31.10.16

Scurt îndrumar pentru Japonia


Nu-i lucru ușor să îndeși într-o biată viață de om tot ce are mai frumos și spectaculos de arătat lumea asta, cu atât mai greu e dacă ți-ai făcut un obicei din a te întoarce în locurile - nu tocmai puține - care ți s-au lipit de suflet. Greu e și să reziști tendințelor actuale în materie de călătorii, dintre care aceea a înghesuirii unui număr considerabil de orașe ori, și mai grav, țări, într-un număr tot mai mic de zile se detașează vădit. Totuși, dacă îți impui să te sustragi astei metehne și să nu îngroși rândurile așa-zișilor călători pasionați mai mult de o prost înțeleasă autoetalare în locuri faimoase decât de (încă mai sper - preponderent) minunata lume în care trăim și prețioasele ei învățăminte, ai să constați curând că unele locuri merită cu vârf și îndesat completarea întârziată a palmaresului. Unul dintre aceste locuri este Japonia, și deși cea de-a doua călătorie recentă mi-a spulberat iluzia perfecțiunii întreținută cu migală de japonezi și nu numai, ceva în mine este atras în continuare iremediabil de Japonia, în același fel, poate, în care nu iubești mai puțin o persoană după ce începi a-i descoperi neajunsurile.

Departe de mine gândul de a încerca măcar să soluționez pentru alții veșnica dispută călătorii prin agenție versus călătorii pe cont propriu, deși știu de ceva vreme de care parte a baricadei mă situez. În ceea ce mă privește, cele două metode servesc, fiecare, unor scopuri anume, se aplică în contexte diferite, iar pentru mine una acestea nu au nicidecum legătură cu lipsa de informare ori așa-zisele considerente de ordin financiar care par a domina procesul de decizie al majorității, ci mai degrabă cu lipsa de timp și mai ales nevoia de siguranță combinată, uneori, cu precaritatea mijloacelor de orice fel disponibile la fața locului. În Japonia le-am experimentat pe amândouă - am mers cu agenție în sezonul cireșilor înfloriți pentru că n-am avut de ales (am aflat târziu când vom avea concediu) și pe cont propriu în octombrie, când am avut nu doar libertatea de a ne stabili propriul program și traseu ci și marea ușurare de a nu fi iar nevoiți să facem parte dintr-un grup.

Pentru cititorii blogului nu e un lucru neștiut că încrederea mea în agențiile românești a fost serios șubrezită de experiențele trecute iar lipsa ei întreținută continuu de observațiile aproape zilnice, așa încât recomandarea mea vizează, desigur, o agenție din străinătate fără de care am fi avut serioase bătăi de cap în cel mai aglomerat sezon turistic ori poate chiar n-am fi reușit să ajungem în Japonia deloc.

Pentru cei care aleg varianta de a explora Japonia pe cont propriu, iată mai jos o compilație de avertismente, sfaturi și recomandări fără de care organizarea unei vacanțe japoneze - inclusiv planificarea bugetului alocat ei - s-ar putea să scârțâie pe ici, pe colo, prin punctele esențiale.

1. Oriunde orice teribilisme ați citi, nu vă îmbătați cu apă chioară: Japonia este o țară scumpă. Campioanele sunt cazarea (luați în calcul măcar 1.500 de euro pentru 2 săptămâni la hoteluri de 3 stele situate în centru), transportul (mai ales dacă te dedai plăcerii de a te deplasa cu Shikansenul), intrările la unele atracții și suvenirurile. De dragul echilibrului fie menționat că există (pe anumite rute) și opțiunea trenurilor regionale și cea a locurilor fără rezervare, intrarea la majoritatea templelor e gratuită, iar mâncarea - extrem de variată - are prețuri chiar acceptabile. Slabă consolare, totuși, când tragi linie și aduni la capătul vacanței...



2. Japan Rail Pass-ul nu se potrivește oricui. Documentați-vă deci și cumpăniți cu grijă dacă e nevoie să-l cumpărați, altminteri s-ar putea să vă treziți că îl aveți și nu vă ajută mai deloc. Noi nu am cumparat JRP decât pentru zona Osaka (5 zile) și ne-am descurcat mai mult decât onorabil cu el.

3. Bine ați face să vă rezervați cazarea cu câteva luni înainte. Lucru valabil nu doar pentru călătoriile în sezon, Japonia este o țară foarte căutată tot timpul anului. Pentru luna octombrie multe hoteluri convenabile de pe Booking.com erau deja epuizate cu 4-5 luni înainte când am rezervat noi.

4. Când rezervați, căscați bine de tot ochii la condiții, prețurile nu includ adesea toate serviciile oferite de hotel. Cele mai puține hoteluri japoneze au mic dejunul inclus în prețul camerei, internetul se plătește nu rareori suplimentar, la fel și accesul la piscină în rarele cazuri în care hotelurile au o atare facilitate (de regulă doar cele de 5 stele).

5. Camerele de hotel sunt foarte mici, așa încât n-ar fi de mirare să vă simțiți în ele ca pe vapor. Aceasta este regula, iar nu excepția, în afara cazului în care rezervi o cameră la un hotel ce aparține de unul dintre marile lanțuri internaționale (care hoteluri au standarde mult peste majoritatea locurilor din lume, între noi fie vorba!)

6. Dragi călători în doi, nu vă așteptați să găsiți paturi duble în hotelurile japoneze. Paturile matrimoniale sunt o raritate în camerele de hotel, regula sunt paturile twin care pot - sau nu - fi unite la solicitarea voastră.



7. Ryokanurile sunt varianta mai scumpă de cazare. Cu alte cuvinte nu ține figura "nu îmi permit hotelurile ăstora, ia să rezerv eu la ryokan", chiar și ryokanurile de 2 stele practică prețuri de peste 100-150 de euro pe noapte. Lucru ce are, probabil, legătură cu cererea mare, în special din partea vesticilor care au impresia că așa se descoperă, chipurile, Japonia autentică. 

8. În strânsă legătură cu punctul 5 de mai sus, dacă nu vă permiteți să vă lăfăiți 2-3 săptămâni în hoteluri de 5 stele, luați-vă bagaj mic. Unele camere de hotel sunt atât de mici încât abia te strecori pe lângă perete/fereastră ca să te urci în pat, iar un dulap nu mai încape nicidecum în ecuație. Transportul public nu este nici el menit scopului de a căra bagaje mari dintr-un loc într-altul, pentru așa ceva japonezii folosesc de regulă serviciile de curierat. Cred că m-ar distra teribil să văd până unde merge inventivitatea turiștilor în astfel de cazuri, nu de alta, dar dimensiunea bagajelor unora dintre ei (chiar și numai pentru o săptămână) te lasă fără grai! 

9. Apropo de bagaje: Că japonezii nu încurajează călătoriile cu bagaje voluminoase, veți constata pe pielea voastră dacă va fi nevoie să lăsați bagajele câteva ore sau chiar o zi într-unul dintre dulăpioarele de bagaje din gări. Nu doar că sunt extrem de greu de găsit casete de bagaje neocupate (în weekend, mai ales, e prăpăd!), dar majoritatea acestora mai au și dimensiuni reduse. Bagajele noastre standard (!) de cabină abia au încăput în două dintre ele, iar de găsit n-am putut găsi două casete metalice alăturate, așa încât am fost nevoiți să lăsăm cele două valijoare în locuri diferite, carevasăzică în direcții opuse și la distanță măricică unul de altul. Evitați, deci, pe cât posibil, locurile extrem de turistice în weekend, japonezii călătoresc la rândul lor foarte mult... 

10. Nu închiriați mașină în afară de cazul în care aveți bani cu nemiluita și n-aveți ce face cu ei sau dacă țineți morțiș să vă petreceți vacanța blocați în trafic (pe partea greșită a drumului, haha). Taxiurile sunt și ele foarte scumpe, așa încât cel mai bine, mai sigur și mai confortabil vă deplasați cu trenul, metroul și autobuzul.

11. Transportul în comun este foarte bine pus la punct, ba chiar am avut plăcuta surpriză să constatăm - cu ocazia unui drum ceva mai alambicat și cu 3-4 schimbări de tren între Nagano și parcul cu maimuțe de zăpadă - că trenurile se așteaptă între ele. Nu vă stresați deci dacă vi se emit bilete cu doar câteva minute distanță între schimbările de tren; chiar dacă - prin absurd - extrem de punctualele trenuri japoneze și-ar da în petic întârziind, trenul de conexiune vă va aștepta negreșit.


Un costum de Halloween?
12. Japonia este raiul cumpărăturilor, nu plecați niciodată de acasă cu banii numărați. Iar dacă sunteți grijulii ce și cum cumpărați, s-ar putea să nici nu fie nevoie să încălcați punctul 8. Pe testate! :))

13. Contrar credinței populare, nu Disneyland ori DisneySea sunt cele mai tari parcuri de distracții din Japonia, deși nici cu ele nu mi-e rușine. Faceți o vizită la Universal Studios Japan și vă veți încredința singuri de asta! Chiar, știați că tot acolo vă puteți plimba prin Hogsmeade, bea Berezero și vizita castelul lui Harry Potter, cu tot cu portrete vorbitoare, toalete cu fantome plângăcioase și gazete cu imagini alternante?


Desfășurări de forțe uluitoare cu tematică legată de Halloween la USJ 
14. Plajele japoneze sunt fabuloase. Dacă, desigur, nu vă pun pe fugă frecventele panouri cu avertismente și sfaturi privind eventualitatea unui tsunami.



15. Internetul public folosit de japonezi peste tot nu este accesibil turiștilor. Când vă ridicați Japan Rail Pass-ul de la ghișeu (după ce l-ați rezervat în prealabil online), personalul JR vă va oferi însă (și instala pe mobil) gratuit o aplicație cu ajutorul căreia veți putea beneficia de internet în mai toate stațiile JR din Japonia. Dacă nu vă abordează nimeni în acest sens, nu vă sfiiți să-i întrebați voi!

16. Nu vă îmbulziți în faimoasa intersecție din Tokyo. Shibuya nu este nici pe departe singurul loc din Japonia unde se traversează pe diagonală!



17. Analog, Nara nu este singurul loc din Japonia unde căprioarele umblă slobode printre localnici și turiști. O alternativă mai plăcută si ceva mai puțin aglomerată este insula Itsukushima (Miyajima), în apropiere de Hiroshima.

18. Peștele nu e chiar cel mai sănătos aliment din lume. Lucru valabil peste tot, nu doar în Japonia. Peștii mari, în special tonul, peștele-spadă, rechinul, somonul, macroul, codul etc. sunt contaminați cu mercur - cel mai toxic metal greu dintre toate, extrem de nociv, greu spre imposibil de eliminat, cu consecințe grave și ireversibile asupra organismului uman - iar Japonia face parte dintre locurile cu cea mai mare concentrație de mercur din lume, acumulat în special în bogăția de pește și fructe de mare care te ispitesc la fiecare pas. Din fericire bucătăria japoneză nu duce lipsă de alternative, după cum vă voi arăta într-un articol special cât de curând.

19. La automatele japoneze găsiți de cumpărat orice, de la cafea, ceai, băuturi răcoritoare și înghețată până la ramen, salată verde, bere la draft, cravate, umbrele și o serie întreagă de alte ciudățenii. Nu vă temeți de automate, sunt mai simplu de utilizat decât s-ar zice la prima vedere.


Shio Ramen (simplu, cu sare)
20. Piața de pește din Tokyo se poate vizita gratis. Noi am găsit tot felul de informații contradictorii așa încât am ales să mergem la sigur rezervând o excursie ghidată cu preț destul de piperat pentru că știam că în luna octombrie aveam una dintre ultimele ocazii de a vizita renumita piață înainte ca aceasta să fie mutată în noua locație. Despre nenumăratele sacrificii pe care le presupune o astfel de vizită vă voi povesti altă dată, încă nu mi-am revenit din șoc :))).


Faimoasa licitație de ton de la Tsukiji
21. În majoritatea toaletelor japoneze nu există hârtie/uscătoare de mâini, motiv pentru care japonezii cară mereu un prosop de bumbac (tenugui) după ei. Dacă nu vă deranjează să vă uscați mâinile în mod natural, bine ar fi să aveți mereu la voi pachetul de șervețele de rigoare.


Noroc că toamna vine mai repede la munte! :)
22. Dacă vreți neapărat să vedeți explozia de culori de toamnă care face din Japonia una dintre cele mai atractive destinații din lume, aflați că octombrie e cam devreme, arțarii se înroșesc abia în noiembrie. Când exact nu se poate prezice cu exactitate, mi s-a povestit că vremea diferă mult de la un an la altul.


Kobe, un orășel tare plăcut (vedeți liliacul proiectat pe roata mare portocalie? :D)
23.  Vita Kobe trebuie că este cea mai gustoasă carne din lume! O vizită în Kobe fără a o încerca e un sacrilegiu, în ciuda prețului usturător de măcar 10-11.000 de yeni (aproximativ 100 USD) meniul de persoană. De altfel o vacanță în Japonia fără o oprire de măcar o zi în Kobe e o vacanță incompletă, orășelul este fermecător. Nu degeaba vă spun iar și iar că un concediu în Japonia necesită o planificare temeinică, nu glumă! Unora dintre noi le reușește abia la a doua încercare, haha.



24. Lăsați prejudecățile deoparte și călcați pragul unui pet cafe. În Japonia sunt extrem de populare și pe bună dreptate, unde altundeva poți să smotocești în scop aproape terapeutic bufnițe sau arici? Animăluțele sunt foarte bine îngrijite, ba chiar au și dreptul la pauze regulate după fiecare interacțiune, iar slot-urile zilnice sunt limitate, drept pentru care vă recomand să vă rezervați locul din timp online. Dacă n-aș fi știut că nu am voie să aduc animăluțe străine în Dubai, zău că nu m-aș mai fi despărțit de ariciul meu albinos în ruptul capului!!!

25. Și pentru că toate cele de mai sus costă, pentru că nu vă va lăsa inima să nu faceți măcar un pic de shopping și nici nu vă veți îndura să vă despărțiți de Japonia fără a lua cu voi oareșce suveniruri, iar în majoritatea magazinelor, fie ele cât de mari, nu se poate plăti cu cardul, țineți minte să aveți cu voi neapărat bani peșin. Mai pe românește... cash-caval!

Citește și 12 lucruri pe care să nu le faci în Japonia.



6 comentarii:

  1. Am citit articolul pe ne-ra-su-fla-te!!! :D
    Si mi-a placut mult :). Abia astept sa ne mai povestesti ! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut! ;) Adevarul e ca am ce povesti, am ramas datoare vanduta inca de data trecuta, de la sakura... :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Odata si odata o sa ajung si acolo iar indrumarul tau va fi intens recitit. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Subscriu, si eu mai vreau povesti din Japonia :-)

    Din cate-mi amintesc insa, nu ai dreptul de a conduce o masina in Japonia decat daca esti mandrul posesor al unui permis de conducere japonez (cele internationale nu sunt acceptate), caz in care trebuie sa renunti la cel romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea B: Chiar te rog si iti tin pumnii! Sa ma intrebi cand o fi, daca e nevoie, da? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdan: Nu, am inteles ca se poate si cu cel international (prin "international" nu inteleg romanesc, nemtesc etc. ci un permis special care e valabil mai peste tot in strainatate odata solicitat si obtinut - noi doi il mai avem, am impresia, il cerusem cand ne-am mutat in Dubai nestiind cum merg lucrurile pe aici). Sigur, sa traiti, timp sa am, ca am la povesti din Japonia... pentru o viata! :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe