18.6.13

De la București la Lisabona cu mașina: 4615 kilometri de peisaje pitorești din Europa


Dacă ești un obișnuit al aeroporturilor, 4615 kilometri cu mașina nu-s chiar de ici, de colo. Mai ales când ai la dispoziție o perioadă limitată de timp iar ispitele de pe traseu sunt atât de multe încât riști să depășești cu mult planul inițial, și așa făcut, desfăcut și refăcut de câteva zeci de ori.

Totul e bine când se sfârșește cu bine și deși cele 11 țări pe care le inclusesem în mult așteptatul tur european s-au transformat peste noapte, pe motiv de ploi și inundații serioase, în "doar" 9, acesta s-a dovedit a fi fost singurul neajuns al călătoriei, și nici măcar el unul demn de luat în seamă de vreme ce și așa zilele au fost neîncăpătoare pentru toate câte ni le propusesem și s-au mai ivit pe parcurs. N-am avut parte de incidente, cazările pe care ni le-am rezervat singuri în pripă pe internet au fost mai mult decât mulțumitoare, nu ne-a oprit deloc poliția, nu ne-a ridicat nimeni mașina (nici n-ar fi avut de ce, am avut grijă să parcăm regulamentar în absolut toate locurile), n-am avut parte de fenomene meteo neplăcute (trei stropi de ploaie la Belgrad nici măcar nu se pun la socoteală, firește), drumul pe autostrăzi a fost o plăcere în ciuda taxelor destul de ridicate pe porțiunile mai lungi, ce să mai, în afară de hârtoapele din România (codașii Europei am rămas, zău așa!) și o mică păcăleală turistică la spanioli n-am prea avut motive să scrâșnim din dinți a frustrare ori necaz.

Mai mult decât atât, imaginea lanurilor nesfârșite de maci sângerii, a tufelor înstelate de iasomie japoneză și inflorescențelor parfumate ale teilor întâlniți în toate cele 9 țări ni s-a întipărit în minte mai ceva ca tușele pronunțate ale unui tablou impresionist, convingându-ne o dată în plus că n-am fi putut alege o lună mai potrivită decât iunie pentru a redescoperi, la pas și cu mașina, bătrâna și prea răbdătoarea Europă.

În cazul în care doriți să ne călcați pe urme anul viitor sau chiar vara asta, aveți mai jos cele câteva informații esențiale cu ajutorul cărora vă puteți apoi schița propriul itinerar.

TRASEUL

Ziua 1: București-Belgrad

Distanță:
Ceva mai mult de 600 km, dintre care doar un sfert se parcurg pe autostradă. Porțiunea cea mai dificilă a traseului dat fiind că am ales ruta mai lungă prin România iar drumurile sunt cum bine știți.
Cazare (click pe link): Jahting Klub Kej. 
Ziua 2: Belgrad-Zagreb-Rastoke-Plitvice

Distanță:
Peste 500 km, majoritatea parcurși pe autostradă.
Taxe de autostradă: 30-40 euro
Cazare (click pe link): House Loncar. 
Ziua 3: Plitvice-Ljubljana-Postojna 

Distanță:
Peste 300 km, majoritatea parcurși pe autostradă.
Taxe de autostradă: 20-30 euro (dintre care 14 euro vignetă pentru Slovenia)
Cazare (click pe link): Apartment Grmek.
Ziua 4: Postojna-Piran-Sirmione-Milano 

Distanță:
Peste 500 km, majoritatea parcurși pe autostradă.
Taxe de autostradă: 40-45 euro
Cazare (click pe link): Italiana Hotels Milan Rho Fair. 
Ziua 5: Milano-Sanremo-Ventimiglia-Monte Carlo-Biot

Distanță:
Peste 350 km, majoritatea parcurși pe autostradă.
Taxe de autostradă: 30-35 euro
Cazare (click pe link): Chambre d'hotes La Muserie.
Ziua 6: Biot-Monte Carlo-Nisa-Monte Carlo-Biot

Distanță:
În jur de 90 km dus-întors, majoritatea drumului pe autostradă. Am lăsat mașina la Monte Carlo și de acolo am luat trenul către Nisa, ceea ce vă recomand și vouă dat fiind traficul intens din Nisa. Taxă de parcare în Monte Carlo: în jur de 15 euro, maxim 20 euro pe zi.
Taxe de autostradă: 8-9 euro
Cazare (click pe link): Chambre d'hotes La Muserie.
Ziua 7: Biot-Cannes-Antibes-Saint Paul de Vence-Arles-Lourdes

Distanță:
Peste 750 km, majoritatea pe autostradă. Zi lungă, dar a meritat cu prisosință!
Taxe de autostradă: 40-50 euro
Cazare (click pe link): Villa les Orangers.
 


 
Ziua 8: Lourdes-Bayonne-Biarritz-San Sebastian

Distanță:
Peste 200 km, majoritatea pe autostradă.
Taxe de autostradă: 10-15 euro
Cazare (click pe link): Colegio Mayor Olarain.
Ziua 9: San Sebastian-Pamplona-Burgos-Salamanca

Distanță:
Peste 500 km, majoritatea pe autostradă.
Taxe de autostradă: 15-20 euro
Cazare (click pe link): Hotel Castellano III.
Ziua 10: Salamanca-Castelo Branco-Lisabona

Distanță:
În jur de 500 km, majoritatea pe autostradă.
Taxe de autostradă: 20-25 euro

2 comentarii:

  1. ohoooo, ati alergat ceva! sau stii cum se mai zice: e un bun inceput :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ici-colo.ro: Cu masina mai putin, pe picioare in schimb am alergat mai ceva ca la olimpiada. Si chiar vorbesc serios, am urcat la stradute abrupte si turnuri in mers alert cat pentru o viata, mi-am descoperit muschi (durerosi) despre care habar nu aveam ca exista :-))) Dar nu ma plang, cu cat calatoresti mai des cu atat ai mai multa nevoie de conditie fizica. Ce ma bucur eu e ca am vazut mai tot ce ne doream si chiar cate ceva in plus, cum am scris si pe Facebook programul era mai "subtirel" initial, insa am simtit nevoia sa-l mai completam pe parcurs.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe