13.9.19

Top 10 destinații de aventură după 13 ani, 90 de țări și 7 continente


De când mă știu am visat la cele mai năstrușnice experiențe în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei. Greu de crezut dat fiind tendințele (ori mai degrabă metehnele) actuale, dar în tot acest timp obiectivul meu principal nu era nicidecum realizarea fotografiei perfecte în fața cine știe cărei atracții instagramabile (mă îndoiesc sincer că exista Instagram pe atunci, iar dacă totuși exista, am fost cu siguranță ultima persoană care a aflat de el), nici demersul frivol de a mă trage în poză la respectiva atracție în scopul meschin al etalării celei mai noi rochițe cu model de... draperie, cu atât mai puțin acela de a realiza un preaminunat selfie la atracția cu pricina după ce voi fi petrecut o oră și mai bine într-o coadă interminabilă alături de alți aventurieri cel puțin la fel de îndrăgostiți de ei înșiși de călătorii ca și mine, al căror unic laitmotiv în viață constă, ai zice, în dictonul "picture or it didn't happen" (pe vremea aceea nici măcar o cameră foto cumsecade nu aveam, așa încât multe dintre fotografiile mele din primii ani de călătorie sunt neclare ori ratate de-a binelea). Trebuie să remarc totuși că nici n-aș fi avut mari șanse de a participa la toată nebunia asta de vreme ce majoritatea destinațiilor de pe lista mea erau relativ necunoscute și în orice caz la ani-lumină de popularitatea conferită, astăzi, unora dintre ele ca urmare a proliferării rețelelor de socializare și nesuferitelor clișee ale călătorilor. Dacă n-aș fi văzut cu ochii mei cât rău a făcut, în ceva mai mult de 10 ani, toata faima aceasta neavenită unor locuri pe vremuri ca și pustii și doar rareori vizitate, zău că n-aș fi crezut poate nici eu că așa ceva se poate întâmpla într-un ritm galopant. 

Lăsând tristețea la o parte, mă număr printre norocoșii care au ce povesti în materie de călătorii, iar experiențele fabuloase pe care le-am trăit în toți acești ani îmi vor zăbovi într-un ungher de minte toată viața, căci sunt aventuri și trăiri care au depășit pragul dintre obsesie și realitate. În mod paradoxal - și sigur-sigur ați constatat și voi lucrul acesta - lista călătoriilor viitoare crește vertiginos odată cu fiecare loc bifat, astfel că nu prea văd cum ai putea să-i dai de capăt vreodată. Oricum ar fi, până ce următoarele-mi 2362345345 aventuri (aflate deocamdată în stadiu de planificare) vor vedea lumina zilei, iată cele 10 destinații de aventură care sunt, după mine, fruntașe în lume, cuprinse într-un top destinat acelora dintre voi - puțini, nu mă îndoiesc - care știu ce înseamnă să visezi ani de zile cu ochii deschiși la un loc anume, unul despre care doar ai citit, dar ai citit atât de mult încât ai impresia că ai și pășit deja acolo, până ce, într-o bună zi, ajunge în fine să-și desfășoare întreaga magie în fața ochilor tăi uimiți și increduli!

Din motive ce nu necesită prea multe explicații (e limpede că astfel de topuri nu au șansa de a-și păstra vreodată nealterată ordinea elementelor ce le compun, unde mai pui că noile călătorii le pot modifica oricând componența) am ales să enumăr destinațiile cu pricina în ordine alfabetică.

ANTARCTICA


Stația de cercetare argentiniană din Antarctica
"Nici să foca-lizez bine nu mai pot de oboseală!" :)))
Punctul culminant al călătoriei: plonjonul polar.

ARGENTINA


Patagonia

Punctul culminant al călătoriei: Cu caiacele printre lei de mare.

AUSTRALIA


O balenă-curcubeu :))
Zâmbarețul quokka (ah, ce ne-am mai hlizit împreună!)
Momente remarcabile ale călătoriei(iilor): o koalizare de neuitat, contemplarea tumbelor balenelor cu cocoașă, un selfie cu quokka - cel mai fericit animal din lume - și multe altele cu cangurii australieni întâlniți la tot pasul.

CANADA




Momente remarcabile ale călătoriei(iilor): safari în sălbăticie în căutarea urșilor polari și momentul în care m-am îndrăgostit iremediabil de vulpile polare.

INSULELE FEROE


Prepare for take-off!

Punctul culminant al călătoriei: întâlnirea cu papagalii de mare pe insula Mykines.

POLINEZIA FRANCEZĂ


Calcanii-vultur, aceste rândunici ale adâncurilor
Pisicuță-pis-pis-pis
Momente remarcabile ale călătoriei: înot alături de balenele cu cocoașă și puii lor în Moorea, înot alături de pisici de mare, calcani-vultur pătați și diavoli de mare în Bora Bora.

GROENLANDA




Punctul culminant al călătoriei: zborurile de agrement peste aisberguri și calota glaciară.

MAURITIUS




Punctul culminant al călătoriei(ilor): înot cu delfinii și țestoasele marine în ocean.

SRI LANKA




Punctul culminant al călătoriei: safari pe urmele balenelor albastre.

UGANDA


Câți lei să fie oare în poza asta? :)))
Zâmbește, e vineri! :D
Momente remarcabile ale călătoriei: safari per pedes în căutarea rinocerilor, safari cu barca pe Nil, întâlniri cu cimpanzei hiperactivi și gorile de munte gregare în pădurile impenetrabile ale Ugandei.

Pentru mai multe fotografii vezi și varianta în engleză a articolului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe