28.11.12

Bird's Eye View over... Baku

Departe de a fi o destinație foarte populară printre amatorii de călătorii, Baku este un oraș în continuă dezvoltare care ar merita vizitat mai des și, dacă mă întrebați pe mine, nu doar o singură dată. Se mândrește printre altele cu faima de a fi găzduit concursul Eurovision de anul acesta și cu un centru vechi de un farmec greu egalabil care a și fost, de altfel, înscris în Patrimoniul Cultural Universal UNESCO în anul 2000. Pe aceia dintre voi care vor avea curiozitatea de a descoperi, mai devreme sau mai târziu, ospitalitatea azeră și numeroasele obiective turistice pe care orașul are a le oferi, îi sfătuiesc, în buna tradiție de până acum, să nu rateze ocazia de a contempla orașul de la înălțime. O pot face fie din vârful turnului pe care localnicii îl numesc Giz Galasi - altfel spus Maiden Tower - care datează din secolul XII și se regăsește pe aceeași listă UNESCO amintită mai sus, fie de pe dealul pe care se profilează, sever și impunător, mausoleul închinat memoriei victimelor atacului Armatei Roșii din 1990 și eroilor căzuți în războiul dintre azeri și armeni. Deocamdată, pentru că în curând acestora li se va alătura o a treia posibilitate odată cu finalizarea celor trei Flame Towers, turnurile-emblemă ale orașului. Sigur că nu m-am putut hotărî nici de astă dată între cele două opțiuni așa că am ales să mă bucur de amândouă.  

Vă sfătuiesc să priviți rapid pozele, în ritmul în care se construiește în Baku nu cred că vor mai reflecta mult timp realitatea! :)


Priveliștea de pe Maiden Tower







Priveliștea de pe dealul mausoleului










8 comentarii:

  1. Referitor la Baku am citi 2 tipuri de comentarii: unele care-l lauda ca fiind un oras modern si occidental, iar altele care spun ca, dincolo de spoiala "capitalista" e o neagra saracie generalizata. Care e de fapt adevarul??

    RăspundețiȘtergere
  2. Ambele tipuri de comentarii sunt exagerate. Eu ma feresc de obicei de astfel de judecati extreme pentru ca sunt riscante si conduc de regula catre nesuferitele clisee :-) Este un oras ca mai toate orasele, are si parti moderne si luxoase, are si zone de periferie mai putin ingrijite si saracacioase. Pe mine m-a impresionat extrem de placut din mai multe puncte de vedere (vezi interviul de pe blogul Paravion) si imi doresc mult sa il revad intr-o buna zi! Asa ca mai bine mergeti sa va faceti propria impresie, e un sfat pe care mi-l dau mereu si il ascult intotdeauna... :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aflu că din ce în ce mai multe orașe au ca emblemă niște turnuri. Eu chiar nu înțeleg moda asta. Sunt de acord că arată bine, că orice oraș trebuie să aibă măcar un punct de belvedere, dar chiar niște turnuri încă nefinalizate să fie considerate emblema orașului? Mie personal mi se par potrivite în peisaj exact ca nuca-n perete.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ani Ana: Vei fi surprinsa cat de bine se potrivesc in peisaj indata ce voi dezvolta subiectul Baku. Nu degeaba se numesc Flame Towers iar noaptea fac parte dintr-un show de pomina de care pana si localnicii vin sa se bucure zilnic :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentur poze, au iesit super. Ce as merge si eu in Baku... Cat te-a costat pan aacolo?

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Maria! :-)

    Te referi la zborul cu avionul? Nu m-a costat mai nimic, insa nu cred ca te ajuta prea mult informatia, eu am zburat direct din Qatar...

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesante cele 3 blocuri ca niste petale. In rest, multe blocuri noi dar parca tot in vechiul stil sovietic...Oricum, recunosc ca s-a construit mult fata de sfarsitul anilor '70, cand am vizitat Baku de doua ori.

    In Baku oamenii castigau mai bine ca in alte parti, datorita marilor platforme petroliere pe care lucrau. Asta insa nu facea lumea mai bine imbracata sau magazinele mai pline de marfuri. Desigur ca acum aceste lucruri se vor fi schimbat, Mi-ar placea sa revad Baku, Tbilisi si Erevanul, pe care le-am vizitat atunci.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu siguranta s-a construit enorm de atunci, ultimele si cele mai spectaculoase modificari de peisaj avand loc chiar recent (inainte de Eurovision). Se vede ca si-au dat silinta sa primeasca vizitatorii cum se cuvine :-).

    In Erevan inca nu am ajuns, insa Baku si Tbilisi mi-au placut la nebunie din mai toate punctele de vedere, m-as reintoarce oricand!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe