10.8.15

60 de indicii că ești dependent iremediabil de călătorii (II)


Aeroporturile te știu pe de rost iar lumea cască ochii cât cepele când aude cum reciți informații peste informații despre destinațiile tale favorite. Nu că te-ar fi întrebat neapărat, însă oricum te ascultă cu plăcere pentru că ești pasionat și asta ți se citește limpede în privire. Pus să alegi între orice altceva și călătorii optezi cu ochii închiși pentru călătorii și întotdeauna călătorești exclusiv pentru plăcerea proprie, fără speranța ori intenția de a trage foloase materiale sau de orice altă natură de pe urma aventurilor tale. Călătorii adevărați sunt puțini și o știi prea bine, iar pentru tine călătoriile nu sunt mijloc, ci scop în sine.

Care sunt, după mine, celelalte 1213435646768 60 de indicii că ai depășit demult limitele accepțiunii obișnuite a termenului vacanță și privești călătoriile ca pe un mod de viață, ia de vezi mai jos.

31. Ai pe masă, în orice moment, cel puțin 2-3 bilete de avion.

32. Ai măcar un blog de călătorii și alte 3 denumiri rezervate de care însă nu apuci să te ocupi îndeaproape pe motiv de... călătorii.

33. Chiar și așa, nu călătorești ca să scrii pe blog și nici nu scrii pe blog ca să călătorești.

34. Pe rețelele de socializare, îți schimbi fotografiile-copertă mai ceva ca pe șosete.

35. Știi pe dinafară ce vaccinuri și pastile sunt necesare în ce colț de lume și ce măsuri de precauție se impun ca să nu cazi victimă bolilor locale. Prin asta se înțelege că poți oricând să dai, cu nemiluita, informații despre perioade de incubație, costul vaccinurilor și pastilelor cu pricina, posibilitățile de a le procura, distanța minimă necesară între diferitele inoculări ș.a.m.d.

36. Grija ta cea mai mare când pleci într-o călătorie este să nu-ți rătăcești pașaportul. De fapt asta este grija ta cea mai mare și în restul timpului, dacă stai să te gândești bine...



37. Iubești atât de mult lumea cea largă și călătoriile încât te gândești serios să te reprofilezi profesional. Asta dacă nu cumva ai făcut-o deja.

38. În călătorii, cele mai de preț bunuri ale tale sunt camera foto și cele 7 (!) carduri de memorie, bateriile foto, adaptoarele și încărcătoarele. Nu degeaba ultimul lucru pe care îl faci în ajunul oricărei plecări, înainte de culcare, este să îți pui la încărcat cele 24345467678 de aparate. 

39. Puține lucruri ți se par mai agasante decât clișeele așa-zișilor călători. Când ai hotărât să pleci să explorezi lumea ai exilat din vocabularul tău vorbe precum călătorii spirituale, voiaj inițiatic, zonă de confort și alte asemenea aiureli. În fond și la urma urmei, călătoriile ar trebui să-ți lărgească orizontul, nicidecum să ți-l îngusteze, limitându-l la stereotipurile răsuflate ale altora.

40. Tu nu bifezi destinații, ci aduni experiențe și amintiri memorabile. Așa încât, de fiecare dată când un loc ți se strecoară în suflet, îți promiți că ai să te întorci într-o bună zi. Și ce să vezi, până acum ți-ai cam ținut promisiunile!



41. Nu te scandalizezi la orice întârziere de tren sau avion. De ce să-ți strici singur/ă plăcerea călătoritului? Și apoi toate au un sens pe lume. Dacă întârzierea te-a scutit de vreo neplăcere sau tragedie?!

42. Nu te deranjează să călătorești singur/ă. Ceea ce până mai ieri te speria teribil astăzi consideri o provocare. De dragul călătoriilor, se înțelege.

43. Poți să numești, la orice oră din zi și din noapte, cel puțin 3 feluri de mâncare specifice fiecărui loc vizitat.



44. Rareori te bucuri că te întorci acasă dintr-o călătorie.

45. Unul dintre motivele bucuriei ăsteia cu caracter excepțional ar putea fi sintetizat în exclamația: În sfârșit un pat care nu se mișcă!

46. Și oricum singurul motiv pentru care te întorci acasă este ca să ai de unde să pleci iar.



47. De altfel, acasă comportă, pentru tine, mai multe înțelesuri. Pe scurt, nu ești tu omul unei singure țări, ci te consideri cetățean al lumii. Așa încât te simți acasă mai peste tot.

48. Nu mai mergi demult în vacanță "ca să îți reîncarci bateriile". Las' că o să ai tu timp să te odihnești mai târziu!

49. Până și bradul de Crăciun ți-l decorezi cu hărți.





50. Te doare inima să arunci la coș perechea aceea de blugi uzată care poartă încă atingerea noroioasă a unei trompe de elefănțel kenyan. Și biletele de avion. Și broșurile adunate din călătorii. Cărțile poștale. Ziarele. Hărțile. (Stai, parcă mai era ceva...?).

51. Una dintre primele întrebări pe care le pui potențialilor angajatori are legătură cu proxima dată în care ai putea să călătorești iar și, mai ales, cu numărul zilelor de concediu la care ai dreptul anual. Nu că ar fi, pentru tine, un criteriu decisiv. Nu mereu, în orice caz.

52. N-ai întâlnit multă lume care să facă mai multe fotografii decât tine. Și, implicit, nici mai multe back-up-uri la back-up-uri la back-up-uri la...



53. De altfel, în călătorii faci fotografii cu 2-3 aparate diferite, de ceva vreme unul singur nu-ți mai ajunge.




54. Colecția ta de magneți ar justifica începerea urgentă a unei colecții de frigidere.



55. Ai tăi părinți nu mai au loc în casă de vederi iar poștașul, bietul, s-a cam prins el cum stau lucrurile, astfel că nu le mai aduce pe rând, ci așteaptă să se adune măcar vreo 4-5 înainte de a se înființa la ei la ușă.



56. Răspunsul la întrebarea Care este locul tău preferat din lume? este întotdeauna altul.

57. Ți se întâmplă frecvent să vrei să îți pui centura de siguranță la cinema sau restaurant.

58. Frica ta proverbială de zbor a devenit subordonată dorinței de a călători. Și parcă nici nu-i așa greu să ți-o înfrângi când companiile se întrec în a-ți demonstra că epoca de aur a călătoriilor este... acum!


59. Pentru tine, "The World is a book and those who do not travel read only a page" nu e doar așa, o zicală abstractă.



60. Nu te mulțumești doar să scrii despre călătorii, uneori simți nevoia să-ți analizezi chiar și dependența de ele... 


4 comentarii:

  1. eu am o colectie cel putin ciudata... paharele de shot-uri (de rachie pe romaneste) :)))). Asa cum tu ai avea nevoie de inca un frigider eu cred ca in curand imi deschid un minibar :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna treaba! Mi-am mai luat si eu halbe si canute de prin anumite locuri, din fericire nu mi-a trecut prin cap sa fac colectie :))) Zic asta pentru ca am si asa mult prea multe colectii legate de calatorii, fix asta mi-ar mai fi lipsit! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-mi da idei, ca inca as mai avea timp sa fac asta... :)))))))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe