23.7.14

Travel News - Ce se mai întâmplă prin lume (IX)

Cordoba
Prea multe lucruri bune nu se întâmplă prin lume zilele astea, dacă e să ne luăm după titlurile care mai de care mai bombastice cu care dai ochii, vrei, nu vrei, cam peste tot. Dacă ești sătul de atâtea necazuri și nenorociri care apasă pe umerii și așa destul de chinuitei planete, ba mai mult, te vezi nevoit să stai locului o vreme deși, dacă ar fi după tine, ai porni iar la drum chiar astăzi, doar-doar te-oi vedea confruntat cu dileme și întrebări din cu totul alte sfere, mai ușor digerabile, poate că articolele de mai jos îți vor aduce un strop de alinare și îți vor mai îndulci un pic așteptarea. O altă soluție ar fi să te refugiezi între niscaiva coperți primitoare, promit să te ajut cu câteva titluri aici pe blog cât de repede posibil. 

Până atunci, uite câteva articole cu care merită să îți "pierzi" timpul, cu gândul la aventurile viitoare.

Dacă ți-au mai spus-o și alții, mie nu îmi rămâne decât să îți confirm: Portugalia este oricând o idee grozavă. Locul prea puțin importă, te vei simți la fel de bine luând la rând atracțiile încărcate de adrenalină din Madeira, cartierele vechi și pline de șarm ale Lisabonei ori plajele despre care unii afirmă că ar fi cele mai frumoase din Europa.

La o azvârlitură de băț de Portugalia te așteaptă una dintre regiunile cu care spaniolii se mândresc nevoie mare, și pe bună dreptate: Andaluzia. Punem pariu că nu știai că o poți descoperi călătorind la bordul unui tren de lux, denumit sugestiv Al Andalus? Habar nu aveam în aprilie, altminteri zău că am fi lăsat mașina acasă.

Scoția nu dezamăgește nici ea niciodată. Știi bine de câte ori te-am tot îndemnat să iei calea Edinburgh-ului, ultima dată acum vreo săptămână. Dacă stai mai mult în Scoția, o sugestie ar fi să te abați și prin Glasgow. Uite de exemplu cum ai putea să umpli 48 de ore. Dacă ești un împătimit al fotografiilor de la înălțime sigur vei aprecia și articolul acesta.

Ai făcut, ca și mine, o pasiune pentru insule? Cu Creta zice-se că mergi la sigur, mai ales dacă îți notezi două-trei recomandări de încredere. Ai grijă doar să nu te mănânce crocodilii! Nici cu Mauritius nu prea ai cum să dai greș, se pare. Nu te lăsa zăpăcit de clișee, nu știu pe nimeni care să se fi întors vreodată din paradis și nici nu văd de ce ți-ai dori să ajungi acolo atât de curând după căsătorie.

Din fericire, n-am visat niciodată la o lună de miere cu care să epatez. Altele ar fi fost, oricum, destinațiile vizate de mine și nu cred că mulți ar fi fost cei care să mă invidieze pentru ele, fie și numai pentru că majoritatea presupuneau o doză considerabilă de zăpadă și îngheț. De celelalte nici nu mai vorbesc. Cum ar fi fost, de pildă, să recunosc că vreau să-mi petrec luna de miere în, să zicem, Iran? Pe Drumul Mătăsii? În Maroc? Scandalos! Până să ajung eu, na că s-au aglomerat și astea. Păi zău așa, în zilele noastre pe cine crezi tu că mai impresionezi cu Viena, Bratislava, Budapesta? Se poartă Uzbekistan, Bhutan, Zanzibar. Ce mai contează că te întorci de acolo mai spălat pe creier decât ai plecat, atâta timp cât sonorități cât mai bizare îți izbesc palatul lăsându-ți cu gura căscată audiența? Așadar, dragă cititor, tu pe unde mai mergi anul acesta? Vreau să sper că măcar în Antigua și Barbuda! Sau poate în Barbados? Kazahstan? Kiribati? Tonga?

M-aș amuza și mai tare dar nu prea-mi dă ghes perioada nefastă prin care trece aviația de câteva luni încoace. Și asta după ce, nu mai departe de anul trecut, se anunța cu surle și trâmbițe cum că anul 2013 ar fi fost cel mai sigur an din istoria aviației. În potopul de știri despre avioane prăbușite ori doborâte și linii aeriene urmărite parcă de cel mai negru ghinion, veștile bune sfârșesc și ele îngropate între rămășițe. Cine să mai țină minte că Cathay Pacific a fost desemnată cea mai bună companie aeriană din lume în 2014, cui să îi mai ardă să ridice în slăvi avântul incredibil al celor de la Norwegian, care i-au suflat la mustață redutabilului rival easyJet poziția fruntașă în topul celor mai bune companii low-cost la nivel mondial? Premiile au fost decernate ca de obicei în cadrul show-ului aviatic de la Farnborough, același loc în care un Boeing 787 Dreamliner a vrăjit publicul cu un spectacol de zile mari.

Închei aici cu un omagiu (?) adus lui Hemingway cu ocazia celor 115 ani pe care i-ar fi împlinit acum două zile și un citat care ar face bine să-i definească nu doar pe cei mai buni dintre oameni, ci și pe cei mai buni dintre călători: "The best people possess a feeling for beauty, the courage to take risks, the discipline to tell the truth, the capacity for sacrifice."

(Cât pe-aci să vă salut de unde sunt, din fericire mi-am dat seama la timp că oricum nu contează, de vreme ce nu e nici Tajikistan, nici Djibouti sau Lesotho. Îmi fac mea culpa și mă autoexilez fix în Trinidad-Tobago, unde am să ajung nici mai mult nici mai puțin decât pe... tricicletă, sic!)

Granada

Sevilla


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe