31.8.18

20+1 de motive să pleci numaidecât în Iordania


Unul dintre învățămintele cele mai prețioase - aș zice chiar unul dintre primele - pe care le-am tras din călătorii este acela că amânarea este mama renunțării. Cum ajungi în loc de Iordania în Laponia deși aveai toate pregătirile făcute și viza proaspăt ștampilată în pașaport am povestit aici. Ca un făcut ori poate pentru a confirma fraza de mai sus și a ne determina să băgăm bine la tărtăcuță lecția cu pricina, aveau să treacă nici mai mult, nici mai puțin de 9 ani până să punem în sfârșit piciorul în Iordania. Tot în decursul timpului am învățat însă să nu chestionăm motivele pentru care unele lucruri se întâmplă când sau așa cum se întâmplă (în majoritatea covârșitoare a cazurilor mai toate întâmplările s-au dovedit a fi fost în favoarea noastră deși n-aș fi anticipat asta în ruptul capului la momentul respectiv) și, deși în vacanța iordaniană de ziua mea am avut parte de niscaiva pățanii pe care cu greu le-aș putea încadra la capitolul "cadouri" (un accident de mașină și oareșce vizite pe la spital, ca să enumăr doar câteva), Iordania a fost o surpriză din cale afară de plăcută, ba chiar ne-a făcut să ne întrebăm, retoric, firește, ce-om fi păzit de am întârziat atât să o vizităm!

N-aș ști să spun exact ce mi-a plăcut mai mult. Să fi fost ospitalitatea localnicilor, să fi fost aerul de relaxare și încetineala generală, atât de specifică țărilor arabe care se respectă? Să fi fost bazarele colorate, ticsite de mărfuri, cu ulicioare înguste care te ademenesc, neașteptat, spre o moschee de-o albeață nepământeană, o tarabă încărcată cu mirodenii - din spatele căreia îți zâmbește larg un iordanian rotofei și bonom -, pe sub un adăpost sumar, încropit din umbreluțe de culoarea cerului, într-un micuț local la colț de stradă în a cărui vitrină se perpelesc, sub ochii pofticioși ai trecătorilor, o duzină de pești carbonizați? Sau poate deșertul roșiatic și arid, născător în lanț de spectaculoase apusuri de soare? Năstrușnicele ape ale "Mării" Moarte, la fel de imposibil de îmblânzit cum sunt curcubeiele ce însuflețesc fugar, precum umbra unei amintiri plăcute un chip de muritor, peisajul urban de culoarea nisipului? Întâlnirea, târzie dar cu atât mai prețioasă, cu unul dintre fabuloasele orașe ale antichității, de a cărui întindere și însemnătate oricât ai fi citit abia la fața locului devii conștient?

Orice aș alege dintre toate astea, oricâte altele aș mai adăuga enumerării, locul, e limpede, mi-a cam picat cu tronc. Se prea poate ca și Yahia, șoferul-ghid ce ne-a însoțit în cea mai mare parte a călătoriei să-și fi adus contribuția, căci, dacă nu el, cine altul s-ar fi înființat zi de zi în fața mea, fluturând, victorios și cu un zâmbet larg cât lumea, o punguță cafenie plină-ochi cu falafel proaspăt-prospețel, știind cât mă dau în vânt după varianta autentică, fără imixtiunile indiene din alte zone ale Orientului Mijlociu?

Ei da, Iordania este unul dintre locurile în care te sfătuiesc să pleci în călătorie numaidecât. Pentru toate motivele de mai sus dar și pentru că...

20.  Bazarurile de aici nu au fost atinse, încă, de aripa modernismului.





19. Hotelurile sunt excepționale (chiar dacă atitudinea personalului - venetici, pe alocuri - lasă frecvent de dorit)



Vederea din cameră (spre Ierusalim)

18. În strânsă legătură cu punctul anterior, piscinele hotelurilor de multe stele de la Marea Moartă sunt de vis. Ce ziceți de un infinity pool cu vedere la Ierusalim? 





Piscină cu vedere la Ierusalim
17. La Muzeul Automobilelor - aflat pe bună dreptate în fruntea atracțiilor recomandate pe site-urile de profil - te poți delecta cu priveliștea colecției personale, alcătuite din peste 70 de mașini de epocă și motociclete, a regelui Hussain, dar și a faimosului vehicul folosit de Matt Damon în "Marțianul", vehicul dăruit iordanienilor la finalul filmărilor drept mulțumire pentru ospitalitatea lor.



Vă mai amintiți de "Marțianul"?

16. "Marea cu sarea" nu este doar o promisiune deșartă în Iordania.






15. Tratamentele gratuite cu nămol (însoțite de masaje și exfoliere cu sare) îți vor prilejui o distracție pe cinste. Și apăi să te ferească Allah să pună un iordanian mâna pe tine, poți fi sigur că te va jupui strat după strat până ce vei rămâne învinețit  curat, rozaliu și cu pielea... ca de bebeluș, nu alta! 



14. Produsele cu sare și minerale de la Marea Moartă n-or să te lase indiferent/ă oricât de mult ai încerca să le reziști. Iar de nu îți ies singure în cale pe te miri unde, nicio grijă, se va găsi un iordanian ahtiat după comisioane care să te care după el prin prăvălii! :))



Cadoul de ziua mea din partea spa-ului hotelului
13. Plajele nu-s deloc de lepădat chiar dacă în apele lacului hipersalin cu pretenții de mare nu poți face nimic altceva decât să zaci cu burta în sus... la propriu.




12. Falafelul iordanian se cere pomenit și răspomenit, iar partea bună e că nu trebuie să mergi la restaurante cu pretenții ca să te bucuri de el, are același gust senzațional și la dughenele de cartier.




11. Iordania este locul perfect pentru a admira pești... și elefanți :).




10. Experiența unui safari în deșert este mai autentică decât oriunde. Unde mai pui că...




9. ... în Iordania încă mai există beduini veritabili





8. Iubitorii de istorie nu rămân nici ei cu buzele umflate, Iordania are de toate: forturi, citadele, amfitreatre romane, muzee, ruine fermecătoare cocoțate în vârf de deal ori pierdute în nemărginirea deșertului, te așteaptă cu toatele să le descoperi. Timp să ai, că de atracții nu vei duce lipsă! Cât despre priveliștea care vine la pachet cu unele dintre acestea, ei bine, priveliștea este bonus, la fel și curcubeiele de care vorbeam ceva mai sus! :)

Curcubeu spectaculos peste Amman



7. Tot aici, mai precis la Al Maghtas - cunoscut și drept Bethany-Beyond-the-Jordan - poți vedea locul unde se spune că ar fi fost botezat Iisus. Apele mâloase ale Iordanului te îmbie mai degrabă la a fugi mâncând pământul decât la o scufundare, fie ea și una simbolică, și totuși ambele maluri sunt înțesate de credincioși înveșmântați în alb care își așteaptă răbdători rândul. Ritualul include în zilele noastre și una-două-nouăzeci și nouă de fotografii, ceea ce prelungește considerabil așteptarea.


Locul botezului
Râul Iordan
6. Dacă îți alegi cu cap perioada de călătorie, te poți bucura de o solitudine deplină





5. Moscheile sunt pitorești până peste poate. Preferata mea? Moscheea Abu Darweesh, situată în cel mai înalt punct al orașului (Jabal Ashrafieh). Din păcate nu poate fi vizitată de non-musulmani, dar oricum, exteriorul este suficient de impozant încât să justifice drumul până acolo.



Abu Darweesh
Dar mai presus de orice, în Iordania poți avea parte de...

4. ... ascensiuni periculoase...




3. ... cu priveliști pe măsură...





2. ... cele mai frumoase asfințituri în deșert...





1. ... și, desigur, imaginea pe care cu greu o vei putea da uitării a misteriosului oraș al nabateenilor.




Petra... în sfârșit! ❤
BONUS:

Unde altundeva în lume ai mai avea matale ocazia unică de a-ți comanda mâncare de la...


... Mecca Fried Chicken? :D


2 comentarii:

  1. Fascinant! <3
    Esti o adevarata sursa de inspiratie si.. pentru cei care momentan nu pot ajunge in astfel de locuri frumoase "Mos Craciun" :P. Eu una m-am bucurat tare mult atat de imagini cat si de informatiile care le-u insotit (ar trebui sa scrii o carte, sau mai multe - jurnale de calatorie :P).
    Cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
  2. @copilarim: Ar trebui, doar ca n-am timp, deocamdata. Ce sa-i faci, se tot ivesc oportunitati de calatorie :)))) Dar poate intr-o buna zi...who knows?! Te pup, ma bucur ca ti-a placut articolul!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe