12.6.16

De când sunt în Dubai...


...nu mă mai plâng de căldură. Mai ales după cei aproape doi ani de Portocalia în timpul cărora numai eu știu cât și cum am făcut frigul. Dacă mai auziți vreodată pe cineva spunând cum că-i cald în Portocalia, trimiteți-l la mine, am eu ac de cojocul vorbelor lui.

...nu ratez nicio ocazie de city break, fie el și unul la "capătul lumii" (Australia, Noua Zeelandă, S.U.A.). Spuneți voi, cum aș putea să nu profit de faptul că mă aflu în cel mai tare oraș-hub al planetei?!

...citesc (și mai) mult. Cu riscul că neglijez blogul, pagina de Facebook, conturile de Instagram, Twitter și toate celelalte, citesc. Întotdeauna mi-am dorit să am mai mult timp pentru citit și uite că acum programul îmi permite. Așadar, dacă nu apar cu zilele în social media și nu dau semne că aș fi pe coclauri, mă găsiți probabil pe undeva la umbra unui palmier cu o carte în mână. Nu degeaba mi-am cărat toată biblioteca după mine în Dubai, unde mai pui că am descoperit o librărie fantastică aici care mă aprovizionează cu tot ce-mi poftește inima.



...fac (și) mai mult sport. Sală, piscină, mare, sală, piscină, mare. Ar putea părea monoton dacă n-aș schimba mereu peisajul. Deși nici în Dubai nu mi-e rușine cu frecventele ture de luat la picior parcuri cu frangipani și Gulmohar înfloriți, cele mai memorabile reprize de alergat au avut loc fără niciun dubiu în deplasare. Mi-e un dor nebun să alerg de-a lungul Tokyo Bay sub lumina slabă a lunii, înfofolită până în dinți pe malul Canalului Beagle ori pe un traseu groenlandez spectaculos cu vedere la Disko Bay, abia răsuflând din cauza aerului rarefiat!



...văd zilnic din balcon cea mai înaltă clădire din lume. Și nu-i puțin lucru, zic, dat fiind că turiștii vin puhoi din toate colțurile lumii ca să se delecteze îndeaproape cu imaginea ei.

...am reluat cursurile de arabă, întrerupte cât timp am locuit în Portocalia. Și lucrul ăsta mă umple de încântare tot atât de mult cât mă face să îmi doresc să o rup din loc mâncând pământul la fiecare nouă și complicată construcție gramaticală.



...beau tone de sucuri naturale de fructe. Că-i bine, că nu-i bine, ce să-i faci, nu mă pot abține. Sunt pe toate drumurile aici într-o varietate uluitoare și îmi lipsesc teribil în călătorii, mai ales că în Europa majoritatea meniurilor se limitează la sucuri naturale de portocale, grepfrut sau mix. Preferatul meu e sucul de rodie, încercați-l neapărat când ajungeți în Dubai!

...i-am scos pe ai mei de două ori din România, după douăzeci de ani (!) de când nu mai călătoriseră. Și trag nădejde că îmi va reuși manevra și la anul, în fond deja se cheamă că am spart gheața, nu-i așa?



...merg des la plajă. Nici nu-i de mirare, temperatura e perfectă pentru plajă în cea mai mare parte a anului, iar după operațiunea Portocalia zic mersi că măcar aici pot înota în mare tot timpul anului.

...zbor frecvent cu cel mai mare avion de pasageri din lume. Și mă dau în vânt după el, mai ales când am norocul de a ocupa un loc privilegiat pe puntea superioară. Dacă n-ați călătorit încă cu A380-ul, dați năvală, zău că n-o să vă mai placă niciun avion după ce încălecați înaripatul ăsta!

...fac voluntariat oricând e nevoie. De pildă la Emirates Airline Festival of Literature, deja al doilea an la rând. Iar satisfacțiile, ce să zic, sunt uriașe, mai ales când constați că ți-ai făcut treaba atât de bine încât lumea ți-a învățat numele iar locul tău în cadrul festivalului e rezervat de-acum.



...gătesc toate nebuniile pământului. Și nu e doar așa, o expresie, pentru că meniul zilnic e inspirat de bunătățile întâlnite prin multele țări în care am călătorit. Așadar să nu vă mirați dacă vă invit la masă și vă pun în față bacalhau a bras, paella sau ramen.

...am participat deja la câteva nunți emirateze, ba chiar mi-am făcut și prieteni localnici.



...m-am reprofilat iar. Și pentru că mi-am dorit să fie ceva legat de turism dar și de orașul ăsta din deșert pe care am ajuns să-l iubesc de-a binelea, iaca m-am făcut ghid. Privat, cu țidulă și tot tacâmul. N-aș fi crezut în ruptul capului că voi face asta vreodată dar lumea îmi spune că o fac cu pasiune și că mi se potrivește mănușă. Ce să vezi, viața bate filmul! Așa încât, dacă aveți de gând să treceți prin Dubai, faceți-vă un bine și lăsați-vă pe mâna cuiva care știe ce spune, nu de alta, dar Dubaiul e plin de așa-ziși ghizi slab pregătiți care înșiră tot soiul de baliverne turiștilor...

...am călătorit pe 7 continente! Ba chiar am bătut toate recordurile posibile și imposibile atunci când am făcut asta într-un singur an, fericele 2015. Și încă fără să fi planificat mai mult de trei călătorii (Patagonia, Groenlanda, Antarctica)! Restul au venit de la sine.

De ce bilanțul de mai sus? Pentru că am realizat, ca de obicei pe fugă între o călătorie și alta, că peste vreo două săptămâni se fac nici mai mult, nici mai puțin decât doi ani (!) de când locuiesc în Dubai. Aș zice că nu știu, zău, când a trecut timpul, dar apoi dau nasul cu magneții lățiți pe toată suprafața frigiderului și îmi amintesc că am fentat destul fusurile orare tot timpul ăsta, așa încât doi ani în plus pe nota de plată sunt chiar un flecușteț. 



2 comentarii:

  1. Ioana... sa fiti sanatosi, sa va bucurati de viata si sa calatoriti ori de cate ori vi se va ivi ocazia!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, Alina, asa sa fie! Lucram intens la asta, dupa cum se poate lesne observa... :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe