28.5.17

Ghid de supraviețuire pe zborurile lung-curier

O parte din arsenalul meu pentru zbor
Aș vrea să îți spun că mă dau în vânt după zbor. Teoretic îmi place la nebunie, îmi plac avioanele, urmăresc îndeaproape tot soiul de subiecte legate de aviație, sunt la curent cu noutățile unui număr semnificativ de linii aeriene, ca să nu mai zic că încă trepidez numai la gândul unei noi călătorii înaripate iar albumele mele virtuale dau pe dinafară de poze din și cu avioane. Și totuși, după atâția ani de zburat de colo-colo, n-am cum să nu admit - respingând, cu bună știință și profund nesaț, un nesuferit clișeu - că. în ceea ce privește călătoriile cu avionul, îmi surâde mai degrabă destinația decât interminabilul drum până acolo. Știu, e la modă să pozezi în divă pentru care avionul este calea către Nirvana iar aeroportul - a doua casă, însă orice om întreg la cap care a călătorit cât de cât la viața lui îți va spune cu mâna pe inimă că te lecuiești rapid de o astfel de concepție, conștient fiind de nenumăratele neajunsuri ale lungilor ore de zbor.

Ce înseamnă lung-curier? Nu sunt eu în măsură să furnizez cel mai bun răspuns, în fond și la urma urmei nici companiile aviatice nu s-au pus, încă, de acord, decât poate asupra faptului că există tot atâtea definiții precum linii aeriene. Pentru mine orice zbor care depășește nouă ore e cu bătăi de cap, și încă zic mersi că am intrat de ceva vreme într-o rutină care mă face să suport relativ ușor aste "prime" ore, pentru alții chiar și mai puține sunt un mare chin. Drept e că fără o oarecare disciplină n-ai nicio șansă să te bucuri de călătorii lung-curier repetate scutite de neplăceri majore, iar eu am, în zbor, regulile și ritualurile mele de la care nu mă abat decât rareori, și chiar și atunci când o fac nu obișnuiesc să sar prea mult calul.

Fără pretenția de a face cine știe ce dezvăluiri nemaiauzite, iată mai jos o înșiruire a celor mai importante lucruri de care să ții cont și tu ca să nu o iei razna în timpul (sau după) zborurilor long-haul.

1. Alege-ți cu grijă locul în avion. De regulă, alegerea acestuia în partea din spate a cabinei îți maximizează șansele de a nu împărți rândul cu nimeni, știut fiind faptul că avioanele, mai ales cele mari, nu zboară chiar mereu la capacitate maximă. Ideal ar fi să rezervi un loc la culoar (aisle seat), astfel încât să ai libertate de mișcare fără stresul de a trebui mereu să deranjezi un alt pasager.

2. Oricât de permisivă ar fi compania cu care zbori, ia-ți cu tine un bagaj de mână rezonabil. O poșetă sau un rucsac voluminos îți va îngrădi serios spațiul de la picioare, esențial pe zborurile medii și lungi. (Sigur, dacă zbori Business poți ignora complet punctul 2.)

3. Bea multă apă. Dat fiind faptul că, la altitudinea la care zboară majoritatea avioanelor comerciale (peste 30.000 de picioare), umiditatea din aer rareori depășește 10%, fie că-ți place, fie că nu, va trebui să te hidratezi corespunzător. Nu te amăgi, asta înseamnă să bei exclusiv apă, alcoolul și orice fel de băutură pe bază de cafeină au fix efectul contrar și, în ciuda popularității lor printre pasageri, sunt în fapt total nerecomandate în aer, mai ales pe zborurile lungi. Nu ignora regula "One in the air is two on the ground" - dat fiind deficiența de oxigen la care îți este supus oricum creierul la altitudine, un pahar de alcool băut în aer echivalează cu două băute la sol. Atenție, apa plată cu lămâie deshidratează, așadar ai grijă să nu-ți furi singur căciula!

4. În strânsă legătură cu punctul de mai sus, nu ezita să folosești orice altă armă în lupta împotriva uscăciunii. Mă refer, desigur, la o cremă de mâini destoinică, în mod ideal fără parfum, un strugurel de buze de nădejde și picături de ochi (lacrimi artificiale). Eu sunt foarte mulțumită de produsele Elizabeth Arden, iar pentru ochi folosesc exclusiv picăturile lubrifiante Trium. O altă cremă-vaselină-bună-la-orice este  Lucas PaPawminunea cu extrase de papaya care, din păcate, nu se găsește decât în Australia (drept pentru care eu, ca un hârciog veritabil ce mă aflu, îmi fac stocuri peste stocuri de fiecare dată când ajung acolo).

5. Departe de mine gândul de a adăuga fricilor tale încă una, însă inamicul numărul 1 în aer, de departe cel mai periculos, este cunoscut sub denumirea științifică de tromboză venoasă profundă. Altfel spus, cheaguri de sânge care îți pot deveni fatale dacă tratezi superficial astă amenințare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în sensul ăsta este să te îmbraci comod. Adică fără haine strâmte, blugi mulați și altele asemenea. După 17 ore de zbor oricum n-o să mai observe nimeni ce-ai pe tine, așa încât las-o încolo de vanitate și aruncă pe tine ceva care să nu îți stingherească în niciun fel mișcările ori circulația sângelui.

6. În strânsă legătură cu punctul de mai sus, nu înțepeni, rogu-te, în scaun, odată ce l-ai luat în primire, oricât de tentantă ar fi perspectiva și oricât de atrăgător sistemul de divertisment de la bord. Pentru a preveni problemele de coagulare a sângelui este extrem de important să te miști mereu și să îți schimbi poziția cât de des poți. Chiar dacă uneori asta înseamnă să dai dovadă de o inventivitate soră cu...ridicolul, că doar știm cu toții cât de limitat este spațiul din interiorul avioanelor și cu câți alți pasageri ai a-l împărți.

7. Ceea ce ne aduce la o recomandare cu caracter general de care orice călător cu pretenții ar face bine să țină seama: Pentru a fi în formă maximă în aer (când majoritatea sistemelor defensive ale organismului funcționează oricum la capacitate redusă) dar și pentru a preîntâmpina afecțiuni grave precum tromboza venoasă de care aminteam mai sus, este esențial să faci sport în mod regulat și, neapărat, să ai grijă de greutatea ta corporală. Ideal ar fi să te menții sub greutatea recomandată, lucru nu tocmai ușor în condițiile vieții haotice pe care o ducem cu toții în ultima vreme. La fel de importantă este renunțarea la țigări, căci fumatul nu doar că îți crește sensibilitatea la infecții, dar te și privează considerabil de oxigen.

8. Dacă te numeri printre cei care adorm greu spre deloc în avion și lucrul acesta nu se datorează consumului de alcool și cafeină la ore nepotrivite (contrar impresiei generale alcoolul este unul dintre cei mai mari inamici ai somnului), poate n-ar fi rău să îți revizuiești conduita în ceea ce privește obiceiurile alimentare de la bord. Mai pe șleau, uită de principiul (mult prea răspândit, inclusiv printre români, din păcate) "Să ne îndopăm, e gratis!", o astfel de atitudine se va dovedi extrem de păguboasă pentru bietul tău organism și așa extrem de solicitat în zbor. Cu alte cuvinte, mănâncă ușor și încearcă să eviți să mănânci la orele la care în mod normal ai dormi în locul tău de baștină. Iar dacă ai de ales, alege mâncăruri calde în locul celor reci, știut fiind faptul că primele se digeră mai ușor. Oricât de greu ar putea părea lucrul ăsta uneori, crede-ma că este un aliat de necontestat în lupta cu schimbările de fus orar (jet lag), unde mai pui că sistemul tău digestiv, și așa aflat sub presiune la altitudine, îți va fi cât se poate de recunoscător. Pe cuvânt că funcționează, eu una am ajuns de la o veșnică și extrem de iritantă stare de veghe la un somn profund și neîntors în avion, dar asta numai după ce m-am autodisciplinat în spiritul celor de mai sus! 

9. Ia cu tine, sau - dacă le primești din partea companiei aeriene cu care zbori - folosește cu încredere căștile audio cu sistem activ de neutralizare a zgomotelor exterioare. Dincolo de faptul că nu vei mai auzi, la intensitate maximă, cum sforăie, trăncănesc sau (în cazul micilor pasageri) răcnesc când ți-e lumea mai dragă vecinii tăi de zbor, acestea te vor proteja de zgomotul de fundal din cabină, susceptibil a-ți deteriora treptat auzul până la a-l anihila definitiv. Cele mai periculoase sunt decolările și aterizările, când nivelul de zgomot din cabină atinge 110 decibeli. La altitudinea de croazieră, zgomotul "scade" la vreo 85-90 de decibeli, suficienți și ei pentru a-ți afecta auzul temporar sau, în condițiile unei expuneri prelungite (de peste opt ore pe zi), chiar permanent. Adaugă la asta volumul ridicat la care majoritatea pasagerilor simt nevoia să-și urmărească filmele, serialele și alte cele în avion și rezultatul îți dă serios cu minus. Ce poți face, mai ales dacă te știi cu musca pe căciulă, adică dacă zbori frecvent? Stai cu căștile pe urechi chiar și când nu asculți muzică ori te uiți la filme (de pildă când dormi)! Iar atunci când le folosești potrivit scopului inițial, dă volumul la minim în căști și activează în schimb funcția "CC" (closed captions) sau de subtitrare pe ecran, astfel încât să nu te bazezi exclusiv pe urechi pentru a desluși dialogurile. Eu una dorm perfect cu căștile pe urechi, unde mai pui că nu de puține ori îmi țin și de cald! :)))

10. Ferește-te de furia aerului (air rage). Fii conștient că există, documentează-te cu privire la ea și nu te lăsa atras în niciun fel de altercații în zbor care, cel mai probabil, i se datorează. Ar fi păcat să ajungi în alte locuri mai... răcoroase, să spunem, decât destinațiile la care ai râvnit atunci când te-ai suit în avion, nu crezi?

11. Ia cu tine un fleece cu fermoar pe care să îl ții la îndemână pe toată durata zborului, mai ales dacă nu ți se pune la dispoziție o pătură cu care să te poți înveli la o adică sau dacă, la fel ca mine, ești din cale afară de friguros, astfel încât nici două pături puse una peste alta nu-ți sunt de ajuns. Nu de alta, dar se știe că atmosfera uscată din avion și variațiile de temperatură (aer condiționat), coroborate cu imunitatea scăzută a organismului la altitudine favorizează răcelile, drept pentru care bine ar fi să te urci în avion înarmat corespunzător. Nu pleca de acasă fără fleece și/sau un hanorac cu glugă și, dacă mai și suferi de 23473457 de alergii (așa ca mine), îngrijește-te să îți umezești constant gâtlejul și mucoasa nazală și ține-te departe de locurile cele mai friguroase din avion (printre care în ceea ce mă privește se numără, din păcate, lounge-ul Business de pe Airbus-ul A 380, unde este o frigăraie mai ceva ca la poluri! :D).

12. Adoptă un set de reguli care să îți permită menținerea unei minime igiene în zbor și să te ferească de tot soiul de neplăceri, dintre care un pomelnic de virusuri și bacterii care mai de care mai periculoase în funcție de regiunea în care zbori. Nu mai e un secret pentru nimeni că aeroporturile și avioanele sunt focare de infecție iar în avion - te va surprinde, poate! -  unele dintre cele mai mizerabile suprafețe nu sunt cele din toalete (deși nici cu ele nu mi-e rușine!), ci ecranele tactile (touchscreen) din fața nasului tău, telecomenzile sistemului de divertisment, centurile de siguranță, prizele de aer condiționat de deasupra capului și - ține-te bine! - pe locul întâi, măsuțele rabatabile pe care ți se servește, ups, mâncarea! Ca să nu mai vorbim că apa din avion este adesea infectată până peste poate, nu de puține ori cu materii fecale, iar ceaiul și cafeaua pe care se înghesuie a le consuma majoritatea pasagerilor sunt preparate mult prea des cu astfel de apă insuficient încălzită (nefiartă), astfel încât, ce să zic, le doresc... mhmhm... poftă bună, în timp ce mă felicit că eu una m-am ținut mereu departe de astfel de tratații, deși mai mult instinctiv inițial, recunosc, până să realizez cât de bine fac. Mărturisesc cu astă ocazie că unul dintre primele lucruri pe care le pun în poșetă înaintea oricărei călătorii cu avionul sunt șervețelele dezinfectante (de preferință pe bază de alcool - dificil de găsit prin părțile astea, așa că mi le cumpăr mereu din România sau de aiurea) pe care le folosesc în exces ori de câte ori consider necesar, inclusiv după ce mă spăl pe mâini cu apa de la toaletă. De când am citit despre cât de nocivă este apa din avion chiar și pe dinți mă spăl cu apă îmbuteliată! A, și dacă tot veni vorba de dinți, n-ar strica să ai la îndemână (adică nu în bagajul de cală, du-uh!) o periuță și pastă de dinți (de unică folosință, dacă ești maniac cu igiena, așa ca mine), te vor scuti, pe tine, dar și pe pasagerii din jurul tău, nu doar de respirația neplăcută accentuată de lungile ore de zbor, ci și de a te pricopsi cu nesuferitele virusuri și bacterii de care pomeneam anterior...




Inutil să îți mai spun că după orice zbor, fie el scurt sau lung, la orice oră din zi ori din noapte, indiferent unde mă aflu, mă arunc direct sub duș, unde are loc operațiunea cu nume de cod... "Decontaminare" :))).

Dacă ai și alte recomandări, le aștept cu drag.

Până atunci, îți doresc să ai numai zboruri line.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe