9.1.16

14 (+2) lucruri pe care să le iei cu tine în Antarctica


O călătorie în Antarctica nu poate și nu ar trebui să fie tratată altfel decât cu cea mai mare seriozitate. Vorbim, în fond, despre cel mai mare deșert din lume, și încă unul polar, ceea ce complică suplimentar lucrurile. Pe lângă frig, vei avea de luptat cu un mediu extrem de uscat, vântos și - cel mai adesea - potrivnic, altfel spus care se va simți dator să-ți pună bețe în roate ori de câte ori se va ivi ocazia. Nu există garanții de nicio natură, nici măcar aceea că te vei întoarce teafăr și nevătămat, deși o minimă, dar riguroasă pregătire și, mai ales, respectarea șirului interminabil de reguli pe care le comportă o vizită în ceea ce este, probabil, cel din urmă ținut sălbatic al lumii, s-ar putea să ridice semnificativ rata de succes. Pregătirile anterioare plecării sunt doar o mică parte din lunga serie de precauții pe care ai face bine să nu le neglijezi, vârful aisbergului, mai exact, ca să folosesc o expresie cum nu se poate mai nimerită în contextul dat. 

Găsești în continuare o listă a lucrurilor de bază fără de care o vizită în Antarctica, fie ea și una în plin sezon (ceea ce nu-ți recomand, deși asta e cu totul altă poveste), este aproape de neconceput.

1. Cremă cu factor de protecție solară cât mai ridicat

Soarele e foarte puternic în regiunile polare, așa încât vei avea nevoie de o cremă cu FPS 30 sau mai mare, pe care te sfătuiesc prietenește să o reaplici în mod regulat. Chiar și așa, s-ar putea să ai surpriza să te trezești desfigurat, cu arsuri în cele mai neașteptate locuri - în cazul meu deasupra sprâncenelor, sub ochi și pe și pe lângă șaua nasului (!).

2. Ochelari de soare

Nu întâmplător enumerați în capul listei alături de crema solară, ochelarii de soare sunt indispensabili într-un mediu în care lumina soarelui este amplificată considerabil de apă și zăpadă. Sunt convinsă că nu ții neapărat să te expui pericolului orbirii temporare sau chiar permanente ca efect al contemplării prelungite a împrejurimilor cu ochiul liber. Dacă porți ochelari de vedere cu tratament heliomat sau lentile de contact, e recomandabil să ai la tine o pereche de ochelari sau lentile suplimentară, nu știi niciodată ce surprize îți rezervă ziua sau ceasul într-un mediu preponderent ostil cum e Antarctica.

3. Lenjerie de corp termică

Protecție pentru gât multifuncțională și lenjerie de corp termică
Știut fiind că regula de bază care ar trebui să guverneze alegerea îmbrăcăminții adecvate pentru regiunile polare este aceea a suprapunerii cât mai multor straturi care să te izoleze termic, contribuind astfel la conservarea căldurii corpului tău, e lesne de înțeles că stratul cel mai important este cel interior. În mod ideal, acesta - compus din tricou și pantaloni termici - ar trebui să fie constituit în proporție cât mai mare, dacă nu chiar de 100%, din lână merinos, capabilă să absoarbă umezeala și să îți țină de cald chiar și atunci când este udă. N-ar strica să ai chiar și una-două perechi de boxeri din lână merinos pe tine dat fiind că vei petrece o mare parte a timpului în așa-numitele zodiacuri, bărci gonflabile cu care te vei deplasa pe întinderea înghețată a Oceanului Sudic și care au șanse minime să rămână uscate pe oricare dintre porțiunile ce vor fi acaparate de prețioasele șezuturi ale pasagerilor.

4. Protecție termică pentru gât multifuncțională, rezistentă la vânt și apă

Cu sau fără cagulă atașată, eșarfa tip fleece îți va proteja zona gâtului de vânt și intemperii sporindu-ți confortul termic și preschimbându-se la nevoie într-o a doua căciulă, numai bună a-ți servi ca strat interior. Unde mai pui că dă și bine în peisaj, mai ales dacă alegi una cât mai colorată.

5. Pantaloni impermeabili

Salopetă de ski impermeabilă
Nu îți pot sublinia suficient importanța pantalonilor sau salopetei (fie ea și bătrâna ta salopetă de ski dacă nu intenționezi să-ți cumperi una special pentru această ocazie) impermeabile în Antarctica! Nu te va mira cu siguranță dacă îți spun că prin părțile cu pricina sunt slabe șanse să te aștepte careva cu podețe de lemn, scări și covoare roșii. De cele mai multe ori debarcările înseamnă contact nemijlocit cu apa, malurile înalte, zăpada proaspăt depusă ori noroiul tipic sezonului principal, toate susceptibile a te uda până la piele în lipsa echipamentului adecvat. Într-un top al lucrurilor indispensabile pe care să le iei cu tine în Antarctica, pantalonii rezistenți la apă ar ocupa în mod cert unul dintre locurile fruntașe!

6. Două rânduri de mănuși

Groase și waterproof în stânga, subțiri de fleece moale și călduros în dreapta imaginii
În același spirit al indicațiilor prețioase de mai sus se înscrie și recomandarea de a avea la tine neapărat două rânduri de mănuși, unele mai comode și subțirele, cel mai adesea tot din material tip fleece, care să te protejeze cât de cât de vânt și îngheț când ai nevoie să-ți folosești mâinile la operațiuni mai sensibile, cum ar fi de pildă acționarea declanșatorului camerei foto, în aer liber, și unele exterioare, din material mai gros și musai rezistent la apă, care să te protejeze de frigul la care vei fi expus în mod constant. Este esențial să îți păstrezi mâinile calde mereu, altminteri orice debarcare și orice ieșire în larg te va indispune teribil!

7. Binoclu 

Nu cumva să omiți să pui în bagaj un binoclu compact cu putere mare de mărire și imagine clară. Situațiile în care fauna marină și terestră va face tumbe spectaculoase în imediata-ți apropiere sau în vecinătatea zodiacului, deși de dorit și frecvent întâlnite, nu pot fi totuși garantate, iar un binoclu ți le va aduce mai aproape în doi timpi și trei mișcări, cam tot atât cât durează uneori aceste întâlniri pe care altminteri sunt sigură că ți-ar părea rău să le ratezi. 

8. Baterii și carduri de memorie de rezervă pentru camera foto

Știi bine că bateriile se descarcă mult mai repede în condiții de frig prelungit iar cardurile de memorie nu sunt niciodată suficiente când ai sub nas atâtea și atâtea oportunități fotografice de excepție cum îți oferă Antarctica, așa încât, rogu-te, nu te lăsa prins pe picior greșit nici în această privință.

9. Sac impermeabil pentru aparatul de fotografiat

Sacul meu impermeabil roz cum n-a văzut Antarctica! :D
Sau un rucsac rezistent la apă care să servească aceluiași scop. Pentru că ți-e cunoscut, poate, faptul că nimic în lume nu-ți va mai putea resuscita aparatul foto odată ce a luat contact cu apa sărată de ocean. Eu am ales un sac impermeabil... roz! cum n-a văzut Antarctica de când e ea. E drept că atunci când l-am comandat online nu ne-am gândit nicio secundă cum îi va sta cu el soțului meu, osândit să îl poarte asupra sa pe întreaga durată a expediției!

10. Încălțăminte (adidași) cu talpă antialunecare

XA Pro 3D GTX de la Salomon, buni și pentru alergat
Fără de care deplasarea pe puntea vasului îți va fi dificilă ori chiar te va pune în pericol. Și asta pentru că, oricare ar fi luna în care purcezi spre Antarctica, vei străbate negreșit regiuni cu condiții climatice diferite, inclusiv cu ninsori abundente și vânt puternic care va favoriza, pe alocuri, valuri uriașe. Greu de crezut că puntea va rămâne uscată pentru multă vreme în atari condiții, lucru care, combinat cu vântul feroce și purtarea încălțămintei inadecvate, îți va da serios de furcă ori chiar îți va pune sub semnul întrebării siguranța la bord.

11. GoPro-ul

Din aceleași motive care au de-a face în principal cu vremea instabilă și apa de ocean dăunătoare camerei foto pe care le-am amintit mai sus, n-ar strica să ai la tine (și) un GoPro. Pentru necunoscători, acesta este un aparat de fotografiat de dimensiuni reduse cu lentilă tip fish eye potrivit oricărui tip de vreme și în special utilizării subacvatice. În plus față de avantajul net al unei camere foto pe care apa și intemperiile o lasă... rece, nu crezi că ar merita să poți avea o perspectivă diferită asupra aisbergurilor și, mai ales, asupra zbenguielii neobosite a pinguinilor?

12. O carte sau cărți de citit

Plus pastilele împotriva răului de mare (Dizinil) aduse cu noi, pe care însă nu le-am folosit
Din experiența mea, majoritatea vapoarelor de expediție au la bord o bibliotecă dotată cu suficiente exemplare de literatură de călătorie, albume de fotografie și cărți de specialitate cu tematică variată, cel mai adesea privind fauna și flora antarctică, toate în limba engleză. Dacă nu te știi mare amator de limbi străine sau, pur și simplu, preferi frumoasa limbă maternă, bine ar fi să îți aduci de acasă ceva de citit pentru rarele momente pe care prezentările de la bord, ieșirile în natură ori confruntările cu inevitabilele neplăceri ale mersului pe mare ți le vor lăsa neocupate.

13. O asigurare babană

Majoritatea operatorilor antarctici îți includ în prețul expediției o asigurare cuprinzătoare de evacuare cu elicopterul în caz de urgență - nu uita să întrebi de ea înainte de a plăti călătoria! Pe lângă aceasta te sfătuiesc să nu pleci la drum fără o asigurare medicală de călătorie cât mai babană cu putință, încheiată special pentru această regiune îndepărtată, cu regim special. Până la urmă nu vorbim despre o călătorie obișnuită, ci despre o expediție în toată puterea cuvântului, așa încât fă bine și nu te juca cu viața și siguranța ta.

14. Costumul de baie

Plonjonul polar - o aventură de neuitat!
Da, da, exact cum ai citit, n-ai ce să cauți în Antarctica fără costumul de baie. Fie vremea cât de rea, o șansă doar și numai una vei avea să trăiești pe pielea ta (înfrigurată) provocarea supremă a oricărei expediții antarctice: plonjonul polar! Și chiar de te vei ține departe de astă distracție, află că unele vapoare sunt veritabile spa-uri pe valuri, dotate cu piscină, hot tub și camere de masaj, așa că nu știi niciodată când ți-ar mai putea folosi.

La nevoie, în funcție de ce îți oferă - inclus în preț - operatorul antarctic:

15. Haină groasă impermeabilă

Parka pe care am primit-o cadou
Spun la nevoie pentru că am observat că majoritatea companiilor îți oferă, în cadrul pachetului de călătorie, o haină special concepută pentru regiunile polare, rezistentă la vânt și apă, pe care o poți păstra la finalul expediției. Dacă așa stau lucrurile, nu are rost să îți încarci bagajul cu una în plus, cea oferită este arhisuficientă, ba chiar s-ar putea să te bucure să afli că e și frumoasă tare.

16. Cizme de cauciuc

Cizmele de cauciuc de împrumut
În principiu nu cred că vei avea nevoie să îți achiziționezi o pereche pentru că - aidoma situației de mai sus - cizmele de cauciuc îți vor fi puse la dispoziție gratuit la bord la începutul călătoriei. Spre deosebire de haina impermeabilă-cadou, acestea - extrem de utile de altfel pentru debarcările în sus-numitele condiții dificile - îți sunt oferite doar cu titlu de împrumut și vor trebui returnate în ajunul întoarcerii.

În funcție de compania aleasă s-ar putea să mai primești cadou o cărțulie cu informații esențiale despre Antarctica și regulile aplicabile pe teritoriul ei, o ploscă pentru apă atașabilă hainei pe care să o iei cu tine la debarcări iar la bord vei găsi la discreție, gratuit, medicamente împotriva răului de mare, drept pentru care pe acestea din urmă nu am considerat necesar a le include în listă.


Cum împachetezi în mod ideal toate acestea astfel încât să te încadrezi în limitele de greutate maximă prevăzute pentru bagaj (15-20 kg)? Iată mai jos un film explicativ genial:





2 comentarii:

  1. Ioana, m-ai facut sa-mi petrec seara citindu-ti articolul tau si vizionand filmuletele de pe YT, care se succed unul dupa altul!!!
    Desi totul e...fascinant, cu siguranta nu oricine poate sa faca fata unei astfel de expeditii...
    Bravo tie ca esti o curajoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi, Alinuta! Asa e, pe majoritatea pasagerilor ii doboara, inca din primele zile, raul de mare, si zau ca nu e deloc un aspect de neglijat, din cate am vazut si auzit pe vas...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe