9.1.12

Bird's Eye View over ...Zermatt


Dacă ești destul de norocos încât să prinzi o zi senină, imaginea Matterhorn-ului înzăpezit îți va rămâne multă vreme întipărită pe retină. Dacă nu, bag mâna în foc că îți vei petrece fiecare clipă liberă a sejurului în Zermatt vânând trufașul vârf care nu se arată oricui sau dacă se arată, atunci doar cu zgârcenie. Ca să pui piciorul pe Matterhorn, trebuie să urci cu o telegondolă și două telecabine. Asta dacă ești dispus să plătești prețul exorbitant per segment de călătorie! Noi am simțit nevoia să economisim banii de telegondolă urcând pe jos o bună bucată de drum. Și am fi economisit cu dragă inimă și banii de telecabină, însă pentru a urca pieptiș pe stânci ne-ar fi trebuit niscaiva abilități de capră neagră, așa că ne-am mulțumit să-i bombănim pe elvețieni printre dinți și am plătit cu mâini tremurătoare biletul.  

În cazul în care vă știți măcar cu o urmă de rău de înălțime vă recomand să nu priviți prea mult în jur, hăul care se cască înfricoșător sub telecabină s-ar putea să vă cam înmoaie genunchii. Cu o înălțime de 4.478 m, Matterhorn-ul este unul dintre cele mai înalte și spectaculoase vârfuri din Alpi. Telecabina nu urcă mai departe de 3.900 m, dar chiar și așa altitudinea și nivelul mai scăzut de oxigen vă vor da oareșce amețeli. Ei, dar priveliștea - că doar ea face obiectul articolașului de față - priveliștea este ...înălțătoare, chiar și la propriu la aproape 4.000 m, nu? :)






















24 comentarii:

  1. Ah, vârful ăla şmecher ... îl ştiu doar din fotografii deocamdată!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine zis "deocamdata", un prim indiciu ca iti revii din astenia de ieri :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe pozele!!!!!! Si eu am postat niste poze cu iarna la mine in oras

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumooos!!
    De-acolo, de sus, nici nu știi ce să admiri mai întâi. Norii de la picioare ori măreția munților albi. Să-ți spun drept, Ioana, mi-e dor rău de un apus de soare la mare...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Paul: Da, foarte frumoase, le-am vazut! Multumesc si te mai astept :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bubumaia: Iti dai seama ca pozele sunt slabute fata de ce vedeam in fata ochilor!

    Mie mi-e mai dor de munti (si de schi, in special), am tot vazut apusuri pe aici :-P

    RăspundețiȘtergere
  7. @Claudia: Iti dai seama daca as fi prins si un strop de soare! Dar na, mai greu la inaltimea aia...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ciprian: Mersi mult, ma bucur ca iti plac! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. De vis, absolut de vis! Când ai fost și pe acolo? Eu momentan doresc să încep cu un munte pe la noi prin țară!

    RăspundețiȘtergere
  10. Habar nu aveam că există o telecabină care merge atât de sus! Peisajul este de vis! Când ați fost pe aici?

    RăspundețiȘtergere
  11. Dia, la Zermatt am fost in septembrie 2010. Imi imaginez cum o arata in plin "sezon", daca atunci era deja atata zapada :-P

    RăspundețiȘtergere
  12. Minunate privelisti , Ioana ! Mi-e un dor nebun de munte , de inaltimi ...sa fiu cu capul in nori ...nu cu picioarele , cum zice Bubu !

    RăspundețiȘtergere
  13. @Radu: :-)) Asa zice Bubu? Foarte tare :-D

    Si mie mi-e dor, de fapt asa a si luat nastere articolasul asta. Coroborat cu oaresce discutii despre Zermatt pe Facebook :-P

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu m-as putea duce, e prea sus pentru mine

    RăspundețiȘtergere
  15. Alicee, in ce sens prea sus? Nu-ti place cu telecabina, ai rau de inaltime?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce imagini spectaculoase! cât de frumos si adânc este iarna acolo sus! nu am fost înca niciodata pe un munte mai înalt de 3500 m... Respect!

    RăspundețiȘtergere
  17. Carmen, daca stau sa ma gandesc, si pe varful Teide din Tenerife telecabina mergea pana la 3.555 m, iar de acolo am urcat pe jos pana la 3.718 m. Dar altfel nici eu nu am mai fost atat de sus, ce-i drept. Fata de Teide insa, aici trecerea la altitudinea de aproape 4.000 m era mai brusca, unui prieten (barbat) care era cu noi i s-a facut rau (ameteli, greata etc.), iar cand am intrat in Gletscherpalast-ul de la 3.883 m, ma simteam oarescum euforica si cu mintile usor tulburi, de la inaltime :-)

    RăspundețiȘtergere
  18. Matterhorn - l-am vazut si saptamana trecuta, intr-o proiectie despre Elvetia de la Casa Schiller. Pentru mine ramane doar un vis indepartat!

    P.S. Cand mergeti la astfel de inaltimi e bine sa nu urcati din prima zi la peste 3000 de metri. Beti cat mai multe lichide si cand apar durerile de cap (sau chiar inainte)luati niste antialgice(eu folosesc Ibuprofen). Si nu uitati: cel mai bun tratament pentru raul de inaltime este coborarea imediata pana la altitudinea unde acesta dispare! Carari cu soare!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Iulian: Lasa, lasa, ma astept la orice de la tine, am vazut de ce esti in stare :-P

    Mersi frumos de sfaturi. Spor si tie in continuare, sa-ti indeplinesti planurile! :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte bine ați punctat spunând că ”nu se arată oricui sau dacă se arată, atunci doar cu zgârcenie” . Într-adevăr trebuie să fii un mare norocos ca odată ajuns acolo sus să prinzi o vreme bună pentru a putea admira și fotografia minunatul vârf. Eu am urcat la Matterhorn în 6 iulie 2011. Jos, în Zermatt erau 30 de grade, soare și frumos, iar sus, am întâmpinat o vreme capricioasă, cu vânt puternic , viscol și ninsori. Practic am urcat cu telecabina până la Matterhorn Glacier Paradise unde am primit trista veste că sus pe platforma ghețarului Matterhorn nu se poate ajunge pentru că din cauza vremii este închisă. Așa că ne-am consolat cu ideea și am luat liftul până în ghețarul aflat sub Klein Matterhorn. Mi-a plăcut mult acele sculpturi în gheață aflate în ghețar. A meritat toți banii urcarea, chiar dacă nu am putut fotografia de sus Matterhornul.

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte bine ați punctat spunând că ”nu se arată oricui sau dacă se arată, atunci doar cu zgârcenie” . Într-adevăr trebuie să fii un mare norocos ca odată ajuns acolo sus să prinzi o vreme bună pentru a putea admira și fotografia minunatul vârf. Eu am urcat la Matterhorn în 6 iulie 2011. Jos, în Zermatt erau 30 de grade, soare și frumos, iar sus, am întâmpinat o vreme capricioasă, cu vânt puternic , viscol și ninsori. Practic am urcat cu telecabina până la Matterhorn Glacier Paradise unde am primit trista veste că sus pe platforma ghețarului Matterhorn nu se poate ajunge pentru că din cauza vremii este închisă. Așa că ne-am consolat cu ideea și am luat liftul până în ghețarul aflat sub Klein Matterhorn. Mi-a plăcut mult acele sculpturi în gheață aflate în ghețar. A meritat toți banii urcarea, chiar dacă nu am putut fotografia de sus Matterhornul.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cora, oricum nu se poate urca cu telecabina pana sus de tot, asa ca nu are de ce sa iti para rau. Si mie mi-a placut mult in Palatul de Gheata (cel de la aproape 4000 m, banuiesc ca la sculpturile de acolo te referi, nu?), mai ales ca am devenit usor euforica dat fiind aerul mai rarefiat :-))

    p.s. Nu e nevoie sa postezi de mai multe ori mesajul, s-a inregistrat de prima data insa nu am apucat eu sa il aprob (am activata moderarea comentariilor).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe