18.1.12

Elephant Parade Singapore - Tropăind pentru o cauză nobilă (II)

White Tiger

Anul trecut prin iunie vă povesteam cum am nimerit în plină Paradă a Elefanților la Copenhaga. Deși pe atunci citisem, în repetate rânduri, lista orașelor participante în 2011, reîntâlnirea cu Elephant Parade în Singapore m-a luat pe nepregătite. Să zicem, dacă vreți, că memoria mea... elefantină :) m-a trădat de data asta. Chiar și așa, m-am bucurat nespus să fiu din nou părtașă la cea mai mare expoziție în aer liber din lume, cu atât mai mult cu cât aceasta a întrecut-o cu mult pe cea din Copenhaga la capitolul imaginație, culoare și inventivitate!

În Singapore, parada elefanților multicolori a strâns la un loc 162 statui pictate artistic de personalități de prin partea locului sau de peste hotare, printre care nume cunoscute precum Leona Lewis, Rupert Grint, Paul Smith și Joss Stone. I-am întâlnit - fără să-i caut cu orice preț - în mai toate zonele importante cu obiective turistice, de la Marina Bay Sands până la Singapore Zoo, Grădina Botanică și Jurong Bird Park, trecând prin Clarke Quay, Orchard Road și Suntec City, ba chiar și în vitrina magazinului Louis Vuitton din incinta vestitului hotel Raffles. Realizați în marea lor parte astfel încât să reflecte punctele forte ale orașului, fie că este vorba de radiosul skyline singaporez la ceas de noapte, orhideele care i-au dus faima în lume, puturosul (dar, zice-se, gustosul) durian ori marcarea evenimentelor de seamă care au avut loc recent aici (vezi, de pildă, piesa "Richard III" cu Kevin Spacey la care am avut și eu marele noroc de a asista ceva mai târziu în Doha), elefanții singaporezi au rolul de a sensibiliza publicul cu privire la soarta elefantului asiatic, aflat pe cale de dispariție, dar și de a strânge fonduri, destinate Asian Elephant Foundation, în urma licitației organizate după sfârșitul evenimentului din 12 ianuarie a.c.

În final vă mărturisesc că nu mică mi-a fost mirarea - dar și mândria - când am constatat că unul dintre elefanții singaporezi este opera Alexandrei Nechita, copila noastră talentată - "micuța Picasso" - de care poate vă mai amintiți unii dintre voi...


The Calligraphic Elephant (stg.) și Temasek (dr.)


Singapore Skyline


Eleport


Mother


Human


Handle with Care by Alexandra Nechita


Damaged Dumbo


Giddo


Medication for the Soul


Monty by Aston Martin Design


Baker and McKenzie


Nuts over Elephants


Orangephant


Stop Asians ahead!


See without Seeing


Little Hairy


Deep InSIDE


Art Angels


Gajah Tidur


Dada, the Surrealist Elephant


Saving Richard III


"Now is the winter of our discontent..." :-)


Vanda Miss Joaquim (orhideea națională)


Alldressedup


Starburst by Paul Smith


Raoul


Nong Mai


Elefunk


Mapebo


Love


One Degree North


Pink Paradise


Love Song


Regreen (Red and Green)


Love and Protect


We Love Mosha




Dați un click pe numele elefanților pentru a le afla semnificația. Restul elefanților și explicațiile de rigoare aici. Ei, v-ați hotărât care vă place cel mai mult?



14 comentarii:

  1. M-am hotarat rapid. Imi place Dada, orhideea nationala si Love :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai ce draguti sunt, pur si simplu nu pot spune care imi place cel mai mult. I-as lua pe toti acasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Liliana: Mie imi plac Dada, Damaged Dumbo si Richard III :-P

    RăspundețiȘtergere
  4. @Claudia: Iti dai seama ca nu sunt nici macar un sfert din elefanti aici, ba chiar sunt unii pe care ma cam necajesc ca i-am ratat! Foarte, foarte reusita Parada, chiar si-au dat silinta oamenii...

    RăspundețiȘtergere
  5. :) extraordinar!
    si în Germania, fiecare oras are un simbol, reprezentat în modele ce transmit mesaje si sunt pictate artistic, împrastiate pe toate stazile. Münchenul are Leul, Augsburgul are Rinocer, Ulm are Vrabie, Berlinul are Ursul... Un proiect deosebit de interesant!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Carmen: De lei stiam (m-am pozat de nenumarata ori cu leii din MUC), insa de restul acum aud pentru prima data. Faina initiativa, intr-adevar. In schimb parada de care scriu eu are (a avut, mai bine zis, pt. ca s-a terminat) caracter temporar...

    Sa stii ca ma tot bantuie Berlinul in ultima vreme, poate-poate :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Recunosc ca nu ma pasioneaza tare genul asta de arta coborata in strada, dar ii inteleg pe artisti, trebuie mereu sa inventeze ceva sa-si aduca arta in vazul lumii, daca lumea nu merge sa le vada creatiile in expozitiile si galeriile clasice. Prin orasele Italiei erau vaci pictate, dar nu cred ca am pozat decat una in Capri, ca era in fata unui hotel care-mi placea dpdvd arhitectural. Habar n-am care era mesajul vacilor, nu am fost curioasa sa-l descopar, erau acolo pentru mine mult mai multe lucruri incitante de descoperit.

    Nu stiu ce sa spun de elefanteii tai, toti sunt simpatici, n-am preferinte.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ioana: Arta asta e pentru o cauza nobila, dupa cum am scris si in textul articolului, nu are legatura decat cu salvarea de la disparitie a elefantului asiatic, asta e unicul scop, nicidecum vanitatea artistilor care n-au admiratori prin expozitii si galerii :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. bine,bine.
    ziceam ca ii citeam printre randuri ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ioana: Oricum erau draguti, oricare ar fi fost scopul, ascuns au ba :-P

    RăspundețiȘtergere
  11. ohhh ce faini !!!
    Imi place mult Love Song si Pink Paradise insa sunt toti deliciosi!

    PS * nu reusesc sa public pe blogspot cu Id-ul meu de wordpress. Am notat ca nu pot pe absolut nici un blog care contine aceste cuvinte de verificare...primesc mereu mesaj de eroare cum ca literele ce am scris nu corespund. Poate ai vreo problema la blogspot...Eu sunt delicii.wordpress.com
    O zi buna, te pup Ioana

    RăspundețiȘtergere
  12. @Delicii: Asa e, toti sunt haiosi! :-)

    p.s. Pana acum a mers de fiecare data, m-am uitat la comentariile tale anterioare. Blogspot-ul e ok, nu stiu sa aiba vreo problema, sa imi spui te rog daca persista problema... pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  13. Abia acum am avut timp să studiez ce ai scris și pozele! Și mi-am adus aminte de cow parade-ul din 2005/6 din București și nu doar. Știu că mi-a plăcut la nebunie ideea, mai ales că unele văcuțe erau strategic plasate. eu o adoram pe cea care încerca să evadeze de la Colțea escaladând peretele.

    Dar întorcându-ma la elefănței, superb! păcat că nu au venit și la noi. și mulțumim de poze!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Dia: Da, am scris de vacile bucurestene in articolul despre Elephant Parade, Copenhaga. Pe atunci habar nu aveam ce e cu ele. Totusi nu ma pot abtine sa nu remarc (iar) ca intr-un fel aratau la Bucuresti, si in alt (mare) fel la Copenhaga/Singapore. Frumos ar fi sa lucram nitel si la civilizatie/decor inainte de a mai gazdui astfel de parade pe viitor :-)

    Mersi si eu, ma bucur ca ti-au placut, mie toti mi s-au parut dragalasi si destept realizati!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe