4.7.10

Londra in 3 zile. Ziua 3

Si iata ca am ajuns si in ultima zi a city break-ului nostru. La fel ca in celelalte doua zile, si in aceasta programul pe care vi-l propun va fi unul mixt, imbinand deopotriva obiective culturale cu shopping si, desigur, distractie si voie buna, ca doar sunteti in concediu :-). Haideti asadar sa parcurgem impreuna "planul de bataie" pentru cea de-a treia zi a sederii voastre la Londra:

1. Royal Albert Hall.  Construita de Regina Victoria in amintirea preaiubitului ei sot, Printul Albert, care a murit la 42 de ani de febra tifoida si pe care Regina l-a jelit neimpacata tot restul vietii, grandioasa sala de spectacole a fost inaugurata in anul 1871. Daca Albert Memorial de care va vorbeam intr-un episod anterior constituie partea decorativa a memorialului inchinat Printului Albert, Royal Albert Hall se spune ca reprezinta partea practica. Va previn ca nu aveti voie sa vizitati Royal Albert Hall altfel decat cu ghid, dupa cum nu aveti voie nici sa faceti poze. Ghida care ne-a insotit pe noi a fost insa pur si simplu minunata si ne-a transmis o sumedenie de informatii care mai de care mai interesante: incepand cu marea poveste de dragoste dintre Queen Victoria si Prince Albert (la auzul careia mi s-au umezit ochii de-a binelea), trecand prin istoria fascinanta a salii si constructiei acesteia, inclusiv privind extraordinara ei capacitate de metamorfozare astfel incat sa poata gazdui atat concerte clasice, rock si pop, spectacole de balet si opera, cat si meciuri de tenis, baluri, ceremonii de premiere si spectacole de caritate, si sfarsind cu detalii "picante" despre loja speciala a Reginei Elisabeta a II-a - pe care desigur veti avea ocazia sa o si vizitati - dar si cu modul inedit in care s-a asigurat acustica fantastica a salii. Ce sa mai, din punctul meu de vedere vizita a fost unul dintre "highlights"-urile vacantei de la Londra. Ma abtin sa va povestesc mai multe pentru ca nu vreau sa va stric bucuria descoperirii.


Albert Memorial din Kensington Gardens

2. Harrods si Liberty. Dupa ce v-ati bucurat ochii si urechile cu uimitoarele povesti despre Albert Hall, este momentul sa va relaxati cu un pic de shopping. Desigur, daca (mai) aveti cu ce, stiut fiind faptul ca Londra are un talent special in a-ti usura considerabil buzunarele, lucru periculos mai ales daca continutul acestora nu este si asa foarte consistent. Eu personal nu mi-am permis sa imi cumpar nimic dintre toate produsele celebrelor case de moda prezente la Harrods si Liberty (ce-i drept nici nu am suferit foarte tare din pricina asta). Am baut in schimb in Harrods o cafea si un suc excelente intr-o cafenea micuta cu specific italian. Am admirat apoi frumoasele statui egiptene din interiorul magazinului, am aruncat un banut in fantana dedicata Printesei Diana si lui Dodi Al Fayed si m-am pozat cu ursuletii gigantici de plus - mascotele Harrods - cu care dadeam nas in nas peste tot.



Jimmy Choos anyone? :-P

3. Sherlock Holmes Museum. Pentru a vizita muzeul coborati la statia de metrou Baker Street. Primul indiciu il veti capata pana a iesi la suprafata, priviti cu atentie de-o parte si de alta a scarilor rulante. Muzeul este situat foarte aproape de gura de metrou la numarul 221B Baker Street (nu se poate sa nu vi-l amintiti din romanele si nuvelele despre genialul detectiv Sherlock Holmes al lui Sir Arthur Conan Doyle). Interesant este ca acest numar nu a existat pana la deschiderea Sherlock Holmes Museum in 1990, drept pentru care el a fost creat special pentru muzeu, fiind situat de atunci intre numerele 237 si 241 Baker Street :-). Muzeul este o reconstructie suficient de fidela a casei descrise in cartile lui Conan Doyle si contine foarte multe antichitati deosebit de interesante (un WC de lemn cu sertar, un mop de lemn, suporturi de ziare, seturi si masute de ceai, lunete, truse medicale s.a.m.d.), ilustrari ale unor scene din carti pe baza de personaje in marime naturala (m-am speriat ceva cand am intors capul neatenta si era sa ma izbesc de Cainele din Baskervilles, mai bine zis de capul lui tasnind afara dintr-un perete) si multe alte curiozitati (de ex. o carte cu interiorul decupat pentru a ascunde un pistol). Magazinul de suveniruri poarta si el amprenta cartilor lui Conan Doyle, atat prin decoratiuni cat si prin costumele vanzatoarelor si al politistului care ii strajuieste intrarea. A, uitam sa va spun: atat in interior cat si la intrarea in muzeu va puteti poza purtand celebrele simboluri ale lui Sherlock Holmes - sapca de detectiv, pipa, lupa si pelerina.




interior souvenir shop

vanzatoare din magazinul de suveniruri

4.  Beatles Store. Cred ca nu mai e cazul sa va spun cate minunatii ascunde micutul magazin. Cum nu a fost posibil sa il cumpar pe tot, a trebuit sa ma multumesc cu un tricou si o gentuta imprimate cu preferatii mei. Evident, sugestia vizitarii magazinului Beatles se adreseaza numai fanilor.


5. Händel House Museum. 25 Brook Street este adresa casei in care a trait la Londra compozitorul german Georg Friedrich Händel incepand cu anul 1723 si pana la moartea sa in 1759. Si aici veti descoperi tot soiul de amanunte interesante despre viata lui Händel, iar la sfarsitul vizitei va veti putea delecta cu un concert intr-una dintre incaperile muzeului dotate cu instrumente muzicale. Noi am asistat ce-i drept doar la repetitii, insa acestea sunau atat de bine, incat imi imaginez cat de fain trebuie sa fi fost concertul propriu-zis. S-ar putea sa va placa si voua mai mult decat ati putea crede.

straduta pe care se afla muzeul Händel


6. British Museum. Nu degeaba l-am lasat la sfarsit, pe principiul "ultimul dar nu cel din urma". Mi-a placut la nebunie, as fi stat ore, ba nu, zile in sir sa studiez fiecare pietricica, sa citesc fiecare explicatie, sa cercetez fiecare detaliu. Ok, stiu ca (prea) multe dintre exponatele senzationale pe care le cuprinde sunt "imprumutate" - ca sa ma exprim delicat - dar merita oricum. Unde mai pui ca intrarea este libera, lucru la care nu m-as fi asteptat avand in vedere cati bani am lasat pana acum la muzeele lumii. Pe mine m-au incantat in special colectiile orientale si mai ales cea egipteana, dar recunosc cinstit ca nu am apucat sa strabat tot muzeul, in ciuda faptului ca am ales special o zi in care muzeul era deschis pana la 20.30 (ceea ce va recomand si voua sa faceti). Foarte mult mi-a placut si ideea indemnului lui Tennyson care te intampina pe jos la intrarea in British Museum: "And let thy feet / Millenniums hence / Be set in midst of knowledge".




Ganesha, zeul-elefant indian

Cam astea ar fi propunerile mele apropo de ce nu ar trebui sa ratati daca va aflati intr-o minivacanta la Londra. In cazul in care ati mai avea la dispozitie macar 2 zile in plus, va recomand cu caldura sa alegeti una sau mai multe dintre numeroasele excursii atractive (de cate o zi si/sau o jumatate de zi) care va vor purta prin imprejurimile Londrei. Dupa indelungi cugetari, eu m-am hotarat pentru 2 dintre acestea: prima a inclus Leeds Castle, Canterbury, stancile albe de la Dover si Greenwich plus croaziera pe Tamisa, iar cea de-a doua Windsor Castle, Stonehenge si Oxford. Va asigur ca am avut ce vedea in fiecare dintre aceste locuri. Dar despre asta va voi vorbi, poate, intr-un episod viitor....

Citește și Londra in 3 zile. Ziua 1.



5 comentarii:

  1. SUPERB PHOTOS. I'll go there too.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru postare,mi-a facut placere!
    Pa si te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. pup si eu :-) p.s. mai era putin si ma autoinvitam la supa ta de cirese :-P

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie mi-a placut la Harrods. Super lux. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu sunt neaparat o fana a luxului, dar intr-adevar magazinul este amenajat foarte original si are ce oferi :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe