18.11.11

Bird's Eye View over ...Elsinore

La vreo 50 km de Copenhaga se află un orășel locuit de nici 50.000 de suflete a cărui faimă îi depășește cu mult dimensiunile modeste: Helsingør. Devenit celebru pentru eternitate grație celei mai faimoase piese a lui Shakespeare, orașul Helsingør - Elsinore vă sună oare mai cunoscut? :) - a fost fondat prin anii 1420 de către regele danez Eric de Pomerania, același care a construit și fortăreața devenită mai târziu castelul Kronborg (numit în piesă Elsinore Castle). Puțini știu însă că renumele castelului datează încă dinainte de piesa lui Shakespeare, dat fiind poziționarea strategică a acestuia în cel mai îngust punct al strâmtorii Øresund și numeroasele avantaje care derivau de aici. Kronborg este o mândrețe de castel, unde mai pui că are și o istorie fascinantă așa încât merită să vă deplasați până acolo pentru a afla detalii din gura uneia dintre cele mai bine pregătite ghide pe care le-am ascultat vreodată. Și dacă tot sunteți acolo, aruncați-vă privirea și asupra împrejurimilor, veți iubi de îndată acest orășel cu aceeași pasiune cu care descopereați, poate, pe vremuri, valențele nebănuite ale limbii engleze vechi izvorâte din condeiul ingeniosului Shakespeare!












6 comentarii:

  1. Eu le încurc întotdeauna. Helsingborg şi Helsingor. care e în Danemarca şi care e în Suedia?

    RăspundețiȘtergere
  2. Helsingborg e in Suedia, de cealalta parte a stramtorii Øresund :-) N-am zis nimic de Helsingborg pentru ca n-am ajuns inca acolo...la cat de mult mi-a placut Danemarca sigur mai ajung in zona, poate merg atunci :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. de pe vremea cand am crescut mare si am inteles ce e tara noastra si ce e restul lumii, primul meu vis a fost sa vizitez Danemarca. Eram impresionat de morile de vant si de lalele. Acum traiesc cu speranta ca intr-o zi am sa ajung poate pe acele meleaguri:) Si pana sa ajung, am sa ma hranesc cu informatii de genul celor scrise de tine acum. multumesc. Seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti doresc sa ajungi cat mai repede! Pana atunci o sa tot ai cu ce informatii sa te hranesti pentru ca mai am inca muuuuulte de povestit despre Copenhaga si Elsinore :-D Week-end placut, Tudor, si mersi!

    RăspundețiȘtergere
  5. De bunaseama ca Shakespeare era un mare iubitor de tinuturi de peste Maneca , unde isi arunca privirea si de unde se inspira adesea . Pentru vremea aceea era un erudit si un poliglot ...din moment ce si-a aruncat opera si peste Alpi , in Verona . Mondializarea-i batea la usa si el o primea cu gratie !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Radu: :-)) Asa e. Eu una sunt mare fan Shakespeare asa ca o sa mai auziti de el pe aici...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe