1.12.11

Cele mai frumoase târguri de Crăciun (II) - Sibiu


Despre primele târguri de Crăciun se spune că și-ar avea originea în perioada de sfârșit a Evului Mediu. Deloc surprinzător dat fiind zona actuală de răspândire majoră a târgurilor de Crăciun, acestea au apărut în partea vorbitoare de limbă germană a Europei. Astfel, în Austria anului 1296 lua naștere primul eveniment de acest gen, cunoscut sub denumirea de Dezembermarkt (târgul lunii decembrie) și organizat cu aprobarea ducelui Albrecht I al Austriei pentru comercianții vienezi, în timp ce în Germania cel mai vechi târg a avut loc la Bautzen în 1384, sub forma unei piețe de carne (Fleischmarkt) în aer liber instituite prin lege de către însuși regele Wenzel, dreptul de expunere a mărfurilor în cadrul pieței încetând de Crăciun. Al treilea cel mai vechi târg din lume, târgul de Crăciun din Frankfurt am Main este atestat documentar încă din 1393.

Destinate inițial aprovizionării oamenilor cu mărfuri pentru iarnă la debutul sezonului rece, târgurile de Crăciun și-au lepădat treptat latura funcțională transformându-se în tradiție, astfel că în zilele noastre ele sunt parte integrantă și indisolubilă a ansamblului de pregătiri, evenimente și obiceiuri ce însoțesc an de an sărbătoarea Crăciunului. Organizate în mod uzual în piețele principale ale orașelor și în zonele pietonale, târgurile de Crăciun își așteaptă vizitatorii cu o multitudine de produse de sezon, pe care aceștia le pot procura de la numeroasele căsuțe de lemn împodobite cu mult bun gust și iluminate feeric pe timpul nopții de beculețe multicolore figurând oameni de zăpadă zâmbăreți cu mătură, șal și pălărie asortate, sănii umplute până la refuz cu pachețele frumos ambalate amenințând să se reverse oricând asupra unui Moș Crăciun plin de zel aflat în fruntea alaiului de reni cu nasuri (mai mult sau mai puțin) roșii, fulgi de nea stilizați ori brăduți cu crengi ninse și vârfurile ascunse de stele strălucitoare. Imaginea târgurilor este întregită neapărat de bradul de Crăciun, cât mai înalt cu putință, amplasat în centrul căsuțelor de lemn, cel mai adesea în fața clădirii Primăriei. Alte elemente care se regăsesc în mod tradițional în cadrul oricărui târg de Crăciun care se respectă sunt diferitele reprezentări ale scenei Nașterii lui Iisus cu ajutorul unor figurine de plastic sau, în unele cazuri, chiar personaje costumate și animale reale, dar și minunatele carusele a căror simbolistică decurgând din eterna mișcare de rotație îți reamintește de fiecare dată de ciclul nesfârșit al vieții pe pământ și, implicit, de trecerea imperturbabilă a timpului.

Cu timpul, târgurilor de Crăciun din Viena, Bautzen și Frankfurt am Main li s-au alăturat alte și alte târguri în principalele orașe din Germania și Austria, febra pregătirilor de Crăciun extinzându-se curând și asupra orășelelor mai mici care au început să organizeze piețe similare, astfel că în prezent este imposibil să nu dați peste un Weihnachtsmarkt sau Christkindlmarkt tradițional oriunde v-ați afla pe teritoriul celor două țări. Mai mult, fenomenul a cunoscut o asemenea amploare încât, treptat, în horă s-au prins și alte țări. Primele și cele mai receptive au fost Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, așadar să nu vă mirați dacă veți întâlni târguri de Crăciun în Paris, Strasbourg, Liverpool, Manchester, Glasgow sau Chicago. Unul dintre orașele care au intrat de puțin timp în joc este situat chiar pe frumoasele meleaguri autohtone. Am fost acolo nu mai departe de anul trecut, așa încât vă pot spune cu mâna pe inimă că târgul de Crăciun de la Sibiu ține pasul în mod onorabil cu frații europeni, motiv pentru care nu trebuie să vă surprindă câtuși de puțin că l-am inclus în topul de față.

6. Sibiu


Dacă ar fi să fac un clasament al orașelor mele preferate din România, cu siguranță Sibiul ar ocupa locul fruntaș. Mi s-a lipit de suflet încă din clasa a V-a, când faza națională a olimpiadei de limbă germană mi-a prilejuit un sejur nesperat în Sibiul anilor '90 pe care aveam să mi-l amintesc multă vreme drept orașul cu căsuțe ca de păpuși și copaci tunși la linie, după modelul celor pe care urma să îi descopăr mult mai târziu la Schönbrunn. Au trecut ceva ani de atunci, timp în care atât Sibiul cât și eu am trecut prin numeroase schimbări. Neschimbată a rămas însă dragostea mea pentru orașul cunoscut și sub denumirea germană de Hermannstadt, în care am revenit cu aceeași plăcere ori de câte ori am avut ocazia.

Târgul de Crăciun de la Sibiu, primul astfel de târg din România, a văzut lumina zilei în anul 2007. Poate că nu întâmplător același an în care Sibiul împărțea cu Luxemburg frumoasa distincție de "capitală culturală europeană". Nu m-am aflat în zonă în 2007, dar mi s-a povestit în repetate rânduri că transformările prin care orașul a trecut cu această ocazie l-au făcut să strălucească mai ceva ca până atunci. Inspirat de renumitele piețe de Crăciun vieneze, târgul de Crăciun de la Sibiu s-a ținut inițial în Piața Mică. Nu pentru mult timp însă, căci anul 2008 avea să îl găsească, întrucâtva îmbogățit față de anul precedent, în Piața Mare a Sibiului, unde se desfășoară și în zilele noastre. Între timp târgul a ajuns la cea de-a cincea ediție, aflată în plină desfășurare începând cu data de 26 noiembrie. Îi doresc viață lungă și îmbelșugată, iar pe voi nu pot decât să vă sfătuiesc să îi pășiți pragul degrabă! Vă așteaptă cu 65 de căsuțe pline ochi cu bunătăți și cadouri de sezon, nelipsitul brad de Crăciun, împodobit cu mii de beculețe, din fața Primăriei, un carusel, un trenuleț colorat și ponei drăgălași numai buni de încălecat de cei mai mici dintre pământeni, un patinoar, colinde, fel de fel de clovni și alte personaje haios costumate și, nu în ultimul rând, o iesle sculptată în lemn de tei, realizată cu trudă de-a lungul a 6 (!) luni!
















32 comentarii:

  1. Ioana,prezentarea ta așa de faină mi-a trezit un dor nebun de ducă și, cum nu ajung în Germania decât de Anul Nou, anul acesta am pe listă Sibiul (trebuie să ajung măcar un weekend să mă bucur de minunăția de târg!)
    Iată un motiv în plus să iubim România (că tot ne sărbătorim azi:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Haaa, ce ma bucur cand va pun pe drumuri!!! :-P

    Targul este deschis pana pe 26 decembrie, asa ca ai timp berechet sa ajungi. Si chiar te rog sa te intorci cu multe poze si sa ne povestesti si noua pe blog ce si cum, chiar sunt curioasa cum arata minunatia aia de iesle :-)

    p.s. Unde in Germania mergi de Anul Nou, ca m-ai facut curioasa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca tot esti la capitolul Romania, avem un targ de Craciun si in Slatina. Mai mult un parc de distractie pentru copii, dar este un inceput. Si tinand cont de cat de frumos a devenit acest oras in ultimii doi ani, ma astept ca acum, la inceput de decembrie sa vad acolo ceva mai grandios!

    Incercam si noi sa ne alaturam lumii!
    Daca am reusi la capitolul civilizatie si cultura, clar am face un pas enorm!

    Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. A propos de comentariul lasat pe blogul meu, chiar sunt curioasa: Cum faci/ ce faci ca sa vezi toata lumea? Pentru ca trebuie sa recunosc, te invidiez putin pentru asta!
    Am inceput sa trec prin articolele anterioare dar pentru ca te citesc de putin timp, nu am reusit sa-mi dau seama.

    Salutari din Romania!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adriana: N-am mai fost in Slatina de cand eram de-o schioapa, sunt sigura ca s-au schimbat multe si pe acolo! Ce mai vremuri, in scurta perioada de timp cat am stat la Slatina mergeam cu tata frecvent sa pescuim in Olt, am prins ceva peste acolo :-)

    In ceea ce priveste gradul de civilizatie si cultura, ma tem ca va mai curge multa apa pe Dunare pana sa se miste lucrurile :-(

    RăspundețiȘtergere
  6. Ioana, destinația inițială e Dortmund, însă vom ajunge și la Berlin.(promit poze și povești).
    Și, dacă tot vorbim de târguri, nu mi-e foarte clar ce face Bucureștiul la acest capitol, dar mă interesez și postez în eventualitatea în care găsesc ceva interesant.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adriana: Indata ce mi-am lamurit mie insami (acum 5-6 ani, cu un punct culminant acum vreo 2-3 ani) ca a calatori este cel mai mare vis al meu pe lumea asta, am hotarat ca voi subordona orice efort material acestui vis. Cu alte cuvinte am ales sa renunt la a-mi face o "situatie" in acceptiunea actuala a termenului :-) Evident ca si sotul meu este la fel de indragostit de calatorii, intotdeauna e mai usor cand sunt doi :-P

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoasa prezentarea si foarte interesante informatiile. Nu stiam mare lucru despre targurile de Craciun si iata ca ai umplut tu acest gol? :)
    Pozele de la Sibiu le stiam, dar m-am delectat din nou cu ele

    RăspundețiȘtergere
  9. @Angela: Dortmund, Berlin???? Wow, nu am fost nici colo, nici colo, asa ca te rog sa detaliezi cum se cuvine la intoarcere :-P Am auzit ca targul de Craciun din Berlin este senzational, oare il mai prinzi deschis de Anul Nou?! Tin pumnii, pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Ioana, si mie imi place enorm Sibiul! Pe langa Targul de Craciun eu as mai bifa pe lista mea si Muzeul Astra unde in mod sigur vor organiza tot felul de manifestari deosebite pentru Sarbatori.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Moni: Asta e intentia (asa am gandit structura articolelor), sa includ informatii utile si, poate, nu asa de cunoscute, si in cele cinci articole urmatoare, pe langa poze si impresii propriu-zise de la fata locului...

    p.s. Ma gandeam eu ca vei recunoaste pozele chiar daca nu apar si personajele respective in ele :-P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Boabe de Cafea: Off, da, stiu, prietenii cu care am mers la targul de Craciun de la Sibiu ne-au povestit ca e foarte frumos muzeul Astra, din pacate atunci era inchis :-(

    Pup si eu!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ioana mi-a placut mult prezentarea si pozele. Eu nu am fost niciodata in Sibiu dar am mai auzit si de la alte persoane ca ar fi un oras foarte frumos si civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Minoki: Nu aveti cum sa mergeti anul asta? Acum ar fi momentul perfect sa faci cunostinta cu Sibiul, atmosfera e de poveste de sarbatori, daca mai si ninge e un vis... :-P

    RăspundețiȘtergere
  15. ...călător prin cele târguri, cu gândul la brazi înalți și colinde (azi mergeam spre parc cu prințesa mea cea mică și ascultam, fredonând și noi, „Rudolph the Red-Nosed Reindeer”). Pozele tale mă fac să visez la vin fiert cu scorțișoară și să-mi doresc ca cele trei săptămâni rămase până la Crăciun să se scurgă mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce frumos! Poate dam o fuga anul asta la Sibiu ca tot nu e departe. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Bubumaia: Exact "Rudolph..." se auzea cel mai des la targul de Craciun de la Sibiu, si mie imi place mult melodia! Abia astept Craciunul, dar las' sa vina in ritmul lui, ca apoi trece ca o amagire si iar asteptam tot anul urmator sa vina :-P

    RăspundețiȘtergere
  18. @Claudia: N-ar fi rau, mai stai pe ganduri?! :-P

    RăspundețiȘtergere
  19. anul trecut am fost la targul de Craciun din Sibiu, a fost frumos dar nu atat de stralucitor ca in pozele tale :(((
    A lipsit calutul si clovnii, si parca nici bunatati nu au fost prea multe. :(

    RăspundețiȘtergere
  20. Alicee, si eu tot anul trecut am fost prima data la targul de Craciun de la Sibiu...si ai vazut pozele :-) Si nu am pus toate pozele reprezentative! Poate ai ajuns tu in perioada deschiderii sau aproape de inchidere?!

    RăspundețiȘtergere
  21. Frumos articolul tau , Ioana !
    Am fost acum vreo doi ani in Sibiu , am vizitat orasul , i-am vazut imprejurimile , muzeul satului din Dumbrava . Cel mai mult ne place de fapt drumul pana la poalele Cindrelului si Paltinisul bantuit de plimbarile tacute ale lui Noica , in asteptarea celor ce i-au fost invatacei . Tu mi-ai completat imaginea . Multam fain si sa ai o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  22. Multumesc, Radu! Uite ca in imprejurimi nu am prea fost, trebuie sa ma apuc sa ma documentez ce de de vazut odata si odata...

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce plimbare si cuvinte frumoase prin/ despre "Orasul minunilor"!
    Multumim mult!
    In plus, nu e rea ideea sa ramana deschis pana pe 26 decembrie; în Germania am impresia ca se inchid cam toate pe 22 dec.
    Un weekend bun!

    RăspundețiȘtergere
  24. P.S. Cand am scris "Orasul minunilor" referindu-ma la Sibiu m-am gandit la cartea Ioanei Postelnicu

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-am rezervat cazare deja de ceva timp pentru a fi la targul asta weekendul viitor. Abia astept :)

    Foarte interesanta istoria targurilor de Craciun...

    RăspundețiȘtergere
  26. @Amelia si Mihai-Stefan Chirca: Eu multumesc, ma bucur ca v-a placut :-). Asa e, in Germania se inchid mai devreme targurile de Craciun (dar se si deschid mai repede, pe la jumatatea lunii noiembrie), din partea mea ar putea sa tina pana de Revelion, nu m-ar deranja :-P

    RăspundețiȘtergere
  27. @Irina: Atunci clar ma astept sa vad poze si povestioare pe blogul tau :-) Distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Amelia si Mihai-Stefan Chirca: Nu stiu nimic despre cartea Ioanei Postelnicu, acum ca mi-ati spus o voi tine minte in caz ca dau peste ea vreodata. Multumesc!

    Week-end placut si voua, aici e ...soare, ca de obicei :-P

    RăspundețiȘtergere
  29. ce fain! deși am fost iarna în Sibiu, nu l-am prins niciodată înzăpezit. îmi plac la nebunie târgurile de Crăciun atât timp cât păstrează cât mai mult din specificul locului și sărbătorii. adică fără chinezării și alte mărfuri de import fără nicio legătură cu evenimentul.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Narcisa: Inseamna ca am avut mare noroc anul trecut. De acord cu tine in general, desi am vazut si targuri unde nu deranja ca erau prezente si alte obiecte, pentru ca totul avea o noima (o sa te lamuresti mai tarziu despre ce e vorba, cand ajung la targul cu pricina :-P)

    RăspundețiȘtergere
  31. Sibiul e un oras superb. e si normal ca stfel d targuri sa fie de rasunet.
    Iti multumesc mult pentru articol.
    Salutari cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  32. Exact, si se vede ca au facut eforturi mari ca sa se ridice la inaltimea renumitelor targuri europene. Mersi si eu :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe