21.8.12

Arcen - refugiul olandez al elfilor



Situat în Olanda între râul Maas și granița cu Germania și prea puțin cunoscut turiștilor, Arcen e genul de sătuc pe care îl îndrăgești din prima clipă. Delicată, liniștită, cu străduțe pietruite care te poartă printre case de cărămidă roșie cu două-trei etaje, ale căror fațade au drept unice podoabe ghivece cu mușcate ori felinare decorative, cu bolți de verdeață și gărdulețe năpădite de iederă, cu ferestre înalte și luminoase ale căror tende în culori neutre trădează existența prăvăliilor cu suveniruri și specialități locale, micuța așezare se mândrește cu un castel baroc vechi de secole și cele mai frumoase grădini din Olanda: Kasteeltuinen. Aici are loc de două ori pe an un festival fantezist cu accente medievale la care participă zeci de mii de oameni, pe numele lui Elf Fantasy Fair, la finalul căruia, cucerit de peisajul desăvârșit care i-a slujit drept scenă de desfășurare, nu poți să nu te gândești că elfii înșiși, dacă ar fi avut de ales, și-ar fi stabilit aici cartierul general!












Și pe bună dreptate, căci Arcen a fost hărăzit de natură cu peisaje demne de tabloul unui pictor olandez și înzestrat de oameni cu cele necesare unui trai voios și lipsit de griji: parcuri, grădini, arcade cotropite de flori, băi termale, o moară de apă, o fabrică de bere, o distilerie și chiar și un bac ce face legătura între hotelurile și locuințele amplasate pe cele două maluri ale râului. Dintre toate acestea, castelul Arcen este dovada grăitoare a faptului că forțele îmbinate ale omului și naturii zămislesc lucrări mărețe. Castelul a fost construit în secolul al XVII-lea de ducii de Geldern și a aparținut, de-a lungul istoriei sale de 400 ani, mai multor familii nobiliare, ajungând în prezent proprietatea fundației Limburg Landscape care organizează aici varii evenimente și expoziții. Castelul a suferit stricăciuni majore în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a servit drept adăpost pentru soldați, și a fost refăcut în anul 1674 în schimbul multor milioane de guldeni, alte milioane fiind alocate restaurării grădinilor după anul 1879 și respectiv 1988. Rezultatul spectaculos - cuprinzând iazuri, fântâni arteziene, cascade, o seră tropicală și grădini amenajate în care înfloresc peste 12.000 trandafiri din 300 specii diferite și unde viețuiesc în armonie deplină pești, rațe, berze, flamingi, maimuțe-veveriță și lemuri - justifică de bună seamă alegerea domeniului castelului drept locație a Festivalului elfilor.
















Organizat prima dată în anul 2001 în parcul tematic Archeon din orașul olandez Alphen aan den Rijn la inițiativa creatorului său, Stefan Struik, Festivalul Elfilor a schimbat diverse locații până să se oprească la Haarzuilens și Arcen, unde are loc și în prezent de două ori pe an, în lunile aprilie și septembrie. Devenit între timp cea mai mare manifestare tip fantasy din Europa, evenimentul, deopotrivă carnaval și festival de muzică rock și medievală, atrage în cele două zile de desfășurare peste 20.000 vizitatori, dintre care majoritatea sosesc costumați fantezist fie în eroi cunoscuți din cărți și filme reprezentative pentru genul fantasy, fie în personaje plăsmuite de propria imaginație. Printre activitățile cu mare trecere la public se numără turnirurile, concursurile de costume, lecturile din cărțile unor autori consacrați ai genului, concertele de muzică rock și medievală, focurile de artificii, workshop-urile și demonstrațiile diverse, prezentările susținute de actori și regizori de filme fantasy, sesiunile de autografe, bodypainting-ul, dansurile medievale, expozițiile și, nu în ultimul rând, implicarea activă pe câmpul de luptă :). Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 15-16 septembrie, mai multe detalii despre tema "Mumii și faraoni" și programul acestuia găsiți aici. Biletul costă în jur de 40 Euro pentru 2 zile și se poate cumpăra online.
















Dacă ați fi participat în 2009 la prima ediție a Elf Fantasy Fair din Arcen, ați fi fost martorii unei parade a costumelor de zile mari. Ați fi avut șansa să o ascultați live pe Tarja Turunen, fosta solistă a trupei finlandeze Nightwish, într-un concert incendiar. Ați fi urmărit fascinați torțele aprinse în Kasteeltuinen odată cu lăsarea serii pe ambele maluri ale lacului acoperit de nuferi. Și poate, cine știe, v-ar fi sărit în ochi o castelană cu două codițe blonde, a cărei preafrumoasă rochie medievală de azur cu umeri bufanți și mâneci lungi și delicate din voal alb, străveziu - cumpărată în pripă de la fața locului, de la un stand cu costume pentru copii - era asortată, neintenționat firește, la o mândrețe de... conduri bocanci! :)


















Cum ajungi:

Cu trenul din Amsterdam până la Venlo (schimbi la Eindhoven), apoi iei shuttle bus-ul din Venlo și în jumătate de oră ești la Arcen. Din Amsterdam până în Venlo faci vreo două ore. Detalii suplimentare aici.





21 comentarii:

  1. Cat de fain!Minunate costumele acelea,mi-ar place sa merg la un astfel de festival. Apoi, oraselul arata splendid, boltele acelea cu flori colorate dau viata parca strazilor. Superb!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si sa stii ca din punctul meu de vedere nu-s prea reusite pozele, acum 3 ani de zile aveam o camera foto cam slabuta. Asa ca iti dai seama cat de (mult mai) colorat si pitoresc e Arcen live! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-ai pus poza mea preferata cu Padurea Fermecata :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Moni, nu stiu la ce poza te referi, dar zau ca nu cred ca ti-am aratat vreodata vreo poza din Arcen care sa nu se regaseasca intre cele postate la articolul asta :-) Refresh my memory, will ya?

    RăspundețiȘtergere
  5. ce tare, festivalul elfilor.I like it :) Vezi ca m-am mutat :D
    vacantevacante.com

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adriana D: Ma bucur mult ca iti plac! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Micky: Si eu unde am fost de nu m-am prins? A, probabil eram pe coclauri, ca de obicei :-D

    Ma duc acum sa ma uit si modific si in blogroll, mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. eu merci. si sper ca azi merge :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Micky, am crezut ca ai rezolvat si am incercat iar, adineauri. Imi pare rau sa iti spun, insa tot nu merge :-( Eu zic sa te mai uiti o data la setari, de cand ai schimbat domeniul primesc obsesiv acelasi mesaj de fiecare data cand incerc sa iti accesez blogul...

    RăspundețiȘtergere
  10. Minunat satuc olandez , mi-ar plăcea să trăiesc acolo Ioana , aş vrea să schimb ceva esenţial în viaţa mea ...M-aş face elf ....:) )))))

    RăspundețiȘtergere
  11. In cazul asta, Radu, e momentul sa incepi sa-ti lasi urechile sa creasca :-)))

    RăspundețiȘtergere
  12. nu stiu frate ce sa-i mai fac. aceeasi problema o am eu cu blogul lui Bia, nu ma lasa sa intru, imi zice ce-ti zice tie, de vreo 2 zile.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Micky: O fi "de la ei"? Naiba stie cine or fi ei, dar poate isi revin pana la urma, ce D-zeu???!? :-D Hai ca mai incerc si te tin la curent, s-o rezolva pana la urma...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce tare... Habar n-aveam ca exista asa ceva :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am stiut eu ca inca mai am motive sa ma intorc in Olanda... Pare un loc foarte interesant. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Am stiut eu ca inca mai am motive sa ma intorc in Olanda... Pare un loc foarte interesant. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Apollo: Si stai sa vezi cate altele am mai vazut... :-P

    RăspundețiȘtergere
  18. Ah, de-atata timp in NL dar n-am auzit de satucul asta. In ceea ce priveste turistii, majoritatea au ochi si urechi pentru...capitala:)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Foxcrawl: Ai vazut? De-asta e bine sa citesti... Printre randuri :-D Ia sa te duci sa-l vezi, sunt sigura ca iti va placea!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe