25.2.12

Făurar al viselor mele

Setea lunilor în care m-am văzut nevoită să stau locului iar singurele călătorii de care am avut parte au fost chinuitoarele incursiuni imaginare în lumea fără de astâmpăr înghesuită cu trudă de minți strălucite între filele necuprinzătoare ale unor cărți din micuța bibliotecă pe care am reușit să o încropesc în Doha se cădea a fi stinsă cât mai curând cu putință, așa încât - odată înlăturate opreliștile care mă țintuiseră pe lângă casă - mi-am promis să spun "Da" fără ezitare oricărei ocazii de a-mi lua, din nou, tălpile la spinare. Mai presus de orice așteptări aș fi putut avea dacă, desigur, aș fi îndrăznit să sper la mai mult decât îndelung planificata vacanță în nord cu care avea să se încheie, luna februarie mi-a dăruit, pe nepusă masă, nu una, nu două, nu trei, ci de-a dreptul patru (!) destinații la care să jinduiesc până ce ar fi sosit, în fine, timpul ca realitatea să ia locul viselor. Și cum nu-s eu omul căruia să-i placă să se amăgească cu speranțe deșarte, mi-am propus să le iau încet, pe rând, lepădând cât colo, ca pe o nesuferită piele de șarpe prea uzată, obișnuita agitație anticipativă, ca și cum aparenta mea lipsă de interes le-ar fi făcut mai puțin susceptibile de a-mi scăpa printre degete, doar-doar aș fi reușit astfel să păcălesc cât mai multe planuri să se și realizeze. Credeți sau nu, a funcționat!

Dacă nu mă grăbesc să declar luna februarie "luna călătoriilor", este doar pentru că am mare încredere în potențialul turistic al viitoarelor luni. Totuși, a pendula într-o singură lună între 3 continente în decurs de doar 15 zile, este mare lucru chiar și pentru cineva ca mine care călătorește frecvent. Cu atât mai mult cu cât, nu o ascund, nu mă simt chiar în largul meu suspendată ore în șir între cer și pământ, pradă toanelor vremii și necruțătoarelor turbulențe pe care, după o vreme, ajungi să știi dinainte cam în ce zone și cu ce intensitate să le aștepți. Eheei, dar ce nu face omul pentru câteva clipe de fericire! Am zis pe furiș un "Doamne ajută" (mă rog, am zis eu mai mulți, dar ...să trecem peste asta), cu voce tare un "Dar și dacă mă întorc cu bine...!", mi-am aruncat în bagaj cele trebuincioase drumului și am plecat. Prima oprire a fost Elveția unde am sosit - halal coordonare! - odată cu gerul.

Schaffhausen, Cascada Rinului
Zürich pe înserat
Berna
Lucerna
După cele -25 grade din Elveția, temperaturile venețiene mai ridicate cu vreo 23 grade s-ar fi putut numi chiar ...înviorătoare, dacă proximitatea apei și umiditatea atmosferică nu le-ar fi făcut să pară considerabil mai scăzute. Nimic atât de neînsemnat nu ne-ar fi putut însă împiedica să ne cufundăm în magia carnavalului, premieră cu atât mai râvnită cu cât am tot tergiversat acest moment de mai bine de 3 ani.

Veneția de carnaval
După un răstimp prea scurt pentru un eveniment de o asemenea amploare (de fapt orice răstimp în Veneția ar fi fost prea scurt, dacă mă întrebați pe mine!), ne-am luat rămas bun de la imaginea bizară a palmierilor venețieni încărcați de zăpadă și am sfidat din nou diferențele uriașe de temperatură, aterizând - după un nou salt înaripat peste timp și continente - în Dar Es Salaam, Tanzania, la nu mai puțin de 30 grade. 

Plajă cu faleză de corali din Dar Es Salaam
O binemeritată baie de soare și liniște și iată-ne întorși în Doha, pe ultima sută de metri a unei zile, așteptând-o cu nerăbdare pe următoarea care avea să ne poarte, dis de dimineață, înspre Norvegia. Parcă bănuind că venim de departe, intuind, pasămite, că am așteptat atâta amar de vreme să ajungem acolo și că nu aveam a zăbovi prea mult, mânați fiind de elanul împlinirii unei dorințe mai vechi, Oslo și-a dezmințit reputația de capitală friguroasă. Conjurat parcă pentru noi de multele căpșoare blonde și surâzătoare cărora le-a împrumutat pe termen nelimitat din strălucirea sa, soarele ne-a călăuzit pașii în toate cele 3 zile, conlucrând îndeaproape cu zăpada sticloasă și cei câțiva norișori străvezii pentru a crea peisaje de neuitat.

The Fountain, Vigelandsparken
Statuie din parcul Vigeland
Că între "soare" și "ninsoare" e o diferență de doar câteva litere, traduse în alte două ore de zbor peste cele mai armonioase îmbinări de forme de relief pe care le-am văzut vreodată, aveam să aflăm curând în Tromsø, orășelul - insulă situat în interiorul Cercului Polar, punctul de plecare al faimoaselor expediții arctice de odinioară și totodată cel mai nordic punct din Europa în care am călcat până acum. Dincolo de asocierea cu nume celebre precum Fridtjof Nansen și Roald Amundsen - cei mai importanți exploratori polari din Norvegia și din întreaga lume - Tromsø își datorează renumele poziției optime (în interiorul așa-numitei centuri aurorale / "aurora belt") pentru observarea celui mai spectaculos fenomen optic natural, aurora boreală. Nu vă mai țin în suspans, nu doar că am văzut un spectacol fabulos de lumină, mișcare și culoare, dar am și participat în direct la stabilirea unui record în istoria micuțului oraș din creștetul Norvegiei: pe data de 18 februarie 2012, 300 de turiști au văzut în același timp, în locuri diferite de pe insulă, aurora boreală! Aceeași dată în care mie una mi s-a îndeplinit cel mai mare vis de până acum...

Tromso văzut de sus
A dream come true
Luna februarie în cifre:

- 15 zile (dintre care mai bine de 2 zile întregi petrecute în zbor), 3 continente, 10 zboruri 
- peste 4.500 poze și filmulețe
- peste 9 filme văzute pe Qatar Airways, dintre care îmi amintesc și vă recomand: Cei trei muschetari, Tintin, Puss in Boots, Drive, In time, Dirty Rotten Scoundrels, Outbreak, Alice in Wonderland, Johnny English Reborn.
- 8 cărți poștale au plecat către ai mei (sper să nu citească partea asta înainte de a ajunge la ei preafrumoasele cărți poștale, deși surpriza constă în număr mai degrabă decât în transmiterea propriu-zisă :-D)
- am cumpărat 12 magneți ("doar" 12 pentru că din unele locuri aveam deja iar în altele nu am găsit)
- m-am abținut, cu chiu cu vai, să nu îmi achiziționez mai mult de 6 cărți (cu și despre călătorii, exploratori, aurore boreale)
- am zburat a 2-a oară cu un low-cost, Norwegian, ale cărui oferte extrem de tentante vă poftesc să le accesați și voi aici.


Despre toate acestea și multe altele promit să vă povestesc pe îndelete și cu lux de amănunte îndată ce mă voi fi dezmeticit oleacă după atâta umblat...



35 comentarii:

  1. Superb! Ţi-am urmărit pozele din nord pe FB! Şi nu ştiam de Norvegia ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu? Parca tineam minte ca iti scrisesem ceva despre asta pe blog, dar e posibil sa ma insel :-) Superb e putin spus, a fost o luna de milioane! Nu ma deranjeaza sa stau pe bara o vreme, dupa luna asta :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. Extraordinar! Acum ai subiecte multe pentru postarile ulterioare! Abia astept sa descri pe larg experientele care le-ai trait!

    Odihna placuta pt moment!

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  4. Dana, subiecte multe as fi avut si inainte de luna asta si as avea multa vreme chiar daca nu as mai calatori nicio zi de acum incolo :-) Problema e timpul, nu am timp sa scriu cate am de scris...

    Multumesc frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ohooo! Ai umblat oleacă!
    Păi, hai, bea un pahar de apă, scutură-ți ciubotele de praful de pe atâta drum, hodină-te o zi-două și aveți cuvântu', dă-i 'nainte, stimabilo, că tropăie auditoriul! :-)))

    RăspundețiȘtergere
  6. :-)))) Bubule, incerc, dar o sa fiu cam ocupata in perioada urmatoare, asa-mi trebuie daca pana acum am umblat teleleu :-D O sa-mi ia probabil ceva mai mult decat o zi-doua, dar stiu eu ca voi sunteti indulgenti cu mine :-P

    RăspundețiȘtergere
  7. Super! Vad ca ai impuscat 2 iespuri dintr-o lovitura, carnavalul de la Venetia si Aurora!
    De Tanzania ce sa mai zic!! Ai avut o vacanta pe cinste, deabia astept articolele

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am vazut cateva din pozele pe care le-ai postat pe Facebook ,cele din Norvegia , cu minunatele perdele boreale pe care cine stie cand le vom vedea in realitate , chiar si noi ...Ai colinadat un pic si-ti multumesc ca ne impartasesti si noua din frumoasele experiente pe care le-ai avut , Ioana ! Astept cu interes urmatoarele poatari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Alicee: Se poate spune si asa... Si ce mai iepuri, nu? :-))) De-a dreptul exotici :-P

    RăspundețiȘtergere
  10. @Radu: Eu multumesc ca va deranjati sa le cititi, in fond aici pe blog e doar o infima parte din ce ati putea vedea cu totii, cea perceputa de ochii mei si redata cu cuvintele mele, atata cat ma ajuta si ele, saracele :-).

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar daca ai spus pe undeva, probabil mie mi-a scapat! Te-am tot urmarit pe FB, dar am fost destul de zapacita, ma si intrebam daca postezi live sau nu, mi se parea destul de imposibil - Venetia, Norvegia, etc. Totul la un loc :).

    RăspundețiȘtergere
  12. @Liliana: Mie-mi spui?! Chiar si acum mi se pare incredibil totul... Da, chiar am postat live din fiecare loc :-))

    RăspundețiȘtergere
  13. te-am urmarit pe fb si am avut senzatia ca au fost mai mult de 15 zile! 15 zile minunate, superb descrise si surprinse in fotografii! sper sa ai parte de multe luni din acestea fantastice, in care sa ajungi in toate locurile pe care le visezi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc mult de tot, Cristina, asa sa fie! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte placut acest traseu! :) O zi cat mai buna iti doresc!
    Cuvintele de verificare mi-au nenorocit ochii de tot!

    RăspundețiȘtergere
  16. Robert, multumesc mult, la fel si tie! :-)

    Imi pare rau apropo de cuvintele de verificare, insa din pacate inteleg ca este mai rau fara ele decat cu ele, au si ele rolul lor...

    RăspundețiȘtergere
  17. nu-i obositor atata calatorit ;) intreb si io, cu invidie, fireste :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ioana@m-v: Sa stii ca e si n-as fi crezut ca o sa spun asta vreodata. In special zborurile mi s-au parut obositoare, mai ales ca eu nu prea pot sa dorm in avion :-(

    RăspundețiȘtergere
  19. wow Ioana...
    Dar cat calatoresti...te invidiez draga mea!
    Superb cum iti incepi povestirile la fiecare articol, ne transpui intr*un taram special si o lume minunata!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc, Loredana, pup si eu si o saptamana usoara! :-)

    RăspundețiȘtergere
  21. Cat de tareeeeeee... sa ma plimb si eu asa ar fi un vis...

    RăspundețiȘtergere
  22. Incredibila aventura!!! Te admir si invidiez amical pentru curaj si timpul liber gasit pt aceasta calatorie frumoasa.
    La cat mai multe astfel de escapade pe care sa le impartasesti si cu noi.:).

    RăspundețiȘtergere
  23. Frumoase experiente, sa surprind aurora boreala este si unul din visele mele. Intr-o zi stiu ca-i va veni randul. Si... felicitari pentru blog. Se simte filologul :)

    RăspundețiȘtergere
  24. O luna nebuna, nebuna.... Ce urmeaza oare? China? Jungla amazoniana? Islanda? Noua Zeelanda? Bucuresti? :D Zic si eu, poate iti dau idei :)

    RăspundețiȘtergere
  25. La asa o luna scurta, asa patru frumoase calatorii mai rar. Poate era mai bine sa alegi mai multe destinatii ceva mai calduroase, mai ales ca iarna asta a fost destul de inversunata!

    RăspundețiȘtergere
  26. Mersi, Dane! Mi-a placut cum ti-ai formulat mesajul, mai ales prima parte :-))))

    RăspundețiȘtergere
  27. @Mira: Multumesc mult! Sa inteleg ca... it takes one to know one? :-P

    Iti tin pumnii sa vezi cat mai curand aurora boreala!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Moni: Chiar crezi ca e cazul sa (mai) mi se dea idei? Asa ma stii tu pe mine? :-)))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  29. @Bilete de avion: Eu locuiesc in Doha, imi cam lipseste zapada, ca sa zic asa :-D

    RăspundețiȘtergere
  30. Am urmarit fotografiile tale si trebuie sa recunosc ca te-am invidiat putin. Atatea locuri, atatea minunatii. Sigur imi doresc si sa vad macar o parte din din lumea asta mare:)
    Multumesc pentru calatorile virtuale deocamdata.
    Seara senina mereu!

    RăspundețiȘtergere
  31. Tudor, iti tin pumnii si tie sa ajungi acolo unde iti doresti tu mai mult si mai mult! Mersi frumos si eu ca mergi alaturi de mine macar virtual...

    RăspundețiȘtergere
  32. Oauu!... Cam atât mai am grai să spun... Nu te întreb cum faci, cum reușești, important e că ai energia și timpul necesare pentru asemenea călătorii frumoase.
    Un vis de-al meu este să văd cândva savana africană, așa că aștept cu nerăbdare detalii despre Tanzania.
    De ce foto cu Aurora Boreală nu-ți aparține? :)

    RăspundețiȘtergere
  33. @Dan: In Tanzania nu am ajuns decat in Dar Es Salaam de data asta, in schimb am vazut cate ceva in Kenya, am si pus cateva filmulete aici pe blog, daca te intereseaza :-)

    Pozele cu Aurora Boreala sunt facute de ghidul nostru din seara respectiva, am facut si cu camera mea cateva insa sunt foarte slabe calitativ. S-a bucurat insa foarte mult cand a auzit ca am blog de calatorii si ca o sa le postez aici :-) Francisco sta de multa vreme in Norvegia si stie exact cum sa seteze camera ca sa prinda aurora, nu e chiar asa usor sa o pozezi cum s-ar putea crede :-( Insa sunt exact pozele cu ceea ce am vazut noi in acele cateva ore (ma rog, cu prea putin din ce am vazut noi :-P), nu sunt luate aiurea de pe net sau ceva...

    RăspundețiȘtergere
  34. am reajuns la aceste imagini..:)
    incredibila imaginea cu luminile nordului!!! multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe