18.9.14

Bird's Eye View over... Taipei


O zărești de departe și îți lași pașii să te poarte fără întârziere înspre ea, ca de atâtea alte ori înspre multele ispite ale lumii. O clădire lungă, subțiratică și mlădie precum tulpina de bambus căreia a fost proiectată să-i semene ca aspect și atribute. Până nu demult cea mai înaltă clădire din lume, Taipei 101 își afișează și astăzi, cu aceeași mândrie, statura impozantă în mijlocul peisajului urban taiwanez, nepăsătoare la gloria mai recentă a uzurpatoarei sale de câțiva ani încoace, Burj Khalifa, căreia i s-a alăturat, pe locul doi, Royal Clock Tower Hotel din Mecca. 

Urcușul e o nimica toată. Liftul, încoronat de Cartea Recordurilor drept cel mai rapid ascensor de pasageri din lume, urcă nu mai puțin de 1010 m pe minut, astfel încât nu-ți ia mai mult de 40 de secunde să te găsești la etajul 89, unde se află mezina celor 3 platforme de observație ale clădirii. Pentru cea mai înaltă dintre acestea, de altfel și singura în aer liber, deschisă doar în condiții de vreme bună, mai ai de luat la picior câteva trepte. Merită deranjul, mai ales că de acolo ai nu doar cea mai reușită priveliște asupra orașului, ci și ocazia de a admira cel mai mare amortizor antiseismic din lume, o bilă aurie de oțel care cântărește peste 700 de tone și asigură stabilitatea turnului în timpul celor mai puternice cutremure și taifunuri.

Cât despre momentul optim al urcușului, cel mai bine ajungi aici la finele zilei, mai spectaculos decât văzut din Taipei 101 între apus și lăsarea nopții zice-se că nu-i Taipeiul decât cu prilejul focurilor de artificii de Anul Nou!
























4 comentarii:

  1. Frumos, ametitor ! O reala placere lectura, felicitari. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata, am gasit comentariul, dupa cum vezi! :) Imi pare rau, insa nu le pot lasa sa fie publicate automat, primesc o groaza de comentarii tip Spam generate automat ca sa isi faca reclama vreun site sau altul. Asa ca data viitoare... putintica rabdare! :-P

    Da, chiar e unul dintre orasele mele preferate. Unde abia astept sa ma intorc, de altfel. Cat de curand...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu rabdarea e cusurul ! Am priceput mesajul, motivatia procedurii, dar cind dupa o juma' de zi am dat refresh paginii, in speranta ca ai validat, mi-a zis ca nu-i niciun comentariu...Ei, asta a pus capac ! Adica '' eu maninc 2 frunze de salata si-mi spune ca nu port S ?!!'' :-))) Stii reclama, da ?
    Sa-ti reuseasca revenirea si sa te bucuri ca prima oara !

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, e vina mea, recunosc :)

    Nu, nu stiu reclama, nu mai sunt la curent. Multumesc de urari, sa vedem, sa vedem... :-D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe