare decat sufletul tau calator...
    Asa cum am mai spus am fost cam carcotasa si sunt convinsa ca Laponia este o experienta extraordinara pentru orice om, fie si numai din perspectiva "cufundarii in aurora boreala cu sine cu tot".
    p.s. Noi am imbatranit, copiii au plecat la ale lor, coliba e tot acolo, e racordata la curent electric, dar apa e tot la galeata si focul tot cu lemne. Dar inca e "confort".

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Corina, esti libera sa carcotesti oriunde si oricat, ma tem doar ca ar trebui sa te adresezi nu mie, ci Laponiei si locuitorilor ei :-P Eu nu fac decat sa relatez ce am vazut intr-una dintre cele mai frumoase vacante de-ale mele. Nu stiu de ce esti asa pornita pe ideea de confort si ce din textul meu ti-o fi declansat carcoteala, insa zau ca singurul meu pacat e ca nu m-am nascut vreun explorator de "pamanturi virgine" si nici vreun nabab calare pe galeata de banet ca sa am acces la (putinele) pamanturi virgine care mai exista si pot fi vizitate pe lumea asta.

    A, si ar mai fi unul, din cate inteleg din comentariul tau: faptul ca n-am dormit la lumanare sub cerul liber in zapada la -25 grade, n-am avut soba cu lemne, nici sarmale in boceluta si nici nu mi-au furat cainii (husky?) caltabosii inexistenti :-))))))) Zau ca pentru asta nu trebuia sa ma duc atat de departe, mi-era mai la indemana si mai "confortabila" Romania. Apai cand taie la ai mei la tara curentul electric cu zilele in plina iarna grea si nu deszapazesc drumurile de raman ai mei, bietii, captivi intre patru pereti, fara caldura, lumina si provizii, sa vezi acolo experienta autentica si "virgina"!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Ioana, cred ca aici e greseala. Dupa atatea si atatea calatorii si experiente unice pe care ni le-ai impartasit si noua si dupa atatea lecturi despre tinuturile polare(Prin noapte si gheata/Fridtjof Nansen,Boreal, bucurie in noapte/Paul Emile Victor,Popoare de vanatori din Arctica/Roger Frison-Roche, Mari calatori, Roald Admunsen/A.Iacovlev(ca sa nu mentionez decat cateva carti pe care si acum le recitesc cu placere), mi-am imaginat ca asa cum spuneai, ai putea fi 1 explorator de pamanturi virgine in Laponia. Asadar carcoteala mea a fost mai mult imaginara- nu vreau sa dreg busuiocul acum , dar eu sper sa ajungi si explorator.Locuri neexplorate au mai ramas inca pe Pamant.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu inteleg ce zici si iti inteleg pe undeva dezamagirea, insa a cam trecut ceva vreme de la Nansen si Amundsen, iar Laponia a evoluat si ea odata cu vremurile. Unde mai pui ca Polul Nord cel adevarat e oleaca mai sus de locul in care am fost noi. Care noi macar ne-am dat silinta de a merge pe cont propriu sa descoperim Laponia de dincolo de destinatia clasica si comerciala pentru turisti - Rovaniemi. Si ne-am dus singuri-singurei si fara niciun fel de indicatii pretioase de-ale nimanui intr-un loc pe care ni l-am ales cu ajutorul Google Earth si al hartii de care iti garantez ca nu a auzit prea multa lume nici macar in ziua de azi, dupa patru ani. Eu zic ca e ceva, oricum, chiar daca n-am avut norocul de a fi exploratori :-)

    Cat despre locurile care mai sunt de explorat si descoperit pe lume, imi pare rau, dar dat fiind ca Polul Nord si Sud s-au "descoperit" deja, eu una raman neconsolata :-))) Daca nu le mai pot descoperi pe astea, tot degeaba :-P

    Glumesc, desigur, si multumesc pentru urari. Intotdeauna am zis ca vreau sa ma fac Scott, Amundsen sau macar Thor Heyerdahl cand voi fi mare. Dar de nu se va putea, ma multumesc si cu Bear Grylls, sa se consemneze acolo sus, da? ;-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe