14.7.13

Stai ca-n filme la... cele mai frumoase hoteluri de safari din Tanzania!


Gata, nu mai poți aștepta și pace! Anul acesta va intra în istorie dreptul anul ferice în care vei fi văzut Africa. Cauți febril informații, dai telefoane peste telefoane, întrebi în dreapta și-n stânga, răscolești internetul în căutarea celor mai bune variante și nu omiți nici să te informezi cu privire la puzderia de vaccinuri, pastile și sprayuri antiinsecte. Ți se învârte capul de la câte mai ai de făcut și cercetat însă ești hotărât să nu te lași chiar dacă mai mult decât prețul usturător al distracției nu te înfioară decât zecile de boli exotice ale căror simptome mai ai puțin și le înveți pe dinafară. Și ca un făcut, tocmai când îți autodeclarai cu convingere că ești în stare de orice sacrificiu ca să poți, în fine, să ajungi să vezi cu ochii tăi Africa, dai peste un lanț uluitor de hoteluri care îți răstoarnă fără drept de apel toate planurile și socotelile. Sigur, ai putea să treci mai departe încercând să uiți că le-ai descoperit vreodată, însă ce te faci că argumentul acela perfid care începe cu "O dată în viață..." și continuă cu "Cine știe când și dacă mai pup eu Africa a doua oară?" ți se înșurubează chinuitor în minte și pe dată te simți năpădit de un potop de alte argumente care îi țin isonul, în fruntea lor mărșăluind persuasiv acela că Africa nu este, totuși, chiar cel mai sigur loc din lume și n-ar strica să alegi o cazare care nu este doar croită pentru tine ci te va și ține departe de principalele pericole asociate de când lumea unei vacanțe pe continentul așa-zis negru.

Știu exact ce simți, am trecut prin toate astea și, ca și ție, nu mi-a fost chiar ușor să mă hotărăsc. Tot ce îți pot spune acum este că n-ai să regreți nicio clipă că ți-ai ascultat instinctul, ai ales fără îndoială cele mai frumoase hoteluri de safari din Tanzania! A, și nici măcar să nu te gândești să rezervi prin agenție, cei de la Serena Hotels îți vor oferi pachetul complet la un preț mai convenabil - cu toate excursiile incluse - și crede-mă că, oricât ai fi de sociabil din fire, în Africa nu e puțin lucru să ai ditamai safari jeep-ul doar pentru tine!


Dacă n-ai văzut niciodată cum arată un arbore de cafea, acum și aici este momentul. Situat la poalele muntelui Meru și lângă lacul Duluti, într-un cadru natural de excepție alcătuit din vegetație luxuriantă și plantații de cafea, Arusha Serena Hotel păstrează stilul tradițional al fermei de cafea coloniale de odinioară pe locul căreia a fost construit. De aici doar 20 kilometri te despart de Parcul Național Arusha, prima stație a circuitului faimoaselor parcuri de safari din Tanzania. Căsuțele cu acoperiș de nuiele, perfect integrate în peisajul desăvârșit de imaginea palmierilor, bananierilor și a florilor care se întrec în a-ți atrage privirea prin colorit, te întâmpină cu mobilier simplu, tavane cu ventilatoare pitorești, paturi prevăzute cu indispensabilele plase de țânțari, băi dotate cu tot ce ți-ar putea trece prin minte (inclusiv produse antiinsecte) și, desigur, nelipsitele motive africane și de safari cu care aveam să ne întâlnim în toate hotelurile din lanțul Serena. Personalul de la recepție este tare drăguț și prietenos și te va ajuta cu tot ce-i stă în putere. Pentru un plus de ospitalitate (nu că ar mai fi nevoie) menționează-le în treacăt că hotelul ți-a fost recomandat de turista cu tricou bej pe care scria mare "Mzungu", m-au primit cu cel mai larg surâs posibil și m-au răsfățat regește de îndată ce am pus piciorul jos din mașină și am impresia că m-au tot pomenit și m-or mai pomeni o vreme, la câte zâmbete și priviri șugubețe am schimbat pe tema nemaivăzutului tricou! 










O schimbare de ultim moment a planului inițial a făcut să nu mai înnoptăm la Lake Manyara. Cum am luat totuși un prânz la hotel (capră Maasai cu legume, cartofi, pâine naan și napi urmată de un festin dulce cu prăjiturele care mai de care mai apetisante; bufetul era însă mult mai cuprinzător de atât) și am avut ocazia de a da o raită prin împrejurimi, ți-l recomand cu toată încrederea, ca și cum am fi stat acolo. După cum se poate lesne desprinde din denumire, hotelul este situat pe malul lacului Manyara, absolut toate camerele având vedere la lac. Parcul național cu același nume - preferatul lui Hemingway - este accesibil cu mașina în circa 20 de minute.










3. Ngorongoro Serena Safari Lodge

Un hotel pe marginea căldării unui vulcan stins? Care hotel e un amalgam fermecător de piatră și lemn, camuflat de minune de un desiș de frunze, tulpini și trunchiuri și încins cu un brâu lat de viță de vie sălbatică? Care căldare nu este doar cea mai mare de felul acesta din lume, înscrisă ca atare în Patrimoniul Universal UNESCO, dar mai și mustește de viață, adăpostind, ca într-o Arcă a lui Noe uitată de vreme, câteva zeci de mii de animale sălbatice, printre care și unele dintre cele mai temute viețuitoare cu care vei fi dat ochii vreodată? Și, de parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, posibilitatea de a le studia pe săturate - cu binoclul, desigur - de pe propria terasă? Puțini muritori se pot mândri cu așa experiență și zău că îi recunoști de la cinci poște după scânteia de emoție ce le scapără în ochi la auzul numelui Ngorongoro. Nu că hotelul n-ar fi din cale-afară de confortabil și primitor, nu că n-ar fi deosebit prin motivele africane și picturile "rupestre" care-i înveselesc mobilierul și pereții, nu că situarea lui la o altitudine care-ți asigură aer curat și dimineți învăluite în ceață lăptoasă atotstăpânitoare, ce tăinuiește vremelnic până și roșul intens și rodnic - de neuitat - al pământului african, n-ar fi ideală, însă priveliștea asupra magnificului crater este dincolo de orice îndoială atuul numărul unu al hotelului!



















"Hotelul", pe care l-am acceptat cu reticență dat fiind că prima noastră alegere nu mai era disponibilă (și nici nu-i de mirare că nu mai era, de vreme ce ne-am hotărât să rezervăm vacanța africană cu doar o lună înainte), s-a dovedit una dintre cele mai plăcute surprize ale tuturor timpurilor și totodată cazarea africană care ne-a oferit cea mai serioasă porție de adrenalină. Adrenalină? La un hotel? Ce mai e și asta? vei întreba și în mod normal ți-aș da perfectă dreptate. Nu însă și în cazul acesta, pentru că "hotelul" e departe de imaginea împământenită a unui hotel clasic, desemnând în realitate o colonie de corturi - e drept, dotate cu tot confortul, iar "confort", după cum te vei convinge îndată, este un termen cu o accepțiune din cale afară de cuprinzătoare la Mbuzi Mawe - situată nici mai mult, nici mai puțin decât în inima câmpiilor Serengeti, la cheremul naturii și în chiar calea traseului temutelor animale africane dintre care cred că e arhisuficient dacă enumăr doar patru: bivolul african, leul, elefantul și leopardul. Nu te lăsa însă descurajat de partea cu corturile, oricâte experiențe legate de înnoptatul la cort vei fi avut până la Mbuzi Mawe, îți dau în scris că niciuna, niciodată, nu avea cum să te fi pregătit pentru ceea ce vei găsi la fața locului! Și nu mă refer la adrenalina de care vorbeam mai devreme - deși tare m-aș distra să îți văd expresia îngrozită de pe figură la auzul primelor mugete, răgete și urlete care vor sparge liniștea nopții aducând cu sine terifianta certitudine că singurul lucru care te desparte de Africa cea sălbatică este o pânză precară de cort - ci la uluirea sinceră pe care n-ai cum să nu o afișezi când dai cu ochii de conținutul luxos și atrăgător al adăpostului care, dincolo de dimensiunile impresionante, nu păruse să îți evoce, la o primă privire, nimic mai mult decât, în fond, tot un simplu cort... Ca-n filme, spuneam în titlu? Ba pardon, mai ceva!

















5. Serengeti Serena Safari Lodge

Cazare cu aspect de sătuc de poveste (cu hobbiți?) în culori perfect adaptate cadrului natural înconjurător, din care se detașează doar grație esteticii desăvârșite a căsuțelor etajate cu forme rotunjoare și cușmă țuguiată de nuiele, cocoțate pe o culme care înlesnește cuprinderea cu privirea a unei bucăți sănătoase a câmpiilor Serengeti, inclusiv a ungulatelor cu sau fără dungi ce-și fac veacul în imediata apropiere a căsuțelor. Și ah, ce priveliște ți se înfățișează privirii la asfințit, și ah, ce mirosuri adulmeci de pe micuța terasă cu care sunt prevăzute absolut toate căsuțele construite din lemn și piatră, și ah, ce mai sunete și triluri se fac auzite odată cu lăsarea înserării! Nu te lăsa amăgit de aparenta siguranță conferită de porți și ziduri, te afli și de astă dată în mijlocul câmpiilor Serengeti și nici măcar să nu-ți treacă prin cap să părăsești neînsoțit adăpostul nocturn după orele 19 ori în zorii zilei de nu ții morțiș să-ți testezi curajul de a privi în ochi, de la mică distanță, vreun bivol feroce ori un gigantic pahiderm african venit să se adape la piscină! Dacă însă respecți regulile și nu te expui unor riscuri inutile, diminețile africane de la Serengeti Serena Safari Lodge îți vor rămâne atât de pregnant în amintire, încât multă vreme de aici înainte vei simți pe limbă gustul și aroma de neuitat ale cafelei savurate ca niciodată pe cel mai frumos și mai plin de viață dintre toate continentele lumii!

























6 comentarii:

  1. Superb! Sper sa reusesc sa ajung si eu cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam scumpuțe camerele. Dar arată bine :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Noemi: Africa este, in mod paradoxal, locul unde se gasesc cele mai scumpe hoteluri din lume. Si nu ma refer doar la Seychelles :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru hinturi! Tanzania este pe lista mea de calatorii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Myselfaround: Cu mare placere! Nu merita sa mergi in Africa fara sa stai macar la un hotel de safari adevarat, e o experienta pe care o vei pomeni multa vreme! ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe