2.2.14

Travel News - Ce se mai întâmplă prin lume (VII)


Sunt un călător atipic. Nu îmi rezerv concedii cu un an înainte, nu vânez vacanțe-chilipir, nu las prețul biletelor de avion să hotărască în locul meu pe unde mai ajung de data asta și de cele mai multe ori știu când și unde plec cu puțin înainte de a mă urca în avion. Îmi aleg cu grijă companiile cu care zbor, am o colecție impresionantă de hoteluri-bijuterie vizitate și nu adun țări, ci amintiri și experiențe, drept pentru care revin iar și iar în locurile care m-au impresionat într-atât încât să mă facă să simt regulat împunsătura dureroasă a dorului. Nu călătoresc ca să moară de ciudă vecinii, nu dau doi bani pe călătorii inițiatice, discursuri inspiraționale, părăsiri închipuite ale zonei de confort și alte asemenea clișee, iar singurul meu crez în materie de călătorii e bagajul de care mă împiedic zilnic în holul casei. Mai frică decât de zbor nu mi-e decât de a sta acasă și fug pân' la capătul pământului și-napoi doar-doar oi da cât mai târziu nas în nas cu rutina. Într-un timp în care oricine face-o mărgică mititică simte nevoia de cunoaștere și recunoaștere, caut și prețuiesc mai mult ca oricând beneficiile anonimatului. Nu cred în rețete de călătorie, prefer să-mi fac propriile topuri și, pentru Dumnezeu, rămân fidelă viselor și dorințelor proprii de călătorie și de viață, că doar mi-o trăiesc pe a mea și puține lucruri îmi repugnă mai abitir decât a o copia pe a altora.

Dar mai presus de orice, nu suport să fac planuri. Mai pieritoare decât grăunțele de nisip care ți se topesc printre degete, mai amăgitoare decât rezoluțiile de Anul Nou, inamice fățișe ale imaginației și spontaneității. Prefer să mă înconjur cu opțiuni îndrăznețe și să sper că una sau alta dintre acestea se vor concretiza cândva. Opțiuni precum cele de mai jos, pe care, cu generozitatea-mi specifică, mă grăbesc să vi le semnalez și domniilor voastre...

Uite de pildă o opțiune demnă de luat în calcul ar fi Cuba. Ce-i drept, nu văd de ce te-ai deranja până acolo pentru doar 24 de ore. În ceea ce mă privește, dat fiind că motivele care m-ar anima pe mine să ajung în Havana sunt preponderent literare (Hemingway), s-ar impune un tur ceva mai lung.

Apropo de motive literare, ați auzit vreodată de minunățiile astea de hoteluri? În premieră vă mărturisesc că am stat la unul dintre ele, ia să vedem, ghiciți la care?



Pentru cititorii înfocați mai avem și alte surprize. Ce-ați spune de un tur literar al Madridului? Sau al... hm... barurilor?

Zice-se că în Spania nu doar Madridul merită o vizită. Uite aici măcar 20 motive să lăsați totul baltă și să o apucați într-acolo. Hai recunoașteți că vă ajungeau și mai puține!

După ce vă veți fi săturat de Spania, n-aveți decât să săriți pârleazul, vă aștept în Lisabona. De ce să veniți v-am scris și eu, vă scriu și alții. Cum, să nu vedeți tocmai voi cel mai cool oraș al Europei?!

Când să mă simt bine că am văzut și eu una-alta din listele de mai sus, hop că dau peste topul celor mai frumoase zece micuțe așezări europene. Nu știu cum se face că n-am vizitat nici măcar una singură dintre ele...

Și tare mi-e că nici n-o să le vizitez prea curând. Nu de alta, dar mă trage ața către destinații mai exotice în ultima vreme. Cum ar fi Bruneiul. Sau Myanmarul. De ce nu, Taiwanul. Care nu doar că e cel mai tare din parcare la aste 10 lucruri, dar se pare că se și mândrește cu niscaiva mâncăruri fără de care nu se poate. Și de acolo nici până în Tokyo și Kyoto nu-i prea departe. Rău mi-ar sta să testez aste 3 itinerarii perfecte? Știu sigur că nici vouă.

În Islanda am fost. M-aș mai duce, nu zic nu, ar mai fi ele destule de văzut. Unde mai pui că-i unul dintre cele mai fotogenice locuri din lume. Dacă nu v-am convins eu, poate vă conving alții.

Până să ne hotărâm noi unde mergem anul acesta, iaca s-au stabilit și cele mai sigure linii aeriene din lume. Ba și cele mai tari Business class-uri, dacă vă ține buzunarul să le încercați.

Dacă iarna asta v-a amorțit simțurile și tot nu simțiți impulsul de a sări de pe scaun și a o apuca încotro vedeți cu ochii, luați de aici câteva filme care să vă impulsioneze

Și nu vă mai văicăriți atâta că e frig și gri și iarnă, poate vreți să știți cum ar fi să vă trăiți viața la - 45 grade?

Acestea fiind zise, zău că n-am să suflu o vorbuliță despre unde am mai fost eu și încotro aș putea să mă mai îndrept anul acesta până ce nu-mi spuneți voi care vă mai sunt... opțiunile.

A domniilor voastre, (mereu printre rânduri),

Ioana


2 comentarii:

  1. Multumesc mult de articol. Numai bine am mai aflat lucruri noi si interesante. :-) Mi-ar fi ajuns si doar un motiv pentru Spania. Este superba. ;) Cu Portugalia m-ai convins de mult, totul este aranjat. :D

    Imi doresc sa mai ajung anul acesta si la Bruges, in Belgia.

    Sincera sa fiu ma atrage si pe mine Brunei-ul, la fel ca si Botswana, Mozambique, Madagascar si Africa de Sud.

    Nu sunt nici eu cu planurile facute cu un an inainte si vanat bilete de avion ieftine, cel mai bine este sa fii spontan si sa te lasi prada instinctelor. ;) Dar datorita lucrului si faptului ca ni se cere de la inceputul anului o prognza de concedii pe tot anul, trebuie sa am habar cam cand doresc sa plec si unde ...

    De hoteluri, acum am auzit pentru prima data ... merita sa stai in fiecare. :-)

    In ceea ce priveste hotelul la care ai stat, cred ca este Sonya Hotel, St Petersburg.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca eu am avansat bine pe lista de "0 Most Beautiful Villages"

    Dar exista si ceva erori, pana si-n articol cateva sunt numite small town:
    1) Colmar e un orasel in toata regula, clar nu e "village". Un sat pastrat destul de interesant ar fi insa in Alsacia Riquewihr, destul de aproape de Colmar (si altele inspre Stransbourg)
    2) Am dat si prin Telc, e interesant atata timp cat e pustie piata din mijloc cum am prins noi la inceput de noiembrie. Daca e plin de "furnici" cred ca nu mai lasa aceeasi impresie. La castel n-am avut acces decat la exterior pt ca se filma cand am fost noi.
    3) Gruyere nu e asa interesant, cred ca sunt cam 15 case/parte, in drumul spre castel. Acesta insa merita vizitat, are o terasa cu o panorama generoasa. Fabrica de branza e la vreo 2km distanta.
    4)Bled, nu as zice ca oraselul in sine are ceva spectaculos, atractia este lacul cu micuta biserica de pe insula si castelul de pe o stanca.
    As mai zice si ca Pučiśća, Croatia nu mi se pare o bijuterie (doar pe baza pozei, n-am dat pe acolo). Am vizitat Krk din insula cu aceeasi nume si Trogir de langa Split si ambele par a fi mai interesante (dar la fel, or fi sate sau orasele?).

    As mai adauga la aceasta lista:
    1) Perouges, un satuc fortificat si pietonal aflat la aproximativ 40km de Lyon, in Franta.
    2) Giethoorn, Olanda. Un satuc ca o mica Venetie. Acces cu masina periferic/parcari, pietonal/cu bicicleta/barca in satuc. "Strada" e formata dintr-un canal si o poteca pietonala, pe o parte fiecare casa are un pod arcuit pe sub care pot trece barcile.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe