5.5.18

Scurt îndrumar pentru Kazahstan


Dintre toate locurile pe care le-am văzut în ultima vreme, Kazahstanul m-a surprins, poate, cel mai plăcut. Ce să spun, sunt foarte sensibilă la anumite aspecte ale călătoriilor și saltă inima în mine de bucurie când văd că mai există pe lume locuri cumsecade cu servicii ireproșabile, respect față de călători, oameni buni de pus la rană și din cale afară de săritori chiar și atunci când cunoștințele de limbi străine nu sunt tocmai atuul lor, muzee splendide (lucru la care mă așeptam, totuși, dat fiind de câtai amar de istorie fascinantă se bucură regiunea!) și - să nu uit - o bucătărie divină cu influențe multiple după care îmi lasă și acum gura apă când îmi amintesc.



Ce trebuie să știi înainte de a pune piciorul într-un loc atât de puțin vizitat cum este Kazahstanul? Să vedem...

1. Air Astana este o companie de nota 10 cu felicitări. Cu un echipaj cu adevărat interesat de pasageri (chiar și de noi ăștia din Economy), prețuri destul de accesibile și unele dintre cele mai curate și îngrijite avioane dintre toate câte ne-a fost dat să vedem până acum, Air Astana ne-a lăsat cu gura căscată. Ca de obicei, recunoaștem că mai întâi și la început ne-am interesat de safety record - ireproșabil, se înțelege, altfel nu ne-am fi urcat în avioanele lor nici plătiți (și zău că avem o listă cât o zi de post cu companii aeriene tabu, în frunte cu - ce să vezi - Turkish Airlines, căci în ciuda a ceea ce trâmbițează unii în dreapta și în stânga, siguranța, iar nu ieftineala ori plăcerile burdihanului, ar trebui să primeze atunci când iei decizia de a zbura ori nu cu cineva!).


Air Astana
2. Viza se ia extrem de ușor on arrival... și nu ocupă cu nerușinare o pagină întreagă din pașaport precum, de pildă, viza de Thailanda (de a cărei procurare m-am săturat până peste cap, atât de tare încât mai nou refuz să mă deranjez să ajung acolo deși de ocazii slavă Domnului că nu duc lipsă).

3. Ca în mai toată Asia Centrală, diferențele de temperatură între anotimpuri sunt uriașe. Pune mâna și te documentează înainte de o vacanță acolo, altminteri nu m-ar mira să ai un șoc odată ajuns în regiune.


Primăvară în (adevărata) țară a lalelelor
4. Nu găsești taxiuri? Nu te impacienta, ia flutură mătăluță mâna pe stradă și vei fi asaltat de oferte. Și asta pentru că în Kazahstan orice mașină este un potențial taxi. Da, da, ai citit bine, iar vestea bună este că nu vei plăti o avere (dimpotrivă, în general orice drum te costă în jur de 3000-3500 de tenge), oamenii abia așteaptă să socializeze cu străinii, nimeni nu va încerca să te înșele ori jecmănească și nici nu trebuie să-ți faci griji pentru siguranța ta!

5. Nu te grăbi să rezervi transport/taxi de la/la aeroport cu ajutorul hotelului și/sau nu te grăbi să plătești (în avans) cu cardul, dacă plătești direct la șofer este mai ieftin.

6. La restaurante și hoteluri se poate plăti cu cardul. În rest...

7. ... poți schimba liniștit/ă bani oriunde, cursul de schimb fluctuează foarte puțin la casele de schimb de pretutindeni.

8. La restaurant prețurile sunt extrem de accesibile, nu-mi aduc aminte să fi plătit mai mult de 15000 de tenge pentru 2 persoane cu tot cu băutură, desert și 10% service charge incluse. Și trebuie să spun că n-am mâncat chiar oriunde, am ales niște localuri fabuloase despre care voi scrie aici la timpul potrivit!

9. Tururile organizate nu-s chiar ușor de găsit și deloc ieftine, așa că dacă nu cumva ai nevoie de ajutor pentru a ajunge pe cine știe ce coclauri, mai bine te descurci singur/ă.

10. La muzee prețul-standard al biletului este de 500 de tenge (o nimica toată!), cu suplimente ajunge la maxim 1500. Taxa foto te mai costă maxim 500 de tenge, altminteri nu vei putea face fotografii (ceea ce, dă-mi voie să-ți spun, ar fi mare păcat)

11. Nu există limită de greutate la bagajul de cabină pe Air Astana, trebuie doar să te încradrezi în dimensiuni.

12. Iarna ai parte de o uscăciune de nedescris, ceva ce eu una n-am mai experimentat decât în Antarctica și în general în mai toate regiunile polare, așa încât nu pleca nepregătit/ă la drum dacă nu vrei să suferi. Să ne înțelegem, iarnă este în Kazahstan și primăvara, de cele mai multe ori, în martie când am fost noi erau temperaturi de -11 până la -13 grade! În ciuda acestui fapt nu te-aș sfătui să o eviți, dimpotrivă, peisajul este divin iarna iar aerul....îmbătător de proaspăt! 


Întâlnire surprinzătoare cu Beatles-ii
13. Dacă vrei să guși faimosul kumis (lapte fermentat de iapă), află că se găsește de cumpărat cam la orice supermarket. Uită-te după căluți pe etichetă sau întreabă un localnic dacă nu te descurci singur/ă!


Kumis, laptele fermentat de iapă care se consumă în toată Asia Centrală
14. Nu te aștepta să găsești magneți și suveniruri pe toate drumurile și nici să dai peste o prea mare varietate. Dacă însă ții morțiș să nu pleci cu mâna goală, vizitează bazarul din Almaty și mall-ul din Astana...

15. În schimb când vine vorba de cărți poștale și timbre, lucrurile nu stau chiar cum mi-aș fi dorit. Aceleași poște cu aceleași cozi și aceeași lipsă de alternative ca în mai toată fosta Uniune Sovietică, diferența esențială fiind că aici nu ne-au lăsat să așteptăm prea mult (dacă nu mă înșel ne-au servit cu prioritate, ceea ce iarăși înseamnă multe puncte-bonus pentru kazahstanezi!).



16. Hotelurile sunt magnifice, iar spre deosebire de alte locuri (mhmhm, te-ai prins?) dacă dai un ban știi sigur că și beneficiezi de servicii pe măsură. Ce să mai, la fel ca în Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Rusia, și aici am întâlnit unele dintre cele mai tari hoteluri la care am stat vreodată!

17. Pe aeroport lucrurile se desfășoară surprinzător de civilizat. Ba chiar pe noi ne-au invitat gratis la Business Lounge, pentru simplul motiv că am întrebat dacă ne sunt valabile cardurile de acces și acolo (nu erau!)...

18. OAMENII SUNT MINUNAȚI, extrem de săritori și îți anticipează toate dorințele. Ce să mai, o plăcere interacțiunea cu ei, nu mai sunt astăzi multe locuri în lume despre care să poți spune așa ceva, într-o asemenea măsură...


Taximetristul insistă să îmi care schiurile și clăparii în ciuda protestelor repetate
Una peste alta, nu mă înțelege greșit, Kazahstanul nu este o țară ieftină, mai ales pentru cineva care ajunge acolo pentru prima dată și nu știe mai nimic despre ea. Dacă însă ții cont de sfaturile de mai sus vei economisi sume substanțiale și mă aștept să nu treacă mult până ce îți vei dori să revii în Kazahstan, așa cum îmi doresc  - ba nu, tânjesc! - eu acum.


Shymbulak, o stațiune de ski magnifică de care numai noi și Prințul Harry părem a fi aflat :))
(Notă: În timp ce scriam articolul de față - abia acum publicat - mi s-a făcut tare dor de Kazahstan, așa încât am mai dat o fugă. De astă dată obiectivul principal au fost minunatele pârtii de la Shymbulak despre care voi reveni cu informații cât de curând).


Drum al Mătăsii, la grabnică revedere! :D

"Nu zayets, nu pogodi?" :))))





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe