8.9.18

Feerie în roz - Japonia (II)


E greu să nu te lași molipsit de frenezia planetară legată de sezonul cireșilor japonezi înfloriți și să nu ajungi să-ți dorești să vii în Japonia măcar o dată "de cireși", chiar dacă forfota, ba nu, viermuiala turistică ce pune stăpânire pe biata Japonie în perioada cu pricina ar putea pune pe fugă cu ușurință și pe cel mai versat dintre călători. Puțină lume știe însă că înainte de sakura (cireși) au fost - și încă sunt - ume (prunii, mai cunoscuți drept caiși japonezi), considerați din cele mai vechi timpuri (adevărații) vestitorii primăverii și asociați dintotdeauna cu norocul. 

Astfel că, în mod tradițional, caișii ornamentali japonezi (aduși inițial din China) erau plantați în grădini, parcuri și în incinta templelor, de regulă cu fața către nord-est de unde se presupunea că s-ar putea insinua în peisaj ghinionul. Și ce să vezi, nebunia cu cireșii a început, în fapt, ca o formă de snobism, căci de pe la 1200 încoace bieții ume cei de bun augur au intrat în umbra cireșilor - deveniți peste noapte preferații nobilimii. Un lucru bun tot a ieșit din asta: prunii au încetat a mai fi plantați în grădinile aristocrației, răspândindu-se în schimb în locurile publice, unde lumea întreagă se putea bucura de ei. Așa încât - dacă nu cumva țineți morțiș să faceți baie de mulțime într-unul dintre locurile aflate oricum în topul celor mai aglomerate de pe planetă - fiți călători isteți și mergeți în Japonia "de pruni". Înfloresc mai repede, de regulă din februarie până la sfârșitul lui martie, și îi puteți întâlni în chiar toate nuanțele de roz, între noi fie vorba mult mai multe decât pe cumetrii cireși! 

Și pentru că - măcar în virtutea spiritului justițiar ce mă caracterizează - consider că frumoșii ume merită un articol separat, imaginile de mai jos vor avea în prim-plan tot cireșii. Deși celor mai vigilenți (și documentați) dintre voi în mod sigur nu le vor scăpa cei câțiva ume rătăciți intenționat prin peisaj...



























2 comentarii:

  1. Cred ca avem si noi in oras ceva rude de ume (e un pomisor nu foarte inalt si intamplator chiar am poza cu el infloritaici - fructele sunt ceva intre caisa si pruna, cu puf cam ca de piersica ... lol)- mie mi se pare un arbore oriental (in aceeasi zona e si in ginko si am avut si cires japonez - din pacate l-au taiat si niste gutui japonezi ornamentali, absolut superbi, scosi si ei.. :( plus pinii.. ).
    Mi-au placut foarte mult fotografiile si am citit cu interes randurile asternute, ca de fiecare data :).

    pupici si o duminica excelenta!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Copilarim: Si tot ca de fiecare data, ma astept sa apari cand e vorba de Japonia, ceea ce nu inseamna ca nu ma bucur de fiecare data :P Iubitori de Japonia suntem multi, dar ma indoiesc ca-s multi asa pasionati precum noi doua... :D Cat despre ume, da, eu prefer sa ii zic prun pentru ca japonezii mureaza fructele si le servesc, caldute si saratele, cam la orice. Iar eu din "prunitele mele" nu le mai scot, ma innebunesc dupa ele, mi-am luat chiar si pentru acasa. Pup, la fel si tie, mersi!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe