7.1.13

50 de idei (din experiența proprie) pentru un an de pomină (I)

Lista de mai jos nu este una exhaustivă. Nu este singura posibilă, este puțin probabilă și, pentru numele lui Dumnezeu, nu este "inspirațională". Nu are caracter de bucket list, nu ține morțiș să fie bifată, pe bucăți ori în întregime, și are drept unic deadline pe acela hărăzit fiecăruia dintre noi într-o bună zi. O sumă infimă de trări și clipe care-și ajunge sieși și nu simte nevoia de aplauze ori aprobări. Dar dacă o citești cu atenție și încredere că este genuină și nu plătește tribut nimănui în afară de propria-mi conștiință, s-ar putea să descoperi printre rânduri câteva impulsuri înăbușite ale propriei inimi și mult mai multe prilejuri de fericire, pentru anul acesta sau oricare dintre anii ce vor veni...

1. Lasă-te azvârlit de colo-colo între coamele dunelor la o partidă de dune bashing în deșert.

2. Mergi la carnavalul de la Veneția. Spună oricine ce-ar spune, nimeni nu va putea hotărî mai bine decât tine dacă a meritat sau nu.

3. Vizitează o moschee. Ai grijă doar să iei cu tine un șal pentru a-ți acoperi părul și umerii și o pereche de ciorapi pentru a nu păși cu picioarele goale pe covorul călcat în picioare de mult prea multe alte picioare goale.


4. Fii cu ochii pe cer la un show aviatic de zile mari. Cum ar fi Le Bourget, Paris, care are loc o dată la doi ani. În 2013 se împlinește sorocul.

5. Vezi marea iarna. Orice mare, dar în lipsă de-o mare și mai mare vezi-o chiar pe a ta, Marea Neagră.

6. Dacă tot vorbim de iarnă, veni-va el și Crăciunul. Și dacă e Crăciun, musai alege-ți unul dintre târgurile de Crăciun îmbietoare din Europa și nu numai. Nu te lăsa îngrinch-uit, nu degeaba vorbește toată lumea despre târgurile de Crăciun!

7. Joacă o sumă modică la cazino. De ce? Uite-așa, pentru amuzament și pentru a trage cu ochiul la ce se petrece dincolo de porțile altminteri închise.


8. Participă la un test drive Porsche sau similar. Dacă se poate într-un decor care să nu aducă deloc cu cel de acasă, pentru ca experiența să fie cât mai ireală.

9. Vezi un film care să-ți pună tălpile pe jar și imaginația la treabă. De pildă Kon-Tiki.

10. Fă-ți caricatura. Pentru ca lumea să-ți surâdă mai mereu trebuie să înveți mai întâi să râzi tu de tine.

11. Ascultă un concert de fado. Chiar dacă nu e genul tău de muzică e imposibil să nu-ți trezească niciun sentiment.

12. Pescuiește în ocean. Orice ocean e bun, dar Atlanticul din "Bătrânul și marea" primește puncte-bonus pentru că-ți va înflăcăra imaginația.

13. Explorează canioanele din Oman. Dacă te-ncumeți, chiar și Marele Canion (Jebel Shams), potecile și priveliștea din jur nu-s pentru cei slabi de înger.


14. Fă snorkeling în Maldive. O să uiți de timp, dar și timpul de tine.

15. Trimite cuiva drag o vedere de departe. Pe lângă bucuria pe care le-o vei aduce habar n-ai câte provocări ascunde uneori trimiterea unei cărți poștale, ai șanse să aduni povești o mie!

16. Pune-ți câte o dorință în fiecare dintre bisericile lumii. Cine știe care dintre ele ar putea pune o vorbă bună pentru tine, acolo sus?

17. Adoptă un elefănțel din Africa. Sau fă-l cadou cuiva, crezi că e puțin lucru să ai un elefănțel african? Aviz amatorilor: au și pui de rinocer!

18. Sustrage-te activității febrile care precede zilele de sărbătoare din decembrie și dă o raită pe la Festivalul lyonez al luminilor. M-aș mira de s-ar întâmpla să nu îți placă!

19. Ia masa pe fundul oceanului în Maldive. Nu, ideea asta e singura pe care încă n-am pus-o în practică, dar... poate mi-o luați voi înainte. Că de lăsat nu mă las, asta e clar!

20. Fă un husky safari în Laponia. Iarna, se înțelege, dacă te duci în Laponia vara îmi pare rău să ți-o spun, dar n-ai vezi mare lucru!

21. Înoată cu delfinii. Puține lucruri pe lume se compară cu a strânge în brațe un delfin!


22. Târguiește-te într-un souq. Nu, nu bazar, am spus souq.

23. Vizitează un muzeu al marțipanului. Nu trebuie neapărat sa îți și placă marțipanul, ba poate e chiar mai indicat să-l detești pentru binele preafrumoaselor exponate!

24. Bea un cocktail cu nume arctic într-un bar de gheață.

25. Stai într-un hotel de lux. Da, știu, toți visăm la hosteluri și hrube obscure, iar hotelurile de lux cu priveliște, infinity pools și petale de trandafir în cameră sunt pentru snobi care nu pricep nimic din călătorii. Zău acum, cum era proverbul cu vulpea și strugurii?!


26. Dă-i binețe lui Moș Crăciun chiar la el acasă, în Laponia.

27. Fă voluntariat.

28. Pleacă pe urmele unui scriitor, actor, explorator ori... ale unui joc pe calculator. Mă mai gândesc dacă vă povestesc despre asta :-).

29. Bea agale lapte direct dintr-o nucă de cocos în chiar locul unde s-a filmat "Cast Away" cu Tom Hanks.

30. Ia masa într-un restaurant tematic. Indiferent că e unul cu motive marine sau unul la care toate preparatele sunt pe bază de usturoi. Inclusiv berea. Curioși unde și ce? Răbdare, ajungem noi și acolo.


31. Zboară în carlinga unui avion. Mic, mare, de acrobație, de hârtie, nici nu mai contează. Important e că îți va schimba perspectiva asupra lucrurilor. Mai întâi la propriu :-).

32. Plimbă-te cu caiaculhidrobicicleta sau catamaranul într-un loc exotic.

33. Mergi la Disneyland. Paris sau Hong Kong, deși parcă atmosfera mi-a plăcut mai mult la Hong Kong.

34. Cumpără-ți semințe de floare de colț la conservă. Dacă ai noroc le vei vedea chiar încolțind.

35. Bea vin fiert într-un iglu. Nu trebuie să ajungi până la inuiți pentru asta.


36. Fii protagonistul unei ședințe foto, îmbrăcat în portul tradițional al uneia dintre țările vizitate. Te vei minuna de rezultat!

37. Ascultă cântecul dunelor în deșert. Nici vorbă de vreo metaforă, dunele cântătoare sunt un fenomen natural rar pe care îl poți experimenta în doar câteva locuri din lume.

38. Înnoptează într-un castel. Pe cuvânt că vei dormi... regește!

39. Încearcă, în fiecare loc vizitat, măcar un fel de mâncare de prin partea locului.

40. Vizitează un sat de maasai. Ca să fii readus cu picioarele pe pământ după atâta tam-tam hollywoodian.

41. Fă o plimbare cu submarinul pe fundul oceanului. Unde? În Tenerife, de exemplu.

42. Ai mâncat carne de crocodil? Nu? Niciodată nu e prea târziu.


43. Călărește o cămilă, un elefant, hrănește un pelican sau o girafă, mângâie un cangur, dezmiardă trompa unui pui de elefant.

44. Învinge-ți temerile și fă o plimbare cu telegondola pe cel mai lung traseu suspendat din lume - Lantau Island, Hong Kong!

45. Bea o bere la Oktoberfest. Și apoi cumpără ditamai halba și îndeas-o cu chiu cu vai în bagaj pentru a o păstra ca amintire.

46. Urcă pe un vulcan încă activ.

47. Intră în măruntaiele unui ghețar. Și stai acolo o vreme privind turcoazul gheții și ascultând tăcerea întreruptă doar de ecoul glasului unui prieten de-al tău care fredonează ceremonios... Ameno.

48. Pleacă într-un safari, de preferință în Tanzania. Atenție, aerul de libertate ce-l vei respira zi de zi este periculos de molipsitor și dă dependență.

49. Mănâncă o prăjitură cu foiță de aur. Fără motiv, doar așa, pentru că ți-a ieșit în cale și ți-ar fi părut rău să n-o încerci.


50. Caută să vezi aurora boreală. N-am auzit pe nimeni care să nu fi rămas fără glas la vederea ei.

Termină cu bucket list-urile. Pleacă, încearcă, trăiește, bucură-te, ai curaj, simte-te bine, deschide ochii, fii creativ, îndrăznește, documentează-te, gustă, dorește-ți, joacă-te și, într-o bună zi, te-ai putea trezi că ți s-a întâmplat o listă... ca a mea.

Citește și partea a doua.



16 comentarii:

  1. Frumoase recomandări, felicitări că le-ai încercat pe aproape toate! Am bifat şi eu câteva din lista asta şi cea mai amuzantă mi se pare aia cu caricatura. Poate o să mă răsfăţ odată şi cu un hotel de lux, deşi nu cred că asta o să mă facă să apreciez mai mult locul unde mă aflu. Dar merită încercat!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Noemi: Ma bucur ca-ti plac, am eu mult mai multe insa n-am timp acum sa le adun pe toate intr-un articol :-(

    Sigur ca un hotel de lux nu te face sa apreciezi mai mult un oras nesuferit, dupa cum un hostel nu-ti va strica bucuria unui oras de care te-ai indragostit pe data, insa o data la 1212344645 luni cred ca meritam sa mai schimbam perspectiva asupra lucrurilor si sa ne simtim bine intr-un loc deosebit, nu? :-P In ceea ce ma priveste mai toate rasfaturile de genul asta au fost puse la cale de sot si, daca tot le-am descoperit, ma gandesc ca nu strica sa vi le recomand si voua. Cine stie cand si de unde sare iepurele... :-)

    Cat despre caricatura, ne-am distrat copios in Piata Navona din Roma cand ne-am vazut :-)))

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he, m-ai facut sa numar, si am gasit vreo 25 pe care le vreau si eu :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Undeee poti sa ascuti dunele cantand? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Roxana Farca: Tin pumnii sa ti se iveasca ocazia pentru toate sau macar o mare parte dintre ele! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ioana: In Qatar, de exemplu :-) Fost-am, am un articol in draft de cel putin jumatate de an si tot nu apuc sa il scriu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Toate-mi plac, dar finalul cel mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Andreea B: Nu pot decat sa ma bucur, cu atat mai mult cu cat cred cu adevarat ce am scris si chiar m-am saturat pana peste cap de bucket list-uri! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Jos pălăria! Cu siguranță, deși mi-s aripile sufletului întinse de la un capăt până la celalălalt al pământului, sunt unele lucruri din lista aceea a ta pe care n-am să le fac vreodată... :( nu, uneori nu ajunge să spunem că trebuie să credem în ceea ce ne dorim... poate că trebuie să ne dăm seama și de realitatea vieții noastre, de limite... dar, bun, e fantastică lista și după ce-am trecut-o repede, să le văd pe cele 50 de lucruri, acum voi reveni la fiecare... tare mi se par frumoase... felicitări! mi se pare minunat să poți să trăiești așa!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Frmshk: Asa este, insa arta este sa invatam sa ne bucuram de cele care ne sunt accesibile. Si nu degeaba nu sunt de acord cu bucket list-urile si nu degeaba am scris fraza din final, acum cativa ani nu mi-as fi imaginat in vecii vecilor ca o sa vad atat de multe... si uite-acum ce lista frumoasa a iesit :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Care e secretul, Ioana? Adică, nu mă aștept la o rețetă minune... dar ce te motivează? Poate găsesc răspunsul în articolele tale, voi citi pe aici pentru că mi se pare foarte interesant!
    Multă baftă în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pot face galagie mare si sa spun ca la tine pe blog nu ma plictisesc atunci cand iti fac o vizita, gasesc mereu ceva care sa ma surprinda, motiv pentru care pot spune ca cititul postarilor ma relaxeaza.

    Motiv pentru care m-as bucura ceva mai mult daca ati avea si mai multa postari, poate imi faceti o surpriza!
    Multumesc pentru ceea ce oferiti!

    RăspundețiȘtergere
  13. @frmshk: Ma motiveaza orice, o vorba spusa de cineva avizat, o carte citita pe vremuri, un film vazut cine stie cand, dar mai ales faptul ca nu avem decat o singura viata... si nici nu suntem tineri o vesnicie :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Andrei: Creste inima-n mine, cum sa nu poti sa spui?! :-P

    O sa incerc sa scriu mai des. Din pacate traversez o perioada mai dificila acum, insa am promis ca voi reveni cu forte proaspete si o voi face... mersi si eu pentru ca te opresti sa ma citesti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am vazut Adriatica in Martie...o placere (am vazut-o si in Sept , ma rog, am vazut umbrelutele...ich).
    Foarte tari ideile tale. Eu am o mica problema cu carnea- mai ales cea mai exotica - dar experimentez la greu cu peste :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. @Cristina: In cazul asta Lisabona e pentru tine. Te astept! :-D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe