20.5.10

Top 10 lucruri de facut prima data in India

Privind in urma la calatoria pe care tocmai am incheiat-o, mi-am dat seama ca am acumulat niscaiva noi experiente de tinut minte pana hat peste ani. Poate ca si de asta ma simt ca si cum as fi petrecut nu o saptamana, ci pe putin o luna in India. Sa purced dara la a va alcatui un top al celor mai haioase, fascinante sau impresionante momente pe care ar trebui sa le savurati daca veti avea vreodata ocazia sa plecati intr-acolo. Never say never, s-ar putea sa patiti ca mine si sa va treziti in India fara sa fi apucat sa va dezmeticiti prea bine si sa intelegeti cum de vi s-a intamplat una ca asta tocmai voua :-)

Ei bine nu, nu o sa pun la socoteala primul vaccin impotriva febrei tifoide, primele pastile antimalarie ori primele tablete de dezinfectat apa, desi nu ar fi rau sa le luati in calcul daca stiti ca veti hoinari de capul vostru prin cine stie ce zone care prezinta astfel de riscuri. In schimb s-ar putea sa va placa urmatoarele:

10. Admirati frumosii flame trees cu care s-ar putea sa va intalniti destul de des. Eu acolo i-am vazut pentru prima data.

9. Platiti cateva rupii pentru asa-numitele Mahendi (Mehndi) decorations. Sunt foarte necajita ca "tatuajul" meu de pe mana stanga a tinut mai putin de o saptamana desi mi se spusese ca va dura minim 10 zile. Probabil ca ma spal pe maini mult prea des fata de localnice :-).

8. Amuzati-va cand, inainte de a decola catre India, stewardesele va vor anunta ca potrivit reglementarilor indiene se vad nevoite sa foloseasca spray-ul anti insecte in avion. Evident ca in ciuda mirosului intepator nu le-am luat-o in nume de rau :-).

7. Zburati cu Kingfisher Airlines (Kingfisher Red). Daca inainte va era frica de low cost-uri, probabil va veti lecui. Ce sa va mai spun despre cat de bine arata avioanele si pe dinafara, si pe dinauntru... Evident peste tot predomina rosul, inclusiv in ceea ce priveste imbracamintea stewardeselor. E chiar fain. Iar daca veti prinde o aterizare excelenta si, odata coborat din avion, veti ridica spontan mana schitand semnul "thumbs up" catre comandantul aeronavei, un distins domn trecut demult de tinerete, s-ar putea sa aveti supriza sa va raspunda mai mult decat calduros ducand mana la "chipiu". WOW! Noi am nimerit sa zburam cu ei taman la a 5-a aniversare, asa ca am primit si la dus si la intors vouchere cu reduceri considerabile la viitoarele bilete achizitionate.

6. Ascultati-i pe localnici cum vorbesc intre ei. Daca vi se va parea ciudata amestecatura de limbi de-ale lor (urdu, telugu si cum le-o mai chema pe toate) si engleza si veti avea curiozitatea sa intrebati ce si cum, veti afla ca sunt atatea limbi si dialecte vorbite pe teritoriul Indiei, incat insisi localnicii - daca sunt din regiuni diferite - nu se inteleg intre ei decat daca se folosesc si de limba engleza.

5. Testati-va limitele incercand sa nu lesinati de caldura la 45 de grade in conditii de umiditate crescuta. E o provocare, credeti-ma pe cuvant. Eu nu am rezistat afara mai mult de 5 minute la ora 10.30 a.m., iar singura data cand m-a prins caldura din toiul zilei ceva mai mult timp afara am simtit ca mi se usuca gatlejul instantaneu, ca nu mai pot respira si ca ma parasesc puterile. E drept ca am neglijat sa imi acopar bruma de inteligenta cu o palarie oricat de stravezie, numai pavaza impotriva soarelui sa fi fost!

4. Plimbati-va cu asa-numitele "auto" (auto rickshaw) sau "tuk tuk" galbene. Si daca va veti uita in jur in timpul calatoriei, veti vedea ca sunt mult mai incapatoare decat v-ati fi gandit vreodata :-).

3. Lasati-va rasfatati cu un masaj Ayurvedic de la mama lui. Sau orice alt tip de masaj, care va va prii la fel de mult.

2. Nu va lasati speriati de o noapte cu fulgere. Daca veti depasi momentul de spaima initial, acela in care probabil veti sari buimaci din somn si va veti simti fie sub asediu, fie la cheremul unui copil-din-cer gigantic care a scapat la aparatul foto al parintilor, dotat cu cel mai puternic flash din univers, veti descoperi un spectacol fascinant. N-am vazut niciodata fulgere de o asemenea intensitate si frecventa. Si nici un cer intunecat care sa se albeasca pur si simplu ca ziua de la astfel de fulgere. Din nou, wow!

1. Aruncati-va (dar nu fara centura de siguranta) in mijlocul traficului. Sunt convinsa ca pentru cineva neobisnuit e sinucidere curata, caci traficul indian este pur si simplu...crazy, in ciuda indemnurilor tip "Don't rule the road / Follow the rules of the road" de la tot pasul. Daca insa veti da peste un sofer bun si ambitios, s-ar putea sa aveti parte de o aventura pe cinste. Mai ales daca v-ati propus imposibilul, cum ar fi sa ajungeti la Taj Mahal dupa un zbor de 2 ore cu avionul si un drum de 4-5 ore cu masina (evident prin traficul de care va ziceam mai sus), sa il vedeti si apoi sa va urcati din nou in masina pentru alte 4-5 ore incercand sa prindeti avionul din aceeasi seara, pentru a ajunge inapoi intr-o stare vecina cu epuizarea dupa inca 2 ore de zbor. Si toate astea intr-o zi lucratoare, numai la orele de varf, fara sa puneti mai nimic in gura toata ziua. Dar nu ma plang, am dat uitarii orice efort indata ce am ajuns in fata poate celui mai frumos monument al lumii si totodata a celei mai trainice declaratii de iubire a tuturor timpurilor: Taj Mahal. Pe care eu l-as rezuma intr-un singur cuvant: Perfectiune.















12 comentarii:

  1. Este o tara foarte frumoasa... prima pe lista mea de vacante... mai multe detalii, despre locurile care merita vizitate, locuri unde am putea sta ,...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-au dat lacrimile la postul tau, este foarte frumos iar India ta este fascinanta!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ramina: o sa scriu mai multe zilele urmatoare, nu m-am intors de mult timp :-) intr-adevar ai ce vedea acolo, important este sa te duci cu inima deschisa si fara prejudecati...

    @vulpitza: ...si crede-ma ca inca nu am povestit mai nimic, pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioana:foarte interesant!
    Multumesc!
    O duminica linistita si placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc mult, si tie la fel

    p.s. mi-au placut mult Friday flowers :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Taj Mahal e pe lista mea de "things to see before you die" :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ea: multumesc, bine ai venit :-P

    @Bianca: I can see why :-P

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari ca ai ajuns tocmai in India, o curiozitate am daca e posibil sa ne spui si noua un pret total aproximativ pentru asa o excursie.

    RăspundețiȘtergere
  9. @anti insecte: multumesc mult...din pacate nu pot sa iti dau f multe detalii legate de pret, noi am avut platita o mare parte din excursie de serviciu, biletele de avion asijderea..India in sine nu este deloc o tara scumpa, probabil cele mai scumpe sunt biletele de avion (mai ales ca nu e indicat sa zbori cu orice companie pana acolo, vezi celalat post al meu despre India in acest sens)

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu te-ai intors de mult timp?! Astept continuarile :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ba da, in India am fost anul trecut prin mai :-). O sa scriu despre toate, patience, patience :-D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe