8.11.11

De când sunt în Doha...


...am mai mult timp pentru mine. Timp pentru citit, pentru blog, pentru plajă, pentru lenevit, pentru căscat ochii în jur, timp pentru orice. Sigur că asta nu va dura o veșnicie, dar până atunci profit din răsputeri.

...fac (mai mult) sport. Înot și merg la sală. Cel mai adesea înot, după cum bine știți deja este una dintre activitățile mele preferate de când mă știu. Și apoi...trebuie să fiu în formă pentru ziua aceea - sper nu foarte îndepărtată - când mă voi lupta cu nămeții din Groenlanda sau Antarctica, nu? :-P

...nu mai alerg dimineața la fereastră să verific cum va fi vremea. În 99% din cazuri este soare și senin. Aștept cu nerăbdare să văd ce se va întâmpla în restul de 1% din cazuri :).

...m-am îndrăgostit de deșert. Nu că nu mi-ar fi plăcut de dinainte, dar acum îl iubesc. Deșertul aici este mai frumos decât oriunde, cu dunele lui înalte și albe și vastele porțiuni unde nisipul și apa se întâlnesc armonios într-o îmbrățișare prelungă înainte de a ceda definitiv în fața apelor Golfului.


...mănânc cantități industriale de mango. De fapt mănânc tone de fructe în general, supermarketurile abundă în ispite care mai de care mai coapte și mai zemoase, multe dintre ele necunoscute mie până de curând. Mi-am pus în gând să le încerc pe toate, așa că poate vă voi prezenta câteva soiuri la un moment dat, pe măsură ce le învăț și eu. Până una-alta însă, fructele de mango de aici sunt senzaționale, indiferent dacă le mănânci ca atare sau le combini în delicioase cocktailuri proaspete, un adevărat regal pentru papilele gustative! Combinația mea preferată este cea de mango cu avocado, pulpa untoasă a fructului de avocado și parfumul fructelor de mango se îmbină cum nu se poate mai bine :).

...m-am apucat să învăț arabă. Lucru mult mai greu decât mă așteptam și fusesem prevenită înainte de a veni aici. După primele două lecții am fost atât de deprimată la gândul că, în ciuda talentului meu înnăscut pentru limbi străine, există o oarecare posibilitate să nu se lipească niciodată ceva de mine în această privință, încât am dat fuga și mi-am mai cumpărat niscaiva materiale ajutătoare. Nici acum nu sunt prea optimistă, dar cumva o voi scoate eu la capăt până la urmă...

...mă duc des la plajă. Nu mai simțisem nevoia de ani de zile, sau mai bine zis sacrificasem fericită concediile de zăcut la plajă în favoarea deselor evadări în orașele europene pe care mi-am dorit dintotdeauna să le văd cu propriii ochi. Redescopăr acum plăcerea de a mă aciua sub o umbreluță de plajă, alături de o carte captivantă și un suc rece, pierzând șirul orelor fără teama de a-mi lăsa nerezolvate sarcinile zilnice. Unde mai pui că (exceptând avioanele) pe plajele de aici este o liniște ireală...nici urmă de nelipsitele manele, scene de prost gust și personaje needucate.  Mai mare dragul!


...beau tone de limonadă cu mentă. Nu cred că exagerez deloc dacă vă spun că n-am băut nicăieri așa limonadă cu mentă ca în Doha! Nu mă credeți? Vă poftesc degrabă să o încercați și apoi chiar vă rog să îndrăzniți să mă combateți, dacă vă dă mâna :-P.

...am mereu costumul de baie la îndemână. E normal, nu? Doar sunt în permanență lângă apă, oricât de paradoxal ar putea părea într-un ținut deșertic ca acesta. Nu există hotel care să nu aibă cel puțin o piscină pentru adulți și una pentru copii, iar marea e și ea îmbietoare, chiar așa sărată și (uneori) plină de meduze.

...mă gândesc să mă tund. Cât mai scurt si mai comod. Nu de alta, dar mă plictisesc uscându-mi de fiecare dată ditamai claia de păr cu foehnul, iar cască de baie nu prea mă văd purtând în mare sau piscină, dacă nu e musai. Rămâne de văzut dacă îmi voi călca pe inimă să o fac și pe-asta.

...am primit pentru prima dată vizitatori de Halloween. Care nu doar că m-au întâmpinat cu bine cunoscutul "Trick or treat?", dar mi-au și cântat, cu mutrițele lor concentrate, vechea rimă pentru copii "Row, row, row your boat / Gently down the stream / If you see a crocodile / Don't forget to scream", înainte de a mă speria de-a binelea cu un răcnet îndelung exersat.


...nu-mi mai este frică să deschid televizorul. Da, după cum ați auzit. De uitat mă uit la fel de puțin la TV, dar măcar în rarele ocazii când îl deschid nu mai aud mereu numai despre accidente, crime, divorțuri, scandaluri și pseudovedete care sunt protagonistele acestora. Și zău că mi-e mult, dar mult mai bine fără ele!

...merg numai cu taxiul. Autobuze nu prea sunt, iar cele câteva pe care le-am văzut sunt veșnic pline, nu tocmai atractive și habar nu am unde și la ce intervale de timp opresc. De mers pe jos nu prea se pune problema, distanțele sunt măricele în Doha și trotuare...ioc. Din fericire dacă știi cu ce taxi să circuli nu este scump deloc, la un calcul simplu m-ar costa mult mai mult să îmi închiriez o mașină. Apropo, dacă nu știați, combustibilul este de vreo 5-6 ori mai ieftin în Doha decât la noi :-). Cam 1 QR pe litru, adică (0,87 RON).

...m-am obișnuit să trec rapid de la o limbă la alta pentru a mă înțelege cu toată lumea. Ca să vă dau doar un exemplu, la orele de arabă predarea are loc în engleză, iar cu colegele vorbesc, după caz, în română, engleză și germană :)). Poate părea ușor, nu e deloc așa, însă încet-încet te deprinzi cu toate.

...mă gândesc de cinci ori cum să mă îmbrac înainte de a ieși din casă. Înainte mă gândeam doar de trei, așa că e o diferență :). Lăsând gluma la o parte, mi se pare o dovadă de respect să am grijă și mai mare la vestimentație decât aveam oricum, chiar dacă localnicii sunt extrem de relaxați și obișnuiți cu turiștii/expații și din acest punct de vedere. Nu ar fi nicio problemă dacă aș umbla mai decoltată - ba chiar majoritatea străinilor se îmbracă la fel ca acasă - însă este alegerea mea să nu o fac, iar motivele cred că sunt lesne de înțeles.

- nu contenesc să mă minunez de abundența de vegetație migălos întreținută peste tot, în pofida condițiilor vitrege specifice locurilor.


...sunt mult mai dispusă să socializez. Oricând, oriunde, (aproape) cu oricine. Îmi place la nebunie faptul că Doha reunește la un loc atâtea culturi și civilizații diferite și mă bucur de cei câțiva prieteni pe care ni i-am făcut deja.

...încerc tot felul de lucruri noi. Fie că e vorba de shisha, feluri noi de mâncare, activități cărora nu le-am acordat atenție în trecut, sunt dispusă oricând să îmi lărgesc orizontul cu noi experiențe și cunoștințe. Asta e și ideea principală a șederii mele în Doha, nu?

...mă gândesc serios să fac voluntariat. Astfel de inițiative sunt încurajate aici și nu este deloc greu să te implici atâta timp cât îți dorești cu adevărat să faci asta. În ceea ce mă privește, aș prefera să fie ceva legat de animăluțe (de uscat și/sau marine, în special marine). Să vedem, vă țin la curent...

...visez la și mai multe călătorii. Doar sunt cu 4-5 ore de zbor mai aproape de atâtea locuri pe care nici n-am prea îndrăznit să le iau în calcul până acum! Deocamdată urzesc planuri peste planuri, m-aș bucura să se și concretizeze mai repede pentru că deja nu mai am răbdare!!!





26 comentarii:

  1. Foarte frumos ! Este minunat cum locurile noi iti dau o pofta de viata si o placere in a face lucruri care inainte pareau banale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Banale sau, dimpotriva, de neatins, te-as completa. Mai ales daca ma gandesc la limba araba :-)

    Mersi frumos, Oana! Te-am adaugat si in blogroll si te mai astept pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca debordezi de pofta de viata, e molipsitoare. Experienta ta e valoroasa. Cine stie, poate intr-o zi chiar apuc sa te vizitez :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e lene sa gugalesc. E nevoie de viza pt Qatar?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liliana: Ai face bine si nu m-as supara deloc :-P

    Da, pt. romani e nevoie de viza, uite aici toate informatiile de care ai avea nevoie la o adica:

    http://www.qatarembassy.ro/Engleza/Visas.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Pfuai ce-as sta si eu nitel la soare... :) Trebuie sa fie foarte interesanta noua ta viata si toate experientele prin care treci. oricum eu abia astept sa ne mai povestesti cat mai multe despre Doha.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Claudia: Si pe tine te astept cu drag oricand :-P.

    Asa este, sunt foarte multe lucruri noi si am de gand sa invat cat mai mult cu putinta, daca tot sunt aici :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna , Ioana !
    Din tot ce spui tu aici , inteleg ca te-ai adaptat de minune la peisaj , iti plac fructele lor , au devenit ale tale ... asta este minunat ! Bravo ! Iti doresc din tot sufletul sa nu tanjesti dupa "acasa" ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mă gândesc că o viață plină înseamnă să nu lași nefăcut nici unul dintre lucrurile pe care-ți dorești să le faci. Am senzația că universul tău se lărgește în fiecare zi și că tot mai multe oportunități de a-ți răsfăța sufletul ți se ivesc mereu.
    Profită!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Radu: De tanjit nu ai cum sa nu tanjesti dupa acasa, atata timp cat acolo iti sunt familia si prietenii, insa intr-adevar sunt foarte multumita cu viata mea aici, sper sa fie asa si in continuare :-) Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Bubumaia: Exact asta cred si eu, asa ca in masura posibilitatilor voi incerca sa realizez cat mai multe din cate mi-am propus. Vointa nu-mi lipseste, slava Domnului! :-P

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai uitat să spui că te-ai şi culturalizat, ai fost la muzeu, să nu creadă lumea că stai toată ziulica la plajă ...

    RăspundețiȘtergere
  13. @Catalin: Nicio grija, nu ma tem ca o sa creada lumea ca stau numai la plaja :-)) Listuta asta se refera strict la lucrurile pe care le fac aici si nu le faceam acasa sau altundeva. Despre muzee and stuff o sa povestesc eu alta data :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Lavi: Ce sa fie de bine, te referi la ceva anume? Uitandu-ma din nou la ce am scris nu mi se pare ca ar fi ceva de rau, de-asta intreb :-))) Mersi de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pfffff, cat de invidiez pentru plaja si pentru limonada si pentru fructe si pentru timp. Protestez totusi la faza cu tunsul, cred...

    RăspundețiȘtergere
  16. @Moni: Nu sunt hotarata, daca se mai opune si Andreea, renunt :-P Dar e greu, zau, printre atatea piscine :-)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi-ai amintit de Mango, inca nu am inceput sa mananc aici :)
    si eu eram mare fana!

    Limonada cu menta (asa ca cea din poza) inca nu am baut niciodata :))
    Ceva asemanator ar fi mojito din Portugalia dar dupa un pahar din ala sa-r putea sa iti cand :))

    Ma bucur ca iti merge bine! Aici nu e asa cald si de baie in mare nici nu se pune problema :(((
    Pt asta te invidiez putin!
    Si pt desertul ce e atat de aproape de tine, si de mine, si nu ajung sa il vad :(((

    RăspundețiȘtergere
  18. @Alicee: Ah, nu-mi face pofta de mojito, pe aici inca nu am avut ocazia sa gust :-(.

    Incepe sa se racoreasca bine si aici, sa stii, mai ales seara. In seara asta am cam dardait in souk, nu-mi venea sa cred ca as fi dat orice sa am hanoracul la mine, desi nu se poate spune ca e frig, nici pe departe. Cred ca o sa ma dezobisnuiesc de frig in ritmul asta, cand oi veni prima data acasa iarna probabil o sa inghet de 5 ori mai tare decat de obicei :-)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Si eu am crezut ca e mojito in pahar :).

    Foarte frumos, enjoy! te invidiez pentru soare :). Si putin pentru caldura, dar nu pentru toata cata ai(nu imi place mai mult de 28-30 de grade...desi am inteles ca acum nu e foarte cald, ca doar e iarna :)) si acolo). Citeam mai acum vreun an o romanca din Doha, avea un blog(intre timp s-a mutat) si vara erau calduri mari de tot...

    In tot cazul, eu am un chef de ducaaaaa si uite ca sunt legata de maini si de picioare anul asta...si anul viitor. Deja visez...:).

    Pup, mi-e drag sa te citesc, chiar daca timpul meu e tare redus pentru astfel de activitati.

    RăspundețiȘtergere
  20. Salmi, asa un dor de duca ma chinuie si pe mine de nu pot sa iti zic :-(. Cred ca si de-asta m-am tinut serios de scris pe blog in ultima vreme, macar asa imi mai ostoiesc putin aleanul :-))

    Astept cu nerabdare sa ma mai aleaga vreo calatorie in viitorul apropiat, ceva-ceva indicii parca se contureaza :-P

    Tu vezi-ti acolo de treaba, ca articolele mele nu pleaca nicaieri. Te astept in pauze daca e, bine? Pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  21. Ioana, este adevarata OBRAZNICIE sa ne spui toate acestea! si nu te lasi, dai lux de amanunte...esti o mica sadica!
    Doamne ce minunatii traiesti! si eu visez macar la o luna petrecuta în acest mod... dar, concediul meu nu are decât 30 de zile în total si trebuie împartit sa ajunga un an!
    Ma bucur pentru tine! este fantastica lumea în care traiesti. De câte ori mi-e dor de asemenea zile, vin sa citesc la tine... beau o gura de limonada cu menta si ma întind lânga tine pe sezlong la soare...
    PS: de când mi s-au mutat fetele la universitate, nu doar ca e casa goala, dar am si muuuuult timp liber. Si eu ma gândesc serios la o actiune de voluntariat. Eu cred ca ma voi înscrie la spitalul de copii, sa citesc povesti micutilor, seara înainte de culcare. De câte ori ma gândesc ca sunt atâtia copii în spitale, departe de parintii si caminul lor, ma apuca mila... Vreau sa îi ajut sa zâmbeasca putin.
    Te pup. Sa ai o noapte înstelata si parfumata!

    RăspundețiȘtergere
  22. Carmen, ma vei putea ierta oare vreodata?! :-P Promit in schimb sa te primesc de fiecare data sub umbreluta mea de soare si sa impart cu tine delicioasa limonada cu menta :-) Asta pana ce m-oi angaja, desigur, desi ...daca insisti, te primesc si dupa, sa ma ajuti la treaba, mai ales ca stii germana :-)))))))

    Ar fi frumos daca ai face o actiune de genul asta, sunt sigura ca te-ai simti mai bine si tu, facandu-i pe copii sa se simta mai bine. Pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  23. De cand esti in Doha mi-e dor de tine, dar ma bucur sa stiu ca ti-e bine! :-) Si visez si eu la toate minunatiile pe care le traiesti. ;)
    Sa revenim putin la coincidentele noastre: fix in ziua in care ai postat articolul (eu abia azi l-am citit) si ai zis de tuns, eu... m-am tuns! :P Nu scurt, cum ar fi vrut Ovi :D, ci bob, pana sub urechi asa... Iti spun sigur ca iti va fi mult mai usor cu uscatul, chiar daca nu-l tunzi scurt de tot. ;)
    ps: poti sa adaugi un vot pentru tuns si de la Ovi, sunt sigura! :P
    ps2: argumentul cu schimbarea look-ului care iti face bine nu mai tine in cazul tau, ca ai destule schimbari care iti fac bine :)
    ps3: de pe 8 noiembrie am inceput un mail si l-am salvat in drafts.... n-am apucat sa ti-l trimit nici pana azi :(((...
    pup cu dor! :-*

    RăspundețiȘtergere
  24. @Andreea: Foarte tare, cum ziceam, nu ma (mai) mir :-))) Si mie mi-e dor de tine, mereu ii zic asta lui A. cand mai trec pe langa cate ceva ce imi aduce aminte de plimbarile si cafelele noastre prelungite :-)

    Astept mailul, nu te grabi, stii ca imi plac mailurile cat mai lungi :-D

    p.s. Mai vad cu tunsul, poate daca iese stii-tu-ce ma mobilizez, tine-mi pumnii! Pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  25. Ioana, doar atat?
    Credeam ca e mai interesant in Doha...:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe