14.2.12

Veneția în costum de Carnaval


Veneția, 11 februarie 2012. Prima zi de carnaval. Prognozele meteo care anunță vânt nebun și ninsori viscolite s-au înșelat de bună seamă cu câteva ceasuri, oferindu-ți suficient răgaz pentru a lua, din nou, Veneția la picior. Veneția acestor zile își dezvăluie o cu totul altă față, una poznașă, ludică, îmbujorată deopotrivă de răbufnirile gerului aprig și de vinul fiert care aburește îmbietor la fiecare colț de stradă. 

Regăsești, cu emoție, încrengătura mult iubită de străduțe pietruite și înguste care te poartă, șerpuind labirintic, pe poduri pitorești de care atârnă ciorchini de turiști cu gâturile contorsionate în poziții caraghioase pentru a fotografia vreo barcă solitară care pune pentru scurt timp în mișcare undele cu luciri verzui, pe sub arcade pitice care lasă să se întrevadă unghere întunecate din care mai că te aștepți să-și facă apariția vreun personaj misterios dintr-un alt timp, printre prăvălii și restaurante care-și atrag mușteriii cu prețuri intrate, și ele, la apă, ca mai toate clădirile cu fațade scorojite de vreme și intemperii, pe lângă pontoane lângă care hibernează, în legănat molatic de valuri, gondole ascunse sub prelate albăstrii, dincolo de biserici și monumente care-și etalează cu mândrie istoria înscrisă pe pietre. Din spatele vitrinelor luminoase te privesc insistent, căscându-și amenințător găvanele goale, mii de măști colorate, împodobite fantezist cu paiete, dantele, broderii, pene, modele geometrice și arabescuri complicate, cu prețuri care depășesc la rândul lor orice imaginație. Meniurile restaurantelor sunt sprijinite de pelerine negre însuflețite temporar de câte o rafală răzleață de vânt, ascunzându-și chipurile de mucava sub măști hidoase care te pun pe fugă mai degrabă decât să te poftească în interior. De departe cel mai reușit spectacol este oferit însă, de trecători. Majoritatea covârșitoare poartă măști înșfăcate în pripă din vreo vitrină ivită în drum, o mare parte dintre ei este înveșmântată în costume de epocă prețioase, lucrate cu migală de mâini pricepute, purtate cu eleganță de siluete de toate calibrele ce înfruntă cu dârzenie frigul mușcător, așteptând să-și facă cu pompă apariția la unul sau altul dintre numeroasele baluri venețiene.

În luna februarie, Veneția însăși poartă mască. În plus, zilele acestea poartă guler de blană, conduri de sticlă și mantie argintie cu transparențe de ger, de care atârnă, clinchetind încetișor, promisiuni de țurțuri. V-așteaptă cu drag să vă îmbrăcați materialele foșnitoare, să pășiți în sala de bal, să vă prindeți împreună în vârtejul amețitor al unui dans de neuitat, dansul Carnavalului!







40 comentarii:

  1. Inteleg ca esti acolo, petrecere frumoasa, atunci! Apropo, ce costum ai, descrie-l, sa te identificam :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos! Ma fascineaza imaginatia fara margini a creatorilor de costume!
    In zilele mohorate de februarie o astfel de pata de culoare este mai mult decat binevenita!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ioana m-v: M-am intors de 2 zile, deja ma pregatesc sa plec iar :-P

    N-am purtat costum, ci doar masca, a fost o iesire prea putin planificata, e nevoie si de asa ceva din timp in timp...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vulpita: Asa am zis si eu, mi-au placut la nebunie costumele vazute, mi-au starnit pofta sa particip si eu, activ, intr-un an viitor :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liliana: Nuu, n-am avut timp si nici nu mi-as fi permis, intrarea la baluri costa si 500 eur/pers (!), evident fara sa fie inclus inchiriatul costumului...

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vazut ca is si mai ieftine, de 250e-pers. Chiar m-am uitat si eu ca in alte vremuri aveam o fantezie in a participa la un bal :D.

    RăspundețiȘtergere
  7. wow! anul trecut, pe 8 martie, punctul culminant al Carnavalului, m-am plimbat si eu în lumea de basm a Venetiei :) a fost vreme de tricou - la ora amiezii, serile, am dârdâit si eu în "autobuzul naval" :)
    Excelente fotografii! felicitari! mi-a facut o deosebita placere sa-mi amintesc atmosfera unica a Venetiei la carnaval!
    Sa ai o saptamâna faina în continuare, Ioana draga!

    RăspundețiȘtergere
  8. imi plac mai mult costumele lor decat costumul de zapada de afara

    RăspundețiȘtergere
  9. Mereu m-am intrebat daca nu-i cam frig in februarie. Cred ca in mintea mea vremea de carnaval seamana mai mult cu cea de la Rio :-D. Mastile sunt fascinante.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uh, pt asta te invidiez un pic :)). De ceva timp visez sa ajung si eu acolo! La anul cu siguranta voi merge!

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasa trebuie sa fie Venatia , scufundata in enigma ...pentru totdeauna atragatoare . Oare cine sa fie dupa masca? Sa fie blonda? Sa fie ronda? Ori bruna , taciuna ? De no fi niciuna , sa fie vantul , o fi cuvantul ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Esti o norocoasa ca ai vazut atatea minunatii pe viu!
    O zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mare bal mare ! Veneţian, nu glumă.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Liliana: 250 eur de persoana ti se pare mai "ieftin"/accesibil? :-))) Mie tot prohibitiv imi pare, ce mi-e 450 eur/pers., ce mi-e 250 eur...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Carmen: Tricou, zici? Era un ger de crapau pietrele zilele trecute :-D Ma rog, nu erau ele multe grade cu minus insa umiditatea le amplifica teribil. Dar chiar si asa a fost frumos tare, daca e ger macar e atmosfera limpede :-) Multumesc mult, la fel si tie!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Cypy: Te cred! Desi Venetia e frumoasa pe orice vreme, chiar si pe zapada :-)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Apollo: Depinde de la an la an, ai vazut ce zicea Carmen, ca anul trecut a stat in tricou. Iar eu anul asta eram cu hainele de Laponia pe mine si tot mi-era frigut :-)))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Alicee: Lasa invidiatul si treci de-ti fa rezervare, imediat trece si anul asta! :-P

    RăspundețiȘtergere
  19. @Radu: Frumoasa, frumoasa, oricare ar fi fata pe care si-ar etala-o! Nu ma duc eu in multe locuri de doua ori, dar in Venetia zau ca m-as duce si a treia oara... cand o fi sa fie :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Emahategan: Sunt constienta, sa stii, si recunoscatoare pentru fiecare clipa! Tocmai de-asta m-am gandit ca ar fi pacat sa tin doar pentru mine tot ce vad si invat in calatorii... multumesc ca ti-ai facut timp sa treci pe aici :-)

    RăspundețiȘtergere
  21. @Diverse: Distractie ...cata permitea gerul, i-am admirat sincer pentru curajul cu care tineau piept gerului in costumasele lor stravezii :-P

    RăspundețiȘtergere
  22. @Abbilbal: Nu degeaba e cel mai renumit dintre carnavaluri :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. Un spectacol fantastic!
    Veneția și carnavalul ei sunt de neuitat !

    RăspundețiȘtergere
  24. Bunã Ioana, am un site cu poze haioase, dacã doreşti sã facem schimb de link-uri îţi poţi adãuga site-ul aici : http://www.poze-haioase.ro/parteneri/ şi v-a apãrea pe http://www.poze-haioase.ro/ , Mulţumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Very nice photos from Venice Carnival.

    Regards and best wishes

    RăspundețiȘtergere
  26. Pai la acest carnaval, pana si ninsoare si vantul doresc sa participe.

    RăspundețiȘtergere
  27. @tu1074: Inteleg ca ai fost, nu? :-) Mersi frumos si te mai astept pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  28. @Poze Haioase: Sigur, cu placere :-) Mersi si eu!

    RăspundețiȘtergere
  29. @Tatjana Parkacheva: Thanks a million, Tatjana! Coming from you, it's really flattering :-P I've added you to my blogroll, see you again some time! :-)

    RăspundețiȘtergere
  30. @Costin Comba: Evident :-))) Imi pare rau ca nu am prins sloiurile de gheata care pluteau pe canale acum vreo 10 zile, erau intr-adevar o priveliste!

    RăspundețiȘtergere
  31. Ce feerie! Ce poze! Ce atmosferă! Bănuiesc că a fost încă o „ieșire” de pus la suflet, așa-i, dragă Ioana?

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumesc pentru aceasta plimbare prin Venetia in carnaval. Oricum Venetia este misterioasa in felul ei, dar sigur in perioada festivalului se intrece pe sine insasi. Am vizitat orasul numia in iunie dar si atunci mi-a placut la nebunie. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Bubu: O da, si ce iesire! Sa vezi ce mai priveliste erau palmierii acoperiti de zapada, mai Bubule! O sa revin la capitolul Venetia, mai am si altele a va arata in afara de costume...

    RăspundețiȘtergere
  34. @Stoian Ciprian: Asa am zis si eu, dupa care m-am apucat de pozat in dreapta si in stanga :-D

    RăspundețiȘtergere
  35. @Ghiocel07: Eu multumesc pentru ca ai trecut pe aici! Si eu am vazut Venetia prima data in iulie si m-am indragostit pe data, asa ca acum n-am stiut cum sa ajung mai repede, iti dai seama :-P

    RăspundețiȘtergere
  36. un oras superb Venetia:) sper sa il pot vizita in viitor:)

    RăspundețiȘtergere
  37. @Ktalinoo: Iti pumnii, daca se iveste ocazia nu o rata, oricand, pe orice vreme :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe