28.8.18

Decolări și/sau aterizări spectaculoase (I): Groenlanda


Recunosc, sunt o norocoasă. Am zburat în 11-12 ani cât alții nu izbutesc într-o viață și de cele mai multe ori, inspirată de visurile și cărțile copilăriei, am avut ocazia de a descoperi destinații nepopulare ori mai puțin cunoscute turismului de masă unde am ajuns cu mult înainte ca morbul rețelelor sociale, Instagramului și, în general, ultimul (ori, mai bine zis, cel mai recent) tip de snobism - ei, da, fix la călătorii mă refer, din păcate - să fi acaparat toată suflarea. 

Din nefericire, dat fiind că am călătorit mereu de drag, iar nu pentru beneficii, glorie eternă ori spre a mă etala pe te miri unde, nu am dat întotdeauna la fel de multă atenție instantaneelor, ceea ce înseamnă fie că unele călătorii au lacune în ceea ce privește documentarea fotografică, fie că, dacă totuși aceste fotografii există - mă refer în special la cele din primii ani - nu au calitatea ori atributele pe care acum, privind în urmă, mi le-aș fi dorit. Din fericire odată cu blogul - modalitatea cea mai simpă de a-i ține la curent pe cei aflați departe de noi cu ce mai facem și pe unde ne mai preumblăm - au survenit oareșce îmbunătățiri ale acestui capitol. Am adunat, în ciuda neajunsului sus-menționat, destule fotografii din avion care să merite a fi publicate aici, iar serialul pe care îl încep astăzi va include câteva dintre cele mai reușite. În mod voit nu fac un top al celor mai frumoase aterizări și/sau decolări din lume pentru că pozițiile fruntașe rareori rămân nedisputate (acesta fiind, de altfel, insuși farmecul călătoriilor, nu-i așa?) și am tot timpul în vizor destinații și mai și decât cele văzute deja. Căci nu sunt oare, mai mereu, călătoriile viitoare singurele în măsură să egaleze ori chiar să le întreacă pe cele situate în urma noastră, măcar și numai prin simplul fapt că încă nu s-au petrecut? :)

Să începem, dară, în forță, cu locul în care cam orice decolare ori aterizare constituie un veritabil festin vizual pentru orice pasionat de zbor și aviație: Groenlanda.


Kangerlussuaq



Pista de aterizare din Kangerlussuaq
Calota glaciară
Sisimiut...
...cu fantasticele lui fiorduri

Nu degeaba e sit UNESCO: Disko Bay, Ilulissat...
...cu una dintre cele mai ireale piste de aterizare dintre toate cele (multe) cu care ne-am delectat ochii până acum!

Groenlanda - De bună seamă că nemărginirea s-a născut aici :)
Notă: Fotografiile de mai sus au fost făcute, toate, de la fereastra curselor de linie ale companiei aeriene groenlandeze. Fabuloasele zboruri de agrement peste banchiză și calota glaciară se vor regăsi, așa cum merită, într-un articol viitor separat.

Citește și:

Groenlanda - În loc de introducere

Afternoon tea la fiordul de gheață

Groenlanda pe repede-înainte 




3 comentarii:

  1. Wow!!! Intr-adevar impresionant :).
    Si pista de aterizare "pare" atat de mica :O!!
    Imi place mult serialul pe care l-ai inceput - poate asa, cine stie, o sa ajung si eu sa ma incumet candva sa zbor cu avionul :P. [ Desi alte sunt motivele care ma tot impiedica sa o fac.. hahaha ].
    Abia astept urmatorul episod ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. @copilarim: Chiar sunt curioasa de ce nu zbori?! Si mie mi-era frica initial, dar m-am lecuit intre timp, acum incerc sa ma tin treaza ca sa vaz filme si nu reusesc, dorm ca un purcel :))) Daaaa, am niste poze din avion fabuloase din toti anii astia, ar fi fost pacat sa nu vi le arat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut niste probleme destul de ciudate legate de miscare si.. imprevizibile. Asa ca momentan incerc sa ma imprietenesc din nou cu automobilul.. liftul.. schimbari de presiune si altitudini diferite.
      Se pare ca sunt pe calea cea buna, asa ca sper sa fac si urmatorul pas cat de curand [ nah... la masina mai opresti pe dreapta (sau stanga :P) dar la avion, daca ma apuca, ce fac :))? medicatia nu intra in discutie, asa ca lucrez eu cu mine si am rabdare :P ]

      Asa este, frica o lecuiesti in timp! :P Si eu ma gandeam ca as putea sa ma "dresez" sa dorm pe timpul zborului.. hahaha. Totusi, la cum ma cunosc, pobabil o sa ma lipesc cu ochii pe geam sa vad "drumul", cum fac de fiecare data indiferent de mijlocul de transport.

      Stii, chiar ma gandeam privind imaginile de mai sus si amintindu-mi de "suvenirele" de la ai mei, ca uneori ma simt ca si cum deja as avea ceva ore de zbor la bord ;).

      Pupici

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe