7.8.15

60 de indicii că ești dependent iremediabil de călătorii (I)


Ești un șoarece de bibliotecă specializat pe raionul de travel. De când te știi ai ronțăit mai toate cărțile de aventură din mai toate bibliotecile care ți-au ieșit în cale. Sigur, nu te-ai mulțumit doar cu ele, însă acestea ți-au trasat o bună parte din traiectoria ulterioară. N-ai sta locului o clipă, ești veșnic însetat de cunoaștere și îți subordonezi întreaga existență unei singure și atotputernice pasiuni: călătoriile. Ai o colecție impresionantă de suveniruri, dar și de hoteluri-bijuterie vizitate și nu aduni țări, ci amintiri și experiențe, așa încât nu eziți să revii iar și iar în locurile care au reușit să ți se insinueze în suflet. Mai frică decât de zbor nu-ți e decât de a sta acasă. Ești spontan și nimic nu poate sta între tine și următoarea ta călătorie, că doar vorba aceea, cine știe când ți se va mai oferi o atare ocazie? 

Care sunt, după mine, celelalte 1213435646768 60 de indicii că ai depășit demult limitele accepțiunii obișnuite a termenului vacanță și privești călătoriile ca pe un mod de viață, ia de vezi mai jos.

1. Ai dezvoltat, de-a lungul timpului, o foarte bună memorie a cifrelor. Știi exact care sunt diferențele de fus orar dintre locul în care (probabil doar temporar) te afli și orașe situate în celălalt capăt al lumii, câte ore de zbor sunt necesare pentru a ajunge în locul xyz și, mai ales, în ce an (poate chiar și ce lună) a fost făcută fotografia aceea care aduce cu atâtea alte fotografii din atâtea alte locuri prin care ai trecut.

2. Garderoba ta nu mai arată demult precum aceea a anturajului tău. Se compune în principal din tricouri inscripționate cu numele țărilor și orașelor lumii, șepci tematice, tocuri de ochelari și poșete imprimate cu harta lumii, pantaloni și cămăși de safari impregnate cu substanțe care mai de care mai eficiente împotriva țânțarilor și altor insecte potențial sâcâitoare, cagule de purtat pe sub căciuli în lungile și friguroasele nopți arctice, dedesubturi izolate termic și altele asemenea.






3. Dormi mai bine la hotel decât acasă. Și, pe nesimțite, ajungi de-ți echipezi dormitorul cu tot felul de minunății întâlnite prin hotelurile lumii, menite a-ți spori confortul în rarele momente când aterizezi în propriul pat.

4. Călătorești light. Și îi sfătuiești și pe alții să facă la fel, chiar dacă de cele mai multe ori aceștia te privesc cu scepticism când le povestești cum ai supraviețuit bine-mersi în Patagonia, Laponia și Groenlanda câte 2-3 săptămâni cu maxim 8 kilograme de bagaj, incluzând greutatea genții de cabină, haine groase, schimburi, cabluri și încărcătoare,  fără exces de farduri și clondirașe și, desigur, fără să provoci niciun fel de suferințe olfactive celor din jur. Puține lucruri nu se pot cumpăra de pe drum în zilele noastre iar hotelurile au toate servicii de spălătorie care îți prejudiciază incomparabil mai puțin buzunarul față de o eventuală pierdere ori întârziere a bagajului de cală.

5. Ai cel puțin 2 pașapoarte, fără a fi acționat împotriva legii. Și aștepți cu nerăbdare momentul în care pașapoartele vor avea mai mult de 28 de pagini utile, că doar cât Doamne iartă-mă pot să-ți ajungă 28 de pagini?! Inutil să mai spun că ții cu dinții de primul pașaport, colecția de ștampile din el e impresionantă și merită a fi păstrată pentru posteritate.



6. Priveliștea preferată e aripa avionului care te duce către o nouă destinație.



7. Nu eziți să zbori câte 20-30 de ore dus-întors pentru o zi-două de fericire călătoare și fără să vrei ai inventat un nou concept: city break-ul la capătul lumii. 



8. Ai, în bibliotecă, o secțiune specială și extrem de cuprinzătoare de literatură de călătorie. În mod miraculos (sau nu), ghidurile de călătorie tipărite se află în minoritate în biblioteca ta, nu de alta, dar n-ai vrea să te abați de la principiul enunțat la punctul 4, și oricum îți iei și așa informațiile din suficiente surse, ba chiar ai putea să te apuci tu însăți/însuți să scrii ghiduri de călătorie, la o adică.




9. Când mai stai și pe acasă nu gătești și tu, ca tot omul, lucruri normale. Meniul zilei include adeseori preparate pe care le-ai întâlnit în varii locații de pe glob: paella, boujourdi, arroz de pato, salade de gesiers etc. etc. De altfel, în chiar momentul ăsta îți faci o notiță mentală să nu cumva să uiți să cauți rețeta borșului aceluia senzațional care te-a marcat profund într-una dintre cele mai recente călătorii!




10. Ții socoteala locurilor vizitate, însă nu cum ar face-o un vânător de trofee, ci de teamă că ai putea să le uiți la un moment dat de multe ce sunt, mai ales că nu ai de gând să te oprești prea curând din călătorit.


11. Mai multe decât locurile pe care le-ai vizitat deja nu sunt decât locurile pe care ai de gând să le vizitezi. Iar lista celor din urmă crește direct proporțional cu lista celor dintâi, astfel încât zău că te ia așa cu panică uneori! 

12. Nu cunoști multă lume care să fi zburat mai mult decât tine.



13. Corolar la punctele 11 și 12, prima întrebare pe care ți-o pune oricine când vă întâlniți este: - Și, pe unde mai plec(aț)i?

14. Rareori îți faci bagajul altfel decât în ultimele 5-10 minute dinainte de a ieși pe ușă.

15. Nu porți și nici nu iei niciodată cu tine haine care te-ar putea stânjeni în mișcare și călătorii. Tocuri? Nu-s pentru tine. Ținute de gală? Are cine să le poarte, nu te îndoiești. Tu însă trebuie să poți fi gata oricând pentru orice tip de aventură.



16. Ai în portofel, în orice moment, cel puțin 3-4 valute diferite iar acasă (sau acase, mai bine zis) o colecție impresionantă de monede și bancnote din toate colțurile lumii.



17. Vorbești un număr nu tocmai mic de limbi străine, dintre care măcar jumătate sunt deprinse "în deplasare". 

18. Suferi mai mereu de jet lag și nu ești chiar imun la o bună parte din neajunsurile lungilor ore petrecute în aer, pe vapor, în autobuze și alte asemenea mijloace de transport, însă hei, până la urmă beneficiile călătoriilor sunt infinit mai multe comparativ cu dezavantajele, nu?

19. Ai o colecție impresionantă de fotografii într-o anumită postură, capturate în cele mai variate locuri de pe planetă.

20. Inventezi constant alte și alte scuze pentru a călători acum și acolo. De exemplu, vizitarea prietenilor de peste hotare.

21. Care prieteni întotdeauna sunt mai mulți peste hotare decât acasă, dacă tot veni vorba. Care acasă oricum e mai mult pe coclauri decât în locul unde te-ai născut, între timp, deci de fapt nici nu mai știi exact cât adevăr e în afirmația de mai sus. În fine, să nu ne zăpăcim de tot...

22. Nu te mai uiți demult doar din curiozitate la Travel Channel, acum te uiți critic și cu mândrie. Pe principiul acolo am fost, și acolo, asta am văzut, ah, nimic nu știu ăștia

23. Nu te mai obosești demult să despachetezi. Următoarea călătorie ar putea fi oricând!

24. Ai măcar vreo 7 carnețele pline cu însemnări de călătorie. 



25. Lunile, săptămânile, zilele devin unități de măsură ale timpului de la cea mai recentă / până la următoarea călătorie.

26. Iar valoarea călătoriilor devine moneda de schimb care slujește la cuantificarea necesităților zilnice.  

27. Plănuiești următoarele călătorii încă dinainte de a te fi întors din actualele. 

28. Ai dezvoltat, în decursul anilor, o serie remarcabilă de strategii și gesturi standard pe care le exersezi frecvent pe aeroport și la îmbarcare. Sssst, nicio vorbă în plus despre asta!

29. YYZ, KTM, DXB, AUH, EZE, DFW, SEZ și GYD nu reprezintă, pentru tine, încercări de comunicare extraterestră codificată, ci aeroporturi mai mici sau mai mari pe care ai aterizat cândva.



30. Ai o slăbiciune pentru steagurile lumii și nu eziți să o afișezi, lucru care îți facilitează în mod neașteptat contactul cu semenii, mulți dintre ei mai puțin umblați, dar la fel de pasionați de călătorii. Ba chiar nu rareori se întâmplă ca agenții de la security check să te țină de vorbă mai mult decât pe alți pasageri, însă nu pentru că ai arăta suspect, căci discuția începe de regulă cu inevitabila întrebare: - Cum, chiar ați văzut toate țările astea???

Citește partea a doua aici.


6 comentarii:

  1. Clar,nu mă încadrez în cele 60 de indicii, deși bat așa cu o aripă pe la:
    pct.2(”ce-i în dulap e și pe mine”, cu 1 amendament- ”în dulap este mai multe, dar nu-l mai deschid”); pct.4(light, light, cu o excepție când călătorim cu pisica- până acum au fost 2, acum a rămas doar Piti);pct.6(la fereastră, la fereastră- avion, mașină, autocar, ”rată”, tractor, căruță și ce-o mai fi;pct.8( cărți de călătorie, cărți despre munți și alpinism- multe, multe); pct.14(juma'-juma'- indestructibilele în bagaj, perisabilele în frigi- și de obicei uit mereu câte ceva important, așa că trebuie să improvizez);pct.16(colecție de bani,da, dar din achiziții, sau bunăvoința prietenilor care călătoresc mai departe de drumul comunal...);pct.24(am ”infrastructură” gata împachetate pentru Valea lui Mihai(deplasare în pastoral la cules de salcâm cu albinutzele- chiar dacă nu sunt condiții de deplasare în fiecare an);pct.24(carnețele, carnețele- și pentru călătoriile din vis....?!?)
    Nu voi ajunge niciodată să fac cunoștință cu ”YYZ, KTM, DXB, AUH, EZE, DFW, SEZ și GYD” la mama lor acasă(prin Canada,Nepal, Norvegia, Emiratele Arabe Unite,Australia, Finlanda, Papua Noua Guinee,Brazilia, SUA, Seychelles, Azerbaijan), dar faptul că le-ai menționat, hopa la cărți, hopa la noi culturi, hopa, hopa...
    O sugestie(la care v-ați gândit poate deja): ”planificați” căt mai multe călătorii, mai ales că domeniul aviatic în care activați vă ajută mult, iar când veți părăsi sistemul, achiziționați 1 ”petit” avion sau o grădină...
    Credeți-mă pe cuvânt, vine o vreme când și o ieșire în grădină devine ”o excursie”, zilnic și mereu diferită.
    Pănă atunci ” o aripă delta” cuprinzătoare cât visurile voastre despre lumea largă.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Corina Bodea: E bine si "cu-o aripa" si cred ca poti avea parte de excursii memorabile si mai aproape de casa ;) Iar albinutele sunt de multe ori tovarasi mult mai placuti decat multi dintre oameni, haha.

    Sa inteleg ca Piti a cam luat in greutate, de nu se incadreaza la cele 8 kg? :))) Recunosc ca n-am calatorit niciodata cu animale de companie, asa ca n-as sti pe unde sa scot camasa intr-o atare situatie :P

    Cat despre domeniul aviatic... se poate spune ca "activez" in el prin foarte desele calatorii cu avionul, corect! :D Nu cred ca mi-ar placea sa lucrez in domeniu insa, prefer sa nu imbin placerea cu business-ul in cazul calatoriilor. Am vazut multa lume sastisita de calatorii prin bransa iar eu intentionez sa nu ma satur niciodata! ;)

    Cu multe dintre destinatii am facut si eu cunostinta exclusiv prin intermediul cartilor, insa inca mai sper sa le vaz si pe viu intr-o buna zi. Unele dintre ele au si devenit realitate intre timp, desi numai eu stiu cat am asteptat si rasasteptat...

    Multumesc frumos pentru comentariu si urari! ;) Si te mai astept pe aici, cu drag, oricand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt foarte de acord cu tine! Sa nu uiti de colectia de "nimicuri"de prin colturile lumii. Eu colectionez vederi, bancnote si in biblioteca avem niste rafturi cu cate un "nimic" din fiecare loc. Abia astept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Claudia Mihaila: Nuu, cum sa uitam de ea? Intre noi fie vorba, nimicuri, nimicuri, da' nu mai am loc in casa de ele! :))) Poate ar fi frumos sa scrii odata pe blog despre colectia ta, ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Claudia: Din interes, iti dai seama! :))) Pup

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe