10.12.11

Cele mai frumoase târguri de Crăciun (III) - Viena


Când vine vorba de răstimpul în care se desfășoară mult așteptatele Weihnachtsmärkte sau Christkindlmärkte din Germania și Austria, un scurt moment de reflecție vă va releva faptul că acestea își deschid și închid porțile, în mare, cam în aceeași perioadă. Sigur, veți spune că e natural ca târgurile de Crăciun să aibă loc în preajma sărbătorii care le împrumută numele și, deși nu greșiți câtuși de puțin, nu pot să nu observ că este un răspuns pe cât de corect pe atât de ...imprecis. Și asta pentru că momentul de începere a majorității târgurilor de Crăciun nu este nicidecum lăsat la voia întâmplării, după cum s-ar putea crede în necunoștință de cauză. Dimpotrivă, momentul de care vă vorbesc are o tradiție îndelungată și o semnificație religioasă aparte, aflându-se în strânsă legătură cu perioada premergătoare celebrării Nașterii lui Iisus pe care nemții și austriecii o denumesc Advent sau Adventszeit și care cuprinde cele 4 săptămâni dinainte de 25 decembrie.

Provenit din latinescul adventus, termenul Advent înseamnă "sosire" și se referă la nașterea lui Cristos. Perioada de Advent începe fie odată cu ziua Sf. Andrei (30 noiembrie), fie odată cu prima duminică din preajma acestei date - corespunzătoare celei de-a patra duminici înainte de 25 decembrie - situându-se deci în intervalul 27 noiembrie - 24 decembrie. În cazul în care ziua de Ajun cade într-o duminică, aceasta va fi considerată cea de-a patra duminică de Advent. În cadrul bisericilor catolică și luterană, Adventul marchează debutul unui nou an bisericesc. Cele 4 săptămâni de Advent reprezintă aluzia simbolică la cei 4000 de ani în care, după calculele bisericii, omenirea a trebuit să aștepte sosirea Mântuitorului. În ceea ce privește biserica ortodoxă, chiar dacă termenul Advent nu este folosit ca atare, acesta există și desemnează cele șase săptămâni dintre 15 noiembrie și 24 decembrie, cunoscute drept Postul Crăciunului. Spre deosebire de cel catolic și luteran, anul bisericesc ortodox începe însă la data de 1 septembrie. 

Dacă v-ați mișcat ceva mai mult în spațiul vorbitor de limbă germană, nu se poate să nu vă fi ajuns la urechi unele cuvinte compuse ce conțin termenul de Advent: Adventskalender, Adventskranz sau chiar ...Adventmarkt, aceasta din urmă fiind o altă denumire pentru cele mai mari dintre piețele de Crăciun tradiționale. Cum ar fi, de pildă, piețele de Crăciun tradiționale din ...Viena.

5. Viena


Prima mea călătorie în străinătate mi-a dezvăluit pe fugă o Vienă despre care nu știam mare lucru și din care nu-mi mai aduc aminte decât vag de palatul Schönbrunn admirat de la distanță și de faimosul Prater în care m-am urcat în primul Geisterbahn (trenuleț al groazei) din viața mea, despre care însă n-aș putea să vă relatez prea multe pentru că - spre marea-mi rușine - mi-am ținut tot timpul mâinile la ochi. (Fiți îngăduitori cu mine, eram totuși în clasa a patra!) Peste ceva ani mi-am zis curajoasă că n-ar fi rău să îndrept greșelile trecutului, așa că, odată ajunsă în Viena, am pornit-o întins spre Prater unde aveam să mă urc în sfârșit în trenulețul a cărui amintire mi-a pricinuit ani de zile atâtea și atâtea frustrări! Norocul nu mi-a surâs, era iarnă, ninsese zdravăn, așa că nu mi-a rămas decât să suspin a (minusculă) neîmplinire și să mă mulțumesc cu tot ce avea Viena mai frumos de oferit în preajma sărbătorilor de iarnă. De atunci am mai văzut Viena de vreo trei ori, pe iarnă și vară, pe soare și ploi, pe ger teribil și vânt năprasnic, găsind-o parcă tot mai chipeșă și mai primitoare cu fiecare an ce se interpunea între noi.

Când am ajuns prima dată la târgul de Crăciun de la Viena, vântul gonea în rafale sălbatice peste oraș, amenințând să ia pe sus orice creatură înzestrată cu suflu care ar fi avut nesăbuința de a se aventura afară din căldura căminului. În furia-i oarbă, vântul nebunul nu l-ar fi cruțat nici chiar pe însuși Mozart cel auriu și sclipicios din fața palatului Hofburg, darămite pe noi, bieți muritori cu intenții umile! N-aveam însă la dispoziție decât trei zile, așa încât ne-am îndesat bine căciulile pe urechi și am ieșit curajoși să dăm piept cu gerul. La vederea deja clasicelor căsuțe de lemn decorate în fel și chip, am uitat și noi de frig, și el de noi, așa încât am pornit cu elan să scotocim, din ochi, printre baloane colorate, lumânări parfumate din care se întrezăreau, prizoniere, frunze, boabe de cafea și feliuțe străvezii de lămâi și portocale, steluțe de brad delicate și figurine din iarbă, delicioși Würstl aburind apetisant în mijlocul peisajului înghețat, stinși de gâtlejuri însetate cu rânduri de Glühwein roșu și dens mirosind ademenitor a scorțișoară, cuișoare și portocală, batoane de marțipan (!) în învelișuri atrăgătoare, cu aromă de cafea, fistic, nuci și portocale, căsuțe de turtă dulce și fructe acoperite de straturi groase de ciocolată neagră ori glazură transparentă, globuri, păpuși, îngerași, ursuleți aruncând priviri galeșe de sub scufii roșii cu bordură albă și, desigur, tradiționalii Moși Crăciuni, oameni de zăpadă, reni și spiriduși în toate mărimile și sub toate înfățișările pe care mintea umană a fost în stare a le scorni. 

Și pe când noi alergam entuziasmați de la o gheretă la alta alegând cadouri pentru cei de acasă, noaptea s-a lăsat încet, ca o părere, peste oraș, căsuțele ornate cu ramuri înmiresmate de brad și-au tras cuminți obloanele, iar frigul ne-a izgonit înapoi în camera de hotel, unde am dormit duși, visând la acele Crăciunuri memorabile cu ninsori dese și obraji îmbujorați din copilărie...





















15 comentarii:

  1. Cred ca am mai spus-o: Austria est prima tara pe care mi-as dori sa o vizitez. Deocamdata raman numai la stadiul de vis pentru ca nu intrevad nicio posibilitate de a ajunge acolo. Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vaai, Ioana... Mi s-a facut asa un dor de Craciunul petrecut la Viena,incat cred ma apuc de scris si de selectat poze:) M-ai inspirat! O zi de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Minoki: Austria este la doar 1 ora de zbor de Romania...si exista ceva variante low cost de luat in considerare. Sunt sigura ca puteti face un efort la un moment dat, daca iti doresti atat de mult! Eu iti tin pumnii, oricum...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Angela: Asa sa faci, iti pandesc blogul, sa stii! Ma bucur ca te-am inspirat, te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Ioana....
    Nu am fost niciodata la targurile de la Viena, sunt convinsa ca sunt extraordinar de frumoase si intr-o zi as vrea sa merg si eu :)
    Iti pot recomanda si eu daca nu-i nici o problema targurile de craciun din Trento, Bolzano...ma rog in Nordul italiei, sunt foarte frumoase si merita vazute.
    O duminica frumoasa iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Delicii: Sigur ca accept cu drag orice recomandare, cu atat mai mult cu cat in Italia chiar nu m-am nimerit in preajma vreunui targ de Craciun. Mersi frumos, si tie week-end placut! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. pfff si cand ma gandesc ca am fost in Viena inainte Craciunului dar n-am trecut si pe la targ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Moni, lasa ca meriti bataie pentru asta (expresia "martipan in cantitati industriale" iti spune ceva?), dar eu ma mir cum de nu ti-au iesit in cale, sunt "casute" de sezon peste tot in pietele principale din Viena...

    RăspundețiȘtergere
  9. Stiam exact unde sunt, la 2 pasi ca sa zic asa, dar n-am apucat sa trec pe acolo

    RăspundețiȘtergere
  10. @delicii: si pe alea din Italia le-am ratat, mai ales ca am si stat in Trento cateva luni, ce-i drept nu in preajma Craciunului but still....

    RăspundețiȘtergere
  11. @Moni: Hmm, data viitoare nu le ocoli, ai vazut pozele :-P Poate chiar iti voi da o idee cu unul dintre episoadele urmatoare...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Ioana
    uite...iti pun cateva link-uri despre targurile din Merano, Trento si Verona. Ca sa iti faci o idee cat de cat
    http://www.nataleamerano.it/en/meran-advent/important-dates/7-0.html

    http://www.mercatinodinatale.tn.it/interne/photogallery_Photogallery.ashx?ID=14690

    O sa public si eu un articol despre asta cat de curand! O duminica placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Minunata e Viena cu strazile ei pavate cu granit , cu caii ei injugati la calesti conduse de romani in zona centrala , cu mirosul de balega ce culmea...nu deranjeaza deloc fiinca e curatata imediat , cu magazinele ei mici sau mari ..cu culorile ei vii cu concertele de la sfarsitul verii din piata primariei , cu civilizatia si constructiile monumentale cu preturile exagerate pentru servicii impecabile ...Am trecut in fuga o data prin Viena la un inceput de an , dupa cateva zile petrecute la poalele Alpilor in zona Langenfeld . Este o axperienta unica !

    RăspundețiȘtergere
  14. @Delicii: Mersi mult, chiar eram curioasa! Da, n-ar strica sa pui un articol de la fata locului, abia astept! :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Radu: Daca regret ceva in legatura cu Viena este ca nu am ajuns inca la concertul de Anul Nou :-( Cum ai zis de concerte mi-a picat fisa ca iar am uitat sa fac rezervare cu o mie de ani inainte (altfel nu gasesti bilet), poate la anul (asa zic mereu)...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe