17.7.15

Groenlanda - În loc de introducere


Poate vă întrebați cum e Groenlanda. Nu-mi imaginez că vă gândiți să o apucați într-acolo, n-am întâlnit multă lume care să fi fost, și mai puțină am întâlnit care să-și fi dorit să meargă. Sunt mulți ani de când visez la o călătorie în Groenlanda, atât de mulți încât nici nu mai nădăjduiam că se va întâmpla vreodată. Mă bucur că pot spune, astăzi, că nu a fost așa. Nu m-au împiedicat nici temerile celor dragi, nici reacțiile - cel mai adesea dezamăgitoare - ale celor din jur: Bine, bine, dar nu e frig? Cum, Groenlanda? De ce tocmai acolo? A, Groenlanda! Ciudați mai sunteți și voi, nu puteați alege o destinație mai normală? Nu, le răspundeam mereu și le-aș răspunde și mai abitir acum. Nu puteam alege o destinație mai normală. Din fericire.

Asa încât nu se cuvine să încep relatarea celor aproape 2 săptămâni groenlandeze cu altceva decât lista ce urmează. Lista este pentru vegetarieni, sensibili, ipocriți, ignoranți, curioși, aventurieri, visători sau toate la un loc. Cum este dară (în) Groenlanda? Păi în primul rând...

1. E frig. Mențiunea nu se adresează nicidecum celor cărora încă nu le-a ajuns la urechi o atare grozăvie și nici pretinșilor îngrijorați care știu prea bine cât potențial agasant poartă în sine întrebarea Dar nu e frig? Simt însă nevoia să încep cu astă precizare pentru că mă tem că prea puțini veți avea norocul nostru în ceea ce privește vremea iar pozele mele însorite s-ar putea dovedi înșelătoare. Am avut, e drept, temperaturi de până la 15 grade Celsius și soare orbitor timp de aproape 2 săptămâni, însă nu vă așteptați să vă spun că gradele cu pricina s-au simțit la fel peste tot, mai ales că am petrecut cea mai mare parte a timpului dând târcoale calotei glaciare ori pe apă, în mijlocul aisbergurilor.  


2. Nu sunt copaci. Așa e, nu sunt. Eu una n-am suferit din pricina asta, nu e ca și cum aș fi avut nevoie să mă adăpostesc de căldură la umbra lor. Se impun, totuși, vreo două fraze suplimentare. Nu sunt copaci dacă nu știi unde să îi cauți. Nu sunt copaci dacă nu știi unde au fost plantați experimental, acum mai bine de 40 de ani.


3. Inuiții vânează și pescuiesc. Mulți dintre ei mai fac și altceva, profesional vorbind, dar "după program" atât danezii cât și inuiții o șterg la vânătoare și pescuit. Ce vânează și pescuiesc ei? Urși polari, boi moscați, reni, foci, balene și, desigur, pești. Printre altele.


4. După ce vânează și pescuiesc, inuiții mănâncă ce au vânat și pescuit. Ce mănâncă ei în proporție considerabilă? Toate cele de mai sus, desigur. Și sunt șanse mari să mâncați și voi același lucru, ba chiar să vă și placă. Ipocriți și vegetarieni, scandalizați-vă! Voi ceilalți aflați că Groenlanda nu se bazează decât într-o măsură nesemnificativă pe turism așa încât nu aveți a vă teme că ar sacrifica cineva foci și balene întru satisfacerea papilelor domniilor voastre. Inuiții se hrănesc așa de o grămadă de vreme, iar vânatul și pescuitul sunt atent monitorizate de guvernul danez. Nimic nu scapă neînregistrat la poliție, totul se folosește până la ultima fărâmiță.

Cizme din piele de focă
Viitor pandantiv din coarne de ren
5. E scump. Atât de al naibii de scump încât ar fi trebuit să încep cu asta. Mai ales...

Zbor peste calota glaciară
6. Transportul te ustură rău de tot la buzunar. Nu doar zborurile care te aduc de pe continent, ci și zborurile interne. Am auzit mulți inuiți plângându-se că nu își permit sau își permit mult prea rar să călătorească în interiorul țării (scriu "țară" intenționat, pentru mine Groenlanda n-are nici în clin, nici în mânecă cu Danemarca). De zburat se zboară cu câteva avioane și o escadrilă de elicoptere. Elicopterele sunt majoritare și e firesc să fie așa, cea mai mare parte a locurilor sunt nu doar supuse condițiilor atmosferice potrivnice ci și extrem de greu accesibile. Din acest motiv...



7. Compania aeriană a Groenlandei este supranumită Air Maybe. Că furtunile de zăpadă pot ține avioanele la sol săptămâni în șir nu-i de mirare, însă n-aș vrea să credeți că vara sunteți în siguranță. Ceața este un fenomen frecvent întâlnit în mai toate regiunile și nu sunt rare cazurile în care te poți trezi țintuit locului câteva zile bune. Vestea îmbucurătoare este că prințesele care au prostul obicei de a bate, nerăbdătoare, din condur, nu-și prea aleg ca destinație de vacanță Groenlanda, drept pentru care toată lumea își acceptă cu seninătate soarta, e relaxată, ba chiar mulți profită de ocazie să se mai dedea pe ultima sută de metri uneia dintre activitățile diverse de care Groenlanda nu duce lipsă.

Atât de proaste sunt drumurile, încât mai toate tururile de sightseeing se fac cu... camioane
8. Drumurile sunt proaste. Inimaginabil de proaste, mai proaste decât drumurile din Serengeti și Ngorongoro la un loc, probabil tot atât de "kidney-softening" cum spunea Bourdain despre călătoriile cu trenul din Myanmar, iar vinovatul nu este nimeni altul decât antipaticul domn Permafrost pe care nimeni în Groenlanda nu poate să-l sufere pentru că este responsabil pentru foarte multe neajunsuri fără de care viața groenlandezilor ar fi, poate, ceva mai confortabilă.

Cea mai friguroasă zi
9. Nu prea sunt spitale / doctori. Poate că și asta explică de ce n-am prea văzut turiști cu copii. În treacăt fie spus, Groenlanda mi s-a părut oricum per total un loc care se pretează cel mai bine unei vacanțe în doi.


10. Experiența navigării pe apele tumultuoase și înțesate de aisberguri ale Groenlandei nu este pentru oricine. Iar o vacanță în Groenlanda în absența ei este de neconceput. Dacă vă știți friguroși, fricoși sau cu rău de mare, gândiți-vă de două ori înainte de a o porni într-acolo.

Câini de sanie groenlandezi
11. Câinii groenlandezi sunt mai puțini câini și mai mult lupi. În Groenlanda e total contraindicat să îi dezmierzi după pofta inimii în afara cazului în care ți s-ar da voie explicit. Având caracterul modelat de relele tratamente aplicate de stăpâni și de solitudinea în care își petrec o bună parte de timp, majoritatea sunt sălbăticiți iar o apropiere neregulamentară v-ar putea fi fatală și vouă, și lor. Regula este că un câine de sanie care a rănit un om (fie el și turist) este antisocial și va fi împușcat, indiferent a cui a fost vina.

Plasă de țânțari... portabilă (moskito headnet) :D
12. Țânțarii sunt bestii însetate de sânge. N-am crezut până n-am văzut cu ochii mei. Apar vara odată cu temperaturile mai blânde și se țin de oameni precum scaiul. În 2015 au sosit mai târziu, nu ne putem plânge, dar chiar și cei câțiva rătăciți cu care ni s-au intersectat drumurile ne-au dat serioase bătăi de cap, n-am văzut nicăieri asemenea atacuri furibunde!


Mai multe poze din Groenlanda găsiți pe Facebook, pe paginile Printre Randuri și Printre Nouri. Primele filmulețe le-am postat aici.




8 comentarii:

  1. Nu ma deranjeaza frigul, deci prima conditie este indeplinita :))
    Sa va fie de bine excursia! Pare un loc intr-adevar inedit, un loc despre care nu citesc prea des prin blogosfera.
    Iar sa navighez printre aisberguri este ceva ce mi-as dori foarte mult sa fac, macar o data in viata :D.
    Foarte faine pozele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat! Dar ah, ai zgândărit o dorință veche de-a mea de a ajunge acolo, căci și eu fac parte din puținii nebuni ce își doresc să viziteze acele meleaguri.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Larisa: Multumim! Nu doar inedit, ci si cea mai frumoasa calatorie de pana acum ;) O sa vezi tu de ce cand o sa ajungi la aisbergurile alea! :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @Marius: Imi pare rau... sau sa-mi para bine? Poate te mobilizezi! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Trecut pe lista :) Mai ramane de convins partenerul. Dar macar am reusit primul pas, sa ii bag in cap "escala" Islanda

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur tare mult ca ti-ai indeplinit visul :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Bogdan: Mersi mult. La cat mai multe visuri indeplinite si voua! ;) Se poate, dureaza ceva, dar se poate...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe