13.6.10

Londra in 3 zile. Ziua 1

Daca aveti doar 3 zile la dispozitie pentru a vedea Londra, ar fi bine sa aveti grija cum va impartiti timpul pentru a acoperi cat mai multe obiective in cat mai scurt timp. In continuare veti vedea cum le-am grupat noi pe cele la care tineam musai sa ajungem, evident ca puteti face si alte combinatii daca vreunul sau altul dintre obiectivele enumerate de mine nu sunt chiar pe lista prioritatilor voastre.

Prima zi:

1. Temple Church si cartierul templierilor (The Temple). Nu va treziti cu noaptea in cap, Temple Church este deschisa doar intre 11-13. Dati o raita prin Temple inainte de a vizita biserica, aveti ce vedea! Daca sunteti pasionati de simboluri, veti observa la tot pasul embleme si simboluri ale cavalerilor templieri. Va las sa le descoperiti singuri, pe mine chiar m-a fascinat ce am aflat. Gradinile de aici sunt deschise doar 1-2 ore candva la pranz, daca nu panditi orele cu pricina nu aveti nicio sansa sa le strabateti, sunt inchise. Cu cheia. Temple Church nu trebuie ratata, este o biserica foarte frumoasa, construita de si pentru cavalerii templieri in secolul XII, contine niste efigii faine de marmura si are o istorie interesanta pe care o puteti citi in interior. S-ar putea sa va amintiti ca era mentionata in "Codul lui Da Vinci", daca ati citit cartea. Zona Temple este locuita de avocati in prezent.



simbolul cavalerilor templieri

2. St. Paul's Cathedral. Indiferent cu ce incepeti vizita catedralei, este musai sa urcati in Dom. Aveti nevoie de oleaca de conditie fizica, pana in varf (adica la 85 m inaltime) sunt exact 528 trepte. Prima vedere asupra orasului o veti putea avea dupa 257 trepte si tot atunci veti ajunge la Whispering Gallery (la 30 m peste pardoseala Catedralei), acolo unde orice soapta rostita catre unul din peretii Domului poate fi auzita la 32 m pe partea opusa a acestuia. Chiar am incercat asta cu al meu sot si a meritat - incredibil, dar chiar functioneaza. Dupa alte 119 trepte veti ajunge la Stone Gallery (53 m inaltime) unde, dupa ce va veti fi recapatat suflul, veti putea iesi din nou pe terasa pentru a admira imprejurimile. Insa adevarata rasplata pentru efortul depus o veti primi abia dupa ce ajungeti - dupa alte 152 trepte - la Golden Gallery (85 m inaltime), de unde veti avea cea mai cuprinzatoare vedere asupra orasului. Veti recunoaste in mod sigur Millenium Bridge, Tate Modern, Houses of Parliament, London Eye si poate si National Theatre si Waterloo Bridge (cel construit de femei pe cand barbatii erau dusi la razboi). In cripta Catedralei veti descoperi printre altele mormintele Amiralului Lord Nelson, Ducelui de Wellington si pe cel al poetului englez William Blake.



3. Shakespeare's Globe Theatre. Vizavi de St. Paul's Cathedral, dupa ce ati traversat Tamisa peste Millenium Bridge, se afla Shakespeare's Globe Theatre. Aici luati-va un ragaz pentru a admira costumele de epoca folosite in piese si pentru a deslusi primele indicii despre ce veti vedea in continuare, in timp ce asteptati venirea ghidului care va va da informatii despre tot ce ati fi vrut sa intrebati vreodata. Daca nu stiati, aflati de la mine ca actuala cladire a teatrului este o reconstructie (cea initiala a ars) - si inca una foarte fidela - inaugurata in anul 1997. Dupa ce va veti fi imbogatit strasnic cunostintele despre poetul si dramaturgul nr. 1 al englezilor, purcedeti catre magazinul de suveniruri unde probabil va veti amuza la vederea micutilor Shakespeare-i hidosi de plus si de unde veti putea achizitiona magneti, insigne, cani inscriptionate si mai ales DVD-uri cu inscenari celebre ale pieselor lui Shakespeare. Eu m-am napustit mai ales asupra ultimelor. Sigur ca ar merita sa vedeti si o piesa la faimosul Globe, noi nu am avut acest noroc, inca nu incepuse stagiunea. Motiv suficient de bun pentru a reveni aici candva.



Globe Theatre vazut de pe Tamisa

4. Tower of London. Aici aveti nevoie macar de 2 ore (desi cu Audio Guide ideale sunt 3) pentru a nu alerga cu sufletul la gura de la un turn la altul. Pe langa multele surprize care va asteapta aici, veti descoperi renumitele Bijuterii ale Coroanei - Crown Jewels (originale!) - care contin si mai faimoasele diamante Koh-i-Noor (ca sa vedeti cum se leaga lucrurile, Koh-i-Noor-ul a fost descoperit la Golkonda Fort din orasul indian Hyderabad unde am stat mai bine de o saptamana, fort pe care l-am si vizitat) si Cullinan (aka Star of Africa), acesta din urma fiind cel mai mare diamant din lume...pana la descoperirea lui Golden Jubilee Diamond in anul 1985 :-). Evident ca aici nu veti putea face poze. Nici nu va ganditi macar sa incercati, pentru ca turnul in care se afla (Jewel House, care face parte din Waterloo Barracks) este impanzit de garzi extrem de vigilente. Apropo de garzi, faceti cunostinta cu asa-numitii "beefeaters" sau Yeomen Warders pregatiti sa va indrume la tot pasul.


Yeomen Warder (zis si "beefeater")

5. The Monument. Monumentul a fost conceput de Sir Christopher Wren (acelasi care a proiectat si St. Paul's Cathedral) in memoria Great Fire of London din 1666. Constructia a durat 6 ani (1671-1677). Daca ajungeti in timp util si va mai tin picioarele sa urcati 311 trepte pentru o alta vedere panoramica, go ahead.



6. Hamleys. Daca ati reusit sa vedeti atatea intr-o singura zi, meritati sa va delectati putin intr-unul dintre cele mai mari magazine de jucarii din lume. Magazinul se intinde pe 7 etaje si anul asta serbeaza 250 ani de la deschidere, wow! La primul etaj ne-a intampinat o camila de plus - pe numele ei Keane - in marime naturala, scumpa foc. La propriu, caci costa peste 1.500 lire :-))). Magazinul este incredibil, daca nu esti vreun scortos insensibil nu imi imaginez cum ai putea sa nu fii vrajit de toate minunatiile de la fiecare etaj. Ba chiar s-ar putea sa fii abordat de angajatii magazinului pentru a ti se prezenta noutatile in materie de jocuri si jucarii si nu m-ar mira sa zabovesti inauntru mai mult decat se presupune ca ar face-o o persoana "normala" de varsta ta :-).

dinozaur din bomboane gumate :-)

To be continued...





9 comentarii:

  1. Ioana, imi poti recomanda un hotel in Londra? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, noi am stat aici:

    http://www.booking.com/hotel/gb/avni-kensington.en.html

    Era cel mai ieftin hotel de 4 stele (acum vad ca l-au downgradat la 3) pe care l-am gasit. Se afla intr-o zona excelenta in buricul targului, serviciile sunt ok, micul dejun continental, vei intalni si romani pe acolo :-) Chiar il recomand, la pretul asta (cam 70 lire pe noapte, noi am fost in aprilie anul trecut) nu prea gasesti ceva la fel de bun, mai ales in centru si asa aproape de statia de metrou. Daca te mai pot ajuta cu ceva, intreaba-ma linistita :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Toate lucrurile recomandate pe acest review sunt pe London Pass, nu? fiindca avem London Pass pe 3 zile, si vreau sa stiu daca este vreo locatie care nu este inclusa :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate atractiile din acest review sunt incluse pe London Pass, nu? Fiindca am vrea sa urmam cam acest traseu, noi am cumparat pentru 3 zile London Pass+Travel :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate atractiile din acest review sunt incluse pe London Pass, nu? Fiindca am vrea sa urmam cam acest traseu, noi am cumparat pentru 3 zile London Pass+Travel :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dragos: Da, am scris articolele acestea dupa prima mea vizita la Londra si din cate imi amintesc atunci a fost singura data cand am avut London Pass. Doar ca am impresia ca la unele atractii ai doar reducere... a, si la Hamleys sau Temple Church de pilda nu costa nimic intrarea :-)

    Ti-am zis si pe forum, parerea mea e ca nu prea merita London Pass, dar acum voi stiti ce vreti sa vedeti exact. O sa capeti o brosura atasata London Pass-ului, mai vezi acolo ce si cum. Distractie placuta, Londra e de vis!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si din atractii, London Eye, nu e inclus, nu? Si inca un lucru, tu le-ai ordonat intr-o ordine, adica sunt in apropiere una de alta?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dragos: Nu, London Eye nu e inclus. Atractiile sunt indicate exact in ordinea in care le-am vazut noi, deci da, traseul este facut de asa natura incat sa ajungi foarte usor de la una la alta :-).

    Have fun!

    RăspundețiȘtergere
  9. Un pont...la anumite produse din supermarketuri sunt anumite produse la vazare care au intrarea gratuita la animite atractii...eu am prins la cereale dar daca aveti prieteni sau rude, ei va pot ajuta. Un bilet platitor la usa si unul intra gratis...am fost la madame troussard si la london eyes

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe