4.6.16

Cipru în 14 fotografii panoramice


Unde găsești laolaltă situri istorice străvechi, plaje Blue Flag cu duiumul, ape limpezi ale căror variațiuni de culoare de la o zi la alta te lasă cu gura căscată și un cer curat cum numai în Lisabona, Sydney, Roma și Buenos Aires mi-a fost dat să văz, asta dacă nu pun la socoteală Groenlanda și Antarctica cele puțin bătute de încălțări omenești? Ce să vezi, în Cipru! Răspunsul zău că mă uimește și pe mine, într-atât am plecat cu niște așteptări (nu mici, e drept) și ne-am întors cu altele. 

Amfiteatre și ruine în vârf de deal cu o mândrețe de seaview care ar face cinste oricărui așezământ turistic contemporan de multe stele (mărturie de netăgăduit că gusturile nu s-au schimbat ele prea mult din antichitate și până acum), castele medievale, caravanseraiuri în care nu te poți opri să nu zăbovești măcar un ceas pentru a-ți înmuia buzele în răcoarea parfumată a unui suc de rodii proaspăt stors de mâini încăpățânate, deși bătucite și tremurătoare, catedrale monumentale convertite în moschei, lagune albastre ale căror adâncimi limpezi te fixează cu mii de ochi subacvatici și sate mărunțele cu porți colorate, străzi pitorești și prăvălii vesele care te ademenesc cu degustări bahice, ele toate și multe altele sunt raiul pentru orice călător cu sufletul însetat de tot și toate. Sau mă rog, una dintre multele fațete ale raiului, căci sufletul călătorului cunoaște multe și mai toate, vezi bine, îi sunt la fel de dragi. 

Ar vedea el mai multe, călătorul, dar se știe ochi alunecoși - inimă zburdalnică, iar plajele, ticăloasele, nu-i dau pace cu netezimile lor tulburătoare. O pauză ici, că uite ce culoare are apa, o pauză colo, hei, ai văzut că prin apă poți ajunge în mers lejer până la insulița ceea din depărtare? și încă una în căușul ăsta dintre stânci, că doar n-o să ratăm tocmai undele din care s-a întrupat stăpâna catwalk-ului antic, Afrodita? Și uite așa s-a gătat cât ai clipi și minivacanța asta, noroc că până la următoarea nu mai e mult. Și nici până la cea de după ea...

Grecian Bay
Glyki nero
Pantachou beach
Grecian Bay cu cele 3 plaje ale ei: Glyki nero (preferata noastră), Pantachou și Loukkas Tou manti
Glyki nero
Pe drum spre Afrodita
Nissi Beach
Laguna Albastră
În apropierea locului unde se povestește că s-ar fi născut Afrodita (Petra tou Romiou)
Castelul medieval din Paphos
Nissi

Amfiteatrul antic Kourion
Serendipity (Una dintre cele mai frumoase plaje cu apă turcoaz din Cipru ne-a ieșit în cale... din greșeală!)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe