24.10.14

Octombrie 2014 - 4 continente într-o singură lună

Am fost și sunt extrem de recunoscătoare pentru fabuloasa lună februarie a anului 2012. Chiar și atunci, pe când rememoram în scris experiențele mai mult decât generosului făurar, mi-am dorit însă ca aceea să nu fi fost luna-record a vieții mele călătoare și m-am temut, în sinea mea, că prea curând nu se va găsi o alta care să o egaleze, darămite să o mai și întreacă. Nicio clipă n-am bănuit că octombrie, acest octombrie care nici măcar nu s-a terminat, avea să-mi hărăzească patru călătorii incredibile pe tot atâtea continente, și încă nu oricum, ci aducând cu sine, în premieră, oportunitatea zborului cu cel mai mare avion de pasageri din lume - Airbus-ul A380. Și deși n-a fost cu putință să mă bucur de ele pe de-a-ntregul, cu entuziasmul cu care v-am obișnuit, nu pot nega totuși că am avut parte de o lună remarcabilă, ticsită de peisaje, emoții și aventuri la care alții pesemne nici să viseze nu îndrăznesc.



1. Sydney

Când prima descindere pe continentul australian implică și cel mai lung zbor fără oprire de până atunci, orașul în care pui piciorul astă primă dată ar face bine să îți lase, la rândul lui, o impresie pe care timpul să nu o poată șterge cu una, cu două. Sydney s-a achitat cu brio de această exigență, lucru la care în mod sigur a contribuit și vremea, aflată undeva la mijlocul traseului dintre primăvară și vară. M-a izbit, deși nu este deloc întâmplătoare, asemănarea dintre Sydney și Londra - o Londră strălucitoare, însă, cu vegetație și faună exotică - și am fost cu atât mai fericită să îi fac loc în inima mea cu cât pe Londra am scos-o de la suflet în chiar anul de grație 2013. N-ar fi exclus ca întâlnirea cu primul meu oposum în timpul alergării nocturne prin Hyde Park-ul australian să-mi fi grăbit îndrăgostirea...





2. Mauritius

Dacă ai văzut, ca mine, o sumă deloc neglijabilă de insule mai mult sau mai puțin exotice fără a fi fost vreodată (mă rog, cel puțin nu până de curând) vreun mare amator de astfel de insule, te aștepți ca trecutele imagini să te fi imunizat întrucâtva împotriva câmpiilor infinite de grăunțe alb-aurii și apelor cu nuanțe de peruzea. Dar oare cine, cine oare te-ar putea condamna când ajungi de te recunoști, iar și iar, înfrânt în fața farmecelor acestui loc spectaculos și mereu surprinzător care este lumea? Puncte bonus pentru tufele de Bougainvillea omniprezente pe insulă, alături de nelipsiții copăcei Frangipani, dar și pentru hotelul de milioane, situat în plin parc marin național, cu oferta lui variată de activități acvatice.






3. Bangkok

Multă vreme mi-am reprezentat Thailanda în minte ca pe o destinație turistică supraevaluată, aglomerată și murdară. Departe de a-mi fi infirmat în întregime ultimele două atribute - dintre care cel din urmă, murdăria, este totuși relativ ținut în frâu și nu manifestă aceleași tendințe extreme și acaparatoare precum în India sau Nepal - recenta călătorie mi-a înlăturat rapid măcar una dintre prejudecăți. Și în timp ce străbăteam, slobozind exclamație după exclamație de uimire, incredibilele situri istorice ale Bangkok-ului, m-am simțit un pic precum Alice în Țara Minunilor (că tot dădusem ochii de curând cu legendara pasăre Dodo în chiar patria ei, Mauritius) așa că mi-am promis, pe loc, pe dat', că multă apă nu va apuca să mai curgă pe... Chao Phraya până ce am să mă întorc în "Amazing Thailand"!






4. Zürich și împrejurimile

Sau o continuare firească după primăvara australiană și cele două veri din Mauritius și Thailanda de luna asta. În ciuda previziunilor meteo, în Elveția am avut noroc și am prins chiar toamna pe care venisem să o căutăm. Și odată cu ea și un pui de Oktoberfest întârziat, pitit, chipurile, de ochii lumii într-un ditamai cortul de pe râul Limmat, numai bun pentru un popas scurt când cerul a prins a se scutura de câțiva stropi. În fața unei asemenea veselii generale, până și temutul și mult pomenitul uragan Gonzalo a dat bir cu fugiții, refugiindu-se adânc în noapte unde și-a descărcat furia pe oraș până aproape de zori. A doua zi, singurele care mai păstrau câte ceva din arțagul lui de peste noapte erau lanurile înrourate de floarea-soarelui și curcubeiele...






Luna octombrie în cifre și recorduri personale:

- un total de 3 zile petrecute în zbor, 3 țări noi, 3 anotimpuri, 4 continente
- 46.549 km zburați (puțin mai mult decât înconjurul Ecuatorului)
- peste 5000 de poze și filmulețe
- 8 zboruri doar cu Airbus-ul A380, toate cu Emirates (the best!)
- prima dată când ajung pe continentul australian
- nu mai puțin de 14(!) filme văzute pe avion (nici că mă mai obosesc să mă duc la cinema! :-P): The Invisible Woman, Transcendence, The Two Faces of January, Grace of Monaco, Blended, The Fault in Our Stars, The Other Woman, Those Magnificent Men in Their Flying Machines, Psycho, Love in the Afternoon, Atlantis: The Lost Empire, Dracula Untold, The Adjustment Bureau și Snowpiercer.
- 5 cărți poștale și doar 6 magneți 
- întâlniri de gradul 3 cu oposumi, dugongi, ornitorinci, încercări de schi nautic, înot cu delfinii sălbatici în mediul lor natural și, mai ales, întâlniri memorabile cu o sumedenie de oameni minunați, măcar la fel de pasionați de călătorii ca și noi! :-D




2 comentarii:

  1. Felicitari ! Foarte interesant intregul voyage.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa zic si eu, n-a fost rau deloc! Nitel obositor, dar n-as ezita nicicand sa repet sau chiar sa depasesc experienta ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe