15.11.12

Top 10 destinații - update

Îți mai amintești cum arăta topul meu de anul trecut? Uită-l. După magnificul an 2012, care mi-a adus o droaie de călătorii care mai de care mai exotice și mai înțesate de surprize plăcute, s-au produs oareșce răsturnări de situație, dintre care unele - recunosc - mă surprind chiar și pe mine. În același timp e totuși reconfortant să realizezi că unele lucruri nu se vor schimba (probabil) niciodată...

10. Tanzania

Sau genul de experiență pe care nu o vei uita până la sfârșitul zilelor, oricât de matusalemică ar fi vârsta pe care vei avea norocul să o atingi.

Atracții: Nenumărate. De la Big Five și maasai până la plaje cu nisip alb și cocotieri, străjuite de faleze de mărgean roșiatic.
Oameni: Foarte de treabă și zâmbitori.
Mâncare: Adevărată, sănătoasă și variată. Deopotrivă pentru amatorii de pizza și devoratorii de homari. Incredibil, dat fiind că vorbim de Africa, nu?
M-aș muta: Nu. Prea multe riscuri. Pe care te sfătuiesc să le tratezi cu seriozitatea cuvenită, chiar dacă - citind lunga listă de boli necruțătoare dintre care o bună parte nu au vaccin și nici leac - s-ar putea să te mai gândești dacă pleci în Africa.



9. Copenhaga

O capitală ca o gură de aer proaspăt după un an petrecut în deșert. 

Atracții: Cu duiumul, de la obiective turistice până la festivaluri cu origini păgâne și cartiere hippie cu potențial de a-ți crește adrenalina.
Oameni: Frumoși și blonzi, atât de blonzi încât compensează lejer soarele care le lipsește. Plus relaxați și peste măsură de amabili.
Mâncare: O da! Oda asta ați citit-o? 
M-aș muta: Mâine. Nu degeaba ocupă unul dintre locurile fruntașe în ceea ce privește nivelul de trai și calitatea vieții.

 

8. Maldive

O fi apa turcoaz și lumea din străfunduri populată cu corali și pești care te lasă cu gura căscată, însă în insulele astea ar merita să mergi și numai pentru aterizare. Pentru care m-am deranjat de patru ori (!) anul acesta.  

Atracții: Cui îi mai pasă de atracții când poți să înoți printre pui de rechin și pisici de mare și te uită Dumnezeu la snorkeling?!?
Oameni: Interacționează cu ei doar dacă n-ai încotro. Dacă te trezești singur pe insulă și n-ai cu cine socializa, mai bine faci rost de o minge, o botezi Wilson și stai de vorbă cu ea.
Mâncare: Bună, însă nu pe cât de scumpă. Bine, doar nui imaginai că unele dintre cele mai exclusiviste insule de pe planetă sunt ieftine, sau?
M-aș muta: Niciodată. Viața de expat este grea și plictisitoare, dacă nu mă crezi întreabă-i singur! Prețuri mari, alcool ioc, distracții doar pentru cei cu dare de mână. Și oricum la ce bun să mă mut, de vreme ce insulele sunt pe cale să se scufunde...

 

7. Seychelles

N-aș putea să aleg între Maldive și Seychelles însă - ce să vezi? - tocmai am făcut-o.

Atracții: Peisajul este mult mai variat decât în Maldive, plajele - cele mai frumoase din lume, capitala Victoria - o bijuterie, apusurile spectaculoase, unde mai pui că te poți da mare că ai fost în Africa. Iar filmul cu Wilson de care aminteam mai sus aici a fost filmat.
Oameni: Drăguți, cu excepțiile de rigoare.
Mâncare: Bună rău, atât în resort-uri cât și în capitală. Și ceva mai ieftină decât în Maldive. Plus mai sigură, nu de alta, dar maldivienii nu-s recunoscuți la nivel mondial pentru igiena exemplară.
M-aș muta: O vreme. Pe o plajă sălbatică cu nisip moale și un palmier pitoresc semiprăvălit peste plajă într-o reverență respectuoasă în fața nemărginirii oceanului. Și fără rechini de teapa acelora care au sfârtecat doi turiști în ultimii doi ani și despre care localnicii par a se fi înțeles să fie trecuți sub tăcere!



6. Veneția


Atracții: Suficiente și de neratat. N-ar fi rău să dai o raită și în timpul carnavalului, însă ia-ți ceva gros pe sub costum, altminteri o să ți se cam insinueze frigul în oase.
Oameni: Italieni, vorbesc mult, se ocupă cu tot soiul de scamatorii (de pildă te atrag cu un meniu de 10 euro care se transformă ca prin magie în 40 pe nota de plată) și se aprind iute. Încearcă să nu te enervezi deși știu că e greu. Din fericire înțeleg că sunt totuși în minoritate în Veneția, dat fiind procentul mare de străini care și-au achiziționat case și își petrec vacanțele acolo.
Mâncare: Nu tocmai sănătoasă dar... o viață are omul. Cea mai bună pizza costă 2 euro felia și se mănâncă la botul calului, pe stradă.
M-aș muta: Mai târziu și nu pentru multă vreme. Mi-e teamă că și-ar pierde farmecul dacă aș locui acolo o perioadă mai îndelunga.




5. St. Petersburg

Nu te duce dacă nu stăpânești vocabularul de bază în rusă. Adică măcar "Dostoievski", "Nabokov", "Kirov", "Shostakovich" și "Pushkin".

Atracții: Dacă nu le-ai aflat până acum nu te mai poate ajuta nimeni. Regret, dar orașul ăsta nu e pentru oricine. Eu una prefer să-l împart cu cât mai puțină lume.
Oameni: Te poți înțelege cu ei prin semne.
Mâncare: Din belșug și cam gustoasă, chiar dacă ficatul nu-ți va fi tocmai recunoscător pentru tratament. Nu carecumva să te pună necuratul să comanzi caviar, asemenea prețuri n-ai văzut de când mama te-a facut!
M-aș muta: Nu țin morțiș, dar de vizitat nu m-aș plictisi niciodată.




4. Lisabona     
  
O poezie pe ritmuri de fado numai bune să exprime tristețea care te va cuprinde îndată ce vei fi părăsit orașul.

Atracții: Nenumărate. Caută să mergi la un concert de fado, dacă ai fost la Lisabona și n-ai ascultat și tu un fado ca la mama lui acasă n-ai înțeles nimic!
Oameni: De milioane. Și e regula, nu excepția.
Mâncare: Când ești pasionat de pește și ai încercat mai tot ce se putea în această privință prin călătorii tinzi să crezi că multe nu te-ar mai putea surprinde. Nimic mai greșit, după bacalhaul portughez îmi plouă în gură și acum.
M-aș muta: Mâine. 

 

3. Oman

În sfârșit o țară arabă ca în poveștile exotice pe care le ascultam pe vremuri la pick-up.

Atracții: N-ai tu timp să le vezi pe toate.
Oameni: Cei mai drăguți din Golf.
Mâncare: Întotdeauna mi-a plăcut bucătăria arabă. În plus, în Oman am mâncat cele mai bune rodii și curmale proaspete.
M-aș muta: Cu siguranță, dacă m-ar primi. În general nu prea încurajează forța de muncă străină.


 
2. Tromsø

Locul în care m-am simțit invadată de o fericire aidoma celei care te cuprinde când te duci acasă de Crăciun. 

Atracții: Dacă nici aurora boreală și plimbările cu reni și husky nu sunt atracții, atunci nu știu care mai sunt.
Oameni: Buni de pus la rană.   
Mâncare: Scumpă, ca mai peste tot în Norvegia, dar excepțională.
M-aș muta: Mâine.

 

1. Londra

Genul de oraș în care te duci de trei ori și tot ai senzația că încă n-ai văzut nimic. Eu n-am fost decât de două. Deocamdată.

Atracții: Oho. Ohohoho!
Oameni: N-am întâlnit englez care să nu-mi placă. Să luăm de pildă Beatles-ii...
Mâncare: Mai contează? Vorbim de Londra!
M-aș muta: Azi.

 

Iar dacă vă întrebați cum va arăta acest top la anul pe vremea asta, aflați că eu sunt chiar și mai curioasă...

La fel de curioasă sunt ce schimbări s-au mai petrecut în topurile voastre, dragi bloggeri de travel, așa că vă lansez invitația de a publica propriile voastre topuri, dacă doriți :-).

Au răspuns invitației mele: Răzvan Marc, Travelbadgers, Plăcerea de a călători, Funtur, George Popescu-Orodel, 1001 Călătorii, Mirel Matyas, Bucketlist, Catherine's Crossroad, Paravion, Elena Cîrîc, Turism Market, În turneu și Laura și Apollo prin lumea largă.


26 comentarii:

  1. Foarte tare topul.Am vazut doar venetia si imi doresc neaparat sa vad in viitorul apropiat st petersburg si lisabona.totusi cu bugetul de studenta e cam greu:))
    Am si o intrebare poate cam indiscreta.Ce meserie/job ai care iti poate permite atat financiar cat si din pct de vedere al timpului liber sa calatoresti si sa vezi atatea locuri minunate?E ok daca nu doresti sa raspunzi,doar ca visul vietii mele este sa calatoresc in toata lumea si sa fiu inconjurata mereu de carti si nu stiu cum sa impac treaba asta cu viata reala,pragmatica.De aceea sunt curioasa cum reusesc alti oameni in speranta ca mi se va mai lumina si mie calea;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am fost in multe din ocupantele top-ului tau,dar ma bucur ca mi-ai trecut Omanul ,fie si pe locul 3.Eu l-am inclus in topul meu innainte de a-l vedea!Pot doar sa-ti spun ca Venetia nu e pe lista mea de premianti;Londra este dar nu pe 1!

    RăspundețiȘtergere
  3. hai ca deja ma enervezi :)))) eu la Lisboa m-am muta.maine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sofia, am mai spus-o si o repet. Nu trebuie sa ai o anumita meserie ca sa reusesti sa calatoresti, desi e cert ca anumite joburi iti faciliteaza accesul la destinatii mai deosebite. Cu ceva sacrificii si o foarte buna documentare in prealabil (de-asta sunt si eu aici, printre altele :-P) e posibil, chit ca nu te-oi duce din prima in Seychelles sau Maldive :-))) Fiecare dintre noi stie exact unde are de lucrat respectiv ce sacrificii trebuie sa faca. De economii nu mai vorbesc. Bafta si nu te demoraliza, la varsta ta nici eu nu imi permiteam mai mult de o vacanta anuala, de regula la Costinesti!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liliana: Pai ti-am zis ca mi-a placut! Nu m-a lasat inima sa-l pun inaintea Norvegiei sau Angliei, dar eu zic ca ocupa un loc onorabil, dat fiind ca am vazut chiar multe la viata mea :-P

    RăspundețiȘtergere
  6. @Micky: Pai si eu m-as muta maine la Lisabona, dar nu doar acolo, dupa cum ai putut observa :-)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitări pentru poze, sunt mai mult decât superbe! Din toate destinațiile ce alcătuiesc topul tău, cel mai mult mă atrage Norvegia: FRIG, zăpadă, aurore boreale, reni, Moș Crăciun și elfii la doi pași... :daydreaming: :))

    RăspundețiȘtergere
  8. ai gusturi bune-bune, Ioana; topul e subiectiv, ca orice top, asa ca cel mai bine te exprima pe tine, si nici sa nu iti bati capul daca altii vor avea un alt top; si se vede treaba ca nu am mai trecut pe aici de ceva vreme, pentru ca vad ca ai schimbat fata blogului, si arata de nota 12+! si mai e si blogger, in ciuda unora :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ana: Atunci e clar ca suntem pe aceeasi lungime de unda :-) N-am mai pus si Laponia in top pentru ca pentru mine e pe acelasi loc cu Tromso, cine imi citeste blogul stie deja...

    Multumesc! :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Lucian: Multumesc :-)

    Ma bucur ca iti place fata blogului, imi dau voie sa ma umflu oleaca in pene pentru ca m-am descurcat singura desi nu prea le am cu coduri HTML si alte asemenea hieroglife... Da, si eu zic ca arata chiar bine pentru Blogger! Oricum, cu exceptia cazului in care se ofera cineva de incredere sa mi-l mute pe wordpress, eu una nici nu ma gandesc sa fac "marea trecere" (ca s-ar putea sa fie, pentru blog, dupa cum s-ar putea si sa-i priasca, cine poate sti?!), e prea multa bataie de cap si zau ca deja petrec mult prea mult timp la calculator...

    Sa faci bine sa mai treci pe aici, am zis! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant topul tau, iar pozele din Seychelles sunt minunate. St Petersburg mi-ar place si mie sa-l vizitez intr-o zi, la fel si Moscova, la fel cum mi-ar place si sa petrec niste sarbatori de iarna prin Norvegia, sau oriunde prin nord.
    La cat mai multe asemenea topuri Ioana!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc, Larisa! Sigur o sa ajungi, stiu eu :-P

    RăspundețiȘtergere
  13. iacata-ma! deja sunt iar pe aici, semn clar ca am inteles cum stau lucrurile prin orient: ascult si ma supun :)

    si eu am mai luat in calcul sa trec pe wordpress si am ajuns la aceeasi problema ca si tine: marea trecere, care ma tem ca poate fi o problema serioasa cand ai material mult.

    asa ca poti fii mandra de el, Ioana; arata bine, asa ca pune-l la treaba; si cum se zice cand ai o haina noua? sa il porti sanatoasa si voioasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Interesant topul si ...foarte exotic. te invidiez ca ai avut sansa sa vezi locuri minunate. Eu nu prea am iesit din Europa...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Lucian: Asa, asa, imi place cum gandesti :-P Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Mirel Matyas: Am avut noroc, recunosc cinstit... si ma rog smerita sa nu ma paraseasca :-D Las' ca nu mi-e rusine nici cu Europa, slava Domnului!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ioana, Lucian - ca proaspăt trecut de pe Blogger pe WP vă spun că merită 100%.
    E drept, a durat vreo 3 luni şi ceva, nopţi nedormite, studiu, repaginat articole (aprox.200), reîncărcat fotografii. După ce am angajat o firmă de webdesign care a dat cu mucii-n fasole (în afară de propunerea template-ului nu prea au făcut mare lucru) am luat pas cu pas toate problemele şi în mare parte le-am rezolvat singur. Poate voi aveţi noroc să găsiţi o firmă mai serioasă, dar la conţinutul vostru ar fi păcat să nu faceţi trecerea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, altfel adunaţi articole şi e mai greu.
    WP e o platformă net superioară, cu mult mai multe facilităţi.
    Ioana, un top complet diferit de cel de anul trecut. Asta spune multe de activitatea ta de călător din ultimul an :) Keep walking!

    RăspundețiȘtergere
  18. Super topul, as spune chiar de invidiat (desigur in sensul bun). mi-au placut mult si criteriile de clasificare: atractii, oamenii, mancare :)

    Mi-ar fi interesant sa vad si o lista cu toate locurile pe unde ai fost, ca sa inteleg mai bine alegerea facuta :)...mai caut pe site :)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Travelbadgers: In ceea ce ma priveste, raman fidela hotararii initiale de a nu deveni ahtiata dupa bani in ciuda trendului de larga raspandire printre bloggeri. Calatoresc de placere si scriu la fel si nu sunt dispusa sa aloc (si) mai mult din timpul meu pretios, rezervat altor activitati pe care le consider prioritare, pentru o imbunatatire care nu imi va aduce altceva decat batai de cap. Multumesc oricum pentru sugestie :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Natalia: Multumesc frumos, clasificarea se cocea de mult timp in mintea mea insa lipseau cateva piese din puzzle, pasamite :-P

    Uite aici toate minunatiile de locuri in care am fost:

    http://www.printreranduri.com/p/palmares-de-calator.html

    Mersi si te mai astept sa citesti Printre randuri :-)

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte exotic,in Maldive mi-ar fi placut sa merg.

    RăspundețiȘtergere
  22. Tromsø ala imi sta pe suflet! Planuiesc de ceva vreme o vacanta in Norvegia si, daca va fi sa iasa, sa stii ca te voi ruga sa-mi povestestesti cat mai multe despre aceasta destinatie.

    RăspundețiȘtergere
  23. @debt collection: Stiu, e greu sa iti faci planuri de calatorie cand ai mereu datorii de colectat...

    RăspundețiȘtergere
  24. @wish2go: Cu mare placere, daca nu cumva apuc sa si scriu despre Tromsø pana atunci! Vezi ca am scris deja despre hotel, e un inceput bun, ma gandesc :-)

    RăspundețiȘtergere
  25. It's high time you made a new top then. :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anda: Da, da, cat de curand, am asa o presimtire care va fi noul loc 1 :D To be disclosed soon...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe