18.5.12

Clipa mea moscovită



Se întâmplă adesea să ajung în locuri în care nu am la dispoziție decât câteva ore, o după-amiază sau, dacă astrele îmi sunt favorabile, o zi întreagă. Sigur că nu poți vedea un oraș într-o singură zi, după cum nu poți spune că îl cunoști pe de-a-ntregul nici după un sejur îndelungat. Dinamica lumii scapă puterii noastre de cuprindere iar locurile, ca și oamenii, nu sunt aceleași de două ori. În aceste condiții, prezentul e unica realitate palpabilă, și nici chiar el nu e un prieten fidel, de vreme ce "acum" odată rostit e deja "atunci". 

Plictisit să tot curgă întru veșnicie, timpul se mai joacă cu noi muritorii, lăsându-ne să credem că dispunem de el după bunul plac, amăgindu-ne cu iluzia că îl putem țintui în loc dacă ne dorim cu suficientă tărie, proiectându-ne în fața ochilor, la fel cum deșertul zămislește din neant acele Fata Morgana ce duc la pierzanie călătorul cu privirea împăienjenită, imagini ale unui viitor cert în culori idilice, când tot ce avem, de fapt, este doar clipa. Dacă azvârli cât colo plasa de fluturi care te face să te abați de la potecă, renunțând la goana după himere și la lupta încrâncenată pentru permanență, vei realiza că viața este nici mai mult, nici mai puțin decât o sumă de clipe, fiecare unică, fiecare meritând să i te dedici în totalitate. În caleidoscopul clipelor mele, una dintre ultimele piese puse la păstrare este roș-cărămizie și poartă amprenta aurită a razelor de primăvară, dar și a basmelor rusești în a căror lume m-am pierdut adesea în copilărie.

Deși e limpede că o zi este insuficientă pentru a pătrunde tainele unui oraș, cu atât mai mult ale unui oraș încărcat de istorie precum Moscova, o astfel de ședere scurtă nu comportă însă numai dezavantaje. Dimpotrivă, eliberat de constrângerile autoimpuse ale unui program de-a dreptul cazon în care ziua este feliată în unități de timp consacrate obiectivelor turistice știute pe de rost încă de acasă, s-ar putea să descoperi că, în mod paradoxal, timpul se dilată permițându-ți să te cufunzi în atmosfera orașului mai bine decât ți-ai îngădui, poate, să o faci, în prima situație. Și, în mod sigur, va trebui să îți stabilești niste priorități, altfel spus să faci niște alegeri care fără îndoială se vor repercuta asupra percepției tale despre orașul în care petreci acea unică și irepetabilă zi... 

Piața Roșie și Muzeul de istorie
Poarta Reînvierii și Capela Ivoron

Muzeul de istorie și statuia mareșalului Zhukov
Pregătiri pentru parada de 9 mai (Victory Day), ziua victoriei împotriva Germaniei naziste





Teatrul Balșoi


Catedrala Kazan

Turnul Spasskaya al Kremlinului și Catedrala Sf. Vasile
Râul Moskva și Kremlinul


Catedrala lui Hristos Mântuitorul
Autobuzul care se credea Porsche
Cel mai bun borș rusesc
Fabrică de ciocolată (clădirea cărămizie)
Statuia lui Petru cel Mare de pe râul Moskva
Copăcel în floare în Parcul Sculpturilor (Muzeon Park of Arts)
Titanic cu iepuri
Vafe ca pe vremuri :-)
Parcul Gorki ("Parcul central de cultură și odihnă" :-P)
Naveta spațială Buran (în Parcul Gorki)

Metroul moscovit


30 comentarii:

  1. Imi doresc de ani de zile sa ajung la Moscova, dar pana acum nu mi-a iesit.... Te felicit ca ai ajuns acolo! Foarte frumoase pozele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte faine pozele!
    Moscova este si la mine pe lista de must see de ceva vreme, impreuna cu Sankt Petersburg, insa nu am ajuns pana acum..si in plus m-am cam si departat de ea cu domiciliul :)). Dar poate intr-o zi, cine stie,....

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos scris, frumoasa clipa, frumos oras (e si pe lista mea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a placut materialul tau despre Moscova! Felicitari!
    Si eu imi doresc sa vizitez acest oaras dar cine stie cand ii va veni randul.
    Numa' bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. eu nu prea imi doresc sa ajung in Rusia, inca nu stiu de ce :)
    Poate fiindca nu ma-s descurca cu limba, sau mai repede fiindca am atatea alte locuri de vazut

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu visez sa vizitez Moscova, mi se pare un oras fascinant, pe care vreau neaparat sa-l vad. Matrioscele sunt incantatoare... cred ca ai luat una cu tine acasa :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce poze frumoase! Si eu imi doresc sa ajung in Rusia atat la Moscova cat si la Sankt Petersburg. Mama si bunica au fost de vreo 2 ori si au fost incantate de tot ce au vazut.

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am ajuns inca la Moscova. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. frumos... foarte important ce alegi sa vezi intr-o singura zi intr-un asemenea loc, dar poate fi o zi foarte densa.
    sigur am facut si eu asta, o data sigur.

    RăspundețiȘtergere
  10. @dB: Dar si cand ti-o iesi, intr-o buna zi! Tin pumnii, Rusia chiar merita vazuta in viata asta...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Larisa: Mie mi-a placut mai mult St. Petersburg, ti-as recomanda sa mergi mai intai acolo. Mi-am promis sa mai ajung cel putin o data in St. Petersburg, 4 zile intense n-au fost suficiente pentru a vedea macar cele mai importante atractii :-(

    RăspundețiȘtergere
  12. @Micky: Multumesc, abia astept sa vad ce impresie ti-a produs tie :-P

    RăspundețiȘtergere
  13. @Vulpita: Multumesc mult! :-) Poate ii va veni randul chiar foarte curand, tu esti cea care stabilesti prioritatile :-P

    RăspundețiȘtergere
  14. @Alicee: In St. Petersburg totul e bilingv, n-ai nicio problema, poate doar la supermarket sa te mai distrezi folosind limbajul semnelor pentru a-ti procura vreun produs :-))) In schimb in Moscova intr-adevar mai totul e scris exclusiv in rusa, noroc ca eram doi si puneam slovele cap la cap impreuna :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mira: De data asta nu am luat pentru ca imi cumparasem deja una mititica din St. Petersburg. Si mie imi plac la nebunie :-)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Monica: Ce tare!!! Au fost ca turiste sau cu treaba?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Robert Nicolaescu: Si eu, pentru vizita :-P

    RăspundețiȘtergere
  18. @Cristi: Nu-i nimic, n-au intrat zilele in sac! :-)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Natty Bumppo: Asa a si fost, am ramas cu amintiri foarte frumoase, mai ales ca am avut si bafta teribila de a prinde soare in acea unica zi :-) Bine ai venit pe aici si ma bucur ca ti-a placut, te mai astept :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. Turiste si parca de vreo 2 ori fiecare. Mama a fost fascinata de St. P si a ratat la mustata o excursie in Tarile Baltice pe care o regreta si acum.
    Pe vremea aia era cam singura posibilitate de iesire, acum mi se pare destul de inaccesibil :-(

    RăspundețiȘtergere
  21. @Monica: Da, Rusia e cam scumpa, mai ales daca vrei sa o savurezi cum se cuvine. Am mai auzit eu teribilisti care afirma ca te poti descurca si super ieftin, insa nu e deloc asa, daca te duci acolo chitit sa inveti cat mai mult in cat mai scurt timp te cam ustura la buzunar, nu gluma! Sigur ca poti sta si in conditii mizere si de siguranta precara si poti vedea obiectivele turistice pe dinafara, dar nu asta e ideea, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  22. spune-mi te rog, tu cat concediu ai pe un an calendaristic?! Esti mai mult plecata decat la serviciu, sau serviciul este de asa natura ca esti mereu pe drumuri? ;) sunt tare curioasa, stiu ;))
    îmbratisari :-*

    RăspundețiȘtergere
  23. @Carmen: :-)))) Nici una, nici alta, desi mi-ar fi placut. Zile libere am cam la fel ca toata lumea (prea putine adica :-P), dar fug cat de des pot pe cate undeva, chiar si numai pentru 1-2 zile sau mai putin...

    RăspundețiȘtergere
  24. atunci in S. Petersburg e de mine! :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Frumooos. Sicer, Moscova nu era pe lista mea. Dar dupa ce ies din perioada "la mare, la soare" poate o iau si spre nord. Astept cu sufletul la gura sa vad oe unde mai ajungi ;)

    RăspundețiȘtergere
  26. @Alicee: Cand te hotarasti, da de stire :-)

    RăspundețiȘtergere
  27. @Travel Light: Daca ai de gand sa o iei spre nord la un moment dat, sunt multe alte locuri care merita vazute inainte de Moscova :-P Iar din Rusia, musai mergi inainte la St. Petersburg, cum ziceam si mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce mi-am mai dorit şi eu anul trecut să ajung în Moscova, mă îmbolnăvise Anca cu poveştile ei. Acum şi tu, iar la mine se mai amână cel puţin un an.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Liliana: Te sfatuiesc si pe tine sa mergi la St. Petersburg mai degraba decat la Moscova, sunt mult mai multe de vazut acolo...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe