11.1.12

Scurt îndrumar pentru Kenya


Se spune că nu aduce anul ce aduce ceasul. Și dacă ceasul vă va aduce anul acesta o călătorie în Africa, ar fi bine să vă luați câteva măsuri de precauție pentru a preîntâmpina eventualele situații ce v-ar putea transforma vacanța într-un mic coșmar. Nu de alta, dar ar fi păcat ca toate eforturile voastre de a organiza o excursie în Africa - inclusiv sau mai ales cele financiare -  să fi fost în van și să se ducă de râpă din cauza...unui țânțar bezmetic, de pildă. Sfaturile de mai jos au caracter de recomandare și sunt menite a vă ajuta să vă orientați într-o primă fază, însă nu ezitați să consultați un medic specializat pe boli tropicale înainte de a pleca la drum, el este singurul în măsură să decidă ce vaccinuri și/sau pastile sunt indicate în respectivele zone din Africa pe care plănuiți să le vizitați. Dacă sunteți din București, dați o fugă la spitalul privat din cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș, pe lângă analize și vaccinuri medicii de acolo vă pot prescrie și chiar înmâna pe loc prețioasele tablete antimalarie atât de rare în România. A, să nu uit: Luați-vă pușculița cu voi, în România vaccinurile  costă, nu glumă! 

Vaccinuri și pastile necesare în Kenya 

Hepatită A și B: Înainte de a vă vaccina n-ar fi rău să vă faceți analiza de detectare a anticorpilor. Poate ați avut cândva o formă ușoară a bolii sau poate ați fost vaccinați în copilărie și nu vă aduceți aminte. Evident că vaccinul este superfluu dacă aveți deja anticorpi, unde mai pui că veți scăpa și (mult) mai ieftin. Dacă totuși nu aveți anticorpi pentru nici unul dintre cele două tipuri de hepatită, e bine să știți că există și varianta unui vaccin combinat (pentru A și B). Vaccinul - care este pe bază de rapel - costă în jur de 1,5-2,5 milioane (toate dozele, plus consultația de 1,5-2,5 mil.) la spitalul privat de care vă vorbeam mai sus. Oricum, odată făcut nu va trebui să vă mai bateți capul cu el, vă va proteja toată viața. Este bine să-l aveți chiar și în cazul în care nu călătoriți în Africa, vă poate scuti de niscaiva neplăceri.

Febră tifoidă: Doză unică, valabilitate 3 ani. 

Febră galbenă: Doză unică, valabilitate 10 ani.

Meningită: Doză unică, valabilitate 3 ani.

Tetanos și difterie: Vaccin combinat, doză unică, valabilitate 10 ani.

Tablete antimalarie: Vi se va recomanda fie Lariam (Mefloquine) fie Malarone. În general, ambele sunt bine tolerate de organism, însă despre Malarone se vehiculează că ar avea mai puține efecte secundare. Pentru o protecție cât mai mare, tratamentul trebuie început cu 2 săptămâni înainte de plecare și continuat alte 2 săptămâni de la întoarcerea din zona de risc. Pentru că tabletele antimalarie nu vă protejează 100%, ar fi indicat să vă procurați și un spray care să țină la distanță nesuferitele insecte. 

Pont 1: Cel mai eficient spray antițânțari nu l-am găsit - după cum poate v-ați fi așteptat - la farmacie, ci într-un mare magazin de articole și echipamente sportive!

Pont 2: În Singapore am aflat de existența unor brățări antițânțari, Para'Kito, despre care se spune că ar fi extrem de eficiente și pe care nu m-ar mira să vi le puteți comanda și online. Noi ne-am cumpărat câte una plus vreo două rezerve de căciulă, așa că vă voi povesti cu proxima ocazie dacă sunt sau nu bune de ceva.

Lista cu vaccinuri ar fi mai lungă, însă acestea reprezintă minimul necesar. Atenție, nu permiteți să vi se facă mai mult de 2 vaccinuri într-o singură ședință de vaccinare! Între ședințele de vaccinare trebuie să existe o pauză de minim 3 săptămâni, așa că preocupați-vă din timp de acest capitol. În mod normal, la prima vaccinare ar trebui să vi se elibereze un carnet de sănătate (cu coperte galbene în România) în care medicul are obligația de a trece tipul, data și durata de valabilitate a fiecărui vaccin. Vă sfătuiesc să aveți mereu la voi acest carnet de sănătate, nu ocupă mult loc în bagaj, în schimb s-ar putea să vă salveze la ananghie. Cum ar fi în situația în care izbucnește vreo epidemie, caz în care nu veți putea părăsi teritoriul țării afectate decât dacă veți putea dovedi - pe baza acestui carnet de sănătate - că ați fost vaccinați împotriva bolii respective. 

Formalități legate de obținerea vizei

În ceea ce mă privește, plecarea în Kenya a fost cam din scurt, așa încât cu o zi-două înainte de zbor încă navigam febril pe internet în căutare de informații despre obținerea vizei. Dat fiind că pe unele site-uri informațiile sunt incomplete sau contradictorii, de lămurit m-am lămurit cu adevărat abia la sosirea pe aeroportul Jomo Kenyatta din Nairobi :). Iată deci ce trebuie să știți dacă vă dă târcoale dorul de ducă în Kenya...

Pentru cetățenii români, viza se acordă și on arrival. În vederea obținerii vizei, trebuie să vă asigurați că aveți pașaport valabil încă cel puțin 6 luni de la data intrării în Kenya. Taxa de viză este de 50 USD/pers. și se plătește cash (în dolari) la fața locului. Veți avea de completat un formular alb și unul albastru, pe cel albastru este foarte probabil să îl primiți încă din avion. Nu vă așezați - ca mine - la rând pentru vize înainte de a fi identificat și completat și formularul alb, chiar dacă cei de la ghișeu sunt extrem de drăguți și nu vă vor lăsa să stați de două ori la coadă. Eu am avut la mine și fotografii color tip pașaport, însă nu au fost necesare. În plus față de cele de mai sus, vi se vor lua amprentele de la ambele mâini, după care veți putea să vă considerați cu adevărat bineveniți în Africa :). Deși aveam în față cam 10 persoane, în 15-20 minute (în care includ și timpul pierdut cu completarea formularului alb de care nu știusem) eram mândra posesoare a ștampilei de Kenya!

Perioada optimă de călătorie
În fiecare an, Kenya are parte de două perioade ploioase: una mai blândă, între octombrie și decembrie, și una serioasă, din martie până în mai-iunie. Lunile optime pentru a călători în Kenya sunt ianuarie și februarie când nu prea plouă iar temperaturile sunt chiar plăcute. Noi am fost în Kenya la începutul lui decembrie și am avut baftă de soare, însă cu câteva zile înainte de sosirea noastră plouase zdravăn. În general, umiditatea este destul de ridicată, așa încât s-ar putea să aveți impresia că termometrul arată mai multe grade decât sunt de fapt.


Acestea fiind recomandate, nu-mi rămâne decât să vă urez zbor lin și safariuri plăcute! :)






14 comentarii:

  1. Eu cand am fost in Zambia am luat Plaquenil anti-malarie si avea niste efecte secundare cam urate (greata si ameteli). De la Malarone n-am avut probleme (cu exceptia pretului cam piparat):D
    Ma voi interesa de bratarile de care ai zis, s-ar putea sa-mi foloseasca in urmatoarea excursie. Utile informatii, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce scumpe is vaccinele astea, nu imi pusesem problema cat costa :).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Claudia: Am vazut si eu stele... albe intr-o seara de la Mefloquine, dar altfel l-am suportat binisor. Si pe Mefloquine si pe Malarone le-am primit pe gratis (!) de la Victor Babes, daca imi aduc bine aminte. Asta a fost cam singurul avantaj, altfel preturile sunt super mari, intr-adevar...iar vaccinul impotriva hepatitei A si B ar trebui sa fie gratis, parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Liliana: Si stai ca nu am aflat cat ar fi costat celelalte. Vaccinurile impotriva hepatitei si febrei tifoide au fost singurele facute in Romania (pentru India), restul le-am facut aici in Qatar unde - chapeau! - n-am platit niciun banut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super Kenya!
    Vaccinele nu sunt obligatorii mai ales daca stai doar la mare...evident pot ajuta.
    Zona Watamu este superba...daca ai nevoie de idei resort sau altceva, let me know , am lucrat in agentie!
    Pupici si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Delicii: Am eu asa un feeling ca majoritatea nu se duce pentru mare in Kenya :-) Sigur ca obligatoriu pe lumea asta nu e decat sa mori, dar vorba-ceea, mai bine mai tarziu decat mai devreme, nu? :-P Toate informatiile de specialitate de mai sus provin de la cei trei doctori cu care am discutat inainte de a pleca in Kenya, ma gandesc ca or sti ei ce zic...

    La multi ani si tie, un 2012 asa cum ti-l doresti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. da...Kenya inseamna cu siguranta si natura si safari...si calatorii multe in teritoriu. Eu ma refeream strict la mare care este superba mai ales cand sunt mareele. Am avut cativa clienti care au facut combinat - si mare si safari si cred ca asta este o combinatie foarte buna, vezi si animale/natura dar si marea cu frumoasele culori si lagune de pe langa Watamu sau Nungwi.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. @Delicii: Mersi frumos de recomandari! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. aceasta calatorie de vis, va ramâne probabil în stadiul de proiect... Nu cred ca voi avea posibilitatea sa petrec vreo vacanta în Kenia, dar e minunat daca cineva ne va povesti cu drag, de la fata locului. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. @Carmen: Sag niemals nie, totusi :-P O sa va tot povestesc, prea mult mi-a placut acolo! Pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  11. @Apollo: :-)) Da, nici eu nu stiu cum de mi s-a intamplat tocmai mie :-P

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut,

    De unde ai reusit sa faci comanda de Para'Kito, si cat a durat sa soseasca coletul?
    Plecam pe 8decembrie in Diani beach pentru 9zile, sper sa fie ok vremea.
    La ce site ati apelat pentru safari?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim: Dupa cum am scris ni le-am cumparat personal din Singapore, insa cu siguranta le gasesti si online pe undeva. Vezi ca am pus link la site-ul lor, trebuie sa scrie acolo. Ma gandesc ca ar trebui sa fie si pe Amazon, tin pumnii sa le gasiti, insa nu va bazati numai pe ele! Africa este periculoasa, nu e de joaca...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe