21.4.16

12 lucruri pe care să nu le faci în Japonia

"Dont's" în Japonia
Gata vacanța, și-a luat zborul precum delicatele petale de sakura la o adiere mai serioasă a vântului. Verdictul? E limpede ca lumina lunii într-o seară călduroasă de aprilie petrecută sub cireșii înfloriți: Japonia trebuie că este cea mai fotogenică, ospitalieră și civilizată țară din lume. O altă planetă, una care ne-a dat peste cap toate planurile de anul acesta, așa încât nu m-aș mira să renunțăm la alte călătorii, mult visate, de altfel, și ele, pentru a ne reîntâlni cu Japonia. Ce să-i faci, când îi pică omului cu tronc un loc nu ai cum să i-l scoți din cap și pace. Iar dacă locul acela este unul despre care avea impresia că știe aproape tot, că a citit cam tot ce se putea citi, că a văzut mai toate filmele și documentarele pe care le-ar fi putut vedea, că a smuls mai toate ponturile și sfaturile pe care le putea smulge cunoștințelor și prietenilor japonezi, și - la fața locului ajuns - tot se simte bulversat de abundența de trăiri și experiențe pe care acesta le revarsă asupra-i, cu forță de tsunami, încă de la primii pași șovăielnici pe străzile înțesate de semne neînțelese, și, oricât de mult s-ar strădui, tot nu reușește să-și țină în frâu uimirea, e clar că e pierdut pe vecie.


Da, am avut dreptate să mă tem, am știut eu ce-am știut de am tot amânat venirea mea în Japonia. M-am lipit de ea ca marca de scrisoare și ea de mine așijderea, întocmai cum anticipasem. Dar nu-i nimic, dacă nici călătorul nu are ac de cojocul distanței, atunci cine?! Sayonara, dragă Japonie, sayonara, dar pe curând...!

Până ce ne vom revedea îmi fac datoria de onoare să dau mai departe câteva reguli de etichetă de care orice vizitator cu bun simț ar face bine să țină seama. Așa încât, dragă călător în Japonia, rogu-te...

1. Să nu mănânci, să nu fumezi și să nu bei în public. Nu vei vedea japonezi care să mănânce, să bea ori să fumeze pe stradă, în metrou sau tren decât poate în cazuri absolut excepționale. Dacă pentru fumat s-au mai văzut derogări (oricât ar fi de greu de crezut, în unele autobuze se poate fuma, barurile și restaurantele nu sunt spații destinate exclusiv nefumătorilor, iar la hoteluri și ryokan-uri s-ar putea să ai neplăcuta surpriză să nimerești o cameră de fumător), în ceea ce privește primele două îndeletniciri regulile sunt foarte stricte.

Respectă regulile, nu fi chinez!
2. Să nu exagerezi cu gesturile de afecțiune în public. Ei, uite asta a fost o noutate pentru mine, ba chiar noi doi ne bucuram la gândul că ne vom putea manifesta ceva mai în largul nostru odată lăsat în urmă aeroportul din deșert. Ghinion, japonezii sunt foarte reținuți în a-și afișa sentimentele și de câteva ori mi s-a părut că îi aud chicotind, deși zău că nu schimbasem decât câteva sărutări caste cu soțul de drept. Dacă atmosfera primăvăratică te îmbie la giugiuleală și chiar nu-i chip să-i reziști, n-ai decât să poftești într-unul dintre locurile mai puțin expuse privirii către care se îndreaptă și adolescenții în același scop. De pildă pe acoperișul slab luminat al gării din Kyoto, de unde capeți bonus și o priveliște de un milion de dolari asupra orașului și turnului de observație învecinat.

Kyoto Station
3. Să nu îți sufli nasul în public. Gestul ar putea fi considerat grosolan iar tu - grobian de-a dreptul, așa încât ai face mai bine să te abții. Cum procedează japonezii? Își trag nasul... delicat (?) până ce ajung într-un loc mai ferit care să le permită să efectueze în sfârșit nesuferita manevră.

4. Să nu lași bacșiș. Nu există jignire mai mare și, oricât de mic ar fi restul pe care trebuie să îl primești, japonezii se vor da peste cap să ți-l plătească până la ultimul bănuț. Așa încât să nu care cumva să îi dezamăgești, sunt prea drăguți și amabili ca să merite să îi nefericești astfel.

5. Să nu omiți să te săpunești zdravăn înainte de a folosi facilitățile comune de tipul onsen-ului (băi termale) și să nu îți treacă prin cap că ai putea eluda regulile apărând în incintă în costum de baie sau cu un prosop înfășurat în jurul corpului. Regulile, fie ele și cele afișate în japoneză, sunt cât se poate de clare: La onsen se vine în... cozonacul gol. Sau mă rog, costumul lui Adam și al Evei, dacă asta te face să te simți mai bine :))). În caz contrar, îți recomand să îți rezervi un onsen privat...

6. Să nu produci gunoi, iar dacă totuși nu ai încotro, să nu-l lași pe unde nu trebuie. Unul dintre primele lucruri care te frapează în Japonia este lipsa coșurilor de gunoi, inclusiv în toalete. Japonezii sunt încurajați să genereze cât mai puțin gunoi și să care după ei paharele, cutiile și toate celelalte resturi până la locurile special amenajate, dotate cu recipiente destinate colectării și sortării gunoiului. Până într-acolo încât uneori vei avea surpriza să le citești în priviri reproșul mut ori chiar să te lovești de un refuz explicit dacă îi vei ruga să te ajute să te debarasezi de acestea la chioșcul, în supermarketul sau în localul lor.

7. Să nu te manifești zgomotos în public, adică să nu te trezești sporovăind în gura mare, să nu vorbești la telefonul mobil în metrou sau tren, ba chiar să îți activezi funcția silent dacă metroul ori trenul este aglomerat, și în general să te abții de la orice i-ar putea deranja pe tovarășii de drum (mai puțin de la a-ți trage nasul, se înțelege). Și adevărul este că în metrourile și trenurile japoneze domnește o liniște și disciplină exemplară, să te tot plimbi așa!

Tokyo - În tren
8. Să nu îți expui tatuajele. Japonezii le asociază dintotdeauna cu yakuza, vestita mafie japoneză, așa încât să nu te miri dacă ți se va refuza accesul la onsen sau în alte locuri publice unde le-ai putea purta la vedere. Există chiar indicatoare speciale care interzic accesul persoanelor tatuate în astfel de locuri. Mie una bine-mi pare, și așa le găsesc din cale afară de hidoase! :)

9. Să nu te fofilezi de la a-ți da jos pantofii ori de câte ori aceasta se impune. Cel mai adesea pe podelele de lemn sau acoperite cu tatami de la temple, altare ori din localuri. Vei găsi, la nevoie, papuci speciali la intrarea în încăperi sau în interiorul toaletelor, papuci pe care ai face bine să îi lași apoi acolo unde i-ai găsit. Nici să nu îți treacă prin cap să îi folosești altfel decât conform destinației lor, de pildă papucii din toalete pentru spațiile comune ori invers. Mai pe scurt, pantofii sunt murdari, câh câh, ai priceput?

În niciun caz nu intra încălțat în ryokan!

10. Să nu îți înfigi bețigașele în orez. Nu este deloc de bun augur, căci așa se servește orezul defuncților. Cel mai bine le așezi pe suportul special care nu îți va lipsi de la nicio masă.

Suport de bețișoare
11. Ai grijă cum îți îmbraci kimono-ul sau yukata. Partea stângă este cea care se petrece întotdeauna peste cea dreaptă, și nu invers. Asta dacă nu cumva vrei să scandalizezi pe toată lumea, căci purtător de drept al kimono-ului închis invers nu poate fi decât cineva trecut deja în lumea celor drepți. Și cred că nu ți-ai dori să îi lași cuiva o atare impresie...?!

Yukata
Kimono
12. Să nu îți torni singur băutura (sake) în pahar. Când mai multe persoane împart, de pildă, o sticlă de sake, se obișnuiește ca fiecare dintre ele să toarne băutura alteia și să aștepte, la rândul ei, să fie servită. Așa încât n-ar strica să te pui bine cu tovarășii de masă, altminteri s-ar putea să rămâi însetat mult și bine! :)


8 comentarii:

  1. Cât de tare!!! Foarte interesant! Mulțumesc!
    Aștept și articolul cu cele 423 de lucruri pe care să le faci în Japonia! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut, sa-ti fie de folos! ;) Sper sa apuc sa scriu si de restul pana pleci...

    RăspundețiȘtergere
  3. Asteptam calatoria asta de atataaaaa timp. Imi amintesc ca ne-ai intrebat la un moment dat pe Facebook (parca) din ce loc ne-ar placea sa primim o felicitare sau despre ce loc am vrea sa citim. Si eu am zis Japonia - stiu sigur ca am fost prima :D, nu stiu daca si singura(tinand pumnii ca poate poate acolo vei merge). :))
    Cand am vazut primele poze eram yeeeaaaahhh!! In sfarsit, in sfarsit :D.
    Ma bucur mult ca ti-a placut :D. Iti dai seama sunt un pic "interesata" de noi aventuri in Tara Soarelui Rasare pe care sa le impartasesti cu noi!
    Cu drag
    Rux

    RăspundețiȘtergere
  4. @Copilarim - Rux: Pai in cazul acesta ia te rog sa imi trimiti mataluta adresa ta, insotita de nume complet si cod postal, la ioana@printreranduri.com, toamna acolo ma prinde, am zis! ;) "Mi-a placut" e putin spus, vreau sa ma mut acolo, pricepi? :))))))))))) Inshallah, cum se zice pe la noi... pup si mersi ca ai trecut pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Receptionat mailul, sa vina toamna!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu te-as ruga sa te apuci de scris continuarile la acest articol, nu de alta dar tre' sa ma documentez ca imediat vine luna iunie si ma indrept spre Japonia:). Asa ca....la treaba ca eu una abia astept sa te citesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta intentionez, mai am un articol despre Antarctica "pe teava" intre timp, dar apoi ma dedic Japoniei, promit ;)

    Ai si timp sa vizitezi si sa mergi prin alte locuri sau esti legata de un singur oras?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe