7.1.12

Revelion la Singapore - civilizație, bun gust și un show de zile mari!

În afară de vremurile zbuciumate și demult apuse ale adolescenței când orice ocazie era potrivită pentru a o întinde de acasă, nu mi-am dorit niciodată să plec de Revelion. Cu riscul de a fi privită strâmb și de a nu mă înscrie în trend, la întrebarea: "Ce faci de Revelion?" - între noi fie vorba lansată tot mai devreme odată cu trecerea anilor, astfel că mai nou tirul de întrebări se pornește, chinuitor, încă de pe la sfârșitul verii - răspundeam, invariabil, "Stau acasă". "Cum adică stai acasă?" țâșneau în sus intrigate sprâncenele interlocutorului,  în timp ce fața i se preschimba pe dată într-un enorm semn de întrebare. "Uite-așa, stau acasă", îl expediam fără prea multe explicații, iar lista mentală a personajelor ce aveau să-mi elibereze orașul chiar și numai pentru una-două săptămâni se lărgea simțitor, la fel ca zâmbetul triumfător ce punea stăpânire pe toată ființa mea și pe care  nu aveam să-l mai pot camufla multă vreme, astfel încât speram ca exodul de sărbători - marea migrație a turmelor de petrecăreți - să aibă loc cât mai curând cu putință!

Departe de a fi un Grinch al sărbătorilor de iarnă (cei ce mă cunosc știu că aceasta reprezintă dintotdeauna perioada mea preferată din an!), departe de a putea fi bănuită de lipsa poftei de viață ori a chefului de distracție, un lucru înțelept tot am învățat și eu de când călătoresc: Niciodată, dar niciodată nu te duce în vacanță în plin sezon! Fie că e vorba de zăcut la plajă, mers la schi sau petrecerea oricăreia dintre sărbătorile anuale, vei plăti scump greșeala de a te fi alăturat cohortelor de turiști scăpați ca din pușcă cu o atare ocazie. Și nu mă refer numai la prețuri, deși acesta singur este un argument suficient de puternic. Dacă totuși simți nevoia să evadezi într-un asemenea moment al anului, de dragul unei schimbări sau pentru că așa a fost să fie, fă-o cu cap! Rezervă-ți din timp cazarea, pândește reduceri la biletele de avion și încearcă să nu alegi una dintre destinațiile la îndemâna oricui sau măcar alege pe dos față de marea majoritate a turiștilor :). Îți vei spori astfel considerabil șansele de a avea parte de un concediu tihnit și reușit...

Din varii motive legate în mare parte de mutarea în Doha, nu speram la vreo plecare pe ultima sută de metri a anului vechi, așa încât Crăciunul petrecut acasă și apoi vacanța în Singapore au venit ca un cadou neașteptat pe care l-am primit cu chiote de bucurie. Dat fiind cele 12-13 ore de zbor și costurile cu siguranță nu tocmai neglijabile ale biletului de avion, Singapore nu prea intra în discuție cât timp am locuit în București, din Doha însă multe destinații sunt cu vreo 5 ore mai aproape, iar Singapore de Revelion avea să fie în mod cert o experiență memorabilă! Și așa a și fost, drept pentru care nu pot decât să vă recomand să petreceți măcar o dată un Revelion la Singapore, veți descoperi un colț de lume incredibil de civilizat și primitor unde regulile sunt făcute pentru a fi respectate și toată lumea își va da silința să vă facă șederea cât mai plăcută.

Dintre locurile care dau tonul petrecerilor în Singapore, poziția fruntașă este deținută fără urmă de îndoială de Marina Bay Sands, un complex hotelier de lux cu propriul cazino (aparent cel mai scump din lume!), un sky park având întinderea echivalentă cu patru și jumătate avioane Airbus A 380, mai mare decât cea a Turnului Eiffel, o piscină absolut fenomenală (tip infinity pool), propriul muzeu ArtScience plus o serie de restaurante, săli de teatru, conferință și expoziție, un patinoar și un ditamai mall-ul. Zona Marina Bay Sands este urmată îndeaproape de Clarke Quay, cheiul distracțiilor și locul cel mai plin de viață din Singapore, și, nu în ultimul rând, insula Sentosa. În funcție de preferințe puteți alege oricare dintre aceste trei zone, însă din proprie experiență vă sfătuiesc să dați întâietate celei mai mari petreceri de Revelion din Singapore care are loc, evident, la Marina Bay Sands! 

Majoritatea celor pe care sfârșitul de an îi găsește în Singapore se zbate să prindă locuri în Marina Bay Sands Sky Park, aflat la 200 m înălțime. Dacă nu am fi avut inspirația de a întreba un localnic am fi făcut, poate, același lucru. Așa însă am aflat că sky park-ul este mult prea aglomerat în noaptea dintre ani iar un loc bun cu priveliște așijderea este greu de obținut. Alternativa mai fericită și (mult) mai puțin costisitoare (25 SGD/pers.) poartă numele de The Float@Marina Bay Sands și este cea mai mare platformă și scenă plutitoare din lume, situată chiar pe apele rezervorului Marina Reservoir. Nici că puteam găsi o variantă mai pe gustul nostru de a petrece Revelionul! 

Și uite-așa, în jurul orei 20:00 ne-am încolonat cuminți, turiști și localnici deopotrivă, în așteptarea accesului la tribunele aferente platformei plutitoare, iar coada a șerpuit civilizat și într-o liniște deplină până la intrare, de unde fiecare și-a căutat un loc pe placul său, nu înainte de a se fi așezat la fel de organizat și civilizat la rând pentru a alege câte ceva dintre multele bunătăți și băuturi asigurate contra unei sume modice de organizatori. Printre concerte, show-uri de lumini si muzică și multe alte surprize, Anul cel vechi ne-a alunecat printre degete, pus pe fugă de artificiile splendide care au ținut minute în șir, iluminând spectaculos sferele dorințelor din mijlocul undelor nemișcate, risipindu-se apoi  - ca atâția alți ani înainte - într-un nor de fum care ne-a găsit fericiți, înlăcrimați, cu speranțe de un An Nou mai liniștit pentru noi și cei dragi de acasă și de vremuri mai bune pentru țărișoara părăsită fără prea multe regrete, căreia i-am dorit ușor înciudați să aibă, cândva, măcar jumătate din gradul de civilizație și din strălucirea orașului-stat Singapore!









40 comentarii:

  1. Ma asteptam sa fie un adevarat spectacol Revelionul in Singapore. Vad ca exact asa a fost. Si e drept, orasul asta e un exemplu de civilizatie si curatenie. Deci clar, trebuie sa mai ajung acolo de revelion si la gradina de orhidee. Sunt suficiente 2 motive, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Claudia: Nu stiu exact ce ai vazut si ce nu in Singapore, pare-mi-se ca nu ai scris chiar despre tot, dar o sa vezi in perioada urmatoare ca iti mai dau vreo cateva motive, am descoperit eu niste lucruri, niste treburi in Singapore demne de mentionat :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. abia astept urmatoarele detalii..:).eu nu am fost in Singapore si astept sa am toate motivele pt a ajunge acolo.:D
    felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  4. abia astept noi detalii..:).Nu am fost pana acum in Singapore si vreau sa am toate motivele de a ajunge acolo.:D
    Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan: Am atat de multe de povestit incat ...rabdare sa ai tu sa citesti tot! :-P

    RăspundețiȘtergere
  6. Impresionant Revelion! Voi reveni pentru detalii. Pana atunci iti urez "La multi ani!" si sanatate. Salutari din Romania!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dan: Acuma vad ca ai postat de doua ori comentariul. Nu e nevoie, comentariul tau se inregistreaza dar trebuie aprobat de catre mine inainte de a fi publicat pe site. Nu de alta, dar asa mi-e mai usor sa vad cine unde comenteaza :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Adriana Dascalu: Multumesc, la multi ani si tie si un An Nou extraordinar! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Spectacolul de artificii cred ca mi-ar fi placut cel mai mult! e desebit!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alicee: A fost incredibil de bine regizat, organizat, realizat, iar fundalul muzical se imbina la perfectie cu ce ne vedeau ochii! M-a emotionat tare, recunosc...

    RăspundețiȘtergere
  11. Tu iin Singapore, eu in San Marino :)) Care e mai mic? :)) Pana saptamana trecuta credeam ca si San Marino e oraș stat, dar evident ca nu e (e un munte-stat) :)) Orăsele risipite pe muntele Titano...

    Oricum, mai grandios in Singapore, am o cunostinta acolo, aș vizita-o :)

    Frumos ati petrecut; La multi ani! :*

    RăspundețiȘtergere
  12. nu mi-am dat seama...intrasem de pe alt laptop si am crezut ca nu s-a inregistrat....dar oricum e mai bine cu mai multe comentarii:)
    succes

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt frumoase aceste jocuri de artificii! La noi, abia printre ultimele privite au avut o frumusete anume. In rest, nu era un show bine inchegat.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Bia: Buna asta cu "munte-stat" :-))))) Cum a fost in San Marino? Au avut focuri de artificii frumoase?

    La multi ani, sa fie si Singapore, daca asta iti doresti! Pana pleci taman bine iti mai dau niste informatii pretioase :-P

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dan: Niciodata nu sunt prea multe, ce-i drept :-P...nu e bai, stai linistit, credeam ca nu stii.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Liliana: Cred ca suntem si vom ramane la ani-lumina distanta, oricine oricat mi-ar sari in cap ca zic chestia asta :-((((((((

    RăspundețiȘtergere
  17. lasa Ioana ca asta e si farmecul...daca la noi ar fi super, nu te-ai mai duce in Singapore, Dubai sau Rio sa vezi artificiile:).

    RăspundețiȘtergere
  18. N-as zice ca farmecul unei tari sta in lipsa unor atribute si calitati, lipsa care te face sa dai fuga prin alte parti, e cam prea de tot o asemenea interpretare... dar ai fost haios oricum :-))))

    Ba m-as duce, dovada ca ma duc in continuare, desi mai nou m-am mutat in Doha unde nu e rau deloc, dimpotriva :-P

    RăspundețiȘtergere
  19. cool...inteleg ca iti place in Doha. Nu am ajuns pe acolo, desi timp de 10 ani am facut "naveta" Bucuresti- Dubai si am vizitat toate emiratele si localitatile de acolo.
    Bv pt alegerea facuta. Cand te saturi de nisip, vii la noi la Sinaia sau Bran:)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Dan: Pe bune? Pai peste cateva zile plec in Abu Dhabi, nu-mi dai si mie niste ponturi ce sa vad pe acolo?

    Si in general ce alte emirate/tari de pe aici mai merita vazute? Ma bate un gand puternic vizavi de Oman, am inteles ca ar fi foarte misto...

    RăspundețiȘtergere
  21. eu am fost in intervalul 1996-2006..de atunci cred ca s-au mai schimbat multe...anual nu mai cunosteam locul, construindu-se intr-un ritm ametitor...am stat in sharjah primul an si apoi in dubai..la abu dhabi am fost doar ocazional si nu m-a impresionat. desi e capitala e.a.u nu se compara cu dubaiul...daca ai okazia mergi pe malul oceanului indian e super...fujairah,khorr fakan, ras al kaimah(nu mai stiu daca am scris corect)..e ff frumos. abu dhabi-ul e mult mai "verde" in schimb..
    Daca nu ti-ai rezervat inca hotel, fa-o la Golf Hotel, unde joia au un super bufet cu peste si fructe de mare la cina.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Dan: Aha, mersi mult! Ciudat, eu am auzit pareri in sensul invers, cum ca Abu Dhabi e mai fain decat Dubai. Cine stie, vorba ta, s-or mai fi schimbat lucrurile si acolo. Zona Golfului e intr-o continua si incredibila dezvoltare!

    Hotel am rezervat deja, dar o sa ma uit dupa cel sugerat de tine, m-ai facut curioasa...mersi mult inca o data :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. pentru putin..sper sa ajung si eu in cateva saptamani "la zi" cu europa, si sa postez asia si africa:).

    parerile sunt mereu impartite si diferite. cel mai bine te convingi singura si faci analiza prin filtrul propriu.

    spor

    RăspundețiȘtergere
  24. @Dan: Daa, astept cu nerabdare, mai ales ca astea doua sunt fix zonele pe care vreau sa ma concentrez in perioada urmatoare :-P

    p.s. N-am gasit Golf Hotel, nu cred ca mai exista sau poate nu mai are aceeasi denumire...

    RăspundețiȘtergere
  25. Ioana, cred ca acesta e:
    http://www.starwoodhotels.com/westin/property/overview/index.html?propertyID=3401

    redenumit, rearanjat si redeschis in 2010...merita sa dai o tura daca esti in zona.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Dan: Da, mersi frumos, e dragut :-)

    RăspundețiȘtergere
  27. La Multi Ani!
    de mai multe ori ;)
    Pentru 2012, pentru azi, pentru zilele ce vor urma!
    Cu sanatate, impliniri, bucurii, calatorii si povestiri!!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Amelia & Mihai-Stefan Chirca: Multumesc mult! :-) Asa sa fie, Doamne ajuta! Si voua numai bine si tot ce va doriti pentru noul an!

    RăspundețiȘtergere
  29. La Mulți Ani!

    Am văzut artificiile din Singapore în direct la TV și știam că pe undeva prin apropiere ești și tu.

    Singapore este, după părerea mea, orașul cu cea mai rapidă transformare, alături de Dubai. Am fost acolo prima dată în 2000 - era prima metropolă adevărată pe care o vedeam, până atunci mai fusesem doar în Ungaria și Cehia. După 5 ani, orașul ni s-a părut la fel de spectaculos. De notat că la Marina Bay, acolo unde este superhotelul cu piscină, în 2005 era ... câmp. Ne plimbam în parc și pășeam pe iarbă. Singapore Flyer nu exista ... și așa mai departe. Sir Raffles ar fi mândru să vadă azi ce a ajuns vechea sa colonie :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @Catalin: Multumesc, la multi ani si voua, sa va aduca noul an tot ce va doriti!

    Au dat imagini chiar de la Marina Bay Sands? Cand i-am sunat eu pe ai mei nu dadusera decat din Australia si Noua Zeelanda, am uitat sa ii mai intreb apoi daca au aratat si show-ul din S'pore :-)

    Da, asa este. Sunt incredibili. Nu ne-a ajuns o saptamana la cate sunt de vazut si incercat acolo...

    RăspundețiȘtergere
  31. La multi ani!

    Mi-ar face placere sa postezi in urmatoarele zile ce e cel mai interesant de experimentat in Singapore. In cateva zile ma voi indrepta catre aceiasi destinatie si as vrea sa stiu cat mai multe!

    O idee ar fi sa faci un top 10 ce anume te-a impresionat in mod placut si in urmatoarele posturi sa dezvolti fiecare nr.

    Orice alegi imi va face placere sa te citesc.

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  32. Dana, pe cuvant ca m-am gandit la tine zilele astea! Am vrut sa-ti scriu un mesaj pe pagina de Facebook a blogului, dar nu stiam daca ma urmaresti si acolo.

    Cand pleci exact? O sa incerc sa fac un top pana pleci, iar daca nu o sa am timp (am un examen la araba zilele urmatoare) macar lasa-mi un mail, FB ceva unde pot sa iti scriu macar cateva indicatii, ce zici?

    La multi ani!!! :-)

    RăspundețiȘtergere
  33. Un An nou fericit, cu sanatate si multe împliniri! si înca o data La multi ani, pentru ziua onomastica ce tocmai a trecut. Numai gânduri bune + 1000 pupici

    RăspundețiȘtergere
  34. Multumesc mult, Carmen, asa sa fie! Numai bine si tie si... 2000 de pupici (sic!) :-P

    RăspundețiȘtergere
  35. Ca de obicei, si eu mai tarziu :)

    Ioana, sa compari Singapore cu Romania nu e ca si cum ai compara mere cu pere, ci mere cu... banane, sa zic. Si eu am problemele mele cu Romania, si eu vreau o tara ca afara, dar ma multumesc la a visa o Romanie de... Europa, chiar si de est, ca si Croatia este la ani distanta de noi. In bine. Dar nu putem compara banii si afacerile din Singapore sau Dubai cu Romania. Sau cu muuulte alte tari Europene.

    Se pare ca ai inceput cu dreptul noul an, cu asa experienta frumoasa. Sa-ti fie de bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  36. @Irina: Nici macar bananele nu sunt de ajuns, sa zicem mere cu... lychee (care mie imi plac f mult)?! :-))) Evident ca nu le putem compara, dar mahnirea ramane...

    Multumesc mult, sper si eu sa fie cu noroc inceputul de an calator :-P

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna seara,

    Sunt in cautare de destinatii pentru revelion.
    Eu si sotul meu vrem sa mergem undeva romantic, eventual sa nu fie foarte frig. Prin Europa oricum vrem.
    Ce imi puteti recomanda?

    Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  38. @Andrutz: Portugalia, Mallorca, Tenerife, Malta? Ia vedeti, va surade vreuna dintre destinatiile astea? :-P

    Multumesc pentru vizita si va mai astept pe aici!

    p.s. Despre Tenerife am pe blog un articol in 7 parti, poate n-ar fi rau sa il cititi daca va face cu ochiul...

    RăspundețiȘtergere
  39. Multumesc pentru raspuns, am uitat sa precizez ca nu vrem sa plecam prin agentie, ci pe cont propriu.

    M-am uitat deja la destinatiile pe care mi le-ati sugerat, dar biletul de avion este foarte scump.

    Noi avem de gand sa stam 7 nopti, insa ne dorim sa si putem vizita, sa nu ne plictisim, deci nu mergem doar pentru noaptea dintre ani in mod special.

    Sotul a venit cu propunerea pt Barcelona, insa am citit pe internet pareri cum ca nu ai avea ce face, ca nu se organizeaza nimic special. Noi oricum nu suntem adeptii nebuniei de pe strada, ne multumim sa vedem foc de artificii si in principiu am vrea ca in acea noapte sa ne rezervam la un restaurant sau poate chiar si hotelul sa organizeze ceva.

    Totusi nu prea imi vine sa cred ca in orase de exemplu in perioada dinainte si dupa revelion nu ai ce sa faci.
    Noi pana acum am vizitat Creta, Santorini, Roma, Florenta. Roma m-a fascinat, dintotdeauna mi-au placut orasele care si-au pastrat arhitectura si au stiut sa si-o conserve, ma atrag orasele vechi si care au istorie si cultura in spate.

    O sa ma mai interesez, mai avem ceva timp de decis.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  40. @Andrutz: Mereu se gasesc si variante mai ieftine, Iberia si Vueling (low-costul Iberiei) sunt de incredere si au preturi bune. Nici noi nu am fost prin agentie in Tenerife, in restul locurilor inca nu am ajuns, dar sunt pe lista.

    In principiu totul e mai scump de Revelion, insa destinatiile mai "calde" in perioada aceea sunt cele pe care ti le-am enumerat. Sigur ca puteti alege si un oras, de ce nu? Optiunile sunt mai multe si cu siguranta puteti gasi si variante mai ieftine.

    Bafta multa si sunt aici daca mai ai intrebari! :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe